Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Katystopej napisał(a):

Nie, dla większości ludzi jazda nie będzie bardzo tania bo większość nie ma możliwości ładowania się ze swojego licznika.

Już była ta dyskusja i dezinformujesz. Większość Polaków mieszka w domach i ma możliwość ładowania się ze swojego licznika.

Opublikowano
9 minut temu, Katystopej napisał(a):

Nie, dla większości ludzi jazda nie będzie bardzo tania bo większość nie ma możliwości ładowania się ze swojego licznika.

Nie, większość użytkowników aut elektrycznych ma możliwość ładowania się z własnego licznika. Dlatego właśnie mają auta elektryczne i dlatego mogą jeździć bardzo tanio

Teraz, Wu70 napisał(a):

Już była ta dyskusja i dezinformujesz. Większość Polaków mieszka w domach i ma możliwość ładowania się ze swojego licznika.

Gdzie można dać łapkę w górę za Twoją wypowiedź?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Ponad 54% Polaków mieszka w domach jednorodzinnych - dane CBOS. 
Ponad 3/4 obecnych użytkowników aut EV w Polsce ma możliwość ładowania auta z gniazdka. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Logiczne, bez tego pewno by ich nie kupili.

Ja napewno bym nie kupił - nie wyobrażam sobie bym musiał jechać 10km do miasta by naładować auto :E 

Ładowanie w domu to coś pięknego - auto zawsze gotowe do jazdy.

IMG_6512.thumb.png.9f7181dd9577b58599785e93bc5583ec.png

Opublikowano

Dla mnie podpięcie wtyczki ładowania to już nawyk. Podjeżdżam, przycisk klapki, wysiadam i wkładam wtyczkę. Na CPN podjeżdżam tylko pozdrowić znajomych, ewentualnie lub coś więcej ;) 

Parkuję przed garażem bo w środku zabytek stoi i motocykle, ale za kilka miesięcy rozbuduję garaż wzdłuż i postawię podnośnik aby "piętrować" auta, przyda się też do dłubania.

Opublikowano
W dniu 5.02.2026 o 12:21, Tomasz Niechaj napisał(a):

Dzięki, czyli jednak nie jest to żaden passat czy inny Tiguan. W każdym razie przy takiej średniej prędkości to oczywiście normalne spalanie, choć zdecydowanie nie było tutaj mrozu, bo nawet silnik Ci się wyłączył, co wskazuje że moim zdaniem auto było garażowane przed startem, choć mogę się w tej jednej kwestii mylić, bo niezbadane są wyroki Start-Stop.

A tutaj X-Trail T33 z aerodynamika ruskiego czołgu:

IMG_4967.jpeg

Opublikowano

Komentarz o elektrycznym BMW został przeniesiony.

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

A tutaj X-Trail T33 z aerodynamika ruskiego czołgu:

IMG_4967.jpeg

Gordon, tyle że to nie jest mróz :) No i pytanie czy auto stało na zewnątrz? Ale przy takiej temperaturze, to już nie ma tak dużego znaczenia :) No i nie miałeś korków, które diametralnie pogarszają sytuację w takim przypadku. Swoją drogą, jeśli dobrze pamiętam, to e-Power nie potrafi ogrzewać kabiny nim silnik spalinowy nie włączy się, tak? Czy źle pamiętam?

Opublikowano
19 minut temu, Katystopej napisał(a):

Aleee o czy Ty teraz smęcisz? To, że cześć wyposażenia jest w abo u BMW wiadomo od lat.

to jest jakiś argument? w sensie, że jak jest od lat, to już można bez grymasu przystawać na takie chore praktyki? nie przemawia do mnie Twoja uległość

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Komentarz o elektrycznym BMW został przeniesiony.

Gordon, tyle że to nie jest mróz :) No i pytanie czy auto stało na zewnątrz? Ale przy takiej temperaturze, to już nie ma tak dużego znaczenia :) No i nie miałeś korków, które diametralnie pogarszają sytuację w takim przypadku. Swoją drogą, jeśli dobrze pamiętam, to e-Power nie potrafi ogrzewać kabiny nim silnik spalinowy nie włączy się, tak? Czy źle pamiętam?

Mam auto w garażu, w którym utrzymuje ok 16 stopni.  W korkach spaliłby mniej. 

Z ogrzewaniem kabiny to nie wiem bo zawsze garażowane :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Mam auto w garażu, w którym utrzymuje ok 16 stopni.  W korkach spaliłby mniej. 

Z ogrzewaniem kabiny to nie wiem bo zawsze garażowane :E 

1. Dopóki nie jechałeś powyżej ~60 km/h, to nie spaliłby mniej w korkach, chyba że z całkowitym ujemnym bilansem energii w baterii.

2. e-Power wyjeżdża z garażu w trybie elektrycznym, włącz następnym razem jak możesz od razu mocne grzanie i zobacz czy w ogóle poleci Ci ciepłe powietrze - jak możesz oczywiście

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

1. Dopóki nie jechałeś powyżej ~60 km/h, to nie spaliłby mniej w korkach, chyba że z całkowitym ujemnym bilansem energii w baterii.

W miasteczku powyżej 60 nie ma gdzie. W Kato prędzej. Ale po mieście to on naprawdę mało pali. Tyle że ja nawet w pracy mam halę garażową. 

2 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

2. e-Power wyjeżdża z garażu w trybie elektrycznym, włącz następnym razem jak możesz od razu mocne grzanie i zobacz czy w ogóle poleci Ci ciepłe powietrze - jak możesz oczywiście

Muszę zapytać prezesa banku czy mogę :E 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

W miasteczku powyżej 60 nie ma gdzie. W Kato prędzej. Ale po mieście to on naprawdę mało pali. Tyle że ja nawet w pracy mam halę garażową. 

Muszę zapytać prezesa banku czy mogę :E 

Tak, wiem że mało pali w mieście, ale chodzi mi o to że w tej sytuacji i tak nie będzie mniej. Zawsze zatrzymywanie się generuje straty.

Opublikowano

Pojawiło się trochę nowych materiałów na temat elektrycznego Porsche Cayenne, ale uwagę przykuła znowu narracja pro-BEV tutaj dotycząca zasięgu. Włodarski został już wyjaśniony, ale to wielki fan Tesli i Muska, więc pewnie to nic nie zmieni

włodarski.webp