Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nie zauważyłem aby mx5 jakoś szybciej wysychała za to jest ewenementem jeżeli chodzi o to jak potrafi sklejać :E jeszcze nigdy przy żadnej paście nie miałem czegoś takiego żebym wyrywał regularnie cpu z socketu przyklejonego do stopki chłodzenia :hihot: przy mx5 cztery razy tak zrobiłem mimo wygrzewania cinebenchem przed demontażem. Z drugiej strony ma to też swoje plusy bo z racji tak wysokiej lepkości z pośród kilku past jakie miałem do wyboru zdecydowałem się ją położyć znajomemu na rdzeń rtx 2060 bo szkoda mi było ptma na takiego gruza :E Minął rok od aplikacji i z tego co ostatnio widziałem u niego to HS nadal trzyma taki jak świeżo po aplikacji, dodam że ta karta miała taki problem jak hs osiągał 97c to następował restart pc za każdym razem dokładnie ta sama sytuacja, dziwne no ale tak było i wymiana pasty pomogła :E 

No ja kumplowi na RTX 2060 położyłem PTM dla świętego spokoju...

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Taka ciekawostka wczoraj stosowałem 3-letniego PTM-a tego od siebie i nadal śmiga elegancko. Resztka mi została i leżała z pierwszych dostaw aż byłem ciekawy czy to jest jeszcze zdatne do użytku :E

Folia odchodzi bez problemu nic nie wyschnięte :E

• Like 6
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Do czego to kupiłeś? bo jak na ihs czy goły rdzeń to to jest zwykły termopad a nie pad zmiennofazowy, ile by tam nie było "w/mk" na papierze to będzie i tak gorzej niż na zwykłej paście, przynajmniej tak zawsze było z termopadami jak kładło się je tam gdzie nie powinno ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Send1N napisał(a):

Do czego to kupiłeś? bo jak na ihs czy goły rdzeń to to jest zwykły termopad a nie pad zmiennofazowy, ile by tam nie było "w/mk" na papierze to będzie i tak gorzej niż na zwykłej paście, przynajmniej tak zawsze było z termopadami jak kładło się je tam gdzie nie powinno ;) 

kupiłem eksperymentalnie do dysków ssd bo sporo mi ich przybyło ostatnio (na procesor zakładam normalną pastę a nie zmiennofazowy , nie chce sie pozniej bawić w odklejanie procesora)

Edytowane przez Oldman
  • Upvote 1
Opublikowano

Dobra panowie temperatury w moim Zotac GeForce RTX 4090 Trinity AMP Extreme mnie drażnią. 

Znajomy ma taką samą kartę i temperatury o 10°C ma mniejsze.

Czas przeczyścić, zmienić termopady i dać Honeywell.

Ktoś może już to robił i potwierdzi te grubości?

Screenshot_20260401_103957_Brave.thumb.jpg.6db4fbbb96515c6a46b94b595bd310c3.jpg

3mm to strasznie grubo 🤔

Jakiej firmy kupić?

https://amzn.eu/d/05pMESA6

https://amzn.eu/d/0dppGkS4

Lub jakieś inne.

Opublikowano

Mam oryginalnego PTMa więc rdzen będzie zaopiekowany 😁

Co do nie wymieniania termopadów.

signal-2026-01-18-20-31-02-853.png.31076391a39b9a7ef157c6441e929bf7.png

To jest z grudnia a obecnie o 5°C więcej więc wolę wszystko ogarnąć za jednym razem.

Kumpel kupił taką samą kartę 3 miesiące później i temperatury ma minimum 10-15 stopni mniejsze.

Jak mam zmarnować PTMa to wolę wszystko za raz ogarnąć. 

Więc pytanie podtrzymuję jakiej firmy termopady kupić?

Opublikowano

@ostryb Wymiana fabrycznych termopadów Ci kompletnie nic nie da moim zdaniem. Na moje oko słabe odprowadzanie ciepła z rdzenia powoduje lokalny wzrost m.in. na kontrolerze temperatury pamięci. Wymień tylko pastę na PTM na rdzeniu.

Co do "oryginalnego PTM".... widzisz, PTM jest często podrabiany, a Gelid HeatPhase Ultra/Thermalright Helios już nie ;) Tak więc z tą pewnością oryginalności bym się nie rozpędzał, bo może sam nie wiesz co masz.

Opublikowano

Nie wiem skąd Ty wymyślasz te teorie z kosmosu :hihot:

Czujniki temp są bezpośrednio w pamięciach nie ma to nic wspólnego z temp kontrolera pamięci w rdzeniu.

A gorsze odprowadzanie ciepła z rdzenia nie podwyższa temp pamięci tylko ją obniża. A temp pamięci na ten czas jest ok lepsze pady mogą wręcz ciut podnieść temp rdzenia.

To samo tyczy się kwestii PTM-a po wymianie temp pamięci mogą wzrosnąć, ponieważ radiator odprowadza w praktyce więcej ciepła.

Kolejna kwestia GDDR6X i tak nie lubią bardzo niskich temp - spada oc :E

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, ostryb napisał(a):

Więc pytanie podtrzymuję jakiej firmy termopady kupić?

jak ci sie uda nie zniszczyć termopadów ,nie beda brudne itp to możesz zostawic fabryczne

Edytowane przez janek25
Opublikowano

@sideband
Skoro rdzeń się gotuje lokalnie prawdopodobnie przez pump out co w efekcie daje gorsze odprowadzanie ciepła, moim zdaniem ma to negatywny wpływ na sąsiednie komponenty. Najlepiej pokazałaby to kamera termowizyjna.
Ostatnio też twierdziłeś, że serwis telefonów komórkowych nie byłby w stanie sobie poradzić z przelutowaniem gniazda zasilania GPU.

Wiesz co, rzuciłem okiem na screeny swoich perypetii z 4070S od Inno3d.

Kwiecień 2024 - karta wyciągnięta z pudełka na fabrycznych nastawach
4070superAPRIL.thumb.gif.65638d951abc3fbc07c69c5594f1c8fb.gif

Październik 2024 - PUMP OUT po raz pierwszy,

karta przed wymianą pasty, fabryczne nastawy
4070superOCTOBER.thumb.gif.b79ed0d50cbfae618a148ee7b28a6ed5.gif

Październik 2024 - wymiana pasty na MX4, fabryczne nastawy

4070S_REPASTE.thumb.gif.9058ad9c05de64dffcd30f6b18c411db.gif

17 listopad 2024 - PUMP OUT po raz drugi, fabryczne nastawy.
pp2.thumb.png.ef591903a758be5ba8230675aafee74e.png

Jak widać, rozrzut temperatur pamięci jest na poziomie 6*C chociaż mogą dochodzić inne czynniki przez różne okresy czasu.
Przy takiej różnicy temperatur na pamięciach równie dobrze możesz mieć rację, mogę ja mieć rację, a możemy obaj się mylić i wpływ może być żaden na +/-, bo wnioski zakłamuje nam m.in. różnica obrotów wentylatorów.
Mimo wszystko wniosek moim zdaniem jest jeden - niech autor @ostryb zmieni tylko PTM na rdzeniu, a resztę zostawi w spokoju, bo efekt będzie żaden albo marginalny. Szkoda na czworo dzielić włos.

Opublikowano

@Lameismyname

OK zaufam i założę tylko PTMa.

Tak mam oryginalnego sprawdzony od kolegi z forum.

Na labie się reklamował i tu też. 

Założyłem już w kilku komputerach po różnych pastach i zawsze temperatury szły w dół. 

Więc pewniak.

Jeszcze pytanko. 

Żeby termopady zachowały się jak najlepiej to rozbierać na zimnej karcie czy najpier rozgrzać grając w grę?

Opublikowano

@ostryb Ja tam zawsze rozbieram zimną kartę. Aby rozwalić fabryczne pady trzeba być naprawdę gamoniem ;) Delikatnie jak z kobietą i samo zejdzie. A nawet jak jakiś Ci się przerwie trochę, to nic strasznego się nie dzieje - ważne aby były na swoim miejscu i po złożeniu przewodziły.

Opublikowano (edytowane)

Rozebrałem około 30 laptopów i zauważyłem że lepiej to robić po rozgrzaniu.

Na zimno raz że ciężej to potrafiły się przerwać. 

Na ciepło łatwiej ale zdarzało się że termopad zostawał na chłodzeniu a po podniesienie spadał. 

Jeżeli chodzi o grafikę to tylko Aorus 1080 rozbierałem. 

Za pierwszym razem tylko przesmarowałem i temperatury były wysokie.

Dopiero ponowne przesmarowanie i zmiana termopadów zbiła temperatury. 

Ale karta 8 lat więc to był raczej już czas na termopady.

W weekend przysiądę i dam znać czy coś wymiana pasty pomogła.

Edytowane przez ostryb
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@sideband
Skoro rdzeń się gotuje lokalnie prawdopodobnie przez pump out co w efekcie daje gorsze odprowadzanie ciepła, moim zdaniem ma to negatywny wpływ na sąsiednie komponenty. Najlepiej pokazałaby to kamera termowizyjna.
Ostatnio też twierdziłeś, że serwis telefonów komórkowych nie byłby w stanie sobie poradzić z przelutowaniem gniazda zasilania GPU.

Pooglądaj nawet trochę filmów na YT to się przekonasz jak to jest jak GPU/MEM lecą na wspólnym radiatorze ;) Zapominasz o fakcie, że jak zacznie lepiej odprowadzać ciepło z rdzenia to spadną obroty wentylatorów i masz gorszy nadmuch na PCB, a przypadku pamięci dużo ciepła jest odprowadzane przez PCB. Dlatego rozwiązanie z Accelero, które odprowadzało ciepło z pamięci na rewersie było tak samo dobre ;)

Co do serwisów człowiek ogarnięty z serwisu telefonów w ogóle nie podejmie się lutowania takowego gniazda.

Inna specyfika pracy i wykorzystywane podgrzewaczy o mocy rzędu 50W ba Pro serwisy nawet mają specjalistyczne Hoty do pracy przy telefonach, a nie typowe Hoty.

U siebie to bym to gniazdo bym wylutował na szybko na podczerwieni bez męczarni i stresu ;)

Opublikowano

@sideband Na tyle jest czynników, że jednoznacznie jestem w stanie stwierdzić, iż zmiana tych padów to skórka nie warta wyprawki. Zobaczysz, że kolega zmieni pastę na PTM i będzie zadowolony z rezultatu.
A co do serwisu telefonów czy np. też konsol - nie schodź na specyfikę pracy czy też widzi-misie pracownika. Istotą jest czy mają odpowiedni sprzęt i czy mogą zrobić to skutecznie. Uważam, że tak i tej tezy bronię.
Użyłem tego praktycznego przykładu, bo w większości miast prędzej znaleźć właśnie serwis GSM z odpowiednim sprzętem jak serwis komputerowy.
Ponadto śmiem wątpić z tym nie podjęciem się przelutowania gniazda... jak klient przyjdzie ze swoim, to taki fachowiec zobaczy z czym ma do czynienia i może nawet od ręki to zrobi.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ostryb napisał(a):

OK zaufam i założę tylko PTMa.

Jeszcze pytanko. 

Żeby termopady zachowały się jak najlepiej to rozbierać na zimnej karcie czy najpier rozgrzać grając w grę?

I to jest dobre podejście, fabrycznych padów nie ruszaj tak jak wyżej koledzy pisali ;) ale jak kiedyś byś jednak chciał wymienić wszystko to użyj lepiej kitu (putty) zwał jak zwał zamiast kupować różne grubości padów lepisz kulki i pod wpływem docisku chłodzenia w każdym miejscu spłaszą się do idealnej odpowiedniej grubości i masz problem z doborem z głowy, w przypadku podmiany zwykłych padów nawet jak dobierzesz odpowiednią grubość to te nowe mogą być twardsze i nie spłaszczą się tak jak fabryczne co może spowodować wyższe temperatury na rdzeniu przez gorszy docisk. Kit możesz położyć w ten sposób lepiąc kulki, tylko załóż rękawiczki nitrylowe zamiast robić to tak jak Rysiek Riedel brudnymi paluchami :E 

Sprawdzone dobre putty masz np https://allegro.pl/oferta/zt-py6-kit-termiczny-szpachlowka-13w-mk-20g-13934782153 czy https://allegro.pl/oferta/fehonda-plynny-termopad-ltp65-16-w-mk-12g-podkladka-termiczna-17334175210

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.04.2026 o 22:01, ostryb napisał(a):

W weekend przysiądę i dam znać czy coś wymiana pasty pomogła.

Przysiadłem właśnie. 

20260406_105637.thumb.jpg.a09f0b963580d71d4700276683f55b8b.jpg

20260406_105642.thumb.jpg.6799c61d90e88bd1d05c749fadf420a0.jpg

20260406_105651.thumb.jpg.928637db983291c7a6488a36880fa7d3.jpg

Pasta jest zbita i na pewno należało wymienić. 

Sama karta jest czysta i nie ma kurzu w radiatorze.

Czyli skrzynka dobrze blokuje zanieczyszcza. 

Po czyszczeniu.

20260406_110457.thumb.jpg.c72030cc90fec3e7e8fba5c97e6e51c9.jpg

20260406_110512.thumb.jpg.893d51a80fb8a3fbb022aeb5514a9793.jpg

PTM

20260406_110938.thumb.jpg.bdfa120212028d1b62f14d861a26aabd.jpg

Mała dziurka więc dodałem. 

20260406_111058.thumb.jpg.c5ca1b79780bd6124900298d06c70d57.jpg

Teraz nie ma dziurki 🤣🤣🤣

20260406_111340.thumb.jpg.175297173bc18a2f8c64b26268a09fda.jpgniestety przy składaniu wypadł mi taki plasticzek na 100% z karty i za nic nie mogę znaleźć z którego miejsca.

Więc składam bez tego plastikowego kwadraciki. 

Niestety przy drugim rozbieraniu 

20260406_111321.thumb.jpg.49680f9003a72fed89bf685beea341d4.jpg

Więc ten jeden wymieniłem. 

Skladam i zaraz odpalam.

Edytowane przez ostryb
Opublikowano (edytowane)

Wypadła mała czarna wkładka dystansowa/wyporowa...sprawdź fotki w necie znajdziesz gdzie była w karcie.

PTM aplikujesz przycięty 3mm szerzej jak rdzeń,

zrywasz jedną folię tą grubszą przed nałożeniem na rdzeń

nakładasz lekko ugięty aby nie było bąbli pod PTM

dociskasz palcem środkiem potem po obwodzie aby przywarł do rdzenia.

Krawędź rdzenia odcina nadmiar PTM

wtedy zrywasz drugą folię delikatnie aby pad się nie odklejał od rdzenia

leży idealnie bez bąbli

pad kończy się idealnie na krawędzi rdzenia.

Tyle w temacie. 

20251210_113555.thumb.jpg.4fe616480267dfd9877413618a1cbf7f.jpg

Edytowane przez Elder
  • Upvote 1