Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ktoś, jak patrzy to czy 4925, czy 0226 to bez różnicy - to raptem 5 tygodni różnicy. A niekumaty nawet na to nie spojrzy ;) Ale tutaj ja się biję w pierś bo jak napisałem wyżej, lata mi się powaliły :E Ja tam też nie patrzę więcej jak rok do tyłu a i to często z końca roku się trafiają. A za 4 lata to już w ogóle nie będzie miało znaczenia bo będą się zbliżały do końca życia.

https://allegro.pl/oferta/4x-215-45-16-v-kumho-hs-52-ecsta-18143967782

I imo - jak widzę jakieś dosyć nowe auto, za kupę siana i imperiale czy inne noname/total budżet na kołach to od razu mi się lampka zapala - widać, że ktoś nie dba/ma wywalone/oszczędza totalnie (pick one or all). Jeszcze złotówę to zrozumiem bo oni komplet w dwa lata wyjeżdżą i to po mieście, ale jak ktoś wozi rodzinę... A i to, ja na swoich Kormoranach to się w mieście dwa razy mocno zdziwiłem. Chociaż raz to musiał być spoko widok z zewnątrz, jak ktoś widział Vectrę driftującą na mieście :E 

Edytowane przez lesiu155
  • Haha 1
Opublikowano

Pojawił się nowy test Tyre Reviews, tym razem na temat opon letnich o sportowym charakterze. Są nowe Pirelli P Zero R, które wygrały, nawet lepsze od Michelina Pilot Sport Cup 2. Ciekaw jestem czy macie pomysł dlaczego tak dobrze wypadły Pirelli, później podzielę się swoimi obserwacjami :)

Opublikowano

To co rzuca się w oczy to (pomijam Michelin jako semi-slick czy chiński wyrób opono-podobny) głębokość bieżnika;
Co w połączeniu z miękką mieszanką może tłumaczyć sprawność na suchej i mokrej nawierzchni, no ale z drugiej strony aquplaning nie wybacza (choć wciąż wypada dobrze);
Z drugiej strony nie są super komfortową oponą... 

To samo dotyczy się ich innych nowych modeli;
Bazując na swoim przykładzie, najnowsze wielosezonowe SF3 też mają mniej bieżnika vs konkurencja, są dość miękkie i również zajmują top pozycje w testach...
Natomiast przekłada się to na ich żywotność więc takie Zero R też pod tym kątem mogą słabiej wypadać.

Przemyślenia własne, możliwe że błędne; Poparte rozumowaniem pańszczyźnianym vel chłopskim, bez znajomości rocket science;

Opublikowano

Chłopy, jeździ/jeździł ktoś na  Pirelli Cinturato All Season SF3? Chce do Astry felgi 17 kupić i myślę nad oponami. Te Pirelki wybrałem ze względu na teoretycznie najlepszą przyczepność na mokrym. Gdybym miał kupić 17 + letnie to zakup na zimę/wiosnę, ale tak myślę czy teraz nie zmienić od razu docelowo.

Opublikowano
5 minut temu, Katystopej napisał(a):

Pirelli Cinturato All Season SF3? 

Kumpel jeździ na Kudze, zadowolony. Opinie w necie ok. Przyczepność na mokrym dla mnie najważniejsza najlepsza z wielosezonu. Będę miał od października na XCeedzie Małżonki.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Michały za głośne, sporo ludzi o tym pisze.

No to prawda są wrażliwe na nawierzchnie, na nowym asfalcie cicho ale jak się wpadnie w coś szorstkiego to głośno w ciul. 

Ale z wielosezonowych to chyba najbardziej "sportowa" opona. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Chłopy, jeździ/jeździł ktoś na  Pirelli Cinturato All Season SF3? Chce do Astry felgi 17 kupić i myślę nad oponami. Te Pirelki wybrałem ze względu na teoretycznie najlepszą przyczepność na mokrym. Gdybym miał kupić 17 + letnie to zakup na zimę/wiosnę, ale tak myślę czy teraz nie zmienić od razu docelowo.

Mam, polecam (z jednym ale) :)  205/55 r17 XL
Założone ~listopad 2025r, zrobione ~6 tys. km.

- jeszcze pewniejsze na mokrym i suchym niż poprzednie Hankook 4S
- zimę w tym śnieg w styczniu na pograniczu Słowacji i Czech przejechały bez problemu aczkolwiek w typowe Tatry czy kopny śnieg 0.5m+ nie pakowałem się - (tak) głupi nie jestem :E  (zresztą i tak większość dróg wymaga łańcuchów)

- cichsze od Hankook 4S ale nie jest to poziom Kleber (zarówno AS Quadraxer 3 jak i zimowy Krisalp HP3)

- nie wydają dziwnych dźwięków (4S przy ~70-90km/h specyficznie huczały, a mówimy tu o trzech kompletach, bo 4S miałem wcześniej na gruzo-Accordzie + Znajomy na swoim aucie)
- póki co nie popękały, nie pojawiły się wybrzuszenia itd. - a jedna opona zaliczyła już boczne uderzenie o krawężnik przy ~25-30km/h (ściąłem zakręt)

Jedyne co może dać do myślenia to potencjalnie niska żywotność: mała ilość bieżnika fabrycznie (bliższa oponie letniej, 6.5 czy tam 6.8mm jak pamiętam) i miękka mieszanka nie wróżą zrobienia na komplecie więcej niż ~40-45 tys. km.
Wypadkowa z testów też tyle sugeruje:
image.png.4e3850f5e3676de57789eccd19feb6e5.png

Nauczony doświadczeniem po Hankook 4S, których nie przekładałem przód/tył - to SF3 przed letnim urlopem (czyli po max 10 tys. km i co każde ~10tys. km) przekładam między osiami.

Ku pamięci wspomnę, że ja spędzam sporo wolnego czasu na wszelakich zawijasach górskich, odpalając EuroBeat i wmawiając sobie, że Fluence połyka serpentyny niczym Hachi-Roku rozwożąc tofu...
Ostatnie przejazdy po Słowacji, teraz w marcu, zdały na 5+ :E  

Edytowane przez serwal4
  • Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Gret napisał(a):

@Katystopej i co kupiłeś te pirelli? Ja chyba zmienię moje miski na nie albo na continentale. Miski jednak za glosne.

Jeszcze nie, mam letnie jeszcze spokojnie na ten sezon na felgach 16", i się zastanawiam czy zamiast zimówek 16 na te felgi nie kupić od razu docelowych felg 17 i wielosezonu czy może jednak zimowe i wiosną letnie na 17. Kurde, twardy orzech do zgryzienia. Teraz mi się budżet nie spina na wyłożenie przeszło 4k zł na fele i opony, a kupować za miesiąc-dwa żeby letnie w lato zmienić na wielosezon też bez sensu :E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galakty napisał(a):

Podobny dylemat miałem bo w grudniu kupowałem nowe wielosezony 16", a potem auto zmieniłem :E 

I doszedłem do wniosku, że lepiej kupić chip boxa :hihot: 

Ale jego auto już jest lewakiem, bo jest zacipowane 

obraz.png.fa5e8574ef27d196effd1861ba4c5323.png

57 minut temu, Katystopej napisał(a):

Jeszcze nie, mam letnie jeszcze spokojnie na ten sezon na felgach 16", i się zastanawiam czy zamiast zimówek 16 na te felgi nie kupić od razu docelowych felg 17 i wielosezonu czy może jednak zimowe i wiosną letnie na 17. Kurde, twardy orzech do zgryzienia. Teraz mi się budżet nie spina na wyłożenie przeszło 4k zł na fele i opony, a kupować za miesiąc-dwa żeby letnie w lato zmienić na wielosezon też bez sensu :E 

nie szczyp się tylko kupuj fajne 17 na lato :E 

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Teraz jest tak 205/55/16PXL_20260321_143800206.thumb.jpg.b7a641887eb7a4bc1377b73e3f8a1d0e.jpg

a chciałbym tak, z tą felgą, tylko gemini zrobiło naleśnika jak 19"  xD  Jeszcze 18 mi chodzą po głowie, ale tam już totalny brak komfortu, bo to 225/40.

IMG-20260322-WA0010.thumb.jpg.919129326a3767938b4b04b70e0e6dce.jpg

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Podobny dylemat miałem bo w grudniu kupowałem nowe wielosezony 16", a potem auto zmieniłem :E 

I doszedłem do wniosku, że lepiej kupić chip boxa :hihot: 

serio chcesz chip boxa? :E

Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Też tak chyba finalnie zrobię, na jesień 17 i te powyższe Pirellki wielosezon.

Jestem może już mentalnie emerytem, ale kupiłbym wielosezon do tych 16" i jeździł;
A kasę zaoszczędzoną na felgach wydał se na coś albo odłożył na jakąś pierdołę - że za przeproszeniem wpierdzielam się w Czyjeś fundusze.

Fluence akurat był na 17" (gdzie i tak mam 205/55 r17) feldze;
Ale jakbym kupił go na 16" to z premedytacją wsadził 205/60 r16 i cieszył się jeszcze większym balonem :E 

• Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Gret napisał(a):

serio chcesz chip boxa? :E

A czemu nie? Mam zrobić strojenie za 2k gdzie po 3-4 latach sprzedam? :E A tu wezmę do nowego auta i mi wystroją ponownie. Miałeś w praktyce albo ktoś że się tak dziwisz?