Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lokiju to nie pierwszy raz gdy lidl to robi, a to dlatego, że oprócz kaucyjnych przyjmują też wszystkie inne ale po 10 groszy i w ten sposób cwaniakują dając tylko kupon a nie kasę. 

Zatem pytanie czy oddałeś butelki objęte systemem kaucyjnym czy nie. Lidl wprowadza zamieszanie i ciekaw jestem kiedy się za to weźmie jakaś instytucja.

Opublikowano (edytowane)

@LeBomBOddałem butelki objęte system kaucyjnym i jedną puszkę bez kaucji. Jasno zakomunikowałem, że chcę gotówkę za te butelki objęte kaucją. Wtedy usłyszałem, że to tak nie działa i jak mi nie pasuję to mogę sobie zadzwonić do centrali. 

Ps: W coraz to większej liczbie miast wprowadzono zakaz sprzedaży alkoholu po 22 ale lidl sobie wymyślił, że ten zakaz będzie obowiązywał od 21:45. Czy to nie kolejny przykład łamania prawa przez nich? 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@lokiju to nie pierwszy raz gdy lidl to robi, a to dlatego, że oprócz kaucyjnych przyjmują też wszystkie inne ale po 10 groszy i w ten sposób cwaniakują dając tylko kupon a nie kasę. 

Zatem pytanie czy oddałeś butelki objęte systemem kaucyjnym czy nie. Lidl wprowadza zamieszanie i ciekaw jestem kiedy się za to weźmie jakaś instytucja.

A czasem w radiu nie były reklamy z lidla, że nie oddają gotówki tylko do wykorzystania przy zakupach? Z innych ciekawostek, byłem jakiś czas temu w polo w sąsiednim mieście, awaria automatu, byłem dwa dni temu, awaria automatu. W biedronce postawili i ...zastawili paletami że ciężko podejść.:rotfl2:

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

A czasem w radiu nie były reklamy z lidla, że nie oddają gotówki tylko do wykorzystania przy zakupach?

Były, ale przed wejściem systemu kaucyjnego. Reklama nic nie załatwia, jak oddajesz opakowanie objęte już systemem kaucyjnym mają obowiązek wypłacić gotówkę. 

Za te dwie sieci nie ma się kto u nas wziąć i dlatego obecnie robią co chcą. 

Edit:

Nieprawidłowości wg ministerstwa powinno zgłaszać się do Inspekcji Handlowej

https://uokik.gov.pl/inspekcja-handlowa

I teraz zobacz. Regulamin Lidla odnośnie kaucji

Pogrubiłem istotne elementy wskazujące że sami sobie narzucają obowiązek wypłaty gotówki, a elementy z podkreśleniem to moim zdaniem zapisy wątpliwe co do ich zgodności z przepisami w systemie kaucyjnym.

Cytat

Warunki zwrotu kaucji 
11. 
Kaucja zostanie zwrócona: 
a) w przypadku Butelek plastikowych i Puszek metalowych - na podstawie wydrukowanego z Automatu Kuponu upoważniającego jego okaziciela do zwrotu kaucji w formie gotówki (opcja dostępna wyłącznie na kasach liniowych z udziałem kasjera) lub zaliczana na poczet należności za zakupy Produktów w tym Sklepie Lidl (opcja dostępna na kasach liniowych oraz samoobsługowych).

Dodatkowe warunki: 
− W przypadku jednorazowego oddania więcej niż jednej Puszki metalowej i/lub Butelki plastikowej oddający otrzyma jeden Kupon. Maksymalna wartość Kuponu możliwego do jednorazowego uzyskania to 70 zł. Maksymalna liczba Butelek Plastikowych i/lub Puszek metalowych, która może być jednorazowo oddana do Automatu w zamian za jeden Kupon to liczba Butelek Plastikowych i/lub Puszek metalowych uprawniająca do otrzymania Kuponu o wartości 70 zł.  − Kupon zachowuje ważność przez 30 dni od dnia jego wydrukowania i tylko w tym okresie może zostać wykorzystany. Kupon można wykorzystać jeden raz. 
− W toku zakupów objętych jednym paragonem fiskalnym może zostać wykorzystany więcej niż jeden Kupon.  
− Użycie Kuponu wymaga jego wręczenia kasjerowi lub zeskanowania na kasie samoobsługowej przed dokonaniem wyboru sposobu płatności za zakupy. W przypadku realizacji Kuponu na kasie linowej o wybranym sposobie wykorzystania kuponu należy poinformować kasjera. Kupon nie może być uszkodzony ani zabrudzony w stopniu uniemożliwiającym jego odczytanie.  
− W toku zakupów objętych paragonem, podczas których wykorzystywany jest Kupon, istnieje możliwość realizowania innych honorowanych przez Lidl kuponów lub bonów zakupowych, jeśli spełnione są warunki akcji / promocji, których to dotyczy. 
− Za pomocą kuponu można zapłacić – do wysokości wartości nominalnej Kuponu – za artykuły znajdujące się w ofercie danego sklepu Lidl. Wartość zakupionych produktów podczas jednej transakcji nie może być mniejsza niż wartość Kuponu. W przypadku, gdy wartość zakupionych produktów podczas jednej transakcji jest mniejsza niż wartość Kuponu, możliwy jest zwrot całej kwoty kaucji w formie gotówki na kasie liniowej z udziałem kasjera poza bieżącą transakcją.   
b) W przypadku Butelek szklanych zwrotnych – bezpośrednio w momencie zwrotu tych butelek na kasie liniowej z udziałem kasjera, w formie gotówki lub zaliczana na poczet należności za zakupy Produktów w tym sklepie. Forma zwrotu musi zostać określona przed dokonaniem wyboru sposobu płatności za zakupy. O sposobie wykorzystania kuponu należy poinformować kasjera. 

Źródło: https://www.lidl.pl/c/butelkomaty/s10014601

tam do pobrania regulamin z którego pochodzi cytat.

Na tej samej stronie dalej jest regulamin odbioru opakowań niekaucyjnych za które Lidl zwraca 10 groszy za sztukę w formie kuponu do wykorzystania w sklepie i to już jest poza systemem kaucyjnym, więc tu jak najbardziej Lidl może wprowadzić swoje warunki. Do opakowań systemu kaucyjnego nie ma takiego prawa. 

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

W październiku zwrócono 2300 opakowań na 100k wprowadzonych do obrotu (ale niekoniecznie zdążyły trafić na półki sklepowe)

Nie spodziewam się specjalnie lepszych danych za listopad jak się pojawią. 

Na X co jakiś czas widzę posty typu 'znajdź działający automat', albo 'próbowałem oddać butelki'

https://www.bankier.pl/wiadomosc/System-kaucyjny-po-miesiacu-Zwrocono-zaledwie-2300-opakowan-9051973.html

Edytowane przez MaxaM