Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Naród kretynow. Oszustwa na 50 gr będą robić :lol2: 

Serio cytujesz ASZdziennik? :E

Cytat

ASZdziennik to popularny polski portal satyryczny założony przez Rafała Madajczaka. Publikuje zmyślone wiadomości, które wyglądają jak prawdziwe. Ich cel to śmianie się z polskiej rzeczywistości, polityki i życia codziennego. "Prawda. Tylko że odrobinę zmyślona".

Opublikowano (edytowane)

Teraz gdy większość butelek jest już kaucyjna to trochę nietrafiony pomysł chyba, że ktoś chcę oddawać butelki po kefirze ale to i tak pierw musi je kupić albo znaleźć. To byłby hit gdyby to się pojawiło jakieś 5 miesięcy temu. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

@lokiju patrząc na trend, w którym ci co nie chcą oddawać butelek wycinają lub niszczą na nich kody kreskowe żeby ktoś inny kaucji nie odzyskał, to jest na to odpowiedź w postaci lipnych kodów. Tylko że za lipne kody można dostać karę jak ktoś przyłapie.

Ogólnie już widzę że niektórzy regularnie przeszukują kosze w poszukiwaniu butelek i to nie tylko jakieś osiedlowe pijaczki, tylko młodzi ludzie na rowerach z plecakami i torbami jeżdżą i szukają butelek kaucyjnych.

Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

A szklane małpki jak się walały pod sklepami, tak się walają... 

Nic nowego pod sklepami to mało  wejdź dalej w byle jakie osiedle z wielkiej płyty tam to dopiero jest tego pełno jak by one były w systemie to pewnie nawet jedna sztuka by nie leżała byle gdzie 

Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

A szklane małpki jak się walały pod sklepami, tak się walają... 

Nie tylko, w miejscowościach turystycznych pełno butelek zwrotnych w śmietnikach i przy ławkach. Przecież taki co idzie chlapnąć w plener nie będzie latał z puszka czy butelka do sklepu, i o to chodziło. Rozszerzenie tego o kolejne opakowania(jogurty czy mleko) tylko to potwierdza. Hotele, bary czy restauracje też się nie bawią w zwroty, rzeka czystej kasy płynie do...Czechy, Austria nie maja tego, Włosi podobnie, jakieś szklane i gdzieniegdzie pilotażowo. Polscy politycy jak zwykle musieli zabłysnąć...

Opublikowano
12 minut temu, Cappucino napisał(a):

Hotele, bary czy restauracje też się nie bawią w zwroty, rzeka czystej kasy płynie do...Czechy, Austria nie maja tego, Włosi podobnie, jakieś szklane i gdzieniegdzie pilotażowo.

A po polsku?

W UE system kaucyjny funkcjonuje w Austrii, Chorwacji, Danii, Estonii, Finlandii, Holandii, Irlandii, Islandii, Litwie, Łotwie, na Malcie, Niemczech, Norwegii, Rumunii, Słowacji, Szwecji, na Węgrzech. Europejskie spoza UE Norwegia i Islandia. Poza Europą w 40 krajach. 

Żeby iść w czeski sposób trzeba by odpowiedzialność za poziomy recyklingu przerzucić na rząd, tak jak tam jest przerzucony na ministra, a nie na gminy i samorządy. Do tego zainwestować gigantyczne pieniądze w jeszcze więcej sortowni i zakładów przetwarzania różnych odpadów. W przeciwnym razie płacilibyśmy wszyscy za nieosiągnięcie celów recyklingu. 

Nie zmienia to faktu, że Czesi już od lat prowadzą spór o wprowadzenie systemu kaucyjnego jako uzupełnienie istniejących rozwiązań, bo poziomy recyklingu mimo iż mają dość wysokie, to docelowo do 2050 roku i tak będą musieli je poprawić. Zatem bez systemu plastikowych i aluminiowych opakowań zwrotnych lub wyeliminowania ich z rynku się nie obejdzie. 

Opublikowano

Mam problem, aby pochwalić działanie systemu kaucyjnego. Kupuję czasem w Biedronce soki jabłkowe mętne w litrowej plastikowej butelce. Na razie zdarzyło mi się dwa razy oddawać butelki w automacie i w obu przypadkach nie poszło gładko. Pierwszy raz: spośród trzech butelek za jedną mi naliczono 0,50, jedną przyjęło, ale nie naliczyło, a trzecią odrzucało. Drugi raz: spośród czterech butelek za jedną mi naliczono 0,50, dwie przyjęło, ale nie naliczyło, a czwartą odrzucało. Tak więc na siedem butelek odzyskałem kaucję z dwóch. Z tego co widzę, to jest problem konkretnie z tymi butelkami po sokach, bo widzę jak innym przyjmuje sprawnie puszki po piwach czy butelki po wodzie.

Opublikowano (edytowane)

Czytałem ostatnio, że UE chce zakazać foliowanych zgrzewek z wodą. Czyli będzie trzeba każdą butelkę brać osobno i mieć własną siatkę. Niby dopiero od 2030 roku ale jednak i znowu zapłacimy za to my.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lokiju napisał(a):

Czytałem ostatnio, że UE chce zakazać foliowanych zgrzewek z wodą. Czyli będzie trzeba każdą butelkę brać osobno i mieć własną siatkę. Niby dopiero od 2030 roku ale jednak i znowu zapłacimy za to my.

eurokołchoźnicy to są debile do potęgi n'tej, nic dziwnego że szmatogłowi przejmują kontrolę nad EU państwami, chyba nawet oni mają dość

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
7 minut temu, lokiju napisał(a):

A bułki i owoce dalej do foliówki XD 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, lokiju napisał(a):

Dadzą kartonowy koszyk albo inny rodzaj połączenia butelek w sześciopak, który będzie z kartonu lub innego materiału, nie będący folią termokurczliwą.

Sześciopaki niektórych piw są od dawna tak pakowane. 

@galakty nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie większość piekarni pakuje już pieczywo do papierowych toreb, w całości, bez okienek. Jak jest samoobsługa również. Tylko w marketach widzę jeszcze foliówki lub papierowe z okienkiem. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie większość piekarni pakuje już pieczywo do papierowych toreb, w całości, bez okienek. Jak jest samoobsługa również. Tylko w marketach widzę jeszcze foliówki lub papierowe z okienkiem. 

To u mnie dalej foliówka i tasiemka.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, LeBomB napisał(a):

A po polsku?

W UE system kaucyjny funkcjonuje w Austrii, Chorwacji, Danii, Estonii, Finlandii, Holandii, Irlandii, Islandii, Litwie, Łotwie, na Malcie, Niemczech, Norwegii, Rumunii, Słowacji, Szwecji, na Węgrzech. Europejskie spoza UE Norwegia i Islandia. Poza Europą w 40 krajach. 

Żeby iść w czeski sposób trzeba by odpowiedzialność za poziomy recyklingu przerzucić na rząd, tak jak tam jest przerzucony na ministra, a nie na gminy i samorządy. Do tego zainwestować gigantyczne pieniądze w jeszcze więcej sortowni i zakładów przetwarzania różnych odpadów. W przeciwnym razie płacilibyśmy wszyscy za nieosiągnięcie celów recyklingu. 

Nie zmienia to faktu, że Czesi już od lat prowadzą spór o wprowadzenie systemu kaucyjnego jako uzupełnienie istniejących rozwiązań, bo poziomy recyklingu mimo iż mają dość wysokie, to docelowo do 2050 roku i tak będą musieli je poprawić. Zatem bez systemu plastikowych i aluminiowych opakowań zwrotnych lub wyeliminowania ich z rynku się nie obejdzie. 

Masz problem z polskim? Czesi nie maja tego durnego systemu, jak to działa nie ważne, grunt, że czesi nie latają jak menele z workami butelek do butelkomatów, które co chwila są zapchane lub jest awaria. Włosi to samo, tylko niektóre szklane butelki. Reszta kraju to tylko pilotażowo w wybranych regionach, osobiście nie spotkałem. Francja podobnie. Austria tylko plastik. Nie wiem jak to działa we wszystkich krajach, pewno różnie. Ale u nas chcą się posunąć już do granic absurdu jak dołożą mleko czy jogurty. Szczególnie te ostanie które nie trafią do żadnego recyklingu jeśli nie chodzi tylko o butelki. 

Pytanie, czy powołano lub planuje się powołanie ministerstwa recyklingu? :)

W ślad za nim Urzędu Nadzoru Opakowań Kaucyjnych, premii dla ministrów i przetargu na nowe limuzyny.

Przy projekcie emerytur dla "artystów" też miała byc powołana, a nawet dwie komórki stołków dla swoich, coś chyba koło 150 osób, więc tu chyba nie będą gorsi? Miało byc mniej biurokracji a jest...

12 godzin temu, galakty napisał(a):

To u mnie dalej foliówka i tasiemka.

U mnie to samo.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
11 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale u nas chcą się posunąć już do granic absurdu jak dołożą mleko czy jogurty

To nie będą pierwsi :E Bo butelki plastikowe po mleku czy różnego rodzaju napojach mlecznych są objęte kaucją np. w Niemczech czy w Chorwacji. Oczywiście chodzi o butelki. Kartoniki tetra, czy kubeczki nie.

Lepsze sklepy, piekarnie powoli odchodzą od plastikowych woreczków. 

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

To nie będą pierwsi :E Bo butelki plastikowe po mleku czy różnego rodzaju napojach mlecznych są objęte kaucją np. w Niemczech czy w Chorwacji. Oczywiście chodzi o butelki. Kartoniki tetra, czy kubeczki nie.

Lepsze sklepy, piekarnie powoli odchodzą od plastikowych woreczków. 

Czyli tylko w dwóch krajach. Jak butelki to jeszcze da się zrozumieć, ale nigdy nie wiadomo co tym naszym strzeli do łba po akcji z emeryturami dla "artystów". Ministra to stan umysłu...

W dniu 2.07.2026 o 12:33, GordonLameman napisał(a):

Nie, będą kartonowe albo inne rozwiązania. Po prostu :) 

Podobno to kraj z kartonu, więc surowca nie powinno zabraknąć.:E

Opublikowano

Ten system kaucyjny z butelkami i puszkami to jest coraz bardziej wpieniający. Niby piszą że się przyjął i ludzie z niego korzystają ale po komentarzach w sklepie przy butelkomacie słychać że to się nikomu nie podoba i każdy zaczyna na to klnąc. Czasem zdarzy się tak że jednocześnie przyjdzie kilka osób z pełnymi workami i ten ostatni musi czekać nawet pół godziny. Osoby pracujące w sklepie też maja z tym problem bo to badziewie się co trochę zapycha, wiesza i musi co trochę ktoś przychodzić i to poprawiać. Z niewiadomych przyczyn butelkomat czasami nie chce przyjmować niektórych butelek. Na początku latałem do innych i tam przyjmował ale teraz to wale i zostawiam obok butelkomatu albo wywalam do pobliskiego kosza. Ten co to wymyślił i ci co się na to zgodzili powinny przyjść do tych butelkomatów, stać tam przez miesiąc codziennie i wkładać ludziom butelki to może by zrozumieli że to najgłupsze co mógł ktoś wymyślić.

14 godzin temu, wamak napisał(a):

Mam problem, aby pochwalić działanie systemu kaucyjnego. Kupuję czasem w Biedronce soki jabłkowe mętne w litrowej plastikowej butelce. Na razie zdarzyło mi się dwa razy oddawać butelki w automacie i w obu przypadkach nie poszło gładko. Pierwszy raz: spośród trzech butelek za jedną mi naliczono 0,50, jedną przyjęło, ale nie naliczyło, a trzecią odrzucało. Drugi raz: spośród czterech butelek za jedną mi naliczono 0,50, dwie przyjęło, ale nie naliczyło, a czwartą odrzucało. Tak więc na siedem butelek odzyskałem kaucję z dwóch. Z tego co widzę, to jest problem konkretnie z tymi butelkami po sokach, bo widzę jak innym przyjmuje sprawnie puszki po piwach czy butelki po wodzie.

Bo ten system to jest porażka. Oni wiedzą o tym ale nie chcą się przyznać do tego. Wydali kupę kasy na to i dalej wydają i jakby nagle powiedzieli że nie trzeba już oddawać to ludzie by ich zjedli.

15 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Ciekawe czy w tych krajach tak wszystkim ludziom się podoba ten system kaucyjni i tak ochoczo każdy z niego korzysta.