Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

EU odchodzi od doplat na poziomie kraju, ale kombinuja cos z ogolnounijna

Pomysłodawcą jest rząd Niemiec, kraju który jest największym producentem samochodów w EU i jednocześnie, gdzie nastąpiła największa zapaść w sprzedaży BEV. Chcą ugrać dwie pieczenie na jednym ogniu.

Czytaj "każdy dba o swoje interesy"

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano

faktem jest, ze VW zainwestowal mld w technologie BEV, ktora im sie nie zwraca, ale to nie wynika tylko i wylacznie z braku sprzedazy BEV, bo ta ogolnie w VW jest niska i trzyma sie na poziomie ok 10% calkowitej sprzedazy. problem to spadek sprzedazy i brak jej rentowanosci globalnie . szczegolnie w Chinach

image.thumb.png.eca1dd62618db2fce1dcf18aa34b2a8e.png

problem VW z BEV wiadomo, ze wynika glownie z ceny , a ta wynika z kosztow produkcji, ale tez produkty VW sa najzwyczajniej przestarzale. szczegolnie w kwestii infotainment. 

Opublikowano
44 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

produkty VW sa najzwyczajniej przestarzale. szczegolnie w kwestii infotainment. 

Co jak co, ale Infotainment mocno został poprawiony w ubiegłym roku przez koncern VW. W tej chwili jest jednym z szybszych i stabilniejszych. Przestarzałe to są systemy japońskie ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie 239tys. Tesli zostało wezwanych do serwisu z powodu problemów z oprogramowaniem.

Różnica między Teslą, a chińskimi markami jest taka, że Amerykanie potrafią bardzo dobrze w marketing.

Godzinę temu, Seeba03 napisał(a):

Co jak co, ale Infotainment mocno został poprawiony w ubiegłym roku przez koncern VW. W tej chwili jest jednym z szybszych i stabilniejszych. Przestarzałe to są systemy japońskie ;)

Są za to bardzo stabilne. Do niemieckich systemów nie jestem w ogóle przekonany. Nawet proste radia bez wyświetlacza potrafią się wysypywać bez powodu :E

Edytowane przez marko
Opublikowano
7 godzin temu, marko napisał(a):

Właśnie 239tys. Tesli zostało wezwanych do serwisu z powodu problemów z oprogramowaniem.

To nie wyklucza, że Tesla nie jest nowoczesna. Zresztą recalle zdarzają się wszędzie

Opublikowano
9 godzin temu, Seeba03 napisał(a):

Patrząc po problemach nowego Superba to śmiem wątpić, aby była różnica :) 

Opublikowano

rynek Chinski jest mniej konserwatywny niz sie reszcie swiata wydawalo. Wystarczy obejrzec targi automotive w Chinach. Na stoiska VW i innych marek EU nikt nie podchodzi, bo wyglada to najzwyczajnej biednie. W pelni wyposazone, komfortowe, swiecace, z wielkimi ekranami produkty Chinskie, az ociekaja technologiami i mutmiediami. Dla mnie ten styl jest zbyt krzykliwy, ale technologicznie, robi to wrazenie. a, ze Chiny to inna mentalnosc, kultura i ogromny rynek, to efekt mamy jaki mamy. Oczywiscie polityka tez swoje tutaj dolozyla

Opublikowano
9 godzin temu, marko napisał(a):

Są za to bardzo stabilne. Do niemieckich systemów nie jestem w ogóle przekonany. Nawet proste radia bez wyświetlacza potrafią się wysypywać bez powodu :E

Przez rok w A3 mi się nic nie zawiesiło, nie zacięło, ani nawet nie zalagowało.

Opublikowano
15 godzin temu, marko napisał(a):

Ja bym zapytał inaczej: co nie jest przestarzałe?

Właśnie jestem w trakcie trzeciego dnia jazd Teslą Y, KIA EV6, BYD SEAL U, Tavascanem, MG HS, Nissanem Qashqai, KIA Sportage Formentorem i Terramarem.

W pełni podtrzymuję to, co pisałem w poprzedniej wiadomości - japońskie i koreańskie systemy są strasznie przestarzałe w swojej formie i działaniu. Tesla bajerami robi robotę, ale jakość wykonania samego auta pozostawia sporo do życzenia. Tu widać, że założenie miało być z goła przeciwne względem pozostałych aut - karoseria i cała reszta ma być wyłącznie dodatkiem do oprogramowania i ficzerów.

Najbardziej ciekaw byłem chińskich marek. Jeszcze daleka droga przed nim. Co nie zmienia faktu, że w niektórych aspektach potrafią być blisko marek dotychczas znanych. BYD ma o dziwo niezłą jakość wykonania wnętrza, z kolei prowadzenie to jedna wielka pomyłka. Przy nieco ciaśniejszym zakręcie tak mi zaczął przodem wyjeżdżać, że zrobiło mi się lekko cieplej - a jechałem w zgodzie z przepisami. MG trochę gorzej w jakości wnętrza, ale patrzymy przez pryzmat auta zdecydowanie tańszego względem konkurencji. Niemniej multimedia to na razie hmmm… lipa. Błędy w tłumaczeniu, brak jakiejkolwiek responsywności, funkcje porozrzucane losowo po menu.

No i na szarym końcu Nissan ze swoimi archaizmem w każdym możliwym polu. Jakim cudem takie auto tak dobrze się sprzedaje. Ani to nie jeździ dobrze, ani nie wygląda - po prostu działa, ale jakiegoś pozytywnego odbioru zero. Radość użytkowania i jazdy żadna. 

Opublikowano
15 minut temu, Seeba03 napisał(a):

No i na szarym końcu Nissan ze swoimi archaizmem w każdym możliwym polu. Jakim cudem takie auto tak dobrze się sprzedaje

No chyba ostatnio już nie sprzedaje, skoro musieli się zmergować z Hondą

Opublikowano (edytowane)

Na ogół to jest tak w kwestii oprogramowania że jest Tesla i reszta, ta reszta służy do odpalenia android auto / car play ;)

2 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

Jest coś tańszego circa 100-110k z dobrym zasięgiem ?

Z używek bardzo dużo modeli, Tesla model 3 LR bez problemu. Z wyprzedaży 2024+dotacja to też spory budżet 

Edytowane przez Wu70
Opublikowano

Ja tam lubiłem dawne konfiguratory VAGa gdzie dało się wyklikać w wyposażeniu to, co się chciało mieć w samochodzie. Pamiętam jeszcze czasy jak w konfiguratorach było A4 B6. Można było sobie wziąć np. tylko radio 2DIN, system Bose, Bixy i elektryczne fotele z pamięcią (z tapicerką jaką się chciało!). Teraz takie kombo czyli odpowiednik dzisiejszych reflektorów matrycowych + dobre audio + kamerki 360 + elektryczne fotele tylko w topowej wersji, ze wszystkimi bajerami i pakietami. Po co milion dodatkowych opcji jak zależy tylko na 4?

• Upvote 1
Opublikowano
54 minuty temu, trepek napisał(a):

Po co milion dodatkowych opcji jak zależy tylko na 4?

Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi ;)

i masz rację, jako nastolatek uwielbiałem sobie konfigurować auta, na które i tak nie było mnie stać :E

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Seeba03 napisał(a):

Właśnie jestem w trakcie trzeciego dnia jazd Teslą Y, KIA EV6, BYD SEAL U, Tavascanem, MG HS, Nissanem Qashqai, KIA Sportage Formentorem i Terramarem.

W pełni podtrzymuję to, co pisałem w poprzedniej wiadomości - japońskie i koreańskie systemy są strasznie przestarzałe w swojej formie i działaniu. Tesla bajerami robi robotę, ale jakość wykonania samego auta pozostawia sporo do życzenia. Tu widać, że założenie miało być z goła przeciwne względem pozostałych aut - karoseria i cała reszta ma być wyłącznie dodatkiem do oprogramowania i ficzerów.

Najbardziej ciekaw byłem chińskich marek. Jeszcze daleka droga przed nim. Co nie zmienia faktu, że w niektórych aspektach potrafią być blisko marek dotychczas znanych. BYD ma o dziwo niezłą jakość wykonania wnętrza, z kolei prowadzenie to jedna wielka pomyłka. Przy nieco ciaśniejszym zakręcie tak mi zaczął przodem wyjeżdżać, że zrobiło mi się lekko cieplej - a jechałem w zgodzie z przepisami. MG trochę gorzej w jakości wnętrza, ale patrzymy przez pryzmat auta zdecydowanie tańszego względem konkurencji. Niemniej multimedia to na razie hmmm… lipa. Błędy w tłumaczeniu, brak jakiejkolwiek responsywności, funkcje porozrzucane losowo po menu.

No i na szarym końcu Nissan ze swoimi archaizmem w każdym możliwym polu. Jakim cudem takie auto tak dobrze się sprzedaje. Ani to nie jeździ dobrze, ani nie wygląda - po prostu działa, ale jakiegoś pozytywnego odbioru zero. Radość użytkowania i jazdy żadna. 

Ale w czym są lepsze te niemieckie VAG-owskie infotainmenty?

Tym, że wszystkie funkcje trzeba wyklikać na tablecie?

Przesiadłem się na konserwatywnego w infotainmencie Japończyka i jestem bardzo zadowolony. Nic mnie tak nie wkurzało w poprzednim aucie jak grzebanie w tym infotainmencie. 

Jak coś ustawiłem raz to tak 4 lata jeździłem :)

To ma tylko muzykę odtwarzać. I to z CartPlaya :E 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ale w czym są lepsze te niemieckie VAG-owskie infotainmenty?

Tym, że wszystkie funkcje trzeba wyklikać na tablecie?

Responsywność, rozdzielczość, atrakcyjność dla oka, bardziej intuicyjny układ menu / podmenu z możliwościami personalizacji.

I nie chodzi stricte o VAG-owskie Infotainmenty, a fakt mocnego odstawania japońskich systemów względem jakiegokolwiek innego. Ok, może te systemy działają i są względnie niezawodne, ale oczy bolą jak się z tego korzysta. Z drugiej strony helloł, mamy lata 20-ste XXI wieku, a moduły Inforozrywki u niektórych zatrzymały się jakieś 15 lat temu.

Zapewne dlatego mnie to tak kłuje w boku, bo jestem cholernym gadżeciarzem i lubię sobie coś przeklikać, czy się jakimiś opcjami pobawić, spersonalizować sobie to i owo. Z uwagi powyższe, Tesla mnie kupuje swoim odjechanym podejściem do tematu :E

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Seeba03 napisał(a):

Zapewne dlatego mnie to tak kłuje w boku, bo jestem cholernym gadżeciarzem i lubię sobie coś przeklikać, czy się jakimiś opcjami pobawić, spersonalizować sobie to i owo. Z uwagi powyższe, Tesla mnie kupuje swoim odjechanym podejściem do tematu :E

Spoko. Tylko jak sobie jadę i chcę coś zmienić, to sobie po prostu klikam odpowiedni przycisk i się coś dzieje. A nie muszę raz celować palcem w odpowiednie miejsce na ekranie, a potem jeszcze doszukiwać się kolejnych elementów do kliknięcia. Jakieś kilka tygodni temu dostałem auto zastępcze. Kurde, patrzę na deskę, wszystko dotykowe i za cholerę nie mogę nic znaleźć. Po kilku minutach przeszukiwania co gdzie jest, włączyłem sobie muzykę. Na kierownicy oczywiście praktycznie wszystkie przyciski dotykowe. Co piąty zakręt, to niechcący coś przestawiam tymi przyciskami. Nie wspominając o tym, że na koniec dnia jak to wszystko zgaśnie, to brakuje jeszcze żeby ktoś się tam zrzygał.

To tak jak teraz posrana moda na kuchnie: wszystko pochować po szafkach, bo minimalizm taki piękny. A przyjdzie coś zrobić, to kurde wielka procedura się robi. I bulisz jak debil za coś z czego nie da się normalnie korzystać. No ale takie teraz modne.

Jedyna fajna rzecz, to "hej mercedes". To ja w Nissanie sobie Alexy używam, też gada, tyle że nie po niemiecku, ale to akurat dla mnie nie problem.

34 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Z tą responsywnoscia to bym nie przesadzał - przynajmniej się nie wiesza i nie resetuje :E

a no i car play (czyli cały infotainment który potrzebuje) działa lepiej w Japończyku. W VAGu co chwilę szalał :) 

Cii... nie umiesz z tego korzystać. Tak jak ja :E 

Jedyny ból do japońskich aut jaki mi pozostał, to brak bezprzewodowego android auto. Bo do 4 szyb w AUTO to wreszcie dorośli :E

Edytowane przez marko