Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Szczerze mówiąc mylisz się. Tym performancem żeśmy przejechali ponad 400km - pewnego lata jadąc nad morze 120-160km/h (nie wiem jaka była średnia). 

Na pewno się nie mylę bo przy takich prędkościach 400km to przejedzie wersja Long Rangę, która ma mniejszą moc i mniejsze koła.
Performance na kołach 20 cali czyli przód 235/35/20 i tył 275/35/20 w trasach przy takich prędkościach jakie podałeś zrobi ~300km. Chyba, że to jakiś performance ogołocony z kół Überturbine :E 

49 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Przy czym to nadal nie argumentuje użyteczności w trasie takiego typu pojazdu

Podałem również przykład CLA EQ, który zrobi prawie 500km w trasie gdzie auto od 10-80% uzupełnia energię w 18min. 
Na dystansie 1000km ten EQ do auta spalinowego traci ~40min. 
Od tych 40min odlicz czas postoju jaki zrobisz jadąc autem spalinowym 1000km i robi się śmieszna wartość. 
Różnica jest głównie taka, że spalinowym nie musisz robi żadnego postoju na takim dystansie ale fizycznie 99% osób taką przerwę zrobi ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
6 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Na pewno się nie mylę bo przy takich prędkościach 400km to przejedzie wersja Long Rangę, która ma mniejszą moc i mniejsze koła.

No nie wiem, możemy się kłócić, ja w tym samochodzie jechałem. 

7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Performance na kołach 20 cali czyli przód 235/35/20 i tył 275/35/20

20 cali ma, ale jakie opony to Ci nie powiem dokładnie, bo wrzucał wielosezon

8 minut temu, DjXbeat napisał(a):

CLA EQ, który zrobi prawie 500km w trasie gdzie auto od 10-80% uzupełnia energię w 18min. 

zrobiłeś nim tyle?

Opublikowano
13 godzin temu, Kyle napisał(a):

Jeśli niektórzy nie potrafią myśleć o innych (umysł przestępcy w sumie), to może jest paragraf, by tego delikwenta odholować lawetą na najbliższy parking policyjny na jego (możliwie wysoki) koszt? ... skoro nauka nie pomaga, to trzeba użyć kija.

Pytanie czy ten znak ma jakąkolwiek moc prawną :E 

Opublikowano
10 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Podałem również przykład CLA EQ, który zrobi prawie 500km w trasie gdzie auto od 10-80% uzupełnia energię w 18min. 

500km. w warunkach miejskich i podmiejskich i to gdy jest ciepło, ekspresówka lub autostrada i robi się realnie 300.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

zrobiłeś nim tyle?

Zrobiłem na jednym ładowaniu 440km po autostradzie ze średnią prędkością 129km/h i zostało nam jeszcze 16% baterii. Warunki dość dobre ale nie idealne - lekki wiatr, opady deszczu i 19C ;)

1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

500km. w warunkach miejskich i podmiejskich i to gdy jest ciepło, ekspresówka lub autostrada i robi się realnie 300.

Jak gdy jest ciepło? Czemu ściemniasz? 

Przecież on w tym materiale (10min 45sek), który zalinkowałeś mówi, że testował auto w warunkach zimowych przy minusowych temperaturach i w cyklu miejskim przejechał 520km mając zużycie 18kwh/100km a na autostradzie zużycie doszło do 28kwh/100km co dało by mu zasięg 300km. Pytanie ile km zrobił autostradą. Czy przejechał 100km i taki wynik podał czy zrobił całą trasę. Na Autostradzie wyszło mu większe zużycie niż mi w Tesli 3 LR przy -18C a Tesla zużywa więcej energii niż CLA.  

A tu test przy 120km/h i -18C 

We wrześniu przy 19C i lekkich opadach zrobiłem tym autem (CLA 250+ 272KM RWD 85kwh) 440km po autostradach ze średnią prędkością 129km/h. Zostało mi jeszcze 16% baterii. 500km autostradą jest jak najbardziej realne tym autem. 

W cyklu miejskim auto zużywało mi 14kwh/100km co dało by zasięg ~600km.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

We wrześniu przy 19C i lekkich opadach zrobiłem tym autem (CLA 250+ 272KM RWD 85kwh) 440km po autostradach ze średnią prędkością 129km/h. Zostało mi jeszcze 16% baterii. 500km autostradą jest jak najbardziej realne tym autem. 

I serio jedziesz aż do 16% baterii zjeżdżając na ładowarkę niemal w ostatniej chwili?

Skoro po 440km zostało ci 16% baterii, to jak chcesz zrobić pozostałe 60km przy takim stopniu naładowania bez stresu? 

Cytat

Jak gdy jest ciepło? Czemu ściemniasz? 

Przecież on w tym materiale (10min 45sek), który zalinkowałeś mówi, że testował auto w warunkach zimowych przy minusowych temperaturach

Wszystko powyżej mrozu można uznać za ciepło.

Opublikowano
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

I serio jedziesz aż do 16% baterii zjeżdżając na ładowarkę niemal w ostatniej chwili?

Skoro po 440km zostało ci 16% baterii, to jak chcesz zrobić pozostałe 60km przy takim stopniu naładowania bez stresu? 

Jako doświadczony kierowca aut EV nie widzę w tym nic szczególnego. Normalna jazda. 

5 minut temu, Cappucino napisał(a):

Wszystko powyżej mrozu można uznać za ciepło.

Tylko on testował właśnie na mrozie bo na minusowych temperaturach. 

Idąc Twoim tokiem rozumowania to przy 2C na zewnątrz ogrzewanie jest nie potrzebne bo jest „ciepło” :E 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, SuLac0 napisał(a):

przy 18% i baterii 85kWh, ma jeszcze  ok 18kWh, 

A nie 15,3 kw/h ? Jak podaje ejaj?

14 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Tylko on testował właśnie na mrozie bo na minusowych temperaturach. 

To na tych powyżej zera nie trzeba grzać? 

Cytat

Zrobiłem na jednym ładowaniu 440km po autostradzie ze średnią prędkością 129km/h

Masz jakiś scan?

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

tak. moj blad. zostanie mu ok 14kWh przy 16%. nie zmienia to jednak faktu, ze na tych 14 zajedzie jeszcze daleko.

jezeli juz ktos dluzej jezdzi swoim EV, a szczegolnie "zaliczyl" juz caly sezon, to imo nie ma mowy o jakims "stresie", bo juz wie czego moze sie spodziewac 

Opublikowano
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Powiedz mi proszę: o ile wzrasta zużycie energii (i tym samym spada zasięg) na autostradzie między +10 powiedzmy (czyli taka wiosna/jesień kiedy już praktycznie nie trzeba grzać, albo symbolicznie), a powiedzmy -15 stopni? Konkret, czy jest to 5% gorszy wynik, czy 10%, 20, a może 50% gorzej?

Opublikowano
8 minut temu, trepek napisał(a):

W 2025r w Polsce zarejestrowano więcej samochodów elektrycznych niż diesli.

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-tak-umiera-diesel-w-polsce-zalamanie-sprzedazy-i-kolejki-na,nId,22544444

Nie jest to prawdą najpewniej. Problem w tym, że ACEA liczy MHEV jako HEV, zatem prawie wszystkie obecnie sprzedawane diesle Mercedesa, diesle Audi, diesle BMW są liczone jako... hybrydy. Zwracałem uwagę na to Pawłowi już rok temu...

Tym samy, te diesle, które tam są ujęte, to tylko te proste jak np. 2.0 TDI w Passacie/Golfie, 1.5 diesel w Stellantisie. Lepsze statystyki w tej kwestii ma polski SAMAR, bo wydziela MHEV.

Oznacza to też, że kategoria HEV w statystykach ACEA jest ponadprzeciętnie rozrośnięte, bo obok takiej Corolli Hybrid w tej samej kategorii jest 1.5 eTSI Volkswagena albo stare 3.0 TFSI V6 z poprzednich już A6/A7, który jedyne co potrafi względem normalnej spalinówki, to wyłączyć silnik spalinowy w trakcie jazdy.

PC_full_year_2025_2.png

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

tak. moj blad. zostanie mu ok 14kWh przy 16%. nie zmienia to jednak faktu, ze na tych 14 zajedzie jeszcze daleko.

Nie pierwszy. Mając 16% zasięgu większość będzie obs...na autostradzie, szczególnie zimą. No ale wy macie doświadczenie.

3 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie jest to prawdą najpewniej. Problem w tym, że ACEA liczy MHEV jako HEV, zatem prawie wszystkie obecnie sprzedawane diesle Mercedesa, diesle Audi, diesle BMW są liczone jako... hybrydy. Zwracałem uwagę na to Pawłowi już rok temu...

Tym samy, te diesle, które tam są ujęte, to tylko te proste jak np. 2.0 TDI w Passacie/Golfie, 1.5 diesel w Stellantisie. Lepsze statystyki w tej kwestii ma polski SAMAR, bo wydziela MHEV.

Oznacza to też, że kategoria HEV w statystykach ACEA jest ponadprzeciętnie rozrośnięte, bo obok takiej Corolli Hybrid w tej samej kategorii jest 1.5 eTSI Volkswagena albo stare 3.0 TFSI V6 z poprzednich już A6/A7, który jedyne co potrafi względem normalnej spalinówki, to wyłączyć silnik spalinowy w trakcie jazdy.

Ja dodam, że jeśli sprzedaż elektryków jest na poziomie diesla( a tak jest pomijając marginalna różnicę) który jest wypierany z "obiegu" to jest to porażka. Należy pamietać, że były dopłaty do elektryków a sprzedaż mimo to szoruje na poziomie wymierającego dinozaura. 

Co do ankiet, niektórzy liczą PHEV jako elektryki.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
15 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ja dodam, że jeśli sprzedaż elektryków jest na poziomie diesla( a tak jest pomijając marginalna różnicę) który jest wypierany z "obiegu" to jest to porażka. Należy pamietać, że były dopłaty do elektryków a sprzedaż mimo to szoruje na poziomie wymierającego dinozaura. 

Co do ankiet, niektórzy liczą PHEV jako elektryki.

Nic mi nie wiadomo, by jakaś instytucja europejska liczyła PHEV jak BEV.

Mogę liczyć na odpowiedź w temacie różnicy w zużyciu/zasięgu między zimą, a latem?

Opublikowano
3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

to, ze diesel odchodzi juz do lamusa, widac juz po ankiecie w temacie "jakie masz, jakie planujesz auto".

Tyle że to forum to skrajny przypadek. Ta sama ankieta wrzucona na forum rolników da zupełnie inny wynik. 

Uśredniając, bardziej zamożni kupują nowe hybrydy lub EV, natomiast biedniejsi, kupujący z drugiej ręki mają nadal dieselka w serduszku. Z biegiem czasu to się zmieni kiedy ci pierwsi sprzedadzą auta tym drugim ale to perspektywa 10-15 lat.

Opublikowano
22 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Mając 16% zasięgu większość będzie obs...na autostradzie, szczególnie zimą. No ale wy macie doświadczenie.

Nie, ta większość właśnie jeździ bez żadnych obaw a obs….ni są ludzie próbujący przekonwertować mentalność 1 vs 1 z auta spalinowego do auta elektrycznego.
CLA EQ można zrobić ~500km a prędkościami autostradowymi w Polsce i to jest fakt . Czy ktoś chce jechać dalej mając 15% baterii to jego decyzja. Zdecydowana większość osób jedzie dalej no chyba, że ogranicza ich ilość punktów na ładowanie po trasie. 
Ja zrobiłem 440km i przy 16% zjechałem na MOP i auto podładowałem. Mogłem jechać dalej ale przy następnym punkcie musiał bym zjechać z trasy i odbić 3km w bok co mi się nie uśmiechało. 

Opublikowano
3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Nie, ta większość właśnie jeździ bez żadnych obaw a obs….ni są ludzie próbujący przekonwertować mentalność 1 vs 1 z auta spalinowego do auta elektrycznego.
CLA EQ można zrobić ~500km a prędkościami autostradowymi w Polsce i to jest fakt . Czy ktoś chce jechać dalej mając 15% baterii to jego decyzja. Zdecydowana większość osób jedzie dalej no chyba, że ogranicza ich ilość punktów na ładowanie po trasie. 
Ja zrobiłem 440km i przy 16% zjechałem na MOP i auto podładowałem. Mogłem jechać dalej ale przy następnym punkcie musiał bym zjechać z trasy i odbić 3km w bok co mi się nie uśmiechało. 

Od siebie dodam, że podczas jazd testowych, a zwłaszcza wtedy gdy trzeba było dotrzeć do celu najszybciej wjeżdżam na stacje ładowania ze stanem typu -1/-2 myślnik 0 myślnik +5% (tak, poniżej "zera"). Kwestia tylko, by znać auto, którym się jeździ. Ale tak samo jest w spalinowym, gdzie czasem zasięg znika np. poniżej 50 km, to wtedy człowiek denerwuje się.

Opublikowano
6 minut temu, Totek napisał(a):

Tyle że to forum to skrajny przypadek. Ta sama ankieta wrzucona na forum rolników da zupełnie inny wynik. 

tekst ktory przytoczyles, dotyczyl sprzedazy nowych aut osobowych. ankieta tez dotyczyla osobowych nowych i/lub uzywanych. tendecja jest taka, ze sprzedaz diesli spada od wielu lat, czesc producntow nawet w ogole  ich juz nie oferuje. 

image.thumb.png.13c387ac92647aec505576ce14c62412.png

diesle tez nie sa wieczne. jezeli cos "wymiera" na rynku, a w jego miejsce wchodzi cos innego, to z biegiem lat, uzywki staja sie z tym napedem coraz bardziej ryzykowne/kosztowne, to tego nagonka "eko" i spada zainteresowanie nimi tez na rynku wtornym - to tez czesciowo pokazuje zapewne wspomniana ankieta. efekt kuli sniegowej i normalny proces. 

Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

@Tomasz Niechaj

MotoPRawda mowi, ze MHEV sa doliczane do statystyk czystych benzyn wiec wnioskuje, ze w dieslach tak samo. FHEV to FHEV. Ale znowu nic nie wiadomo gdzie trafia MHEV plus :E

Obejrzałem cały film (to ten sam człowiek przecież) i nie wiem do czego odnosił sie jego komentarz, ale jak wspomniałem: SAMAR liczy MHEV osobno, zarówno względem HEV, jak i ICE, jak liczy PZPM, to musiałbym sprawdzić jeszcze. Na 100% w przypadku ACEA jest jak piszę. A dane odnośnie rynku europejskiego Paweł/Interia mogą mieć tylko z ACEA.

Opublikowano (edytowane)

CLA EQ RWD 272km

327km przejechane ze średnią 136km/h i zostało 26% baterii na kolejne 147km. 

IMG_6515.thumb.jpeg.350932acb8d7397e72476a4e2a8dab07.jpeg

466km przejechane ze średnią 110km/h i zostało 12% baterii na kolejne 85km

IMG_6516.thumb.jpeg.415ae44dde81be1ffead94bc5cfbf13e.jpeg

W ~18min uzupełnia zasięg 10-80% i jedziesz kolejne 300-350km

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
12 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

tekst ktory przytoczyles, dotyczyl sprzedazy nowych aut osobowych. ankieta tez dotyczyla osobowych nowych i/lub uzywanych. tendecja jest taka, ze sprzedaz diesli spada od wielu lat, czesc producntow nawet w ogole  ich juz nie oferuje. 

No i patrząc na choćby polski rynek, jeśli technologia która się "kończy", produkcja została ograniczona lub zakończona  przez wielu producentów, opłacalność wobec benzyny jest słaba a mimo to jest na poziomie dotowanej tzw. "nowej technologii" to jest sukces czy porażka tej ostatniej? Nie muszę chyba przypominać, że ta nowa technologia jest już u nas dobrych "kilka" lat.

Opublikowano

Jest jeszcze coś takiego jak przyzwyczajenie i strach przed nieznanym. Bo skoro mój dziadek jeździl dieslem, mój ojciec jeździ dieslem to i ja jeżdżę dieslem.

Konie na wsiach jeszcze utrzymywały się przez dziesięciolecia zanim wieś w pełni przeszła na traktory.