Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, j4z napisał(a):

Tylko tyle? Phi

Czyli jak zwykle nie słuchać graczy. 

No ale tu user dawał do zrozumienia że jest dużo dużo gorsza od poprzedniczki. 

A dokładnie to tak 👆

Poczytaj temat o FM, żeby dowiedzieć się więcej. Uciąłem dyskusje.

Opublikowano

Pisałem tony tekstu w wątku o FM, ci co czytali wiedzą że spędziłem z nią więcej czasu niż przeciętna.

Jeśli spojrzeć na to jak na metodę badawczą, to odkryłem (wielokrotne potwierdzenie) niuanse FFB i ustawień samochodów. 

To mnie interesuje w nowej FH6. 

Jeśli coś z obietnic zostanie zaimplementowane, dla mnie to woda na młyn. Bo nawet jeśli to gra kolekcjonerska, to jest o samochodach. A tymi się jeździ. 

Mamy postęp, jest dużo kierownic. 

Mnie osobiście bolą palce od wciskania spustów w padzie jako gazu. 

• Upvote 1
Opublikowano

Chyba sobie jaja robisz. Jak Ci przeszkadza, wyłącz powiadomienia albo daj mnie do ignorowanych lolxd

7 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

To mnie nie cytuj, nie wspominaj, ani nie myśl o mnie, żebym nie musiał reagować na twój brak wiedzy.

• Upvote 1
Opublikowano

@MaxxGroo

Ja:Podaj źródło informacji o zaadoptowaniu fizyki FM do FH6. Jest podejrzenie że to tylko plotka. 

Gemini:

Podejrzenie, że to plotka, jest o tyle słuszne, że w branży gier często myli się „korzystanie z tego samego silnika” z „identyczną fizyką”. Oficjalne źródła (Microsoft, Playground Games, Forza.net) z maja 2026 roku stawiają sprawę jasno: FH6 nie ma identycznej fizyki co FM 2023, ale została ona na niej oparta i głęboko zmodernizowana.

Oto konkretne źródła i wyjaśnienie, skąd biorą się te informacje:

1. Oficjalne wpisy na Forza.net (Kwiecień/Maj 2026)

W oficjalnych artykułach technicznych przed premierą (m.in. w cyklu „Forza Monthly”), dyrektorzy techniczni z Playground Games potwierdzili, że FH6 korzysta z najnowszej iteracji silnika ForzaTech.

Fakt: Silnik ten jest współdzielony z Forza Motorsport (2023).

Szczegół: FH6 zaadaptowała z FM system 8-punktowego styku opony z nawierzchnią (w FH5 był to 1 punkt). To właśnie ten element odpowiada za to, że FFB jest bardziej szczegółowy i pozwala lepiej czuć moment utraty przyczepności.

2. Prezentacja Developer Direct (Styczeń 2026)

Podczas styczniowego pokazu Xbox Developer Direct, twórcy podkreślali, że „wyciągnęli lekcję z Motorsporta”, wprowadzając do Horizon 6 bardziej zaawansowaną symulację pracy zawieszenia i temperatury opon.

Źródło: Mike Brown (były dyrektor kreatywny) i nowi liderzy zespołu w wywiadach dla serwisów takich jak IGN czy Windows Central zaznaczali, że model jazdy został „pchnięty w stronę realizmu”, ale bez rezygnacji z przystępności (tzw. „pick-up-and-play”).

3. Dlaczego to NIE jest „kopiuj-wklej” z Motorsporta?

To jest moment, w którym plotka mija się z prawdą:

Fizyka skoków i off-roadu: Fizyka z FM 2023 kompletnie nie radzi sobie z jazdą terenową i skokami na 500 metrów. Dlatego Playground Games użyło „rdzenia” fizyki z FM (opony, FFB, masa), ale nałożyło na to własne algorytmy odpowiedzialne za jazdę w otwartym świecie.

FFB (Force Feedback): W oficjalnym FAQ na Forza.net wspomniano, że profile FFB zostały stworzone od nowa, aby uniknąć problemów z „martwym środkiem”, na które skarżyli się gracze w FM 2023.

Podsumowanie – co jest faktem, a co plotką?

FAKT: FH6 używa tego samego modelu opon i zaawansowanych ustawień FFB co FM 2023.

FAKT: Kierownice z Direct Drive (DD) obsługują te same parametry (Mechanical Trail, Pneumatic Trail), co FM.

PLOTKA / BŁĄD: Twierdzenie, że to „ta sama gra pod maską”. Fizyka w FH6 jest znacznie bardziej „wybaczająca” i dynamiczna, by pasowała do nocnych wyścigów w Tokio i driftu po górach.

Jeśli więc szukasz „potwierdzenia”, to najważniejszym źródłem jest oficjalna strona Forza.net i wpisy o „Advanced Physics & Tire Model”, które pojawiły się przy okazji ogłoszenia daty premiery na 19 maja 2026. Gra czerpie z FM to, co najlepsze (czucie auta), ale zostawia to, co w Horizonie najważniejsze (frajdę i swobodę).

Opublikowano
56 minut temu, Kadajo napisał(a):

Przecież tam jest napisane, że przenoszą się na feedback portal i na discorda. To ma sens biorąc pod uwagę współpracę ms z discord. 

Genialnie to wygląda, dokładnie na to czekałem, Tokyo wygląda świetnie :)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem na ile wiarygodne, ale zegary na OSD wyglądają legitnie (no i w menu język kraju "lubującego się" w torrentach też się zgadza ;)).

RTX5070Ti + Ryzen 5 9600X + 32GB RAM.

Natywne 1440p z DLAA bez frame-generatora od 3m07s:

50-60fps w deszczu i 100-140fps w słońcu.

Prawdopodobnie efekt włączonego RT.

Dla porównania Forza Horizon 5 na RTX5070Ti śmiga w ok. 100fps w natywnym 4K z DLAA przy najwyższych ustawieniach.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano (edytowane)

Piraci na YT chwalą grę ,

Ale nikt nie potrafi powiedzieć co jest faktycznie nowego co wpływa na te ich dobre doznania.

Jeżeli ktoś jest na tyle zaangażowany, żeby ściągać torrenty i piraty na swój PC, to nie ma się czemu dziwić dlaczego chwali, jest wciągnięty. 

Jeżeli komuś znudziła się ta formuła i oczekuję konkretnych zmian, to chyba nie wystarczy autosugestia.

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Piraci na YT chwalą grę ,

Ale nikt nie potrafi powiedzieć co jest faktycznie nowego

Kto pierwszy, ten chwilowo skupia na swoim kanale największą uwagę. 

Im więcej hype, tym więcej odwiedzin. 

To te słynne "pieć minut" blasku fleszy. 

Nie wiedzą czemu jest lepiej? 

Powiedzmy sobie ilu ludzi interesuje czucie samochodów w FH. 

To jest od genezy gra kolekcjonerska. 

To jest zaskoczenie, że nagle da się jechać inaczej niż "po bandzie". 

Edytowane przez tekkno