Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema, forumowa społeczności.

Próbuję pomóc koledze wybrać kartę. Wybór spośród tylko tych trzech, bo nawet ich nie ma, a jedynie te trzy pokazują się jako "dostawa wkrótce".

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti OC - 1220€

Zotac Gaming GeForce RTX 5070 Ti AMP Extreme Infinity - 1129€

Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti 16GB Gaming OC - trochę tańszy, ale nie robi to jakiejś różnicy.

Co by się przydało

- możliwie małe ryzyko Filharmonii Cewkowej. 

- albo normalna pasta, albo pozwolenie na wymianę samemu bez utraty gwarancji, choć kolega niekomputerowy, wolałby tego sam nie robić, a ja mu nie pomogę, bo mieszka w innym kraju

- hałas na tyle mały, żeby nie wkurzał, ale i tak obok będzie pracować AiO Corsair Nautilus 360 RS AiO, więc bez przesady z tą megaciszą ;)

- temperatury niech będą w normie jak na te GPU i RAM.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Asusa odrzuciłbym z miejsca. Po pierwsze za to jakie mają podejście do klienta. Dawali gówno paste nawet do topowych Strixów. Dopłacasz specjalnie do takiej karty, żeby mieć cicho i chłodno. Gdy Hot Spot zaczyna dobijać ponad 90 stopni, wentyle szaleją i karta już nie jest cicha i chłodna serwis Asusa stwierdzi, że do 105 stopni wszystko jest w porządku. Po drugie możliwość grających cewek chyba największa nawet w najdroższych Astralach. Podobno teraz kładą ptm, ale dla zasady za to co robili  Asusa bym nie kupił, ale to tylko moje zdanie ;)

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, VRman napisał(a):

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti OC - 1220€

Zotac Gaming GeForce RTX 5070 Ti AMP Extreme Infinity - 1129€

Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti 16GB Gaming OC

wszystkie 3 mają dobre wentylatory ,tu sie patrzy po grubości

• Thanks 1
Opublikowano

@VRman, @Doamdor chwalił Zotaca Solid (cena, wydajność chłodzenia). Ten AMP Extreme Infinity  wygląda identycznie, tylko z większym RGB. Może się też okazać, że ma więcej ciepłowodów i będzie trochę lepszy od Solida, bo teoretycznie AMP Extreme ma byc topowy od Zotaca, ale na pewno nie gorszy od Solid.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Zotac podaje w swoich materiałach marketingowych "up to 9 heatpipes" 

a gainward mi odpisywał na każda jego karte ze ma 6 rurek i wentylator 100mm a miał karty z 6,7 i 8 rurek i wentylatory 90 i 95mm.

Albo nie wiedział co produkuje albo robił to podwykonawca :cool:

11 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Podają że 9 ale może źle policzyli.

magicy policzyli bez rozebrania

Opublikowano

Ja w poniedziałek odebrałem z paczkomatu Zotac Gaming GeForce RTX 5070 Ti AMP Extreme Infinity, w sobotę jak kumpel przyjedzie będę go montował, jakbyś miał jakieś pytania, to śmiało możesz pisać. Już z napięciem wyczekuję sprawdzania stanu ROP-ów w GPU-Z ;)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, skunRace napisał(a):

Gdy Hot Spot zaczyna dobijać ponad 90 stopni, wentyle szaleją i karta już nie jest cicha i chłodna serwis Asusa stwierdzi, że do 105 stopni wszystko jest w porządku.

Tylko jak weryfikuje się HS na serii 5xxx jak podobno tego w gpuz nie ma podanego? Czy jak wentylatory zaczynają szaleć, a tempy rdzenia i pamięci są w normie to znaczy że HS szaleje?

Opublikowano

Ja bym brał Zotac. Kwestia cewek ASUSa już została opisana, Gigabyte Gaming jakoś tak dla mnie bez polotu, a ta wersja Zotaca zbiera dość dobre opinie + masz 5 lat gwarancji po rejestracji produktu.

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tylko jak weryfikuje się HS na serii 5xxx jak podobno tego w gpuz nie ma podanego? Czy jak wentylatory zaczynają szaleć, a tempy rdzenia i pamięci są w normie to znaczy że HS szaleje?

Ja się odnosiłem do serii 4000 i tego co Asus robił, dlatego dla zasady bym ich nie kupił, po drugie większa szansa na pech z cewkami. w 5000 nvidia nie podaje HS, a łaskawcy w Asusach ponoć kładą już ptm. Teraz obroty wentyli będą reagowały na temperaturę rdzenia. Więc możesz mieć na gpu w normie, na hot spocie 90+ a karta będzie się zachowywała normalnie i każdy będzie spał spokojnie :E

• Like 1
Opublikowano

Miałem Zotac 5070 ti Solid OC, to samo chłodzenie i jest słyszalny na 30% - 1200rpm. Bez flasha biosu rpm nie zejdzie (na moje oko miał 2x ten sam bios) więc jak coś nie pyknie to jest zawsze druga szansa :D 

55 minut temu, Somedude napisał(a):

Jak z tym MFG, używacie? 

Zależy jaka baza, przy 50 fps MFG 3x daje radę na 4x juz pływa. Pod pada spoko na myszkę juz nie bardzo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

O Zotac'u się nie wypowiem. Natomiast Giagabyte charakteryzuje się dziwnym dzwiękiem wentylatorów przechodzących w tyb FAN STOP. Dwie karty z mej strony testowane 5070 TI ( gaming OC i Windforce ) - takie same przypadki. Teraz mam co prawda 5070 Asusa TUF Gaming OC. Karta - cicha, mega chłodna i cewki - praktycznie niesłyszalne.

Opublikowano

@cruzier Wielokrotnie czytałem o tej przypadłości kart gigabyte. Niektórzy użytkownicy strasznie na to narzekają. Próbuję sobie to wyobrazić i np. "na pulpicie" jak karta potrafi się wzbudzać i stopować może to być paradoksalnie mega wkurzające.
A z TUFem Ci się poszczęściło bo nie trafiłeś częstych świerszczy od ASUSa. Po tym co czytam w tej serii (RTX 5000) to przy zakupach omijałbym ASUSa, Gigabyte oraz niższe modele MSI na bank. O KFA2 które ostatnio się pojawiają też niewiele można wyczytać dobrego.
Najciekawszy wydaje mi się Zotac z konstrukcjami Solid/Solid OC/AMP - jak ktoś trafi egzemplarz bez piszczących cewek to bardzo fajna opcja, jeszcze te 5 lat gwarancji.

Opublikowano

Zotac'i po ostatnich obniżkach MSRP od Nvidii.. dostały podwyżki. :) Przynajmniej w PL z tego co widze, to +200zł (5070TI). Tak, że są raczej średnio opłacalne. W Solid Core nie mam piszcących cewek, ale teżnie spotkałem się, żeby ktoś pisał, że taki egzemplarz mu sie trafił.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@cruzierA z TUFem Ci się poszczęściło bo nie trafiłeś częstych świerszczy od ASUSa. Po tym co czytam w tej serii (RTX 5000) to przy zakupach omijałbym ASUSa, Gigabyte oraz niższe modele MSI na bank.

Z tymi kartami to loteria. Tracąc już nadzieję zamówiłem tego Asusa na przeczekanie z Amazonu, aż ceny się uspokoją. Teraz się poważnie zastanawiam nad tym, czy ta karta nie zostanie już ze mną... Jest mega dobrze wykonana, solidna, przyjemne RGB. Cicha, chłodna, cewek praktycznie nic a nic nie słychać... Jedyne co to kosztowała worek pieniędzy.

Opublikowano

@cruzier Tak jak już wspomniałem wcześniej - obstawiam, że za rok czasu będę mniej "w plecy" po zakupie karty w MSRP (3900zł) jak ktoś, kto dołożył do lepszego modelu 500-1000zł.
Najlepszy deal zrobili Ci co kupili ASUSa Prime w MSRP i trafił im się egzemplarz bez piszczących cewek.
Ile dopłaciłeś do tego biznesu względem MSRP?