Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Art. 286 kodeksu karnego:

OIDP nie ma zastosowania "doprowadza inną osobę" maszyna to nie osoba.

Były już wyroki w sprawach oszustwa na kasach samoobsługowych i sądy to straciły że to nie 286kk bo to maszyna. 

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Camis napisał(a):

OIDP nie ma zastosowania "doprowadza inną osobę" maszyna to nie osoba.

Były już wyroki w sprawach oszustwa na kasach samoobsługowych i sądy to straciły że to nie 286kk bo to maszyna. 

W sumie masz rację, ale kojarzę sprawy z maszynami vendingowymi sprzed lat i tam były skazania. 

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

wydrukowanie takiego kodu to fałszerstwo

Nie. można drukować %-)

Cytat

Art. 270. - [Fałszerstwo materialne] - Kodeks karny.

§  1.  Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§  2.  Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.
§  2a.  W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§  3.  Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-270

Opublikowano

Dzisiaj byłem oddać butelki plastikowe. Z boku Biedronki stoi automat, jakiś gość źle wrzucił puszkę po piwie i utknęła na końcu w poprzek, na szczęście dwie pracownice zbierały odpady do worków i pomogły kijem od szczotki naprostować tą puszkę. Te automaty powinny mieć jakieś prowadnice, żeby nie kosiło puszek :hmm:

Ten automat wydaje kupon, który można zrealizować przy zakupach lub dostać gotówkę w kasie, kupon ważny jest jeden miesiąc.

Opublikowano
Teraz, Dimazz napisał(a):

Nawet w komentarzach na facebooku wspominają że nie ma żadnych informacji w prasie ani nic więcej prócz słów na temat tego zdarzenia w Niemczech a zbiórka usunięta.

Co do Gordona to pisał że głosował na trzecią nogę i chyba Sawickiego a oni nie maja nic wspólnego z lewicą. 

Nie ten wątek. Na Sawickiego nie - na znanego mi posła TD. 

Opublikowano
25 minut temu, Camis napisał(a):

Po prostu jakiś kretyn na siłę wrzucił puszkę. 

Gość stał przy automacie i miał więcej puszek ładnie poukładanych w starą folię, więc wątpię żeby celowo chciał to zablokować. Puszki są lżejsze od takiej butelki, a na wejściu jest taka jakby zasłona z folii i ona mogła tą puszkę przekrzywić.

Opublikowano

No to pierwsze podejście i jest ok (poza koniecznością niesienia ze sobą dwóch worów).

Butelki trochę jeździły w zimnym aucie, niektóre zrobiły się lekko wklęśnięte i tych automat nie chciał przyjąć - więc jednak jakaś kontrola "okrągłości" jest zaszyta w urządzeniu. Wystarczyło odkręcić korek, butelka się prostowała i już maszyna normalnie wciągała do środka.

Na kasie samoobsługowej też bezproblemowo - zeskanowałem kod, odjęło 13 zł od rachunku i tyle.

image.png.343da5bf9d11ec7a9a6556f6fcc788ba.png

Opublikowano
W dniu 19.01.2026 o 17:53, Alek_M napisał(a):

Dzisiaj byłem oddać butelki plastikowe. Z boku Biedronki stoi automat, jakiś gość źle wrzucił puszkę po piwie i utknęła na końcu w poprzek, na szczęście dwie pracownice zbierały odpady do worków i pomogły kijem od szczotki naprostować tą puszkę. Te automaty powinny mieć jakieś prowadnice, żeby nie kosiło puszek :hmm:

Ten automat wydaje kupon, który można zrealizować przy zakupach lub dostać gotówkę w kasie, kupon ważny jest jeden miesiąc.

A u nas może i drukuje kupony, ale nie sczytuje ich na kasie, więc powiedzieli że proszę składować je w domu... bo są ważne 3 lata. A tu mówisz miesiąc.

Ciekawe komu wierzyć. Nadal patologia.

Opublikowano (edytowane)

Czyli masz kupon ale kasy Ci sklep nie zwraca bo go nie potrafią sczytać? 

Heh gdyby na mnie trafiło to czekam na kierownika sklepu, może mi nawet ze swojego portfela oddać te pieniądze - tak dla zasady. 

Wymyślają debilne rozwiązania, nie potrafią ich skutecznie wcielić w życie i na końcu z problem klient zostaje sam.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
58 minut temu, Keller napisał(a):

A u nas może i drukuje kupony, ale nie sczytuje ich na kasie, więc powiedzieli że proszę składować je w domu... bo są ważne 3 lata. A tu mówisz miesiąc.

Ja zrealizowałem kupon zaraz po utylizacji butelek i nie było problemu z jego sczytaniem w kasie samoobsługowej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Keller napisał(a):

To tylko od sklepu zależy jaką ustali ważność kuponu, ale powinna być jasno określona. Zalecana ważność przez ministerstwo czy coś tam jest przynajmniej 30 dni.

Opublikowano

Pamiętacie jak Biedronka deklarowała w połowie października, że będzie stawiać 200 automatów tygodniowo? Tymczasem mamy końcówkę stycznia a w centrum dużego miasta jakim jest Poznań nie ma ani jednego takiego automatu. Mówiłem, że start tego systemu to będzie delikatnie mówiąc niewypał. Zgaduję, że nikt się nie pochwali jaki % opakowań kaucyjnych został zwrócony przez klientów bo zapewne nie ma czym.