Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, serwal4 napisał(a):

Petru23, sam jestem użytkownikiem AllSeason...
Ale wklejając foty lekko obsypanej topniejącym śniegiem drogi osiedlowej, celem podkreślenia zajebistości AS w zimę to ten... nie tędy droga;
Jeśli AS miałby mieć problem w takich warunkach to powinni zabronić homologowania ich jako zimówki wymaganymi prawem oznaczeniami 3p/M+S...

bez kitu :D

na letnich by tam pojechał :E

• Upvote 2
Opublikowano
30 minut temu, trepek napisał(a):

I jak sie sprawdzaja u kolegi? Kusza w Michelinach niskie opory toczenia i cisza.

W tej chwili to Pirelli, Vectory, Micheliny i Conti to topka. Decydują niuanse: cena, stabilność na mokrym, im dalej jazda od miast to na śniegu. Ja mam Nokiany i są głośne, jeżdżą świetnie, za rok biorę Pirelli: cisza i trzymanie na mokrym.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, trepek napisał(a):

Michelin CrossClimate 2 do Suva, polecacie? Niby opinie ma dobre ale sam nie wiem...

Nie polecam. 

1 godzinę temu, serwal4 napisał(a):

Petru23, sam jestem użytkownikiem AllSeason...
Ale wklejając foty lekko obsypanej topniejącym śniegiem drogi osiedlowej, celem podkreślenia zajebistości AS w zimę to ten... nie tędy droga;
Jeśli AS miałby mieć problem w takich warunkach to powinni zabronić homologowania ich jako zimówki wymaganymi prawem oznaczeniami 3p/M+S...

Zdjęcia są po to, bo przy Yokohama musiałem udowadniać, że śnieg to śnieg. Nauczony doświadczeniem i wami, daje fotki. Spod bloku, bo inaczej jest na osiedlowej a inaczej na krajowej. 

I nie topniejący a marznący... No ale ważne jak wybrzmi, prawda? Przy -2 śnieg topnieje przecież.

Miałem przedlifta na sezonowych, te same trasy zawsze. Porównanie mam.

2 godziny temu, kwiatek.pl napisał(a):

To tera tylko w góry i do tego jeszcze z przyczepą kempingową i pokażesz klasę ☺️

To są Góry Świętokrzyskie a jeżdżę głównie na podkarpackie ;) 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

Przejrzałem dziesiątki testów + różne opinie i nagrania w internecie (szczególnie jak się dane opony mają się po sezonie/dwóch). Ktoś miał kontakt z marką BFGoodrich? Mają jakieś wtopy?

Testy BFGoodrich Advantage SUV All-Season pokazują, że jest to całkiem spoko opcja. Ot taki średniak, cena średnia, zachowanie średnie. Plus, że bardzo cicha i o niskich oporach toczenia, co dla mnie ważne.

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)

BFGoodrich zawsze miałem za dobre opony, raczej z półki takiej średnio-wyższej typu Vredestein chociaż głównie ta marka mi się kojarzy z oponami stricte terenowymi, podobnie jak Cooper

Edytowane przez lesiu155
  • Like 1
Opublikowano

BFGoodrich / Kleber jeżdziły/jeżdżą zimowe na aucie Mamy, Znajomy ma Klebery wielosezon na Lagunie mk2 (która zimę widzi tylko w mieście, max wyjazd to była Zawoja w połowie listopada bez śniegu i z -3'c nad ranem);
Każda z tych opon sprawdza się i są faktycznie ciche. Ot dobry i sprawdzony średniak (zarówno zimowe jak i wielosezon).

Bieżniki wspólne, testy sugerują jednak siakieś różnice w obrębie mieszanki; Wciąż jednak wyniki ok.

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

W tych warunkach co nasz trollik wrzucił to dobra letnia by podjechała :E 

Miło mi , że się zgadzamy :)

Ale że tak od razu, że ja Twój ? ;)

2 godziny temu, lesiu155 napisał(a):

BFGoodrich zawsze miałem za dobre opony, raczej z półki takiej średnio-wyższej typu Vredestein chociaż głównie ta marka mi się kojarzy z oponami stricte terenowymi, podobnie jak Cooper

Akurat MT BFG to nie jest zbyt wysoka klasa , no może poza ceną... 

Opublikowano
7 godzin temu, trepek napisał(a):

Testy BFGoodrich Advantage SUV All-Season pokazują, że jest to całkiem spoko opcja. Ot taki średniak, cena średnia, zachowanie średnie. Plus, że bardzo cicha i o niskich oporach toczenia, co dla mnie ważne.

Nie są ekspertami od opon całorocznych. Ale po teście o którym piszesz widzę, że ta konkretna opona jest w zasadzie identyczna z Maxxis Premitra AS AP3, którą mam w tym samym bieżniku w aucie osobowym. Też radzi sobie w każdych warunkach i potwierdzam że jest cicha i zbytnio nie pływa. Jak znajdziesz w cenie sporo niższej niż premium, to można brać. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja już tylko na wielosezonie latam, jak ktoś od czasu do czasu wyjedzie z miasta, a 90% jeździ po mieście, szczególnie u mnie w Gdańsku, gdzie większość roku jest kilka stopni na +, śnieg jest sporadycznie.

Nie musze już kół przekładać, dla mnie większa wygoda i oszczędność czasu. A to co kto uważa o mojej opinii mam w :dupa:.

W skrajnych warunkach też przetestowałem, trochę skilla jazdy i nie ma problemu.

Mnie wybór opon wielosezonowych w 100% zadowala, ale szanuje też wybór dwóch kompletów jak ktoś dużo jeździ. 

A no mój rydwan ma tylko ABS także wszystko w nodze i rękach kierowcy :P

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, NotQuite napisał(a):

Nie są ekspertami od opon całorocznych. Ale po teście o którym piszesz widzę, że ta konkretna opona jest w zasadzie identyczna z Maxxis Premitra AS AP3, którą mam w tym samym bieżniku w aucie osobowym. Też radzi sobie w każdych warunkach i potwierdzam że jest cicha i zbytnio nie pływa. Jak znajdziesz w cenie sporo niższej niż premium, to można brać. 

Różnica cenowa jest, bo BFy są za 2 klocki za komplet a premiumy to 2700-3000 w takim rozmiarze jak potrzebuję. Kolejna sprawa to też nie wszystkie modele są oferowane w moim rozmiarze (235/55 r19). Z tego co rozeznałem się, to Micheliny CC2 dobre ale jest loteria z trwałością (CC3 w moim rozmiarze nie ma), Goodyeary podobnie, potrafi się sypać po roku (ale mniej). Continentale głośne w uj (i podobno twarde), Pirelli wydaje się oponą idealną (tylko dla suva nie jest Scorpio tylko Cintuaro i też nie wiadomo, czy nie wprowadzili jakiś zmian w stosunku co do gum testowanych, bo wszędzie tylko Scorpio i Scorpio testują) ale przy Pirelli chodzi opinia, że najszybciej się zdzierają bo po 20-30 tys (może to też kwestia, że jak guma dobrze klei to nie ma łatwo na samochodach i stąd też szybsze zużycie), no i opory toczenia nie najniższe. No i jest sobie taki BFGoodrich, w testach w różnych warunkach 2-3-4 miejsce, cicha, komfortowa, najniższe opory toczenia...

Mętlik w głowie straszny. Prześpię się jeszcze z dzień/dwa z tematem i jak nic lepszego się nie wyklaruje to chyba się skuszę.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam zasadę, że przynajmniej 1 auto w domu (są 3) musi mieć typowo sezonowe gumy, żeby w razie "w" zimą nie zastanawiać się czy jechanie w góry na wielosezonie nie jest strzałem w stopę. Zawsze wychodzi, że to moje ma 2 komplety kół, choć w tym roku C5 też jeszcze ma bo miał dość świeże letnie i zimowe gdy go przekazywałem żonie, ale gry któreś zjedzie pewnie wpadną wielosezonowe. 307 pojutrze dostaje kolejny komplet wielosezonu (po 4 latach jazdy na poprzednich), niestety 4mm według wielu wystarczające, przy obecnej pogodzie wystarczające nie jest :D 

Samo wrzucanie ledwie przypruszonej śniegiem drogi żeby udowodnić fakt, że wielosezon daje radę... :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano

Mówi się że A4/Zakopane pełne wielosezonow :E A na insta nawet kolega w BMW z letnimi mi wyskoczył co się zakopał i musiał powietrze spuszczać :E 

Ja w góry jadę za tydzień, większych problemów nie zamierzam mieć, ale łańcuchy się przydadzą pewnie. 

Opublikowano

Ignoranci będą, założy (pół biedy jak dobrej klasy) jakiś ping-pong wielosezon, ma te prawne oznaczenia, że to zimówka i davaaaaj w góry;
I mam tu na myśli faktyczną zimę, spory mróz i tony kopnego śniegu... do pewnego etapu wielosezon sobie poradzi... do pewnego.

Ja jestem świadomy, że AS, który musi jako tako kleić w lato, nie będzie tak elastyczny przy -15/-20 i dalej (zwłaszcza po np. nocce) jak typowa zima;
Pół biedy jak zabierze ze sobą łańcuchy (mimo, że są popularne trasy i tak wymagające łańcuchów w zimę, jak np. Szczyrk - Wisła via przełęcz Salmopol);

Tak wiem, do Zakopca dojedzie względnie utrzymaną a4, centrum posypane, nocleg przy Hotelu z zadaszonym parkingiem to po co zimówka...
A potem wpadnie na pomysł lokalnej atrakcji, boczna droga już nie taka, na co dzień umiejętności takie a nie inne i ... jest jak jest.

• Upvote 1
Opublikowano

Po roku w końcu jakis test vectorow season gen3. W kompnym śniegu jechać jada ale żeby sie jakoś super trzymały to nie. Zimówki robią dużo większe wrażenie. Ale i tak bym nie zmienił do mojej jazdy, w góry jednak tak średnio bym powiedział.

• Like 1
Opublikowano

I ja też wrzucę mały update odnośnie Crossclimate 3 Sport. Dzisiaj u mnie napadało sporo śniegu. Co do jazdy to raczej nie mam tutaj większych zastrzeżeń. Napęd AWD robi też swoje i auto śmiało ciągnie do przodu na tych oponach. Jednak hamowanie to już inna para kaloszy. Mam wrażenie, że auto potrzebuje sporo większej odległości do zatrzymania w porównaniu do mojej poprzedniej Octavi na oponie zimowej. Szeroki kapeć w Stingerze też ogólnie nie pomaga. Przy niskich prędkościach czuć, że opona dużo gorzej wbija się w śnieg. Zobaczymy jak będzie później bo jeszcze uczę się tego samochodu i tego jak zachowuje się na tych oponach.

Ale dojechać do pracy to spokojnie dojechałem. Trasa 10km z czego 90% to nieodśnieżona droga lokalna za miastem.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Gret napisał(a):

Po roku w końcu jakis test vectorow season gen3. W kompnym śniegu jechać jada ale żeby sie jakoś super trzymały to nie. Zimówki robią dużo większe wrażenie. Ale i tak bym nie zmienił do mojej jazdy, w góry jednak tak średnio bym powiedział.

Moje vectory mam od 2,5 roku i dziś zrobiłem drugi test śnieżny. Agresywny start to buksuje jak w zimówkach, ale do normalnego jeżdżenia są wystarczające. Nie czuję różnicy z zimówkami, a śniegu tym razem trochę spadło i jeszcze mokry.

Na chodniku, tam gdzie wychodzone, ślisko jak na lodzie. Jak szedłem do garażu i przekraczałem drogę osiedlową, to tam, gdzie były koleiny, to się prawie wywaliłem. Też jak na lodzie.

Na parkingu przed marketem chłopa skodą zarzuciło i pierwsza myśl, że był na letnich. Przejeżdżam tym samą trasą i też mnie dupą lekko zarzuciło. Parkuję, wychodzę z auta i prawie była tragedia.

Wyjazd z parkingu pod górkę i auto przede mną zaczęło się ześlizgiwać, dobrze, że byłem daleko. xD

Przymarzało widocznie i tu już żadna opona nie pomoże. Dla testu wziąłem auto na zimówkach i też tam, gdzie wyślizgane rzuca trochę dupą. 

7 godzin temu, MadDog napisał(a):

Crossclimate 3 Sport. Stingerze 

Do takiego auta, to bym nawet nie rozważał wielosezonu premium, szczególnie na zimę inną niż kilka dni w roku ze śniegiem do paru cm. 

Tak czy tak, raczej bezproblemowo pojeździsz, ale na spokojnie. Inaczej też w zimę się jeździć nie powinno. :D

7 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

tyle gadania o oponach, a i tak wystarczy jeden, na ogół sebix w bejcy starszej niż on, na letnich jadacy zygzagiem 20-30km/h i za nim procesja . oczywiscie trzymanie odstepu to nadal egzotyka. 

Pozwoliłem sobie zedytować twój post, by bardziej odzwierciedlał nasze realia. 

Z drugiej strony bejca by tam już pewnie w rowie leżała i nic nie blokowała. :lol2:

Edytowane przez Kakarotto