Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę męczą. Moja ulubiona temp w pokoju to 24, do 27 żyje, powyżej jest już ciężko. Na zewnątrz do 30 jakoś sobie radzę. Powyżej już mam ciężko. Zależy też od aktualnego stanu zdrowia. 

Opublikowano
Teraz, Alek_M napisał(a):

Nie mączą Was te upały, ja dzisiaj znowu z 3 razy się budziłem (...)

Zainwestuj w klimę zamiast się męczyć. To jest komfort nie do opisania. 

Ja musiałem bo po ociepleniu domu i wymianie okien zrobił mi się piekarnik. Niby się wolniej nagrzewa ale przecież gorące powietrze i tak wlatuje, na noc było trzeba zamykać okna, żeby komary nie wlatywały i to gorące powietrze zostawało w środku. Było nie do wytrzymania, też się budziłem w nocy zlany potem a rano byłem nie do życia. 

Klima zmienia wszystko. 

Opublikowano

Wczoraj byłem na treningu na szosie i jak się zatrzymałem na światłach, to myślałem, że zapłonę. Wyszedłem przed 9 rano, a i tak szybko zrobiło się gorąco. Średnia niecałe 30km/h, ale też trasa w miarę płaska, bo tylko 400m w pionie.

Opublikowano
2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Zainwestuj w klimę zamiast się męczyć. To jest komfort nie do opisania. 

Ja musiałem bo po ociepleniu domu i wymianie okien zrobił mi się piekarnik. Niby się wolniej nagrzewa ale przecież gorące powietrze i tak wlatuje, na noc było trzeba zamykać okna, żeby komary nie wlatywały i to gorące powietrze zostawało w środku. Było nie do wytrzymania, też się budziłem w nocy zlany potem a rano byłem nie do życia. 

Klima zmienia wszystko. 

Klima jest super to fakt, ale ja nie lubię w niej ciagle siedzieć. Dlatego polecam moskitiery i wtedy sobie otwierasz na noc okna dokładnie tam gdzie chcesz :) 

Opublikowano
2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Zainwestuj w klimę zamiast się męczyć. To jest komfort nie do opisania........ 

Trzeba będzie pomyśleć, ale taką małą przenośną do pokoju.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ja musiałem bo po ociepleniu domu i wymianie okien zrobił mi się piekarnik. . Niby się wolniej nagrzewa ale przecież gorące powietrze i tak wlatuje

Przy szczelnych oknach i rekuperacji z GWC nie wlatuje, ale przy dobrej izolacji domu w końcu i tak się mury nagrzeją i zaczną oddawać d o wnętrza. U mnie - przy bardzo dobrej izolacji - po tygodniu upału i tak nie ma zmiłuj. Poza tym duże przeszklenia też w tej kwestii nie pomagają. Choć tu można ogarnąć temat roletami zewnętrznymi.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ale ja nie narzekam na wysoką temperaturę tylko na wilgotność. Uwielbiam upały, lubię jeździć nawet jak jest 35C i asfalt się topi ale dzisiaj wilgotność była zabójcza. 

Wróciłem z roweru po 22:30 a wilgotność była jeszcze gorsza niż jak wyjeżdżałem przed 18. Dlaczego smęcę? Bo mieszkam w Poznaniu a nie w tropikach :E

Dokładnie. Wysoka wilgotność potrafi znacznie zwiększyć odczuwalną temperaturę. A przy jeździe/wysiłku szczególnie ogranicza możliwości chłodzenia się ciała.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
45 minut temu, Karister napisał(a):

Przy szczelnych oknach i rekuperacji z GWC 

Nie mam rekuperacji w całym domu. Kupiłem starą kostkę i musiałbym za dużo ryć, żeby położyć koryta. Po ociepleniu od fundamentów po dach latem było gorzej niż przed, upał się wlewał i już z nami zostawał. 

Niemniej to jest żaden problem bo oszczędnie użytkowana klimatyzacja w połączeniu z panelami i magazynem energii to żaden koszt. 

Najgorzej było się przemóc bo jednak koszt początkowy był wysoki, ale potem już się sam sobie dziwiłem jak mogłem się tak długo męczyć w upałach. 

Opublikowano (edytowane)

Rekuperacji i GWC nie robi się dla kosztów, bo to jest żadna oszczędność. :P Tylko kwestia komfortu. W starym budynku rekuperację raczej ciężko dodać, bo to są rury na kilkanaście centymetrów średnicy, więc nie wyryjesz tyle. Co najwyżej znacznie obniżenie sufitu - czyli kupa.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Po ociepleniu od fundamentów po dach latem było gorzej niż przed, upał się wlewał i już z nami zostawał.

A wlewał się sam z siebie? Przez izolację budynku? :Up_to_s:

Opublikowano
5 minut temu, Bono_UG napisał(a):

A wlewał się sam z siebie? Przez izolację budynku? :Up_to_s:

Z czasem również przez izolację, ona nie chroni w 100% przed tym co jest na zewnątrz. Poza tym trzeba otwierać okna, żeby mieć czym oddychać a ogród jest otwarty cały czas, kiedy w domu są dzieciaki i pies. Nie da się wszystkiego zamknąć i nie otwierać. 

Opublikowano

Apropo rekuperacji to moich dwóch znajomych robiło i mówią że nigdy więcej :E 

3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Klima jest super to fakt, ale ja nie lubię w niej ciagle siedzieć. Dlatego polecam moskitiery i wtedy sobie otwierasz na noc okna dokładnie tam gdzie chcesz :) 

Klima za dnia, na noc świeże powietrze z dworu. 

Opublikowano
3 godziny temu, Alek_M napisał(a):

Nie mączą Was te upały, ja dzisiaj znowu z 3 razy się budziłem, bo w pokoju 27 stopni? Obecnie za oknem 19 stopni, ale pokój tak nagrzany, że dobija do 27. Wietrzę mieszkanie, ale wiatr tak kręci, ze raz z jednej strony wieje, a raz z drugiej i to ciepło wiruje w mieszkaniu :/

Zamontuj sobie klimatyzację, a temperatura na zewnątrz przestanie mieć znaczenie.

Jest chłodno, człowiek suchy, w dzień, czy w nocy normalnie może się wyspać. 

Opublikowano (edytowane)

Rekuperacja to jest dla mnie największy komfort, zaraz po klimie. Trzeba mieć coś nieziemsko skopane, żeby twierdzić inaczej. Ciągle świeże powietrze w chacie, nie śmierdzi po gotowaniu czy nocy, gdy się najadło cebuli / czosnku na kolację. Game changer. Tyle, że trzeba mieć dobrze nastawione wywiewy i nawiewy, żeby bilans był równy. Do tego ludzie montują tandetne jednostki, badziewne anemostaty i potem gadają bzdety, że im wieje albo huczy. xD Ewentualnie ekipa zrobi za ostre zakręty bądź złe rozdzielacze, to już w ogóle kaplica, bo powietrze nie krąży, jak trzeba. To jak było w innym wątku, że walk-iny są złe. Pewnie są, jak się je spartaczy. A ameby budowlane potrafią spartaczyć dosłownie wszystko. Są jeszcze gorsi od lekarzy i prawników. Trzeba trzymać rękę na pulsie, żeby się potem tymi zabawkami faktycznie móc cieszyć.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
55 minut temu, galakty napisał(a):

Apropo rekuperacji to moich dwóch znajomych robiło i mówią że nigdy więcej :E 

Klima za dnia, na noc świeże powietrze z dworu. 

Nie rozumiem czemu. Rekuperacja jest świetna. 

Mam świeże powietrze rpzez cały dzień. A klimę jak potrzebuję :) 

W sumie goście jak do nas na dołp rzychodzili w upały myśleli, że mamy klimę, a to tylko dobra izolacja i chłodzenie w nocy (bez klimy) - mieliśmy 22-23 stopnie w środku. 

Opublikowano

No i piździ, już tylko 14 st. w nocy. Trzeba okna zamykać. Optymalnie to byłoby tak 27-30 w dzień i 16-18 w nocy... Kiedy opanujemy sterowanie klimatem, czy AI nam w tym pomoże? Czy zatrzymamy się na klimatyzacji i rekuperacji jak jakieś zwierzęta. :E