Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

Tyle że za cenę wielosezowówek premium może mieć 2 komplety sezonowych opon niższej klasy. Chyba że chłop mieszka w dużym mieście, i nie chce mu się żonglować co sezon oponami :)

Raczej półtorej albo i to nawet nie. Albo wielosezon tak potaniał albo sezonowe tak podrożały, jak szukałem letnich dla siebie to widzę, że różnica w cenie nie jest wielka. Klasa średnia/wyższa letnie 225/45/18 ~2000-2200 komplet, wielosezon premium 2700 i wzwyż. Ale jednak ja wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.11.2024 o 22:38, Smilenium napisał(a):

OD dwóch lat coraz mniej jeżdżę. myślę, że tak 10 tysięcy nie więcej rocznie, ale ogólnie różnie, czasem nawet 3 dni nie ruszam.

Podrzuć link jakiś bo tak to wiesz.... :) 

Yokohama BluEarth-4S AW21

Nie wiem jakie felgi masz, ale strzelam że 15, a te mają niższe parametry niż większy rozmiar. Na deszczu mają C, np 16 ma już B

Przykładowa oferta

https://allegro.pl/oferta/4x-opony-caloroczne-yokohama-bluearth-4s-aw21-185-65r15-88h-15651125590?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_tires_pla_pmax_catch_all&ev_campaign_id=20986701493&utm_keyword=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA6aW6BhBqEiwA6KzDc_jVcB2wXdwbdXePmeVVRMNy1VScgumHEssoZi7A9jFDaNiE_G52SRoCRZ4QAvD_BwE

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.11.2024 o 18:08, TheMr. napisał(a):

Śnieg w Polsce? W mieście? :E 

U siebie zliczyłem może łącznie 8 dni śniegu kiedy faktycznie opony się przydały. Wielosezon jest fajny ale jak ma się auto z większą ilością N to podczas lata bardzo szybko się ścierają.

Śnieg to jeszcze, ale lód, Panie, lód!W południowej Polsce zawsze się trafi parę tyogdni pełnej zimy, akurat tyle, żeby musieć mieć odpowiednie ogumienie.

A wielosezon ma znaczną przewagę na suchym, bo imituje letnie ogumienie i nie ściera się tak szybko jak zimówki. Mozna jeździć do maja, a jak ktoś jeździ cały rok, to po prostu wybiera model z pierwszej trójki, z której opony wytrzymują przebiegi w okolicach 60000km.

W dniu 28.11.2024 o 13:16, lesiu155 napisał(a):

Zawsze są używane, dobrze poszukać/poczekać i można kupić roczne za 3/4 ceny nowych z minimalnym zużyciem bieżnika.

Zdecydowanie odradzam używane opony. Jak już to tylko z zaufanego źródła - od kumpa albo od rodziny. Z używanymi oponami zawsze coś jest nie tak. Albo są już łatane w paru miejscach, albo krzywe albo głośne. A różnica kwotowa do nówek marginalna.

Edytowane przez NotQuite