Dopesi 1 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia W dniu 29.01.2026 o 12:33, Wuadator napisał(a): @Dopesi Jesli płyta Ci wstaje na expo, to te wartości timingów, ktore ustawiła- wklep, żeby przypadkiem przy trenowaniu czegoś nie przestawiła na niestabilne. Stąd biorą się Twoje resety do wartości domyślnych raz na jakiś czas po kodzie 15. Proponuję zrobić sobie zdjęcie na telefonie tabelek z biosu, na jakich ustawieniach chodzi ( na przyszłość) Masz wtedy punkt startowy do rozpoczęcia OC pamięci, pbo etc- jesli w ogóle masz zamiar to robić. Głównie chodzi o to, żebyś miał stabilne ustawienia po expo, bo jak zaczniesz coś kombinować z zaciskaniem, na pewno nie raz trafisz głową w mur i będzie trzeba zrobic reset cmos i cyk- problem z odpalaniem na 4800 wróci Musisz mieć stabilny punkt startowy, bo jak myślisz o timingach, fclk, pbo- nigdy nie będziesz wiedział, czy wykrzacza się to, co zmieniłeś, czy płyta nie robi psikusa Pozdrawiam Ustawiłem tak jak mówiłeś. PBO w BIOS było na auto. Odpaliłem wczoraj na chwilę amd ryzen master i włączyłem tam PBO (jakimś cudem się dało). Dziś po włączeniu komputera znowu „15” i powrót do 4800. Znowu ustawiłem na sztywno 6000 i na razie nie włączam w ogóle PBO. Zobaczymy jak pójdzie. Zrobiłem zdjęcie na jakich ustawieniach wstała, jak widzisz coś podejrzanego to daj znać (wartości po lewej i prawej się zgadzają).
Wuadator 86 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) @Dopesi glownie chodziło mi o timingi pamięci w zakładce "dram timing configuration" Edytowane 30 Stycznia przez Wuadator 1
wallec 1 801 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia 18 godzin temu, Dopesi napisał(a): Ustawiłem tak jak mówiłeś. PBO w BIOS było na auto. Odpaliłem wczoraj na chwilę amd ryzen master i włączyłem tam PBO (jakimś cudem się dało). Dziś po włączeniu komputera znowu „15” i powrót do 4800. Znowu ustawiłem na sztywno 6000 i na razie nie włączam w ogóle PBO. Zobaczymy jak pójdzie. Zrobiłem zdjęcie na jakich ustawieniach wstała, jak widzisz coś podejrzanego to daj znać (wartości po lewej i prawej się zgadzają). Podałem ci rozwiązanie kilka postów temu a kręcisz się jak szambo w betoniarce 1
sniper76 179 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego @Dopesi Nie wiem jakie Masz dokładnie ramki możesz spróbować jak poniżej. CPU VDDIO jest 1.35V (błędy odczyt) W razie co podnieś napięcia dla MEM VDD, MEM VDDQ na 1.38-1.4V
Dopesi 1 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego W dniu 31.01.2026 o 11:50, wallec napisał(a): Podałem ci rozwiązanie kilka postów temu a kręcisz się jak szambo w betoniarce Już się nie kręcę, zastosowałem obie Wasze sugestie i odziwo od kilku dni faktycznie płyta trzyma 6000 i szybko się ładuje. Będę teraz powoli wdrażać PBO - na ten moment jest ustawione na AUTO. Jeżeli chodzi o napięcia, to w X870E nova nie jest to takie jasne, ale podejrzewam że VSOC co napisałeś to soc voltage. 1
sniper76 179 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego (edytowane) @cav Cofnij BIOS do ostatniego stabilnego 7E51v1A70 (nigdy nie instaluję wersji BETA) Moje aktualne ustawienia CPU VDDIO 1.36V reszta poprawnie odczytana RAM w EXPO 6000MT/s 26-36-36-96 1.4V Edytowane 5 Lutego przez sniper76
sniper76 179 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego @cav Co za ramki posiadasz, które potrzebują 1.4V przy 30-36-36-76 tak wbiło z EXPO ?? Jak masz ochotę podłubać to proponuję wbić set poniżej nie jest dociśnięty do deski (pod warunkiem, że Twój RAM ma domyślnie 1.35V) Zmień tylko tCL z 28 na 30 Nitro 1-2-1 x8 x8
Zachy 851 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) A takie tam dlubanie w 2x32 6400/6600Corsair Dominator Platinium: Ramy takie: Taki wstepny wyniczek: AIDA: Edytowane 8 Lutego przez Zachy
skalak23 17 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego New DDR5 refresh modes on AM5 motherboards Actually Hardcore Overclocking https://www.youtube.com/watch?v=fRHEmFHdfBg Można włączyć polskiego lektora
ju-rek 789 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego (edytowane) Nikt mi teraz nie powie, że "pałuję" napięcia. To wy macie za wysokie Edytowane 14 Lutego przez ju-rek 1 2
Grolshek 1 272 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 1 minutę temu, ju-rek napisał(a): Nikt mi teraz nie powie, że "pałuję" napięcia. To wy macie za wysokie KOSMOS
Zachy 851 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego @ju-rek Wez w obroty 2*24 albo 2*32 32gb troche malo na codzien. Ale do wyników sa szybkie
Zachy 851 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego X870 Tachyon + 2x32 Corsair Dominator Titanium @6000MHz (Dual Rank): tak w trakcie testowania 2
ju-rek 789 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 21 minut temu, Zachy napisał(a): tak w trakcie testowania No nie gadaj, że zmieniłeś Epyc-a na 9850x3d
Zachy 851 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Testuje sobie Bardziej zaaferowany jestem Tachyon. Dzięki temu ze ram jest u gory mam lepszy nawiew i 45 stopni na takich ustawieniach. Na Apexie lapalem 60 stopni, alw nadal stabilnosc byla. Edytowane 14 Lutego przez Zachy
MarioDee 23 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Bezpieczna jest instalacja tego całego PawnIO wymaganego do ZenTiming?
ju-rek 789 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego 4 godziny temu, MarioDee napisał(a): Bezpieczna jest instalacja tego całego PawnIO wymaganego do ZenTiming? tak
Pentium D 2 003 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego Zapomniałem jak się kręci RAM i sobie w czacie wpisałem aby mi dał jakieś gotowe z neta i tak od słowa do słowa wyłapał, że trefi mam z dupy ustawione na 5851 i żebym dał 65535. Dałem i urwało prawie 10% i po kilka GB doszło
SebastianFM 510 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego @Pentium D, opóźnienie nadal tragiczne. 😁
Pentium D 2 003 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego 49 minut temu, SebastianFM napisał(a): opóźnienie Ale po co te wyzwiska poza tym - i - daje dwie kreski 1
ju-rek 789 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego 9 godzin temu, Pentium D napisał(a): Ale po co te wyzwiska poza tym - i - daje dwie kresk Nie masz lepszych pamięci, te to tragiedia.
Rekomendowane odpowiedzi