Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo w której części RFN :hihot: Od Francji to już żar się wlewa od dni. Jak się nagrzeje to żaden ogródek z trawą nie uratuje. No może zamiast 26.5 na minimalnej w nocy na 20 minut spadnie do 25.5, ale to nic nie schłodzi 

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB przy tych gorących nocach marginalnie coś to da. Ostatniej nocy w parku w pasie zieleni miejskiej gdzie jest pro stacja meteo na chwilę o 6 rano do 25,4 stopnia spadło na minimalnej. O 10 było już 31. Teraz buja się koło prawie 40tu w cieniu.

20260627AirTC_2_Avg.png

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Godzinę temu, janek25 napisał(a):

Od kied pamiętam to temperatura w Polsce latem 38 stopni a i kilka dni 40

Chyba miałeś termometr na słońcu albo co roku zmieniasz miejsce zamieszkania na te, gdzie trafiają się ekstrema roczne :E

Cytat

Oto jak wyglądały kulminacyjne temperatury w poszczególnych latach:

2024: Najwyższe wartości dochodziły do około 36–37° C.

2023: W lipcu i sierpniu odnotowano lokalnie ok. 37° C.

2022: Maksymalne temperatury w wielu regionach przekroczyły 38° C.

2021: Fala upałów przyniosła temperatury rzędu 36–38° C w cieniu.

2019: Jeden z najgorętszych sezonów w historii pomiarów z temperaturami maksymalnymi dochodzącymi miejscami do 38° C.

2015–2018: W tych latach odnotowywano ekstrema rzędu 37–38° C, a w 2015 r. miejscami nawet blisko 39° C

U mnie dzisiaj dobiło do 35 st :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Jak jest chłodno to nie trzeba klimy, jak jest gorąco to bez klimy nic nie zrobisz.

Tydzień +30 za dnia i nocami +20 i mieszkania nie wychłodzisz, nie ma szans. 

W innych krajach to powszechny zwyczaj grzania klimą.

Opublikowano
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

przy tych gorących nocach marginalnie coś to da.

Daje daje, bo słońce dopiero co zaszło i od strony, która popołudniu nie była nasłoneczniona z 37, które było w cieniu już jest 27 i spada. Z drugiej strony co ciekawe, gdzie słońce jest do końca dnia i czujnik mam na ścianie przez co pokazywał prawie 50 (kwestia właśnie umieszczenia czujnika bezpośrednio na słońcu na ścianie, realnie ze stacji było 41), obecnie pokazuje 24. Stacja pogodowa umieszczona możliwie z dala od ścian też pokazuje obecnie 24 i temperatura spada. Zatem powietrze jest w dzień jest gorące, dochodzi promieniowanie cieplne z miejsc nieosłoniętych, ale właśnie dzięki wysokim roślinom budynek aż tak się nie nagrzewa i promieniowanie cieplne w nocy jest szybko odbierane, ciepło nie kumuluje się z wolno "parujących" betonów. 

Z resztą miałem okazję badać temperaturę tak profesjonalnie w warunkach zewnętrznych w miejscu gdzie było zadrzewienie i drugim gdzie był parking z kostki bez zieleni. Pomiar na wysokości 4 metrów z dala od zabudowań. Różnica prawie 10 stopni w tym samym czasie.

@galakty no wiadomo że poniżej temperatury zewnętrznej jaką masz w nocy, to nie zejdziesz bez klimy... Zatem jak będzie 20 stopni w nocy i w mieszkaniu masz 20+ to poniżej tych 20 nie uzyskasz bez klimatyzacji. Nie wiem czego oczekujesz, przecież to jest oczywiste. Ja pisałem, że póki noce, a konkretniej ranki są z temperaturami poniżej tego co mam w domu, to wietrzenie o 4 czy 5 rano ma jak najbardziej sens. Jak zewnętrzna temperatura dobija i przebija to co mamy wewnątrz, to wiadomo że otwieranie okien traci sens. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.06.2026 o 12:51, trepek napisał(a):

W słoneczny dzień miałoby prądu braknąć gdy są problemy z odłączaniem instalacji z powodu nadmiaru produkcji? ;-)

Chyba, że chodzi o ten czas, gdzie z systemu wypadły 2 albo 3 elektrownie węglowe bo część miała prace serwisowe i była wyłączona a ta w Jaworznie postanowiła się zaszlakować i zepsuć :E A OZE było za mało jeszcze. 

Kontynuując wątek :) jest tam kilka ciekawostek.

Cytat

we Francji już dyskutują o tym, czy klimatyzacja nie powinna być w każdym mieszkaniu. Tylko czy wtedy starczyłoby prądu?

Cytat

Dlatego IEA uważa, że klimatyzacja może przyspieszać emisję gazów cieplarnianych, pogłębiając kryzys klimatyczny

https://subiektywnieofinansach.pl/wielka-awantura-o-klimatyzacje/

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Zwykłe straszenie. Jak ja lubię takie porównania, gdzie podaje się że do 2050 będzie tyle a tyle klimatyzatorów, wzrost zapotrzebowania na prąd będzie taki a taki ale odnosi się to do obecnego systemu energetycznego, obecnie stosowanych urządzeń chłodniczych i obecnego zapotrzebowania na energię :E

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Daje daje, bo słońce dopiero co zaszło i od strony, która popołudniu nie była nasłoneczniona z 37, które było w cieniu już jest 27 i spada.

Przy naprawdę gorącej nocy z rzędu marginalnie da. Chata i tak będzie nagrzana i nie do schłodzenia bez klimy, obecnie godzina 00 w nocy czujnik w pasie zieleni meteo 30 stopni, czujnik na zabetonowanym w mieście ogrodzie gdzie dookoła są kamienice 30,8 stopnia.

Wieczorem jeździłem rowerem po parkach, jest już taka kumulacja ciepła, że nawet w parkach żar dosłownie bucha z ziemi, wszystko ciepło stoi.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

No właśnie w tym problem, że rozwój i modernizacja sieci energetycznej jest procesem długotrwałym, a miejscami trudnym logistycznie. Weź choćby wymień wszystkie przyłącza do bloków z lat 80. bo zapotrzebowanie na moc dla pojedynczego bloku wzrośnie o coś między 100 a 200 KW. 

Tak jak piekarniki czy płyty indukcyjne jest mało prawdopodobne by były uruchamiane jednocześnie i działały w całym bloku dokładnie w tym samym czasie, tak w przypadku klimy jest to już bardziej prawdopodobne, więc stabilność dostarczanej mocy jest bardziej wymagana. 

@lukadd u mnie wszystkie trzy obecnie pokazują między 22 a 23 stopnie z tendencją spadkową.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Trochę przesadzacie z tym zużyciem energii przez klimatyzację. Chłodzę sobie w domku jeden poziom, ok. 100 m2. Klima chodzi w rybie cichym, zużywa ok.350-450 W. włączam ją na 5-10 godzin dziennie przez 10-20 dni w roku. Schładzam dom o kilka stopni, do 22-24 C.

Opublikowano (edytowane)

Nie zakładasz ile ciągnie na danych ustawieniach, tylko jaki pobór mocy podaje producent. Ale dobra, uaktualnijmy, bo faktycznie przesadziłem. Jak masz 1,1 KW i 50 mieszkań to masz 55 KW mocy, którą potrzeba ciągiem. Oczywiście dodatkowo oprócz innych urządzeń. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, LeBomB napisał(a):

u mnie wszystkie trzy obecnie pokazują między 22 a 23 stopnie z tendencją spadkową.

Jak były chłodniejsze noce to też tak miałem :E Ale jak teraz jest kumulacja ciepła to dosłownie już całe miasto jest pod kopułą ciepła i żadne drzewa w parkach, inna zieleń już nie pomogą, albo marginalnie. U mnie też tendencja spadkowa tylko teraz z ~30-31 o 6 rano pewnie do ~25-26 zejdzie i znowu będzie rosnąć.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
9 godzin temu, lukadd napisał(a):

Przy naprawdę gorącej nocy z rzędu marginalnie da. Chata i tak będzie nagrzana i nie do schłodzenia bez klimy, obecnie godzina 00 w nocy czujnik w pasie zieleni meteo 30 stopni, czujnik na zabetonowanym w mieście ogrodzie gdzie dookoła są kamienice 30,8 stopnia.

No dokładnie. 

Przykład u mnie, wczoraj grzało do 38 stopni na dworze, chata nagrzana do 27-28 stopni, na noc okna po 3 stronach mieszkania na oścież, powinien być przewiew ale nie było wiatru, murów tak nie schłodzisz. Rano prawie 27 stopni w chacie :) 

Pomijam już że na dworze nic temperatura nie spadła, bo do jakiś 25 i od rana znowu kocioł (o 9:00 już 32 stopnie). Wentylatory też nic nie dają bo nie wpompują tego powietrza 25 stopni do mieszkania, a nawet jakby wpompowały to mury trzymają temperaturę, nie powietrze.

Klimatyzacja konieczna, inaczej się nie da. 

Opublikowano

Tak to działa, mury wcześniej czy później się nagrzeją i wtedy koniec. Jak jest jeden czy dwa gorące dni to luzik, bo zamknąć okna na dzień, nie dopuścić do nadmiernego nagrzania murów i schłodzić dobrze wietrząc o np. 5 rano jak będzie te jeszcze 18 stopni na minimalnej. Ale jak dzień w dzień grzeje dzień po dniu i nachodzi kumulacja, że nawet minimalna w nocy 22-23, albo i 25 to koniec i kaplica.

Mury stają się jednym wielkim grzejnikiem :E