Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Wiem że dużej różnicy nie będzie ale jednak to 17" lepiej wygląda mimo wszystko, opona ma niższy profil. 

Niższy profil fajnie wygląda przy niskim aucie (jakiś sportowy sedan itp.), ale SUV z niskim profilem to moim zdaniem wygląda komicznie i kojarzy mi się z tym Chevroletem:

Opublikowano
11 minut temu, Kyle napisał(a):

Niższy profil fajnie wygląda przy niskim aucie (jakiś sportowy sedan itp.), ale SUV z niskim profilem to moim zdaniem wygląda komicznie i kojarzy mi się z tym Chevroletem:

Przy SUVie to bym nie chciał niskiego profilu, pewnie nic z komfortu nie zostanie :E 

Ja bym jednocześnie polepszył wygląd i poprawił prowadzenie, bo 17" na bank lepiej będzie w zakrętach trzymać na 225, zamiast 205 :glodny:

Opublikowano

Za mną około miesięczne testowanie CrossClimate 3 po zmianie z CrossClimate 2, w rozmiarze 205/55 R16.

Przez ten czas miałem okazję potestowac na suchej, mokrej nawierzchni oraz w dużym śniegu. Muszę przyznać, że nie ma większego zaskoczenia - opony radzą sobie równie dobrze co CC2 w większości zastosowań, jeśli gdzieś lepiej, to trudno to wyczuć bez jakichś profesjonalnych testów czy "z pamięci". Ostatnie duże śniegi nie stanowiły dla nich problemu, jedynie na lodzie się trochę ślizgałem ale na to nie ma mocnych bez łańcuchów / kolców.

CC3 są przy tym moim zdaniem cichsze - CC2 miały z tym problem. Wnioskuję po jeździe na autostradzie A1 z prędkością 130-140 km/h, zarówno na suchej jak i mokrej nawierzechni - w temperaturze około 6-8 stopni. Ciekawe jak będzie latem.

W każdym razie te opony przekonują mnie, że dobrej klasy opony całoroczne na nasz klimat są jak najbardziej ok. Może gdybym miał jakieś bardzo ciężkie auto, albo sportowe z mocnym silnikiem, to kupiłbym osobne letnie / zimowe. Inaczej do przeciętnego hatchbacka nie widzę sensu, wole raz na 2 lata (robię około 50 tys km przez ten czas) kupić nowy komplet całorocznych, niż odwiedzać 2x w roku wulkanizatora i zostawiać po 2 stówki za wymianę kapci.

Zobaczymy tylko jak z wytrzymałością, CC2 dobiły do tych prawie 50 tys i były już trochę spękane na bokach, zarówno z przodu jak i z tyłu (nie bawiłem się w rotacje - nie widzę sensu przy moim aucie). Gdyby nie zima, to bym jeszcze pewnie z kilka tys na nich pojeździł, ale na zimę nie ma co ryzykować. Niby CC3 mają być lepsze pod tym względem - zobaczymy.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Da się jakoś porównać CC3 do Quadrarex 3? Wiem że inna półka, ale realnie dużo lepsze będą? 

Myślę, że te opony sporo łączy, bo w końcu Kleber należy do Michelina i dzielą technologie. Nad Quadrarex 3 też długo myślałem, ale finalnie stwierdziłem, że 250 zł dopłaty do kompletu CC3 to nie jest majątek, więc jako zadowolony user CC2 wolałem dorzucić ;) Ogólnie jednak z testów (sporo ich przejrzałem), to Klebery mocno nie odstają.