Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dodam od siebie grę, do której wciąż wracam od ponad 25 lat.

Jagged Alliance 2

Najlepsza taktyczna turówka w jaką grałem.

Ostatnio przechodziłem ok. 2 lata temu.

image.png.6a9379a3fc6e97cbbcbe17166649a09f.png

16 godzin temu, Sawyer1916 napisał(a):

Do dziś wspominam z wielkim sentymentem. Moja pierwsza strzelanka wojenna w życiu. Pamiętam, że robiła na mnie ogromne wrażenie i czułem się jakbym żył w świecie tej gry 

Hidden & Dangerous - pamiętam, że miałem jakąś "stadionową" kopię tłumaczoną przez ruskich, gdzie zapisali imiona komandosów jako "Dżon", "Dżejms"... Takie były czasy, było zabawnie :) 

15 godzin temu, Vulc napisał(a):

Operation Flashpoint: Cold War Crysis.

Pamiętam jak ogrywałem demko u kuzyna bo u mnie nie chodziła (miała na tamte czasy duże wymagania).

Nawet demo zadziwiało wielkością dostępnego terenu - cała wyspa gdzie można było sobie jeździć do woli.

Edytowane przez krukkpl
  • Like 7
Opublikowano

Diablo 1

full

Producent: Blizzard Entertaiment

Wydawca: Blizzard Entertaiment

Wydawca PL: CD Projekt SA.

Premiera: 31.12.1996

Ciesząca się olbrzymią popularnością gra z gatunku RPG akcji, wyprodukowana przez studio deweloperskie firmy Blizzard Entertainment. Fabuła Diablo osadzona została w fantastycznym świecie Sanktuarium, któremu grozi wielkie niebezpieczeństwo.

Mój pierwszy H&S dzięki któremu prawie bym nie zdał szkoły. :E  Setki godzin spędzone w tej grze robiły swoje, uwielbiałem zabijać mobki ww labiryntach i korytarzach pod katedrą w Tristram, mroczny klimat, soczysty gamepley i bardzo dobra muzyka Matta Ulemana mnie ujęły, dzisiaj premierowy BigBox stoi na półce, pamiętam w tą grę grałem na swoim 486DX4/100 16MB RAM i 1MB Ati Mach64. :D

To było Diablo, Diablo 4 to produkt diablopodobny z tą częścią oraz drugą, nie ma nic wspólnego tylko nazwę.

• Like 9
Opublikowano (edytowane)

Jagged Alliance - jak ja uwielbiałem tę grę .. pierwsza (chyba) gdzie mogła Ci się zaciąć broń i leżałeś .. Do tego robiłeś sobie sam koktaile mołotowa .. 

Hidden & Dangerous - to był kosmos :) Pamiętam misje z tego powodu że trzeba było synchronizować ataki !

Diablo 1 - piękne czasy - super H&S w 2.5D z nieziemską muzyką :) Jedyna gra w moim życiu w którą grałem 48h bez przerwy ...

23 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Jak byłem mały to próbowałem przejść Dune ale ciągle się odbijałem od bariery językowej i stopnia skomplikowania tej gry :E

dune_08.png.e561830d5857bd971f61461881cbc835.pngBeznazwy.jpg.dda3e733f069c6c6f03c5a6cb91a4306.jpg

Bo w tamtych czasach wszystkie przygodówki to były w językach innych niż polski - wyjątkiem były polskie przygodówki np. Teen Agent czy gry dla dzieci robione przez Polaków. 

Co ciekawe - Polacy wybili się na grach .. na małe Atari - np. Robbo, Lasermania, Fred, Hans Kloss czy (AD 2044 aka Seksmisja) :) studia LK Avalon

image.thumb.png.bda3a41ec941a0773ee70e6fedb0433d.png

Edytowane przez Yedi
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak tak - bugi to coś co było powszechne .. prawie nikt nie słyszał o paczach :)

Wiele przygodówek miało z tym spory problem - np Day of Tentlance.

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)

SWAT 4 z 2005.

image.thumb.png.22baf0eee6fdcfacc37448cb1e6a01d5.png

Ajajaj, co to była za gra. Przyziemne zadania*, konieczność trzymania się policyjnego protokołu, możliwość (a wręcz konieczność) przejścia misji bez ani jednego wystrzału no i ten podgląd w okienku z POV ziomków z drużyny. Zdecydowanie bardziej "tactics" niż "weapons". Ale bardziej przystępna niż Rainbow Six, odpuszczono fazę planowania.

*z dwoma wyjątkami, KMWTW

Edytowane przez Lypton
  • Like 7
Opublikowano
33 minuty temu, Yedi napisał(a):

Battlefield 2 - tysiące godzin na liczniku po LANie :)

Pierwsza gra którą modowałem nie posiadając internetu... Ojciec w robocie ściągał pliki jakie mu mówiłem, potem próbowałem wgrać większe mapy z botami, piękne :D 

Co ciekawe Project Reality oraz Squad bazują na BF2 właśnie. 

Opublikowano (edytowane)

Max Payne

wkULSyjvjH6xGS9juseLnkjmtG6VGlem.png

Producent: Remedy Entertaiment

Wydawca: Take-Two Interactive

Wydawca PL: Play-It

Premiera: 26 lipca 2001 (Premiera PL - 17 września 2001)

Kto nie zna Max Payne'a? Jest to trzeciosobowa strzelanka w której główny bohater toczy wojnę z nowojorską mafią w ramach vendetty za śmierć swojej żony, w tle nowy narkotyk "Valkiria", która toczy nabrzmiałe żyły miasta.

Jedna z moich ulubionych gier ever, wspaniały klimat noir, ciężka atmosfera i przejmujące na wskroś teksty Maxa to coś co nadawało tempo gry. Z technikaliów, bullet-time, co to wtedy była za miazga, matrix normalnie :) no i nie można zapomnieć o wspaniałej ścieżce dźwiękowej. 

Ogrywam Maxa co kilka lat, wliczając w to pozostałe części oczywiście, ale jednak moim zdaniem pierwsza część najlepsza.

I jeszcze chociaż jeden cytat:

"Wieść – niczym śmiercionośny wirus – rozeszła się po zepsutym układzie krążenia miasta… Oto nadchodzi bestia! Nazywa się Max Payne"

Nie wiem czy jest ktoś kto w to nie grał, ale jak coś to polecam nawet teraz czekając na remake :) 

Edytowane przez Pavel87
  • Like 23
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

image.png.96617d9fbe5f2833f8d288120586b954.png

Data wydania - 24 września 2002

Producent - Firefly Studios

Wydawca - Take-Two Interactive

Gra, do której wracam każdego roku od 20 lat. Absolutny sztos. (Za mało kamienia mój Panie...)

Edytowane przez MAKU
  • Like 8
Opublikowano (edytowane)

Czekam na mniej oczywiste i popularne :)  Ode mnie rozczulające Hype - The Time Quest (1999 r!). Nie wiem czy czasem nie było dodawane do cybermyszki.

Strasznie piękna oprawa dźwiękowa, bajkowy świat (z powodu kwadratowości trochę LEGO przypomina), chyba też polski dubbing pamiętam - aż znów czuje się 10 latkiem.

Hype_the_Time_Quest.JPG.5d516571adbc6b647116b82462ced812.JPG

1137516406.webp.ba88e2aab9717645c4f592c991d210de.webp

Pamiętam jak za dzieciaka beczałem, bo chyba w tej grze magowie zamieniali rycerzy w kamień, czy coś takiego i to mnie dobijało :) chyba włączę, bo za młodu tego nie umiałem przejść.

PS jak ktoś wie jak rozwiązać problem że mam z 5 fps na Radeonie to dajcie znać :( nglide zainstalowany. I alt+tab nie działa. Ale to pewnie konfiguracja dgVoodoo. Trudno znaleźć.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
Opublikowano

220px-Wc3boxart.jpg

Pamiętam, że byłem strasznie napalony na ten tytuł. To było okres kiedy wychodziły gry na wielu płytach CD z powodu filmowych wstawek. Ból był taki, że trzeba było kupić oryginał. Pamiętam, że to były ostatnie podrygi legalnego piractwa. W galerii handlowej typ miał nagrywarkę i jeszcze próbował zarobić zanim tego zabronią. Sama czysta płyta CD i koszt nagrania nie był taki tani. To była nowość i trzeba było sporo zapłacić, choć i tak było sporo taniej niż oryginał.

Nie pamiętam czy ukończyłem ten tytuł. Pamiętam, że w klasie był dziany kumpel i on zawsze dostawał takie gry (oryginały w dużych pudełkach). Chyba od niego go pożyczyłem, a może ukończyłem pirata z wciętymi fragmentami video i ścieżką dźwiękową :D Chyba bardziej mnie jarało, że na ekranie monitora był Luke Skywalker i inni znani aktorzy (Malcolm McDowell, John Rhys-Davies) niż sama gra.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Z polskiego podwórka: Earth 2150: The Moon Project 

7612719_2.3.jpg

Moim zdaniem genialna strategia czasu rzeczywistego, bardzo niedoceniona (?) produkcja.  Bawiłem się świetnie grając kampanie, ale jeszcze lepiej przeciwko kumplom przez LAN, rozbudowując tak długo programy naukowe (co mogło trwać nawet z kilka godzin) aż każdy zdobył atomówki.:D 

Edytowane przez Jaycob
  • Like 5
  • Upvote 3
Opublikowano

To ode mnie taki klasyk: Need for Speed: Porsche 2000

Data wydania: 29 lutego 2000

Producent: EA

Wydawca: EA

41Xtip00BYL._AC_UF8941000_QL80_.thumb.jpg.60770e00e247181298c977a19096abbe.jpg

Kiedyś to było, nawet EA robiło dobre gry, dobrego NFSa. Dla mnie najlepszy NFS. Model jazdy, zniszczeń - miodzio. Szanuję Undergroundy i Most Wanted, ale dla mnie po tej części poszli już ostro w pstrokate arcade, ta gra to taka jakby granica.

• Like 10
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Panzer General 2.

Perfekcyjnie poprawiona i udoskonalona odsłona PG1. Gra po prostu robiła mega robotę, można było przy niej spędzić setki godzin. 100 tysięcy kopii sprzedanych w ciągu tygodnia po premierze, według PC Game US najlepsza gra wojenna 1997r. W 1998r. PC Gamer uznał ją za jedną z 15 najlepszych gier wydanych w historii. 

image.png.4d9c371f70587e141dc14d50e411f8f2.png

image.png.83bf82d2b7f615f19c3942170517ee28.png

image.png.9a0b0e3f6709d634e5c5e1f750efaa6a.png

image.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 7
  • Upvote 1
Opublikowano

@Yedi Herosi 3 byli na pierwszej stronie już.

Diablo, Max Payne, BF2 czy Herosi 3 to absolutne legendy, ale fajnie że pojawiają się tu tytuły z czasopism. Pamięć o tych grach potwierdza tylko, że nawet małe studia wkładały cała pasję w tworzeniu gier, a giganci Blizzard, Ubi czy EA wyznaczali trendy. 

Skoro gry z dawnych czasów to muszą się pojawić gry z dzieciństwa.

Ale jazz.. a dokładnie Jazz Jackrabbit 2.

Rok wydania: 1998 (część 1 w 1995) 

Producent: Epic Games 

Moim zdaniem lepszy od popularnego Raymana 

17367871341153720718045619970317.thumb.jpg.013e5cf8ea16ea5efba8326d2d0aaceb.jpg

• Like 8
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Worms Armageddon

51PWKE2Q8SL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Producent: Team 17

Wydawca: MicroProse

Wydawca PL: CDProjekt SA.

Premiera: 22.06.1999

Kolejna odsłona popularnej serii strategii turowych, w których oddziały uzbrojonych robaków toczą zacięte potyczki na dwuwymiarowych arenach. Armageddon pozostaje wierny założeniom cyklu, ale dodaje nowe tryby, bronie i akcesoria dla walczących stron.

Najlepsze Wormsy jakie wyszły, tysiące godzin ze znajomymi, teraz wtajemniczam młode pokolenie w Wormsy, siostrzeńca lat 9, gram z nim jak jest u mnie. Graliśmy na imprezach, na wagarach, z różnymi ludźmi, trzeźwi, pijani, najlepsza gra imprezowa jaka wyszła. Mam CD oryginalne, niestety nie mam pudełka. :(

Mam jeszcze na telefonie Worms Armageddon 2, też czasami w nią gram na kiblu. :E

Edytowane przez Stjepan
  • Like 17
Opublikowano

Championship Manager 01/02.

Czy jest ktoś, kto nie zna tej legendarnej odsłony? W 2025r., 24 lata po premierze, gra jest nadal aktualizowana przez fanów, i aktywnie dyskutowana na wybranych forach pod kątem piłkarzy, treningu czy wybranej taktyki. W tej grze to spędziłem chyba tysiące godzin, zarówno z kolegami, jak i grając solo. 

image.thumb.png.8af6b3076612b2f05b5ed32b02070318.pngimage.png.60ec1dd7d5a1aba683d0ce525ec34b5a.png

• Like 5
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@Voodoo2 Muza w Jazzie była mega :)

Grand Theft Auto III (GTA 3) – komputerowa gra akcji wyprodukowana przez DMA Design i wydana przez Rockstar Games w październiku 2001 na konsolę PlayStation 2, w maju 2002 na Microsoft Windows, w listopadzie 2003 na konsolę Xbox

Edytowane przez Yedi
  • Like 8
Opublikowano

Under a Killing Moon

To chyba była moja pierwsza oryginalna gra. Pamiętam duże pudełko i 4 płyty cd. Rozczarowałem się bo w środku była chyba tylko licha instrukcja. Nie było solucji a ja słabo dawałem radę z angielskim. Grę skończyłem, nie wiem czy metodą prób i błędów, czy może skorzystałem z solucji. Wtedy byłem nakręcony na takie filmowe przygotówki. Z braku kasy skończyło się na tym tytule i nie zagrałem nigdy w Phantasmagoria czy Ripper z Christopherem Walkenem.

• Like 3