sideband 3 101 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): Tobie chodzi o cewki na karcie graficznej przy danym zasilaczu rozumiem? bo w samym zasilaczu to nigdy cewek nie słyszałem Jak przyłożysz ucho bezpośrednio do obudowy bez problemu usłyszysz. Mam Anteca HCG, który bazuje na Seasonicu to tak strzela przy zmianie pkt pracy jak przy przejściu na wyższe obciążenie, że jedna z cewek strzela jak z karabinu. Niektórzy jakby to usłyszeli to by się przestraszyli, że zasilacz zaraz się rozpadnie 1
j4z 1 873 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 A później testują chłopy po 10 kart z rzędu i z każdą jest coś nie tak. 🫨 1
AndrzejTrg 3 475 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 16 godzin temu, j4z napisał(a): tylko dwa pościki... 🙏 Panie limit przekroczony o 100% 1
kimi 0 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Wow, aż takiej dyskusji się tutaj nie spodziewałem Wielkie dzięki wszystkim za podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniami. Mega mi to pomogło i ostecznie wybór z mojej strony padnie chyba na tego: https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-850-v4-atx-3-1-pcie-5-1-black-80plus-gold-850w-p8122501 Ostatnie pytanie, brać 850w czy 750w w zupełności mi wystarczy?
Send1N 5 961 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 To zależy jaki sprzęt będziesz pakował "przez te długie lata" bo jak myślisz nad grafiką pokroju rtx 5090 która sama pobiera 500w+ to warto wziąć zasilacz o większej mocy 22 godziny temu, sideband napisał(a): Jak przyłożysz ucho bezpośrednio do obudowy bez problemu usłyszysz. Mam Anteca HCG, który bazuje na Seasonicu to tak strzela przy zmianie pkt pracy jak przy przejściu na wyższe obciążenie, że jedna z cewek strzela jak z karabinu. Niektórzy jakby to usłyszeli to by się przestraszyli, że zasilacz zaraz się rozpadnie Możliwe ale to musi być na tyle ciche że po prostu tego nie słychać, w przypadku kart graficznych bez problemu człowiek to wyłapuje w zasilaczach jedyne co to wiecznie irytował wentylator bo kiedyś ciężko było kupić coś co fabrycznie miało przyzwoity wentyl i człowiek te najmłodsze lata się męczył u mnie w seasonicu strzelał przekaźnik przy wyłączaniu komputera jeden raz ale to normalne z tego co wiem każdy to miał w focusie.
sideband 3 101 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Wiadomo, że karty z reguły mają znacznie większą tendencje do hałasowania. Ale obecnie wiele zasilaczy do 50% obciążenia jest pasywna to łatwiej wyłapać hałas od niego Część zasilaczy ma przekaźnik załączający główną przetwornicę to czasem go słychać 1
j4z 1 873 Opublikowano 13 Sierpnia 2025 Opublikowano 13 Sierpnia 2025 Na pepper mówią, że ten jest spoko. Cena bardzo przyjemna... https://proline.pl/zasilacz-komputerowy-montech-century-ii-1050w-p8124796
AMDK11 102 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) Jeśli pytanie dotyczy najlepszego (najbardziej zaawansowanego) zasilacza ATX dostępnego obecnie na rynku, to z pewnością odpowiem, że jest to XPG Fusion 1600 Titanium ATX3.1/PCI5.1 na niezwykle zaawansowanej w 100% cyfrowej platformie od Delta Electronics z 12-letnią gwarancją Kiedyś powiedziałbym, że to Corsair AX1600i na cyfrowej platformie Flextronics, ale model ten nie jest już produkowany i niestety nie będzie następcy, ponieważ Flextronics wycofał się z rozwoju zasilaczy konsumenckich i tym samym zakończył współpracę z Corsair. Obecnie godnym następcą jest znacznie nowocześniejszy XPG Fusion, wyposażony praktycznie w innowacje technologiczne, takie jak m.in płaskie transformatory planarne na linii 12 V (opracowane i produkowane wyłącznie przez Delta Electronics) oraz trzy niezależne mikrokontrolery(MCU) sterujące dystrybucją mocy i stabilizacją napięć. To niezwykle zaawansowana i bardzo interesująca konstrukcja, której odpowiednika nie zobaczymy u konkurencji zbyt szybko(jeśli wogóle). Zasilacz podłączamy kablem USB do płyty głównej i z poziomu oprogramowania XPG Prime można monitorować parametry jak i zmieniać ustawienia pracy zasilacza Edit: Delta Electronics specjalizuje się m.in w gęstości mocy zasilaczy serwerowych i cyfrowym sterowaniu. Edytowane 25 Kwietnia przez AMDK11 2
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Jedyny - XPG to pod dużym obciążeniem jest głośny i ma wentylator na łożysku kulkowym. Ale mało kto go obciąży powyżej 80%, ale warto zawsze wspomnieć
AMDK11 102 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) Wentylator ma wytrzymać okres gwarancji więc zastosowali sprawdzone rozwiązanie. Przy tego typu podzespołach głośniść to raczej drugoplanowa właściwość(jak dla mnie). Właśnie składam komputer i mam już ten zasilacz Edit: Dla mnie zasilacz to fundament komputera i jak dla mnie ma być stabilny i bezkompromisowy na lata z sporym zapasem XPG Fusion 1600 Titanium to bezkompromisowa elektronika i wykonanie(nawet nieoszczędzano na znacznie droższych transformatorach planarnych czy w pełni japońskich kondensatorach 105*C) Corsair z Flextronics szczególnie przy AX1500i(którego miałem) mimo wszystko to były kompromisy m.in w tańszych tajwańskich kondensatorach. Nie zamierzam oszczędzać na zasilaczu 800-1500 zł byle był na styk pod bierzącą konfigurację. Ma być zapas niezależnie od tego jaką konfigurację przyjdzie mi złożyć(z zachowaniem względnego umiaru ). Edytowane 2 Maja przez AMDK11
ShaDow_Pro 1 079 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Ja bym powiedział że dla mnie głośność to jeden z najważniejszych parametrów, ale fakt zasilacz topka
Lameismyname 4 096 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Warto sprawdzać SPL PSU Tier List: (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1akCHL7Vhzk_EhrpIGkz8zTEvYfLDcaSpZRB6Xt6JWkc/) Jeżeli chodzi o realnych producentów, najbardziej przychylnie patrzyłbym na produkty CWT, Super Flower, Seasonic i może częściowo FSP. Jako Value często wygrywają jednostki CWT na różnych segmentach (pułapach cenowych).
AMDK11 102 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Cytat Delta Electronics specjalizuje się głównie w energoelektronice (Power Electronics), automatyce przemysłowej oraz infrastrukturze opartej na rozwiązaniach ekologicznych. Firma jest uznawana za największego na świecie dostawcę zasilaczy impulsowych oraz bezszczotkowych wentylatorów. Główne obszary działalności: Zarządzanie energią: Projektowanie i produkcja zaawansowanych zasilaczy, prostowników do centrów danych oraz systemów zarządzania ciepłem. Automatyka przemysłowa: Produkcja sterowników programowalnych (PLC), serwonapędów, falowników (VFD), paneli HMI oraz robotów. Infrastruktura: Rozwiązania dla inteligentnych miast, infrastruktura do ładowania pojazdów elektrycznych (EV), rozwiązania fotowoltaiczne i systemy UPS. Delta Electronics, założona na Tajwanie w 1971 roku, skupia się na dostarczaniu energooszczędnych rozwiązań dla różnych branż.
Elder 908 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia @kimi Rozważ jak wybór zasilacza rzutuje na czas jego użytkowania w platformie. Jak się zarzekasz że 850W starczy na lata to... patrz co się odwala z poborem mocy hardware tak od 2020r bo wcześniej nie warto sięgać mimo platform GPU SLI i HEDT Intel przed 2020r co żarły 700-800W. Tego nie ma...mainstream rządzi i kolejne gen GPU nvidia co wpierniczają w top wersjach prąd jak głupie. Dużo zmian w krótkim przedziale czasu... druga połowa 2022 wejście ATX3.0 a w połowie 2024 wchodzą na rynek ATX3.1. To co napisał @AMDK11 o XPG Fusion 1600 Titanium ATX3.1/PCI5.1 i starszym modelu Corsair AX1600i to... bardzo chciał bym aby XPG był takim kozakiem jak AX1600i. Bardzo lubię ten PSU Corsair i nie tylko ja... jest absolutnym mistrzem w swojej lidze często go stosowałem w projektach. Ale jego czas upłynął. Mimo to...PSU mistrzowskie i ukłony za tą wspaniałą konstrukcję. EVGA SuperNova 1600 T2 Titanium ma daleko do niego to nie jest ta liga miałem okazję je porównać i ...wentylator w EVGA to jest ...gruz nie wentylator. Więc uwaga na takie detale jak wentylator. A jak to u mnie w benchtble pracowało to takie detale potrafią przyprawić o pianę na pysku jak coś szura wentylatorem albo klika przekaźnikami. Tak samo cewki GPU ale to temat rzeka. Najwięcej PSU było z serii PRIME kilkanaście starsze młodsze ale PRIME to moje...uzależnienie designersko technologiczne bo wygląda i działa super a nie tylko działa super. Jak wpakujesz w budę gdzieś na tył w ciemnicę PRIME to bez znaczenia wygląd ale u mnie taki flow jest w PSU. Nie widzę ale wiem co tam jest i co to jest i jak wygląda nie tylko jak działa. Głupie ... nie? Silnie namawiam Ciebie na zakup bdb PSU o mocy 1000W nie 850W budżet jest bezkompromisowe podejście jest a... tylko najlepsze jest wystarczająco dobre. Topka...10 czy 12 lat gwarancji design wykonanie komponenty ....masz taki wybór tyle opcji...decyduj. Zakładam że nie odwalą nam znowu akcji po wersjach 3.0 i 3.1 z jakimś kolejnym standardem i kilka gen GPU zmienisz zanim przypomnisz sobie że PSU trzeba wymieniać. 1
AMDK11 102 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) @Up AX1600i jest lepszy pod względem tętnień i czasu podtrzymania, ale różnice te nie są drastyczne(szczególnie tętnienia i stabilność napięć które i tak już są ekstremalnie niskie względem dopuszczalnych tolerancji dla ATX). Jeśli chodzi o regulację napięcia 12V to AX1600i i XPG FUSION 1600 TITANIUM wypadają identycznie. XPG FUSION 1600 TITANIUM ma jednak lepsze osiągi niż SeaSonic Prime(stabilność napięć 12V), oferując unikalne technologie, takie jak w pełni cyfrowe sterowanie, monitorowanie i konfiguracja, płaskie transformatory planarne i trzy niezależne procesory w pełni sterujące zasilaczem, GaN FET a także rozwiązania stosowane już w AX1600i: topologię Totem-Pole. Ma w 100% japońskie kondensatory i wszystkie są klasy serwerowej 105*C w przeciwieństwie do AX1xxxi. Potrafi dostarczyć 3760W przez 100 mikrosekund. Posiada również dwa złącza i nowsze kable-wtyczki do kart graficznych 12VHPWR o mocy 600 W(każdy!)!(rev. ATX3.1) Niestety, Corsair AX1600i to już stara technologia, która nie obsługuje natywnie ATX 3.1, PCI-Ex 5.1 w dodatku platforma ta nie jest produkowana ani rozwijana i ciekawi mnie co z 10-letnią gwarancją . XPG (ADATA) niedawno wszedł na rynek zasilaczy high-end we współpracy z Delta Electronics, a platforma będzie w przyszłości aktualizowana i rozwijana. Obecnie nie ma na rynku innego zasilacza typu AX1600i niż XPG FUSION 1600 TITANIUM ATX3.1, więc mój wybór był nieunikniony. W praktyce XPG FUSION 1600 TITANIUM ATX3.1 to ulepszenie generacyjne w stosunku do AX1600i, czego nie osiągnął żaden inny producent. Dowodem na to jest fakt, że Corsair nie jest w stanie odtworzyć technologii Flextronics, produkując takie półcyfrowe protezy, rzekomo nowsze, a jednak daleko w tyle za AX1500-1600i. Tylko XPG z Delta Electronics kontynuują ścieżkę zapoczątkowaną przez Corsair i Flextronics w komputerach stacjonarnych idąc generację lub dwie dalej Edytowane 2 Maja przez AMDK11 1
Elder 908 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia @AMDK11 Perfekcja techniczna to nie jest norma to jest wyjątek od normy. Dlatego takie perełki przyciągają moja uwagę i nadal sprawdzam co jest w temacie PSU rozwijane. Heh...namówiłeś mnie 1
AMDK11 102 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia (edytowane) Corsair AX1600i (OEM Flextronics) SeaSonic Prime TX-1600 XPG Fusion 1600 Titanium (OEM Delta Electronics) Zasilacz od Delty ma tylko jeden radiator i mnóstwo miejsca na opływ powietrza. Transformator Planarny zajmuje 1/4 miejsca tradycyjnego. Pomyłka z mojej strony ponieważ AX1600i i XPG FUSION 1600 TITANIUM to ten sam poziom pod względem stabilności szyny 12V. Edytowane 29 Kwietnia przez AMDK11
AMDK11 102 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) Delete Edytowane 16 Maja przez AMDK11
ket_rab 445 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Jeśli będę wymieniał zasilacz to ten XPG FUSION 1600 TITANIUM ATX3.1 prawdopodobnie do mnie trafi.
AMDK11 102 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja (edytowane) Młodemu do komputera kupiłem RM1000e ATX3.0. Edytowane 19 Maja przez AMDK11
Elder 908 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja Mnie zastanawia ten kierunek jaki przyjął XPG FUSION 1600 TITANIUM ATX3.1 w kwestii doboru komponentów i ewentualna reakcja Seasonic...coś tu zaspali ostatnio. Nie ukrywam że piękne wnętrze FUSION skryte pod marną powłoką nadal wstrzymuje mnie od kliknięcia opcji kup teraz. Estetyka...wiem nie widać, won do piwnicy budy won do ciemnej strony budy....ale jakoś tak...
AMDK11 102 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja (edytowane) Na szczęście kupuję podzespoły i elektronikę. Na pewno nie kieruję się estetyką, bo to, co ładne, niekoniecznie jest takie dobre 😉 Spójrzcie na zasilacz ASUS ROG THOR 1600W Platinum III (OEM SeaSonic), jaki jest piękny, a za to piękno trzeba słono zapłacić XPG + Delta Fusion 1600 Titanium to najbardziej zaawansowany zasilacz ATX na rynku i musiałbym wogóle się tym nieinteresować, żeby go zignorować i kupić tradycyjny zasilacz innej marki. Wcześniej miałem Corsair (OEM Flextronics) AX1500i, więc kolejny mógł być tylko od XPG. Nie zmienia to faktu że cokolwiek się wybierze tej klasy i tak powinno być dobrze. XPG raczej dla tych bardziej świadomych co lubią wiedzieć co mają w budzie i mieć pełnię kontroli oraz monitoringu zasilacza poprzez aplikację a nie tylko ładna obudowa z wyświetlaczem i ledami. Edytowane 20 Maja przez AMDK11
Elder 908 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja W punkt. Idziesz pod prąd i to wybór dokonany przez świadomość technicznej perfekcji produktu nie marketingowego bełkotu i wiejskiego festynu świecidełek który włada świadomością konsumenta. Chyba ginący gatunek usera. Może nie wszystko stracone...a co do THOR to oni nic nie mają własnego, bebechy Seasonic i wklejone gadżety za które słono dopłacisz tak samo jak za logo a w praktyce nie windują jakości ponad rynkowe typowe scenariusze tylko... no co tu jest w THOR premium?
Rekomendowane odpowiedzi