Nie jest tak prosto to określić, bo SAMAR ma osobną statystykę dla MHEV, do których zalicza też diesle i już wiem że mniej więcej połowa sprzedawanych diesli w ogóle ma w Polsce MHEV
Ogólnie chodzi o to aby zamiast Vsynch używać g-synch (F-synch).
Np. dla monitora 240Hz.
W przypadku włączonego g-synch, bez V-synch bez blokowania klatek.
G- synch działa w zakresie od (40Hz - tu zależy od monitora do 240). Jeżeli gra działa w tym zakresie FPS to nie ma problemów. Jednak jak będziesz miał więcej niż 240Hz to g-synch się wyłączy i pojawi się rwanie obrazu (nie ma negatywnego wpływy na opóźnienia).
Jak masz włączony g-synch, z V-synch oraz bez blokowania klatek.
To różnica jest taka, że jak osiągniesz 240Hz to g-synch się wyłączy i włączy się Vsynch. Wtedy maksymalnie osiągniesz 240FPS i nie będzie rwania ale będzie już załączony vsynch co spowoduje większe opóźnienia.
Dlatego się blokuje FPS poniżej limitu (np. te 3 klatki) aby nigdy vsynch się nie włączył i zawsze działał gsynch.
Czasami niektórzy włączają w tych sterownikach ten vsynch ale teoretycznie nigdy nie powinien się załączać (ale mogą być jakieś anomalie dlatego aby nie było rwania można go włączyć).
Zawsze masz mieć ustawione mniej klatek niż monitor ma odświeżania.
A tu akurat na formułki nie patrzyłem, sam kiedyś sobie potestowałem jak jest dla mnie najlepiej i tak ustawiłem😊
Zdarzają się tytuły, gdzie 9070XT jest lepszy niż TX 5080. Dla przykładu Doom Eternal.
Ale w ogólny rozrachunku 5080 jest szybsza od 10-20% w zależności od gry. Ale teraz trzeba sobie zadać pytanie. Czy te 10-20% ogólnej wydajności jest warte wydania dodatkowych 2500 zł? Albo wydania ponad 1000 zł więcej w stosunku do 5070Ti?
Dokładnie. Wg mnie 9070XT jest na tą chwilę najbardziej opłacalną kartą do grania. Zamiast bulić 4300 zł za najtańszego 5070Ti lepiej tą różnicę sobie odłożyć np. na monitor OLED.
Rekomendowane odpowiedzi