Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polska policja jest niedofinansowana. Brakuje ludzi, rekrutuje się jak leci a szkolenie ich jest żartem. Do tego dochodzi polskie prawo które jest jeszcze większym żartem. Nie wiem czy pozwolenie na wywijanie bronią policjantom to dobre rozwiązanie. Samoobrona to jedno, używanie broni podczas akcji to drugie, już chyba lepiej pozwolić uciec niż pozwolić policjantom walić do wszystkiego co się rusza. 

Już covid pokazał jak gorliwie się brali do wypisywania mandatów za chodzenie po parkach i lasach...

Opublikowano
4 minuty temu, Zdzisiu napisał(a):

Polska policja jest niedofinansowana. Brakuje ludzi, rekrutuje się jak leci a szkolenie ich jest żartem. Do tego dochodzi polskie prawo które jest jeszcze większym żartem. Nie wiem czy pozwolenie na wywijanie bronią policjantom to dobre rozwiązanie. Samoobrona to jedno, używanie broni podczas akcji to drugie, już chyba lepiej pozwolić uciec niż pozwolić policjantom walić do wszystkiego co się rusza. 

Już covid pokazał jak gorliwie się brali do wypisywania mandatów za chodzenie po parkach i lasach...

tu sie zgodze większości tych pseudo policjantów z ostatnich 5-7 lat ograniczył bym prawo posiadania broni a co dopiero używania - niestety cykl szkolenia i poziom iq tych ludzi to dramat niestety cos wiem o tym kogo biorą i jak szkole odsetek przyjmowanych ludzi nadających sie do tego jest marginalny 

Opublikowano
20 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Wojsko tak samo teraz wygląda:E

Opublikowano

i tu wchodzi cały na biało niż demograficzny a z roku na rok będzie coraz gorzej.

Większe zapotrzebowanie na służby przy starzejącym i kurczącym, się społeczeństwie. To nie może się udać. 

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

i tu wchodzi cały na biało niż demograficzny a z roku na rok będzie coraz gorzej.

Większe zapotrzebowanie na służby przy starzejącym i kurczącym, się społeczeństwie. To nie może się udać. 

Niech dadzą 1500+ 😅

Z tego co wiem to w wojsku świetnie płacą, ale sporo wyjazdów. Na szczęście roboty mało i jak biorą młodych to oni dosłownie nie mają na co tych dodatków wydać 😅 chata spłacona, samochód jest, komputer jest i co dalej jak często są na wyjazdach? 😅

Nie wiem jak wyglądają faktyczne zarobki policjanta z dodatkami. 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Jeżeli policji nie wolno w sposób skuteczny  powstrzymać i pojmać okradającego mnie złodzieja. To niechże ta policja, albo ten co stanowi prawo zwróci mi równowartość skradzionych przedmiotów.

Od tego jest ubezpieczenie, a nie upoważnienie do morderstwa.

Życie złodzieja jest warte tyle, ile fanty które ukradł minus 1 zł. W sytuacji konfrontacji z policją taki powinien się natychmiast poddać. A kiedy się obróci plecami i zacznie uciekać nic już go nie powinno chronić. A to czy zostanie zastrzelony powinno zależeć od decyzji gliniarzy go goniących. Jeśli uznają że  zdoła uciec jeśli go nie zastrzelą, to właśnie to powinni zrobić.

Nazywajmy to po imieniu - to jest morderstwo i nie ma niczego wspólnego ze skutecznością działania policji.

Zycie niewinnego człowieka jest najważniejsze.

I luzując według twoich pomysłów przepisy użycia broni, to życie niewinnego człowieka będzie bardziej zagrożone.

Narzekamy na skuteczność i nieudolność policji, gdzie głównym problemem jest brak wyszkolenia, umiejętności posługiwania się dostępnymi środkami. Proponujesz poluzowanie przepisów, żeby patałachy mogły swobodniej używać broni - no co może pójść nie tak?

Tymczasem mamy rzeczywistość, gdzie gliniarze w takich sytuacjach są osrani, bo w gruncie rzeczy nie za wiele im wolno. To system jest winni nie oni. 

To się nie tyczy wyłącznie użycia broni palnej. Są inne metody. Tymczasem obecnie cokolwiek policja w takich trudnych sytuacjach zrobi niemalże ma gwarantowane postępowanie wewnętrzne.

Jedyną winą systemu jest brak dostatecznego wyszkolenia. Profesjonalista się nie boi użyć adekwatnych środków, bo wie z jakich skorzystać, wie jak ich użyć, po prostu ma to wyuczone i wyćwiczone do bólu.

I takie postępowanie powinno być zawsze, szczególnie jeżeli została użyta broń palna, bo policja nie jest ponad prawem. Tylko też powinno być prowadzone profesjonalnie z głównym naciskiem na analizę co poszło ok, a co nie, żeby to nie był wyłącznie topór na przekroczenie uprawnień ale też element szkolenia. Między innymi dlatego osobiste kamery powinny być obowiązkowe i bez ściemy, że akurat popsuła się bateria.

Jeżeli będziemy luzować kwestię rozliczania z pracy policji, to dążymy do systemowego nadużywania siły. W konsekwencji znowu ten niewinny najbardziej ucierpi.

Edytowane przez Bono_UG
zdublowana treść
  • Upvote 4
Opublikowano

@209458

Chyba w aspekcie filozoficznym. W przypadku napaści rabunkowej dość łatwo ocenić kto jest winny a kto nie. Nie relatywizuj rzeczywistości. Zaraz powiesz że napadnięty jest winny, bo za dobrze się prowadzi i prowokuje tym napastnika. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

@209458

Chyba w aspekcie filozoficznym. W przypadku napaści rabunkowej dość łatwo ocenić kto jest winny a kto nie. Nie relatywizuj rzeczywistości. Zaraz powiesz że napadnięty jest winny, bo za dobrze się prowadzi i prowokuje tym napastnika. 

Napadnięty nie jest winny napadu, ale oczywiście wielu innych rzeczy już tak.

Opublikowano

Dlaczego filozofia? Twarde fakty. Wpisz np. w wyszukiwarkę forumową "Fiutin" albo "Putler" i wyskoczą ci dziesiątki naruszeń Art 136 § 3 Kodeksu karnego. Przy niektórych widać nawet twojego nicka :E

Poza tym, choć nie mam na to dowodów, do dam sobie coś odciąć, że zdarzyło ci się złamać też kodeks drogowy, kogoś znieważyć lub pomówić, wynieść coś z pracy, szkoły, pożyczyć i zapomnieć oddać, albo jedno z mnóstwa innych naruszeń prawa.

Opublikowano (edytowane)

@209458Nie dogadamy się stary. Będziesz traktował bandytę i jej ofiarę według tych samych standardów, dlatego że ta ofiara kiedyś tam w przeszłości pokazała komuś faka. 

Dobrze wiesz o czym pisałem, ale rozwadniasz definicję winy przy konkretnym zdarzeniu aby pasowało do twojego światopoglądu. 

Dla mnie to jest niedorzeczne, aby służbom było wszystko jedno kto zginie w konfrontacyjnej sytuacji. Gdzie strony to kat i ofiara, i w RÓWNYM stopniu będą próbowali ratować oba te życia. Mi nie jest wszystko jedno której stronie się w takiej sytuacji się zejdzie, jeśli już jednak komuś przyjdzie umrzeć. Zycie ofiary powinno byś chronione niemalże za wszelką cenę (wyjątkiem inne niewinne życie, na przykład chroniącego). Życie napastnika, tylko jeśli to nie zagraża życiu i zdrowiu ofiary. 

Edytowane przez Suchy211
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

500 policjantów, drony, Black Hawk i 3 dni poszukiwań. Wczoraj gość przyszedł w okolice swojego domu, policja go zauważyła, nie reagował na polecenia, strzelił do policjantów i dalej uciekł do lasu. Lasy Limanowej niczym Amazonia.

2NR0tpV.jpeg

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, skunRace napisał(a):

Wczoraj gość przyszedł w okolice swojego domu, policja go zauważyła, nie reagował na polecenia, strzelił do policjantów i dalej uciekł do lasu.

Zdementowali... ale kto ich tam wie :D 

Opublikowano
20 minut temu, adashi napisał(a):

Gdzie wsparcie satelitarne?

Nie trzeba, Sławosz z ISS prowadzi obserwację :E A tak poważnie to wstyd na cały świat, 500 funkcjonariuszy szuka już trzeci dzień jednego gościa z karabinem...