Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem ciekawostkę co się stanie gdy zeskanuje się ten papierek z butelkomatu za równą kwotę co jest do zapłacenia w kasie samoobsługowej w Lidlu i jest możliwe wyświetlenie 0,00 zł do zapłacenia pomimo że są produkty i z jakiegoś powodu przechodząc do płatności wyświetla się błąd i nie jest możliwe kontynuowanie, chyba że pójdzie się do zwykłej kasy. Tak co wiem to w żabce jak się zrobi to samo to zadziała bez problemu skoro da się np. zapłacić za pomocą żappsów. Jeszcze mogliby w Lidlu tak zrobić że jak się zapełni to żeby dało się kliknąć Wypłać i pójść do innego butelkomatu a nie czekać nie wiadomo ile i ciągle patrzeć wskaźnik napełnienia żeby był prawie pełny.

Opublikowano
Cytat

Widzimy, że skala zwrotów w pierwszych tygodniach zaskoczyła operatorów, ona jest pewnie większa, niż była szacowana

https://wiadomosci.wp.pl/problemy-z-systemem-kaucyjnym-skala-zwrotow-zaskoczyla-operatorow-7265215566973344a

Pewno liczyli, że Polacy nie będą oddawać i będzie większy zysk z kaucji a to zonk.

I jak twierdzi ministra :E klimatu:

Cytat

Widać gołym okiem, że plastik znika z przestrzeni publicznej -

Dawno takich bredni nie słyszałem.:rotfl2:

Opublikowano

Plastik głównie znika z przestrzeni śmietnikowej, segregacja itd. A butelek na chodnikach i ulicach nie zobaczycie. Na zachodzie tez ich nie widuję. Nawet w przestrzeni rozrywkowej, wstajesz rano w nd i jest czysto. Bo "sprzatacze" wysprzatali z rana. 

Ogólnie jestem za takimi systemami. Ale nasz jest nie dopracowany. 

PS; ile ludzi nie segreguje w ogóle śmieci i wyrzuca do głównego. Starość i cwaniactwo. Czasem jedno i drugie. Jakoś w takiej Korei czy Japonii nie ma tego problemu. Inna mentalność i odpowiedzialność społeczna. 

Opublikowano

Czy w Lidl za kupony(opakowania kaucyjne i stare )można kupować piwo ?W regulaminie nic nie pisze o takich ograniczeniach ale w ubiegłym roku nie chcieli akceptować kuponów przy zakupie piwa. Ktoś to sprawdził jak to obecnie jest?

Opublikowano

@zgreg Lidla to ktoś powinien wreszcie pogonić, bo robią straszne zamieszanie. Skoro umożliwiają oddanie również opakowań niekaucyjnych to gdy ktoś oddaje jednocześnie kaucyjne i niekaucyjne, automat powinien wydać 2 kupony. Jeden za kaucyjne drugi za niekaucyjne. Wtedy ten za kaucyjne podlega przepisom systemu kaucyjnego w tym wymianie go na gotówkę, a za niekaucyjne niech sobie ustalają co chcą.

Ale fakt, w regulaminie nie wspominają nic o alkoholu więc powinni normalnie sprzedać i uwzględnić. 

Swoją drogą u mnie w lokalnym sklepie samoobsługowym średniej wielkości (nie Żabka) postawili automat. Bez problemu oddaje się butelki, a z kuponem idzie się do kasy i wydają gotówkę. 

Także ja się doczekałem i mam już automat około 100 metrów od domu.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.03.2026 o 14:24, zoltan napisał(a):

Plastik głównie znika z przestrzeni śmietnikowej, segregacja itd. A butelek na chodnikach i ulicach nie zobaczycie

To co dzisiaj przejechałem rowerem? Nie widzę żadnej poprawy, tyle samo szkła co było (bo to 50 gr czy 1 zł).

W dniu 17.03.2026 o 14:24, zoltan napisał(a):

PS; ile ludzi nie segreguje w ogóle śmieci i wyrzuca do głównego. Starość i cwaniactwo.

Bo nie wiedzą jak. Papier to nie papier, a szczególnie akumulatory to nie elektronika, zaś skarpety tylko na PSZOK. Rozpiski jak segregować są znane i niezwykle skomplikowane, z licznymi wyjątkami od wyjątków. Starzy ludzie są przyzwyczajeni do komunizmu, tyle że poziomy absurdu są dużo większe niż kiedyś.

W dniu 18.03.2026 o 20:20, LeBomB napisał(a):

Bez problemu oddaje się butelki, a z kuponem idzie się do kasy i wydają gotówkę.

Super. Tyle wysiłku za 50 groszy.

Już się dorobiłem 1 butelki (powinno być 2 ale drugą zgniotłem więc nie jest w idealnym stanie, teraz piję kolejną, bardzo się gniecie od picia, znowu nie będzie ideał). Póki co ta 1 butelka robi burdel w pokoju, a są tacy co mają ich 50 więc muszą mieć specjalny skład (jak w filmie Odina gdzie kobieta nie chce bałaganu w domu).

Edytowane przez sino
Opublikowano
3 godziny temu, sino napisał(a):

Super. Tyle wysiłku za 50 groszy.

Wysiłek? Akurat mam super sytuację bo to sklep osiedlowy, w którym często kupuję jakieś drobiazgi których mało używam typu śmietana, cukier, mąka, czasem kupię jakieś pieczywo, jogurt. Idąc do tego sklepu w połowie drogi mam śmietnik,więc idąc po zakupy mogę po drodze wyrzucić śmieci i teraz jeszcze zabrać butelki kaucyjnej jak mi się jakieś uzbierają. 

Wysiłek zerowy, automat działa bardzo sprawnie. Należy do operatora zwrotka. Jedyne czego mogę się czepiać to wysokość na jakiej jest otwór do umieszczania butelek czy puszek. Niżsi ludzie, dzieci lub niepełnosprawni mogą mieć problem. 

Opublikowano

Już zacząłem lubić ten system. Nie każdemu chce się oddawać butelki czy puszki i tam trochę grosza w padnie. Dziś poszedłem do innego sklepu oddać butelki. Oddałem bez problemu, poszedłem na zakupy i zapłaciłem przy kasie. W ten przypomniało mi się że mam paragon z butelek. No i okazało się że w tym sklepie nie zwracają kasy za oddanie tylko odliczają przy zakupach. Musiał bym coś znowu kupić żeby odzyskać kasę. I tak mam teraz zamrożoną gotówkę. Ręce opadają. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@sabaru128 robią tak w Lidlu gdy na jeden kupon oddasz kaucyjne i niekaucyjne. W innym wypadku nie mają prawa nie wydać gotówki, trzeba się upominać o swoje.

W mojej miejscowości są dwa większe sklepy, w jednym idzie bez problemu oddać i wydają też gotówkę. A w drugim, konkretnie w Delikatesach powiedziała mi przy kasie że już za późno. No i zostałem z kuponem.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano

Poczekaj kilka tygodni, u mnie w Lidlu też działały obydwa, a ostatnimi czasy widzę mnóstwo ludzi wychodzących z butelkami których nie przyjęło :E 

Mnie zmotywowali i praktycznie plastikowych nie kupuję - w sumie działam na korzyść natury.