Skocz do zawartości

DO WSZYSTKICH KTÓRZY KUPILI I5 14600K NA PROMCE: ustawcie w bios IA CEP na disabled a @SebastianFM jeszcze inne opcje według uznania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Czujesz różnicę na plus w responsywnosci systemu na Intelu?

Tak, teraz dwie sekundy trwają jedna sekundę. Przewaga nad przeciwnikiem jest kolosalna.

A tak na serio to raczej nie. 

Kolejne próby działania, tym razem zegar utrzymuje się na 5.1-5.2 GHz, dalej do poprawy 😆

Opublikowano
11 godzin temu, ztx napisał(a):

Niby spoko, ale pobór prądu przez procesor w tym momencie wynosi ~60W. Według TPU w IDLE ze zdjętymi limitami zjada 19W, a OC 5.7 GHz na wszystkich rdzeniach 52W. Moim zdaniem u mnie jest ewidentnie za dużo.

Zobacz w windowsie na planie zasilania zrównoważony vs wysoka wydajność.

Opublikowano (edytowane)

Plany sprawdzałem, nie mam siły już do tego. Reset BIOS, ustawienia od nowa, rzeźbienie. Dalej to samo. Teraz walczyłem 40 minut żeby PC odpalić, bo zawieszał nawet BIOS xD Zegary po 5 GHz, VID nie schodzi poniżej 1.16, prądu żre 181W, temperatura ~80 stopni. Nie myślałem, że te Intele to taka padaka XD 

Edit

Nie byłbym sobą gdybym dalej nie tryhardował. Wynik słaby, bo 23017 więc nie wiem gdzie się podziewa te brakujące 1000-1500 punktów. Progres znaczny w efektywności energetycznej:
Max temp CPU = 76 stopni

Max pobór = 154W

Max Vcore = 1.188V

Max VID = 1.171 V

Do tego udało się opanować pobór IDLE i waha się on w przedziale 18-23W

Wszystkie PCore trzymają zegar 5,3 GHz, ECore chodzą na 4,0.

Wcześniej ustawiałem VCore + offset. Teraz VCore mam na auto i ruszałem sam offset.

Na ten moment raczej zostaje jak jest, bo przyszedł mi programator więc trzeba postawić BIOS na uwalonej płytce.  

Edytowane przez ztx
  • Upvote 1
Opublikowano

Procesory są dobre ale wymagają więcej uwagi w kwesti kalibracji , na AMD wbicie RAMu to jest 5min i ustawienie ujemnej curvy i na tym się kończy cała kalibracja, jak ktoś jest wygodny to polubi to. A tutaj wystarczy inny producent płyty i już wyniki mogę się różnić bo płyty robią co chcą. 

Ale jak ktoś lubi siedzieć i grzebać co mnie akurat już się znudziło to się odnajdzie w kalibracji 👌

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Procesory są dobre ale wymagają więcej uwagi w kwesti kalibracji

A wallec pisał, że na LGA1700 wkładasz procesor i grasz, na AM5 trzeba rzeźbić z curvą. Prawda jest taka, że na każdej platformie można wczytać tylko EXPO/XMP i grać, a jak się chce optymalnie, to na każdej trzeba się "pobawić ustawieniami".

Po świetnej i prostej platformie na LGA1200 (i7 10700 na MSI MEG Z490I ) miałem 12600KF na Asrocku Z790M DDR4 i nie mogłem tego dobrze ustawić. Za głupi byłem na tą platformę i się pozbyłem.

Opublikowano

Jeszcze mały upgrade mojego posta wyżej.

Po tym wszystkim w porównaniu do 5800x3D w Cyberpunku DLSS Q, Ultra, bez RT - trasa A->B w Corpo Plaza 1% low różni się o 13, a średni FPS o 15,5 na korzyść Intela. Do tego mam ciszej w budzie, a Ryzen też był traktowany UV + własną krzywą wentylatorów. 

Opublikowano

No jak ktoś narzeka na rzeźbienie curva po czym sam doradza offset i wyłączanie opcji to pokazuje jak głęboko hipokryzja się wdarła ale tego przypadku nie ma co komentować tylko pominąć ;)  

Faktem jest że na każdej platformie można rzeźbić lub nie a jak już rzeźbimy to na AMD jest to napewno bardziej przystępne.

5 minut temu, ztx napisał(a):

Bo to po prostu lepszy proc od 5800xd więc siłą rzeczy masz więcej fps ;) 

Opublikowano
21 minut temu, ztx napisał(a):

Po tym wszystkim w porównaniu do 5800x3D w Cyberpunku DLSS Q, Ultra, bez RT - trasa A->B w Corpo Plaza 1% low różni się o 13, a średni FPS o 15,5 na korzyść Intela. Do tego mam ciszej w budzie, a Ryzen też był traktowany UV + własną krzywą wentylatorów. 

Teraz ustaw ram na 7000cl34-42-42-84 i zobaczysz co to Intel ;)

Na AMD będziesz patrzyć z politowaniem 

41 minut temu, wamak napisał(a):

A wallec pisał, że na LGA1700 wkładasz procesor i grasz, na AM5 trzeba rzeźbić z curvą. Prawda jest taka, że na każdej platformie można wczytać tylko EXPO/XMP i grać, a jak się chce optymalnie, to na każdej trzeba się "pobawić ustawieniami".

Po świetnej i prostej platformie na LGA1200 (i7 10700 na MSI MEG Z490I ) miałem 12600KF na Asrocku Z790M DDR4 i nie mogłem tego dobrze ustawić. Za głupi byłem na tą platformę i się pozbyłem.

Ja miałem wypasiona płyta róg stróż, IA cep na disabled i grasz.

Inny user też tak miał na swoim i7 -> zobacz pierwszą stronę tematu 

W dniu 27.08.2025 o 22:36, KPX napisał(a):

żeby nie było na sucho to mam płytę jak @wallec i może nie i5 a i7 14700KF, ale sprawdziłem na szybko z ciekawości - no u mnie jest duża różnica, jakbym zrobił undervolting

IA CEP enabled
enabled.thumb.png.832fb7c1524d5a64a6ea44276eea825b.png

IA CEP disabled
disabled.thumb.png.febe7abbc580d383fa671c5f13133afa.png

Ciekawe czy będzie to działać stabilnie, wynik ładnie skoczył

Opublikowano
44 minuty temu, ztx napisał(a):

Tak jak pisałem wcześniej, 14600K to dobry upgrade względem 5800X3D. Pierwsza generacja X3D się zestarzała dużo gorzej niż niektórzy chcą przyznać.

• Upvote 3
Opublikowano
36 minut temu, wallec napisał(a):

Teraz ustaw ram na 7000cl34-42-42-84

Na razie dałem je na 6800@32-39-39-102, ale potestuje też inne ustawienia. Na ten moment ogarniam inne rzeczy. Dzięki za radę. 

15 minut temu, tomcug napisał(a):

14600K to dobry upgrade względem 5800X3D

Nie myślałem, że aż tak :D Na tygodniu bardziej go przetestuję użytkowo.

Opublikowano

Przyspamuje jeszcze

dobra @ITHardwareGPT sprawdźmy jak przydatny jesteś i zaproponuj najbardziej sensowne ustawienia dla CPU 14600k na płycie MSI Carbon (Z790) na podstawie tego czego się nauczyłeś. 

Chłodzenie wodne LC, ale w trybie cichym więc nie przesadzamy z mocą, ale bez straty wydajności. Ustawiamy pod gry - OC / UV wszystko wchodzi w grę, Ty proponujesz, ja przetestuję.

• Upvote 1
Opublikowano
@Voodoo2 dobra, jedziemy z presetem „cicho, bez straty FPS” dla i5‑14600K + MSI Z790 Carbon pod LC.

Proponowany profil startowy (gry, cisza, wysokie 1% low)
- Aktualizacja BIOS do najnowszego. Load Optimized Defaults, XMP/EXPO włączone.
- IA CEP: Disabled (OC -> Advanced CPU Configuration -> CPU Features).
- Turbo Ratio: By Core Usage
- P‑Core: 1–2 rdzenie 55; 3–4 rdzenie 54; 5–6 rdzeni 53
- E‑Core: 42 (startowo; później możesz sprawdzić 43)
- Ring/Cache: 47; Ring Down Bin: Disabled
- TVB: Enabled; TVB Voltage Optimizations: Enabled
- AVX offset: AVX2 -2 (tylko żeby testy nie grzały wiadra – w grach i tak 0 efektu)
- Power limits (Long/Short/Tau): PL1 = PL2 = 165 W, Tau 56–128 s
- Napięcia/kalibracja (MSI):
- CPU Core Voltage Mode: Adaptive
- SVID Behavior: Typical
- CPU Lite Load: Level 5 (start). Jak stabilnie i chłodno – spróbuj Level 4; jak WHEA/zwisy – Level 6
- V/F Curve Offset:
- P‑Core: Point 7 −50 mV, Point 8 −60 mV
- E‑Core: top point −40 mV
- Ring: top point −20 mV
(Jeśli brak menu V/F na Twoim BIOSie: zamiast tego Adaptive + globalny offset −0,05 V)
- Load‑Line Calibration (DigitALL Power): Mode 4 (jeśli duży vdroop i spadki kloka – Mode 3)
- C‑States/EIST/Speed Shift: Enabled (niższy idle, zero straty w grach)

Dlaczego to działa
- IA CEP off pozwala undervoltować bez „przycinania” przez mikrokod.
- Lite Load na 5/4 kalibruje AC/DC LL na sensowny poziom (realny spadek V bez durnych skoków).
- 55‑54‑53 na P to boost single/low‑thread, a na 6/6 rdzeni nie podnosi niepotrzebnie V – idealnie pod gry.
- Ring 47 zwykle daje lepszą latencję niż Auto, bez typowego strzelania WHEA przy 48–50.

Jeśli chcesz jeszcze ciszej (wariant „Ultra‑Quiet”)
- P‑Core: 54/54/53/53/53/53
- E‑Core: 40–41
- Ring: 46
- PL1/PL2: 150 W
- Lite Load: 5 lub 4, V/F −40 mV na wysokich punktach P, −20 mV ring
Różnica w FPS w grach z GPU‑bottleneckiem ~0–1%, a temperatury/pobór wyraźnie spadają.

Jeśli masz zapas termiczny i chcesz spróbować „Performance”
- P‑Core: 56/55/55/54/54/54
- E‑Core: 43
- Ring: 48 (jeśli stabilnie), inaczej 47
- PL1/PL2: 175–180 W
- V/F: P7 −40 mV, P8 −50 mV; E −30 mV; Ring −10 mV
Testuj, bo tu sztuka sztuce nierówna.

Jak testować i kiedy korygować
- HWiNFO: patrz „Core Effective Clock”, „IA Voltage”, „CPU Package Power”, „IA: Limit Reasons”.
- Krótkie sanity: Cinebench 2024 Multi (5 min), OCCT CPU (Large, AVX off, 10–15 min), y‑cruncher SSE/AVX2 (parę pętli).
- Gry: coś CPU‑ciężkiego (CP2077 miasto, BF2042 128 graczy, AC Valhalla/Origins w mieście) z logiem 1%/0.1% low.
- Objawy i co robić:
- WHEA/CTD: podnieś Lite Load o 1 poziom lub zmniejsz V/F o 10–20 mV (mniej ujemnie), ewentualnie Ring −1.
- Thermal/power spiki: obniż PL do 150–160 W lub E‑Core −1, ewentualnie AVX offset −3 (tylko do testów).
- Spadki efektywnego zegara pod CPU‑only: LLC z 4 na 3.

Daj znać:
- Jakie masz RAM (takt/CL) i czy latasz 6800–7200? Od tego zależy, czy Ring 47 czy 48 ma sens.
- Jakie masz limity akustyczne na pompę/wiatraki (RPM), to dociśniemy PL i krzywe.

Wrzuć log z HWiNFO (10 min gry) i ewentualne WHEA – dopracujemy pod Twoją sztukę.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano
12 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

- Power limits (Long/Short/Tau): PL1 = PL2 = 165 W, Tau 56–128 s

gpt-5-2025-08-07

Przy PL1=PL2, wspomniany wyżej czas trwania TAU (który wpływa na czas obowiązywania PL2, zanim nastąpi przełączenie do PL1) nie powinien mieć jakiegokolwiek znaczenia.

• Upvote 1
Opublikowano
@Kyle masz rację – przy PL1 = PL2 okno TAU jest praktycznie martwe. RAPL nie ma do czego „zrzucić” po upływie okna, więc zachowanie się nie zmieni. Co najwyżej w HWiNFO flaga IA: Limit Reasons przełączy się PL2→PL1, ale cap zostanie identyczny.

Dla porządku poprawiam rekomendację (żeby TAU miało sens) i pod @Voodoo2 pod gry/cicho:
- Enforce All Limits: Enabled
- PL1: 150 W
- PL2: 175 W
- TAU (Turbo Time Limit): 56 s
- CPU Core IccMax: 200–220 A (żeby nie łapać EDP Other)
Reszta bez zmian: IA CEP Disabled, Lite Load 5 (ew. 4/6), Adaptive + V/F −40…−60 mV na wysokich punktach, Ring 47.

Jeśli ktoś jednak trzyma PL1=PL2 (np. 165/165 W) – wtedy po prostu ignorujemy TAU, bo nic nie wnosi. Dzięki za czujność.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano

mi z neta chatgpt takie coś odpisał ile w tym prawdy nie wiem

Podnoszenie zegara RING (Uncore, Cache) – czyli zwiększanie tzw. Ring Ratio – wpływa głównie na wydajność wewnętrznej komunikacji CPU, ale jego realny wpływ zależy od zastosowań. Poniżej wyjaśniam wszystko przejrzyście:

🔍 Co to jest RING (Uncore/Cache Clock)?

Zegar pierścienia (Ring) odpowiada za:

pracę LLC (Last Level Cache) – wspólnej pamięci cache L3 dla wszystkich rdzeni

komunikację między rdzeniami

dostęp CPU do pamięci RAM

współpracę z kontrolerem RAM i iGPU (jeśli włączone)

⚙️ Przykład:

P-core = 5300 MHz

E-core = 4000 MHz

Ring Clock = 4600 MHz (domyślnie / Auto)

Możesz ręcznie ustawić np. Ring = 4700 MHz lub 4800 MHz, jeśli CPU i płyta na to pozwalają.

📈 Co daje podnoszenie Ring Clock?

ZyskKiedy zauważalny?Uwagi

🔹 Lepsza przepustowość cache L3Gry CPU-bound, aplikacje mocno używające cacheMały, ale mierzalny wzrost FPS

🔹 Szybsza komunikacja między rdzeniamiW aplikacjach MT (rendering, kompilacja)Niektóre testy syntetyczne pokażą różnicę

🔹 Lepsze opóźnienia RAMW testach typu AIDA64 latencyRING musi być dobrze zgrany z RAM

Opublikowano

Ring 50 się uruchamia, ale mnie wywaliło, gdy chciałem otworzyć stronkę na forum :red: Zabawa przy piwie. Wróciłem do auto, pewnie w grach nie widziałbym różnicy, a po OC RING + OC RAM pod korek widziałbym może 3FPS więcej, który umknąłby w chaosie gry :E  Ale zawsze warto wiedzieć.