Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@209458

1. Zmiana etykiety to zerowy koszt - producenci wiedzieli z wyprzedzeniem więc mogli sobie zmiany graficzne wdrożyć nie ponosząc dodatkowych kosztów. Ilości opakowań raportują i tak, więc podanie aktualnie wyprodukowanych stanów ilościowych to żaden problem.

2. W sklepach jakiś tam problem może wystąpić ale i tak muszą mieć miejsca na magazynowanie najróżniejszych opakowań albo się wypną jak Rossmann. Sklep nie musi przechowywać odzyskanych opakowań w formie pierwotnej a konsument tak.

No i najważniejsze czego nie zauważasz producenci i sklepy na tym zarabiają w ten lub inny sposób, a koszty systemu kaucyjnego ponosi wyłącznie konsument.

Ewidentnie są to działania zmierzające do tego żebyś opakowanie wypierdzielił ale do segregowanych, gdzie surowiec będzie odzyskany a kasa zostanie w systemie.

Jestem przekonany, że większość osób jak będzie miała za bardzo się z tym certolić to odżałuje te 50 gr i wyrzuci opakowanie ale do zmieszanych, więc z eko to nie będzie miało nic wspólnego.  Dlaczego - bo zapłacą "karę" już przy zakupie.

Porównanie do ścieków jest z d...y byłoby zasadne jakbyś płacił te 50 gr w cenie napoju i tego nie oddawał i wtedy można by powiedzieć, że to jest koszt odbioru odpadu ale przecież za to już jest opłata komunalna wiec WTF.  

Popieram eko jeśli ma to rozsądne uzasadnienie. Systemem kaucyjny w obecnym kształcie nie ma nic wspólnego z eko przynajmniej dla konsumenta. 

Nie jest problemem sama segregacja, czy oddawanie (chociaż obecnie to prawie żaden automat nie funkcjonuje) ale przechowywanie i podstawową wadą jest zachowanie formy pierwotnej opakowania czyli niezgniecione.

Wystarczyłoby aby odpowiednie kody były nanoszone metodą laserową na samo opakowanie a nie etykietę i praktycznie nie byłoby problemu. Czytnik wykryłby zmianę struktury materiału jeżeli byłaby to naklejka z kodem, co w 99,9% przypadków uniemożliwia kombinowanie z naklejkami. 

Tylko tyle i aż tyle... 

Ja teoretycznie mam jeszcze możliwość wygospodarowania miejsca na składowanie tego badziewia ale co ma powiedzieć taki przykładowy Kowalski w małym mieszkaniu w bloku? Zgrzewka wody, kilka soków, kilka puszek i masz worek 120L.

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano
10 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

No i najważniejsze czego nie zauważasz producenci i sklepy na tym zarabiają w ten lub inny sposób, a koszty systemu kaucyjnego ponosi wyłącznie konsument.

Jakie koszty? Do tej pory poniosłem 0,00 zł kosztów systemu kaucyjnego.

Jestem przekonany, że większość osób jak będzie miała za bardzo się z tym certolić to odżałuje te 50 gr i wyrzuci opakowanie ale do zmieszanych, więc z eko to nie będzie miało nic wspólnego.  Dlaczego - bo zapłacą "karę" już przy zakupie.

Wątpię. 

(chociaż obecnie to prawie żaden automat nie funkcjonuje) 

A to bzdura. 
Mój automat jeszcze nie miał awarii. Regularnie co tydzień sobie oddaje butelki. :) 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

W Austrii i Rumuni osiągnięto ponad 80% zbiórki, więc raczej w Polsce nie będzie gorzej.

W Austrii system wystartował rok temu, w Rumunii trochę ponad 2 lata, ale w Rumunii dodatkowo wprowadzili małpki szklane do systemu. W Polsce i innych krajach też tak powinni zrobić.

W Niemczech gdzie ten system działa od lat wskaźnik zwrotu jest na poziomie 98-99%.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Jakie koszty? Do tej pory poniosłem 0,00 zł kosztów systemu kaucyjnego.

- "Szczęściarz" koszt ponosisz w momencie zakupu, a jak nie masz gdzie oddać opakowań zwrotnie, to albo wieziesz do domu albo zostawiasz przy automacie lub wywalasz do żółtego.

Wątpię. 

- a ja nie - przykład: kupujesz puszkę, pijesz idąc gdzieś po drodze i co szukasz później sklepu albo targasz to ze sobą po wypiciu? Raczej nie, tylko wywalasz do pierwszego lepszego śmietnika.

A to bzdura. 
Mój automat jeszcze nie miał awarii. Regularnie co tydzień sobie oddaje butelki. :) 

- Masz swój WOW.

W okolicy 2 biedronki i jeden Lidl wszystkie automaty nieczynne (1. komunikat błędu ustawienia maszyny, 2 awaria urządzenia, 3 sygnał dźwiękowy z kodem błędu i to za każdym razem jak jestem przy tym sklepie) Niby w żabkach przyjmują ale nie każda ma automat tylko te z większa powierzchnią, gdzie jest miejsce na automat.    

Na razie wyeliminowałem zakup wody (saturator) z sokami to są kartony więc też dam radę (na razie) ale są pewne rzeczy które pewnie będę kupował i wywalał opakowania.

Ten system to bubel uderzający w konsumenta.   

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

W Austrii i Rumuni osiągnięto ponad 80% zbiórki, więc raczej w Polsce nie będzie gorzej.

W Austrii system wystartował rok temu, w Rumunii trochę ponad 2 lata, ale w Rumunii dodatkowo wprowadzili małpki szklane do systemu. W Polsce i innych krajach też tak powinni zrobić.

No właśnie, dlaczego i przede wszystkim nie zostały objęte systemem te opakowania, które najczęściej trafiają do zmieszanych albo w krzaki, tylko te, które stanowią największy % opakowań sortowanych. W sumie tu można dowalić i 10 zł kaucji do sztuki, a i tak ludzie kupią. 

Opublikowano
14 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

- "Szczęściarz" koszt ponosisz w momencie zakupu, a jak nie masz gdzie oddać opakowań zwrotnie, to albo wieziesz do domu albo zostawiasz przy automacie lub wywalasz do żółtego.

Ale wszystko co zapłaciłem odzyskałem w automacie. W czym problem? 

- a ja nie - przykład: kupujesz puszkę, pijesz idąc gdzieś po drodze i co szukasz później sklepu albo targasz to ze sobą po wypiciu? Raczej nie, tylko wywalasz do pierwszego lepszego śmietnika.

Wrzuciłbym do auta. 

Masz swój WOW.

W okolicy 2 biedronki i jeden Lidl wszystkie automaty nieczynne (1. komunikat błędu ustawienia maszyny, 2 awaria urządzenia, 3 sygnał dźwiękowy z kodem błędu i to za każdym razem jak jestem przy tym sklepie) Niby w żabkach przyjmują ale nie każda ma automat tylko te z większa powierzchnią, gdzie jest miejsce na automat.    

Na razie wyeliminowałem zakup wody (saturator) z sokami to są kartony więc też dam radę (na razie) ale są pewne rzeczy które pewnie będę kupował i wywalał opakowania.

Ten system to bubel uderzający w konsumenta.   

Ja w moim lidlu nie miałem takiego problemu. :) 

Opublikowano

W tym że jakbyś nie miał takiej możliwości to masz koszt, a do tego właśnie piję, a nie twojego akurat działającego automatu.

Tak "idąc" pod drodze na spacerze... idziesz specjalnie do auta wrzucić puszkę... sorry...

W sumie to teraz zawsze masz wózek i śmietnik wozisz ze sobą, czy tego chcesz czy nie :) 

Opublikowano
39 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale wszystko co zapłaciłem odzyskałem w automacie. W czym problem? 

ale nie projektuj wszystkiego na innych ludzi. Dla większości ludzi czas nie jest bezwartościowy żeby pieprzyć się z jakimiś butelkami i jeszcze się z tego cieszyć (XD!), zwłaszcza jak wcześniej wszystko dobrze działało.

Opublikowano
23 minuty temu, Paarthurnax napisał(a):

W tym że jakbyś nie miał takiej możliwości to masz koszt, a do tego właśnie piję, a nie twojego akurat działającego automatu.

Tak "idąc" pod drodze na spacerze... idziesz specjalnie do auta wrzucić puszkę... sorry...

W sumie to teraz zawsze masz wózek i śmietnik wozisz ze sobą, czy tego chcesz czy nie :) 

Jeśli mamy osiągnąć poziom recyklingu to nie ma innej opcji. Kiedyś system kaucyjny działał. Na zachodzie działa. Czemu u nas tylko problem? :) 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Nawet menele coś słabo zbierają te butelki. Niewypał na całego:thumbdown:

Zbierają, dzisiaj Pan żul przyszedł do Auchana z całym workiem puszek i butelek. Tylko, że musiał je nadmuchać bo wszystkie miał zgniecione.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Na zachodzie działa. Czemu u nas tylko problem? :)

Bo standardowo pisane na kolanie na ostatnią chwilę i wprowadzane od d strony?

W obecnym stanie nie osiągnie się wymaganego % odzysku, a niedługo będzie wchodzić wyższy próg. Plany na przyszłość nie są jasne, a to co się pojawia nie daje szans na spełnienie norm.

W takim razie po co powstał ten dziurawy jak sito system? Zagrożenie karami za zbyt niski odzysk jest takie samo, a tylko ludziom się życie utrudnia.

Opublikowano
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Nawet menele coś słabo zbierają te butelki. Niewypał na całego:thumbdown:

1. Ludzie wyprowadzają butelki na spacer niczym psa (były nawet artykuły).

2. Butelki leżą w śmietnikach obok niezgniecione więc zajmują kupę miejsca.

3. Póki co jest ok. 50% szans na sukces więc połowa osób po wyprowadzeniu pieska z butelek go porzuca. Bo inaczej nie ma miejsca w torbie na zakupy i dodatkowych rąk.

Tak więc menele nie mają czego zbierać, skoro widzą cały śmietnik pełny to się domyślają dlaczego. To że niewypał to oczywiste - a co mądrego wymyśliły komunistyczne lewaki? Już 50 płci brzmi rozsądniej. Ja nie będę tego nosił, piję ze 4 butelki na miesiąc więc 2 zł przeżyję.