Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Katystopej Kuźwa człowieku, gdybyś przeczytał cały post do końca i się trochę wysilił to byś zrozumiał, a nie wycinasz kawałek posta, gdzie to zmienia zupełnie kontekst całości... Jak kogoś stać to niech sobie kupuje co chce, :kupa: mam do tego, rozchodzi mi się o to że dużo ludzi nie stać na pewne rzeczy, ale żeby pokazać jakim się jest "bogatym" to kupują sobie rzeczy którcyh nie wykorzystają a czasem nie są im w ogóle potrzebne, a biorą na to kredyty czy pożyczki.  Możesz sobie nawet do tej lodówki arktyczne powietrze ściągać, ważne aby 5 następnych pokoleń nie musiało za Ciebie kredytu spłacać :) hiperbolizuje aby dotarło o co mi się rozchodzi.

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
54 minuty temu, Katystopej napisał(a):

upatrzonego Samsunga multi door - ... mamy jej nie kupować,

Nie ze względu na cenę, ale na to, że jak chcesz dobrą lodówkę to się kupuje LG a nie Samsunga.  W lodówkach to właśnie LG jest odpowiednikiem S w telefonach. Mam nadzieję, że rozpieprzyłem wasz cały lodówkowy światopogląd  :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak mi powiesz jak to sprawdzę :) tzn. gdzie jest kosz?

Nie wiem czy systemowy menadżer plików pokazuje "Globaltrash" w DCIM, czy jak to się zwie. Na telefonie matki potrafi trzymać zdjęcia sprzed lat :E 
Najgorsze że jak usuwa filmy zapisane na karcie pamięci to ładuje to na pamięć wewnętrzną do kosza, przez co już kilka razy zapychała pod korek...

A przy okazji... Można jakoś skopiować zdjęcia, aby zachowało dane o utworzeniu pliku, przez co dalej będzie segregować tak jak na starym telefonie? 

5 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Stać go, to kupuje. Na jesień po zrobieniu kuchni planuję zmianę lodówki, mamy upatrzonego Samsunga multi door - dwoje drzwi na chłodziarce i dwoje na zamrażarce. Lodówka prawie dwa razy większa niż obecna. Wg Ciebie mamy jej nie kupować, bo skoro mieścimy się w dużo mniejszej to ta nam jest nie potrzebna? Albo jesteś zwykłym trollem albo 5 klepka Ci się odkleiła :stukniety:

Dziś marketing jest oparty na "fajności" produktu i kreowaniu potrzeby, zamiast reklamowaniu cech które mogą być potrzebne użytkownikowi, nie mówiąc o reklamowaniu jakości i trwałości urządzeń lub prawie porzucenia tego aspektu... Samsung masowo ściągnął marketing od Appla i nie lubię Steve Jobsa za tą modę reklamową...
Samsung ma aktualnie problemy w zarządzaniu korporacją i projektowaniem telefonów, ale nie wiem czy przeszło to na inne sprzęty... Szerokie lodówki to nic nowego, a mają to również inne firmy, tylko po prostu rzadziej się sprzedają, więc na wystawach jest tego mniej. 
Drzwiczki z obu stron, bez przegrody widzę jako gadżet i bubel, bo nie można czegoś prosto wystawić z jednej strony lodówki, tylko trzeba ominąć drzwi. Może przy jakimś nietypowym umeblowaniu ma to sens...
Edit. W sumie przy dostatecznie szerokiej lodówce pojedyncze drzwiczki byłby problematyczne, więc niepotrzebnie to pisałem. :E 

Samsung w swoim kraju jest praktycznie monopolem i różne cyrki się tam odwalały, nie wnikałem w ostatnie lata, ale jak coś słyszałem to głównie niepokojące rzeczy.
M.in. utracili możliwy kontrakt na chyba pamięć Vram do kart graficznych, bo nie byli w stanie osiągnąć wymaganej jakości lub uzysków, a ich matryce OLED do telefonów były dość wrażliwe na przegrzanie, przynajmniej od S10, a wcześniej nie sprawdzałem. Sony które gorzej odprowadzało ciepło przejechało się na tym w serii Xperia 1, 5 II, stąd tak liczne i nieuniknione problemy z "zielonymi liniami".

Oh oraz wiele telefonów z OLED po tych 4-5 latach lub wcześniej może czekać ten los, ponieważ materiał termoprzewodzący może wyschnąć, jeśli użyli jakiejś nietrwałej pasty. Dlatego przy wymianie baterii dobrze zmienić tą pastę, chyba że siedzi tam coś trwałego. Producentom jest to na rękę, ponieważ będzie to już po gwarancji i redukuje ilość telefonów na rynku, więc jest miejsce dla nowych. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak mi powiesz jak to sprawdzę :) tzn. gdzie jest kosz?

@bleidd ja wiem że tańsze telefony są wiadomo gorsze, ale powiedz mi po co komuś telefon za 5 tyś zł jak go używa tylko do dzwonienia? 

Tobie może i po nic ale nie mówmy, że wszystkim innym też i kupowanie flagowca to tylko lans i prestiż

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
18 godzin temu, bergercs napisał(a):

Nie ze względu na cenę, ale na to, że jak chcesz dobrą lodówkę to się kupuje LG a nie Samsunga.  W lodówkach to właśnie LG jest odpowiednikiem S w telefonach. Mam nadzieję, że rozpieprzyłem wasz cały lodówkowy światopogląd  :E

Ja kupiłem BeSopke beżową bo pasuje mi do mebli. 

Kupiłem S52 Ultra nie dlatego, że wykorzystam go w pełni i nie dlatego, że lansować się muszę (w końcu jezdze startym mercedesem w klekocie a przecież mógłbym czymś lepszym), a dlatego, że zrobiłem dobry deal na nim + zmieniałem ostatni raz telefon prywatny w 2019 roku. Jeśli nie popsuje się to pewnie S25 zmienie w 2030r.

• Like 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jaki smartwatch z WearOs byście polecali? Zależy mi przede wszystkim na sprawnym działaniu i dobrym sofcie po stronie telefonu. Funkcje sportowe to sprawa trzeciorzędna ale fajnie jakby te podstawowe czujniki nie były generatorem liczb losowych. Obecnie mam Amazfita GTR3 i trochę mnie irytują już babole software-owe, a sam WearOS też wydaje mi się ciekawy i chciałbym w to pójść.

Opublikowano

Od siebie polecam Galaxy Watch 7, bateria na 2-3 dni z treningiem godzinnym w trakcie, wszystko śmiga jak złoto. 

Wcześniej miałem Watch 4 i po rozeznaniu na rynku to w cenie 800 zł nie było nic lepszego, a mam cały ekosystem Samsunga i mi pasuje ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

@bleiddMam OP Watch 2 od ponad roku i mogę polecić. :thumbup:

Był używany głównie treningowo przez pół roku, teraz, ze względu na kontuzję, jako normalny. Działa dobrze softowo (z OP 11), mierzonych parametrów nie zmyśla (kroki liczy jako kroki, nie ruchy ręką); bateria trzyma długo (rekord w trybie oszczędzania energii to 21 dni na jednym ładowania), w inteligentnym z tydzień (nie pamiętam już dokładnie).

Teraz brałbym OP W3, ma dłuższych czas działania deklarowanego niż 2, więc powinno być lepiej w tej kwestii. Twoje wymagania spełni z nawiązka. 

Opublikowano (edytowane)

OnePlusa się trochę boję bo 3 lata spędziłem z OnePlusem 8 Pro i ich soft to był dramat od czasu przejścia na ColorOS a jestem na tym punkcie mocno wyczulony. Sam czas pracy na baterii mnie nie boli jeśli spokojnie 1 dzień wytrzyma, a raczej każdy zegarek ten 1 dzień ogarnie.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)

Moze kogos zainteresuje. W fajnych cenach sa teraz uzywki zeszlorocznego Nothing Phone (2a) z praktycznie czystym Androidem 15. Po krotkich poszukiwaniach kupilem w idealnym stanie za 574zl z przesylka. Naprawde fajna sluchawka w tych pieniadzach.

I co dla mnie bylo istotne, chcialem juz miec CPU w technologii ARMv9 (A715 + A510). Duzo telefonow w tej kwocie ma Cortexy A78/A55, ktore sa ARMv8. GPU to Mali G610-MP4, czyli z 4 rdzeniami i jak na ta kwote jest dosyc szybkie. Wreszcie Cywilizacja 6, ktora kupilem dawno temu mi nie przycina.

Dla mnie jedyny minus to brak mini jack ale zmotywowalo mnie to do zakupu USB DAC Fiio KA11 i bdb dziala z tym telefonem.

Edytowane przez daerragh
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam takie pytanie odnośnie ładowania i ładowarki. Bo nie znam się na tym, nie wiem jak to działa dokładnie.

Jeśli posiadam ładowarkę o mocy wyjściowej 5.0 V⎓3.0 A 15.0 W / 9.0 V⎓3.0 A 27.0 W / 11.0 V⎓6.0 A maks. 66.0 W / 20.0 V⎓6.0 A maks. 120.0 W... a mój smartfon obsługuje maksymalnie 25W, to czy taką ładowarką będzie ładować się tylko z mocą 15W, czy to jednak jakoś tam sobie jeszcze potrafi inaczej obliczyć moc i istnieje to pomiędzy 15W a 27W?

Edytowane przez Gronek31
Opublikowano

Obstawiam, że będzie 25W bo ładowarki zwykle zwykle potrafią płynnie dostosowywać natężenie i tak dla 9V powinno dobrać ok. 2.78A żeby wyszło 25W. Z drugiej strony jest tyle protokołów ładowań, że trudno stwierdzić na pewno.

Najlepiej to po prostu podłącz i ściągnij jakąś apkę, która to pokazuje np. Ampere i będziesz wiedział. Tylko miej na uwadze, że to 25W to nie jest stałe, najpewniej utrzymuje się tylko w określonym zakresie około 20-50% baterii, później zaczyna spadać.

• Like 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Co można żonie dobrego kupic z telefonów w miarę kompaktowego ale z dobrym aparatem? ;)

Obecnie ma s22. Szajsung do obecnej serii chyba nic nie poprawił z aparatów w zwykłym s....

Na iphone żona trochę boi sie przesiadać. W sumie ja tez nie chce potem bawić sie w pomaganie jej jak ogarniać tego srajfona. Mam w pracy i dla mnie to padaka a nie telefon. :E

Opublikowano

Kompakt z dobrym aparatem to tylko Pixel, ale ja bym nie dał rady korzystać z tego. No i bateria słabizna ale w sumie S22 jakoś lepszy nie jest.

Ja bym brał S25 albo czekał na S26. Eeeeeewentualnie Mi 15 bo ponoć ogarnęli soft i aparaty, ale ręki uciąć sobie nie dam. 

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Kompakt z dobrym aparatem to tylko Pixel, ale ja bym nie dał rady korzystać z tego. N

Możesz rozwinąć dlaczego nie dałbyś radę z tego korzystać? Nigdy Pixela na oczy nie widziałem, ale z tego co pamiętam to chyba czysty android? Czyli ma za mało bajerów, do których przyzwyczaiły nakładki innych producentów ? :P Muszę obadać jakiegoś pixela w jakimś ME i zobaczyć, czy dla zwykłego zjadacza chleba faktycznie taka różnica jest między androidem w pixel a samsung...

Do tej pory miałem wyobrażenie, że android od androida dużo różnić nie będzie się.

No i bateria słabizna ale w sumie S22 jakoś lepszy nie jest.

W S22 faktycznie jest padaka od samego początku. :E 

W Pixel chyba będzie lepsza od Samsunga najnowszego, aczkolwiek pewnie przez procesor, na który narzekają, to pomimo większej pojemności to szybciej padnie. W sumie głównie na ten procek narzekają, że padaka totalna... W sumie moja żona tylko gra w jakieś badziewia na alie, a tak głównie net, przeglądanie stron itp. więc nie ma wysokich wymagań co do procesora... Fakt faktem, nie zabija mocno procesów w tle i tutaj nie wiadomo czy telefon ogarnie. :E

Ja bym brał S25 albo czekał na S26. Eeeeeewentualnie Mi 15 bo ponoć ogarnęli soft i aparaty, ale ręki uciąć sobie nie dam. 

Mam wrażenie, że Samsung jest na tyle wygodniej pozycji, że będzie mieć w 4 literach porządny upgrade w S26 i może w S27... Teraz w sumie sporo osób czekało na coś lepszego z aparatu w S25 a dostali znowu nic. W baterii też zawodzą totalnie na tle innych producentów. Niestety oni dobrze o tym wiedzą :/ 

A co do MI15 to obadam temat, bo nawet nie brałem tego pod uwagę. 

Opublikowano

Nie dałbym rady używać Pixela bo to totalny golas. Jak ktoś lubi - spoko, dla mnie brakuje customizacji i wielu funkcji które mam w S23. To już bym wolał jabłko kupić bo tam też nic nie zmienisz. Do tego wcale ta mityczna optymalizacja nie powala na kolana bo SoC jest słabszy. Błędy też ma, czasami kuriozalne bywały, a to miała być przewaga bo "czysty system". 

S22 miało bardzo słabą baterię, od S23 jest poprawa i Pixel jeśli już to jest na podobnym poziomie, nie ma kolosalnych różnic (oczywiście porównuję małe modele pokroju Pixel 9 vs S25, a nie Pro, Plusy i inne). 

Ale czy aparat w S25 jest zły? To samo mam w S23 i zupełnie wystarcza. Ten telefon to dla mnie złoty środek, w końcu nie narzekam na sprzęt. Miałem OnePlusy, miałem Xiaomi, Poco, Huawei - zawsze coś było nie tak, drobne błędy które uprzykrzały życie. Tutaj mam w końcu święty spokój, a z racji że S25 to w sumie to samo, to oszczędzam kasę nie wymieniając telefonu (jakby był lepszy to by mnie kusiło, wiem jak jest). Może w S26 coś pokażą nowego, wypadałoby ;) 

Mi15 popatrz, kolega ma i chwali, aparat mówi że lepszy niż w Samsungu, bateria wiadomo kozak ale to każda marka poza Samsung/Pixel/Apple ma dobrą baterię :E Tylko jest ciut większy niestety. 

Opublikowano

Jestem wręcz zbulwersowany że Polska nie dostanie eSIM wersji iPhone. :E 

Jestem ciekaw zainteresowania iPhone 17 Pro na premierę, oby mi się udało kupić, 14 Pro ma już 81% baterii i niedomaga, zwłaszcza że bateria to było nędzne 3200 mAh.