Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To u was jest trolling

https://warszawa19115.pl/documents/20184/3718487/Informacja dla mieszkańców w zakresie korzystania z PSZOK (2023)

2. Od 1 stycznia 2023 r. obowiązują ograniczenia ilości odpadów komunalnych dostarczanych
jednorazowo w danym dniu do PSZOK:
 zużyte opony w liczbie nie większej niż 4 szt.,
 meble i inne odpady wielkogabarytowe o masie nie większej niż 150 kg,
 odpady budowlane i rozbiórkowe z gospodarstw domowych o masie nie większej niż 200 kg.

200kg to wy sobie mozecie w kieszeni zawieźć.Jak chlop jedzie po remoncie dachu to wiezie 40 ton za ktore zaplacisz

a meble 150kg by wachy więcej przepalić taka to trollowa ekologia :hahaha:

Opublikowano (edytowane)

200kg DZIENNIE! Bez limitu rocznego. To co teraz wklejasz już ci opisałem, zatem tak uprawiasz trolling i kompromitujesz się jeszcze bardziej, bo udowadniasz, że albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, albo olewasz totalnie to co ci ktoś pisze i nawet to co sam wrzucasz, pisząc dalej swoje projekcje. 

Edit: szkoda czasu, nie wysilaj się więcej, chyba że lubisz się pogrążać dalej, bo na wcześniejsze pytanie i tak dalej nie odpowiedziałeś, także tyle z moje strony.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Moze być tam dziennie 300 a zaplacisz za 44700 trollololo

Temu w lasach

To ty nie potrafisz loglicznie mysleć

200kg to mozes sam siebie wysylać do pszoku xd

Stawka roboczogodziny i samochodu by to zjadla.O czy ty do mnie rozmawiasz?:o

Opublikowano

Trochę ci się już literki plączą.

Znajdź mi w Warszawie prywatną posesję, gdzie osoba będąca mieszkańcem Warszawy (mająca tam zameldowanie) może mieć do wymiany 47 tonowy dach. 

Ponadto miałeś przecież analizować całokształt, a ponownie wybierasz sobie jakiś specyficzny przypadek i odnosisz to do wybranych sobie z całego kraju uchwał, nie uwzględniając w ogóle czy taki przypadek w danym regionie jest realny.

Trochę tak tak jakby pojechać do jakiegoś miasta, nie znaleźć miejsca parkingowego i narzekać, że miejsc parkingowych nie ma w całej Polsce. 

Ponadto w przypadku dachu i tak nie wszystko można oddać jako odpad budowlany, co też już powinieneś wiedzieć z całokształtu dyskusji.

Jeżeli te 47 ton to dach z jakiejś stodoły czy innego budynku rolniczego, to z działalności rolniczej też nie można oddać odpadu do PSZOK, bo odpady z gospodarstw rolnych (oprócz domów) są traktowane jak odpady z firm.

Opublikowano
14 godzin temu, janek25 napisał(a):

To była analiza całościowa ,to ty kłamiesz i podajesz jakiś przykład.Znajda beczki z plutonem w polskich kopalniach przywiezione z Niemiec i też wyskoczysz że Polska jest zaśmiecona ??

Wystarczy zadać pytanie Trójmiasto czy duże miasta w Anglii są bardziej zaśmiecone. Tak się to robi. Płaci ci ktoś za to ??

To były majaki bota, a nie analiza...

No chyba tobie, bo takich bzdur to dawno nie czytałem i za darmo wstyd by było pisać.

Wyjdź z domu, rozejrzyj się po świecie, a nie próbujesz wciskać kit przy pomocy botów.

Tyle ode mnie.

12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

U nas nikt koszy nie likwidował, powstaje ich coraz więcej, obecnie nawet takie, gdzie już można segregować śmieci, a firmy zajmujące się sprzątaniem skutecznie dbają o czystość ulic w miastach i miejscowościach.

Z tym skutecznym sprzątaniem, to można się mocno kłócić. Dużo zależy od miasta i konkretnego miejsca.

W Gdańsku nie ma niby notorycznego problemu z przepełnionymi koszami ale też nie są na tyle często opróżniane, żeby nie było problemu. Są też systemowe zaniedbania, szczególnie widoczne po zimie, kiedy piach na ulicach leży tygodniami, czy nawet miesiącami.

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Jak ktoś śmieci w lesie, to dalej będzie. 50 groszy za puszkę tego nie zmieni ;) 

Wtrącę się na chwilkę teraz maja podobno  wprowadzić kaucje od wszystkich szklanych butelek nie tylko tych od %% ale tylko od pojemności 500ml :( najlepiej jak by wprowadzili kaucje od tak zwanych małpek może wtedy mniej by tego leżało na ulicach bo u siebie na osiedlu gdzie nie pójdę tam jakaś wszędzie tego leży pełno czy to w trawie czy na ławce czy na środku chodnika 

Opublikowano
58 minut temu, galakty napisał(a):

Za to kaucję na małpki popieram, pełno tego się wala (w przeciwieństwie do plastików!!!!). 

Bo małpki są bez kaucji a plastiki już tak sam widziałem jak młodzi w rękawiczkach z torbą mała z Lidla taka parcianą chodzili i zbierali , a kiedyś sami się śmiali z innych że ktoś chodził i zabierał złom i puszki przed wprowadzeniem tego systemu , jak to się mówi przyganiał kocioł garnkowi ?? 

Opublikowano

Plastiki to i przed kaucją się nie walały po chodnikach, nie w tym rzecz. 

Częściej trafiałem puszki po browarach, ale nie tak, e plastików walających się nie było.

Opublikowano

Bo na plastiki były pojemniki i można było się tego szybko pozbyć w pierwszym lepszym koszu ale butelki po małpce to już nie tam gdzie wypiją tam zostawią a kosz 50 metrów dalej bo już pusta to po co nosić nie opłaca się skoro pusta  

2 minuty temu, 209458 napisał(a):

Częściej trafiałem puszki po browarach

To też potrafiło szybko znikać 

Opublikowano

Widziałem zbieraczy puszek na mieście, ale oni raczej chodzili od kosza do kosza niż podnosili walające się. Chyba, że w jakichś zagęszczeniach, po meczu w okolicy stadionu, jakiegoś pikniku lokalnego itd.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.06.2026 o 23:09, LeBomB napisał(a):

200kg DZIENNIE! Bez limitu rocznego.

Czyli 40 ton będzie wiózł przez 200 dni.

W dniu 16.06.2026 o 09:05, LeBomB napisał(a):

Znajdź mi w Warszawie prywatną posesję, gdzie osoba będąca mieszkańcem Warszawy (mająca tam zameldowanie) może mieć do wymiany 47 tonowy dach.

Warszawę chyba widziałeś tylko w TV.

Nie znam się na ciężarach dachów, ale nawet 10 dni to absurd. Zaś Warszawa to też Wesoła, Rembertów, Ursus, Włochy itd. Ale nawet w samej klasycznej Warszawie nie wszystko to bloki - choćby dom Kaczyńskiego na Żoliborzu (zaledwie 5km od PKiN).

W dniu 16.06.2026 o 11:29, galakty napisał(a):

Chodzi o to by upodlić ludzi. Niektórzy wariaci uważają, że noszenie śmieci do sklepu (zamiast zgniecionej do worka w kuchni) to normalność. A najgorszy wariat uważa, że jak ktoś próbuje kilka razy wsadzić butelkę to jest nienormalny (gdy tylko próbuje by automat odczytał kod kreskowy). Ja nie próbuję, oddaję rodzinie, ale sam bym się wściekł i wsadził na siłę (tak jak gdy kupię w Biedronce coś za 9,99 a na kasie 19,99 to wyrzucam całe zakupy i niech sobie hołota sprząta, skoro Inspekcja Handlowa nie działa).

Edytowane przez sino
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, sino napisał(a):

Nie znam się na ciężarach dachów, ale nawet 10 dni to absurd. Zaś Warszawa to też Wesoła, Rembertów, Ursus, Włochy itd. Ale nawet w samej klasycznej Warszawie nie wszystko to bloki - choćby dom Kaczyńskiego na Żoliborzu (zaledwie 5km od PKiN).

W takiej sytuacji to się zamawia kontener, po który przyjeżdża firma gdy jest zapełniony, a nie bawi w pszok XD to 200kg to jest na 'codzienne' użycie, remont mieszkania czy firmy. 

44 minuty temu, sino napisał(a):

najgorszy wariat uważa, że jak ktoś próbuje kilka razy wsadzić butelkę to jest nienormalny (gdy tylko próbuje by automat odczytał kod kreskowy). Ja nie próbuję, oddaję rodzinie

Ostatnio wrzucałem rachunek na kilkadziesiąt złotych, wczoraj kolejny na 16zl - ani jedna butelka mi się nie zacięła :E

User error 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
45 minut temu, huudyy napisał(a):

W takiej sytuacji to się zamawia kontener, po który przyjeżdża firma gdy jest zapełniony, a nie bawi w pszok XD to 200kg to jest na 'codzienne' użycie, remont mieszkania czy firmy. 

Ostatnio wrzucałem rachunek na kilkadziesiąt złotych, wczoraj kolejny na 16zl - ani jedna butelka mi się nie zacięła :E

User error 

Ja w tym roku miałem już 3 razy problem z odrzuceniem butelki. Tylko 2 razy to mi się popierdzieliło i chciałem oddać bezkaucyjną bo mi się zamieszała. A jedną faktycznie krzyczał,że kod nieczytelny i poszła za drugim razem.

Godzinę temu, sino napisał(a):

Włochy to już prawie same blokowiska, co innego Białołęka czy inne Nowotwory.

Ale też przy wymianie całego dachu i kosztach tego to dziadowanie na kontenerze na gruz wydaje mi si e śmiesznie. A już zwłaszcza jak ktoś ma dom na własność na Żoliborzu warty pewnie kilka baniek.

Godzinę temu, sino napisał(a):

Chodzi o to by upodlić ludzi. 

Kiedyś leciało wszystko przez okno do rynsztoka i była wolność. Ale komuś przeszkadzało.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sino napisał(a):

Czyli 40 ton to dach pokrywający jakieś 300 m(zakładając dach pokryty dachówką dający wagę około 70kg na m2). Jeżeli kogoś stać na taki dom w Warszawie i najbliższych okolicach (nawet 6 milionów w górę z rynku wtórnego) to stać go na kontener czy profesjonalne wywiezienie z utylizacją i nie będzie się bawił w PSZOK. W przypadku domu takiego typu w jakim mieszka Kaczyński to dom kryty papą, której prawie żaden PSZOK nie przyjmie w ramach takich odpadów, trzeba zamówić odpowiedni kontener. 

A Warszawę znam dość dobrze, bo bywam tam. 

3 godziny temu, sino napisał(a):

Chodzi o to by upodlić ludzi.

Tak tak, upodlić ludzi pierdu pierdu, a ktoś ich siłą przymusił do tego, by zaczęli chodzić po śmietnikach i koszach i szukać butelek nadających się do oddania w butelkomacie, bo przecież nie robią sobie z tego biznesu z własnej woli :E 

I w ogóle kolejny raz sytuacja w której jeden dyskutant znika i po kilkunastogodzinnej ciszy wyłania się kolejny bijąc pianę o to samo, używając tak samo miałkich argumentów olewając wszystko co było poprzednio napisane. I jak mam nie mieć wrażenia, że to zorganizowana akcja? (edit: lubicie tworzyć teorie spiskowe, to ja stworzyłem właśnie taką ;) )

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

W dwóch najbliższych Lidlach stoją zwykłe automaty - jedna dziura, słychać zgniatanie puszki/butelki, no i oczywiście co jakiś czas się przepełnia, bo kartony w nim mają ograniczoną pojemność.

Dzisiaj zawitałem do większego Lidla, takiego z osobnym wejściem "kaucyjnym", z maszyną wbudowaną w ścianę - nie dość, że dziury dwie (dwa stanowiska obsługi klienta :E), to sam automat działa jakoś tak płynniej.

Jak się zajrzy do środka, to widać że puszka jedzie gdzieś dalej/głębiej i co ciekawe nie słychać odgłosu gniecenia.

Jeden duży wór, 55 puszek, jedna za drugą, wszystkie rozpoznane poprawnie (były wśród nich mniej popularne krafty, jak i puszki marki własnej biedronki), wszystkie po 50 groszy.

image.thumb.png.712706e6fea0124c54b73f04d32f0fa4.png

Opublikowano (edytowane)

ile wachy przepalisz by uratować płonąca planetę ? jak będzie osobówka  wyglądać po 40 tonach gruzu,szczególnie czornej szlaki by nie musieć kupić nowego auta 😆

Dla niektórych korzystniejszy byłby zapis 201 kg na rok 😄

Edytowane przez janek25
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

https://rozliczeniabdo.pl/ppwr-problematyczne-opakowania-2026/

https://www.biosystem.pl/aktualnosc/ppwr-juz-od-sierpnia-nowe-obowiazki-dla-przedsiebiorcow-korzystajacych-z-opakowan

Zakazane będzie również stosowanie niektórych formatów opakowań z tworzyw sztucznych takich jak:

folie do grupowania produktów oraz folie termokurczliwe, wykorzystywane w punktach sprzedaży do grupowania produktów sprzedawanych w butelkach, puszkach, metalowych pudełkach, słoiczkach, kubkach i paczkach, zaprojektowane jako opakowania udogadniające, pozwalające konsumentom dokonać zakupu więcej niż jednej sztuki produktu lub zachęcające ich do tego;

Doczytałem dokładniej: prawo wchodzi 12 sierpnia 2026r, jednak część przepisów - w 2030r, w tym dotycząca zgrzewek/wielopaków. Więc na razie można się cieszyć, ale za 3.5 roku nie kupisz zgrzewki wody, 4-paku piwa - masz w zębach nosić po 1 butelce/puszce aby chronić planetę a w Indiach będą palić śmieci i srać do gangesu

Choroszcz 

Edytowane przez Fatality