Skocz do zawartości

Wszystkiego najlepszego! Czyli ile nasze auta mają na blacie :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

27.09.2024 było:
image.thumb.png.14421eb77742469dc72b9347af121740.png

Obecnie jest ~91.5 tys. km; W październiku był 3-dniowy wypad w Dolnośląskie + Czechy (~1200km); 
Dzisiaj powrót z urodzinowego wypadu w góry (~500km);
A tak to w tym roku Flu-ence'a czeka już tylko jazda wokół komina;

Kolejna większa trasa: maj 2025 i objazd wschodu Polski, wyjdzie łącznie z ~1500km na pewno...
Kupiony w maju 2023 z przelotem ~73 tys. km.

Opublikowano

O Citroen 1.5 102? To jeszcze ze 120k km i silnik do wymiany. To jest ten przypadek, gdzie trzeba nawalać kilometrów - dzięki temu można załapać się na nowy poprawiony silnik na gwarancji - bo po gwarancji taka przyjemność kosztuje 11000 złociszy za zestaw naprawczy plus kilka tysiaków za robociznę. Mam nadzieję, że pocieszyłem :-)

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

O Citroen 1.5 102? To jeszcze ze 120k km i silnik do wymiany.

Tak. Przy moich przebiegach to będzie za jakieś ...25 lat.

Wymiana łańcuszka na 8 mm 7-8k zł. Ale przy wymianie rozrządu prawdopodobnie założę wzmocniony 7 mm (choć problemem jest przede wszystkim napinacz). 

W zasadzie już przed zakupem planowałem, że pojeżdzę 3 lata i następne, ale niestety za bardzo lubię to auto. 

Opublikowano

Opcja w pełni bezpieczna to cała nowa góra /wałki rozrządu itd/ - "poprawiona" - to same części 11 (a kosztowały w okolicy właśnie 6-7 ale zaczęło tego brakować na rynku). Natomiast wymiana na "grubszy" łańcuszek to o wiele mniejsze koszta , tak zwiększenie jego żywotności z 60k km do około 100k km.

Opublikowano

Mi 3 tygodnie temu określili koszt na 8k (z wałkami, obudową itd.) w K.I.G. Katowice. W innym zakładzie w Częstochowie na około 7.5k. 

Loteria ile wytrzyma choc dopóki mam gwarancję to śpię trochę spokojniej. 

Opublikowano
51 minut temu, SweetDreams napisał(a):

Mi 3 tygodnie temu określili koszt na 8k (z wałkami, obudową itd.) w K.I.G. Katowice. W innym zakładzie w Częstochowie na około 7.5k. 

Loteria ile wytrzyma choc dopóki mam gwarancję to śpię trochę spokojniej. 

Tyle to  albo jakaś obniżka była w tym miesiącu :-) /chociaż patrząc po Allegro to jakieś Freccia się pojawiły wałki - nie mam pojęcia jak to jakościowo się ma/ , albo na wałkach "starego typu" (czyli pod ten łańcuszek max 100k km) - tylko, że jeśli nie wyjechane to ich wymiana to wyrzucenie pieniędzy w błoto (mamy wciąż graty z wadliwej serii).  W Cz-wie o szczegóły najlepiej pytać tutaj - najlepszy specura od PSA