janek25 386 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 6 minut temu, MaxaM napisał(a): Dla skrajności, mam znajomego co tak nie lubi ciepła, że w porze jesienno-zimowej potrafi spać z otwartymi oknami zbijając temperaturę w pokoju do poniżej 10st. Raz mi pokaz wykres temperatury gdzie miał 5st nad ranem Normalka. Ma mocny ,czysty uklad immunologiczny. Ja spałem przy otwartym jakk bylo i minus 10
Doamdor Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 2 minuty temu, MaxaM napisał(a): Chcesz mi powiedzieć, że czytanie książki w cieniu jest ciężkim wysiłkiem? Przecież napisałeś, że unikasz wysiłku.
MaxaM Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 4 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a): ludzie strasznie panikują, że gorąc. Jak przez większość roku jest chłodno albo zimno i leje deszcz, to kilkudniowy upał jest po prostu chwilowym szokiem dla organizmu. Ta, powiedz to obecnie SORom i ogółem starszym ludziom. Nie ma paniki, w ogóle Edytowane 28 Czerwca przez MaxaM
Jaycob Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 24 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Pozdro w te upały
DjXbeat Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 31 minut temu, GordonLameman napisał(a): Pozdro w te upały Pozdro Edytowane 28 Czerwca przez DjXbeat
GordonLameman Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 5 minut temu, DjXbeat napisał(a): Pozdro Co oznaczają te temperatury na górze w domku? 25 i 23? ja wczoraj wróciłem z wakacji, więc akcja wychładzanie domu trwa. Na dole mieliśmy 24-25 stopni więc luz, ale w sypialni się zrobiło 28, więc klima szła mocno
DjXbeat Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca To są aktualne temperatury z czujników w domu. Na parterze obecnie 23C a na piętrze 25C. Na piętrze dopiero po południu załączam bo i tak cały dzień na parterze siedzimy. Na pewno trudniej jest schłodzić bo skośne okna dachowe swoje robią 25-28C to norma wieczorem więc nawet w nocy odpalam na chwilę klime i robi się przyjemniej do snu.
GordonLameman Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Aaa ok ja mam odrębne sterowanie dla każdego pokoju, więc nie pokazuje mi ogólnej temperatury w środku - jedynie na zewnątrz (41 stopni ).
DjXbeat Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 5 minut temu, GordonLameman napisał(a): ja mam odrębne sterowanie dla każdego pokoju Kto bogatemu zabroni 5 minut temu, GordonLameman napisał(a): jedynie na zewnątrz (41 stopni ). Na ścianie gdzie mam klime/pompę ciepła obecnie jest 50C a w cieniu 40.5C. Na chwilę wyszedłem na dwor to aż nie ma czym oddychać. A ja o 17 grilla mam rozpalać 🌞 Trawa w ogrodzie to jeszcze nigdy tak mi nie uschła jak teraz. Wczoraj chcialem zraszacze uruchomić to wody nie było w godzinach 17-20:30. Nie miałem w czym syna wykąpać To mnie przekonało do kolejnej inwestycji - studni głębinowej na działce. Edytowane 28 Czerwca przez DjXbeat
lukadd Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, LeBomB napisał(a): dziś w cieniu 39 stopni póki co. Nad ranem było 21. Wywietrzyłem sobie rano elegancko całe mieszkanie i mam obecnie 24 stopnie. No i z każdym dniem utrzymywania się upałów temp w domu będzie rosła dopóki one nie zejdą. A jak szybko będzie rosła to też zależy od wielkości chaty, ile osób i jak długo w niej przebywa, czy dużo gotujemy, piekarnik itp. Ile mamy kompów w domu i jak mocne np. rtx 5090, jakie TV czy ile ich. Edytowane 28 Czerwca przez lukadd
LeBomB Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 53 minuty temu, galakty napisał(a): Człowieku, u mnie o 3 ma być 26 stopni Dlatego wietrzenie u ciebie nie ma sensu, o czym też przecież pisałem... Taka to właśnie dyskusja. Piszę o sposobach, które działają jeżeli nad ranem temperatura na zewnątrz jest niższa niż wewnątrz i pod warunkiem, że potem w trakcie dnia nie otwiera się okien, najlepiej mieć je jeszcze zasłonięte, a Ty próbujesz udowadniać całkowitą nieprzydatność metody w warunkach o których pisałem, że nie zadziała...
MaxaM Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 6 minut temu, LeBomB napisał(a): Dlatego wietrzenie u ciebie nie ma sensu, o czym też przecież pisałem... Wciąż ma sens. Wpuszczone powietrze będzie prawdopodobnie mniej wilgotne czyli odczuwalne ciepło będzie mniejsze. Nie wspominając już, że powietrze będzie 'świeże'
GordonLameman Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca @DjXbeat uuu, no ja mam studnie od samego początku. Mam też podłączenie do wodociągu, ale to tylko awaryjnie. Dlatego trawę mam zieloniutką No ja bym grilla nie odpalił dziś 😝
LeBomB Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) @MaxaM Jak będzie cieplejsze niż domowe to niekoniecznie. Ale to już sobie trzeba sprawdzać i robić wedle własnego uznania. Edytowane 28 Czerwca przez LeBomB
Reddzik Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca W Coschen w Niemczech, 500 metrów od granicy z lubuskiem temperatura wyniosła aż 41,7°C!! Nowy rekord Niemiec!
nozownikzberlina Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca 6 minut temu, Reddzik napisał(a): W Coschen w Niemczech, 500 metrów od granicy z lubuskiem temperatura wyniosła aż 41,7°C!! Nowy rekord Niemiec! no i takie lato to ja rozumiem ciekawe ile się utrzyma taka pogoda.
Dimazz Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca zima rekordowo mroźna od lat, początek lata rekordowo ciepły.
sabaru128 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca W dniu 26.06.2026 o 14:19, trepek napisał(a): Poważnie piszę. O mitochondriach uczą przecież w średniej szkole więc jest to wiedza powszechna do czego one służą i za co odpowiadają i jaki mają wpływ na termoregulację organizmu. i to jest temperatura, którą pamiętam. Siedziało się w domu, samych majtach. Dziś w nocy też ma być ciepło.
zgreg Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca ZMC https://www.facebook.com/reel/1067947962236428 https://www.facebook.com/reel/2011879412850944
Reddzik Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Najgorzej że moja mama się męczy. Ona po zawałach itp., czyli sprawy kardiologiczne. Dla niej to jest męczące. Siedzę na klatce bo jest chłodniej.
lukadd Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca @Reddzik jak pamiętam to z z rok temu i 2 lata temu chyba też ci pisałem, klima. Na twoje małe mieszkanie nie byłby to duży koszt i warto zainwestować, bo to jest na lata. A komfort bez porównania.
Karister Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Do tego najlepiej sobie to zamontować w okolicach stycznia - marca. Wtedy nie ma ruchu w interesie i można wybierać w terminach. Potem nadchodzi czerwiec - lipiec i nagle wszyscy się budzą na ostatnią chwilę "ojej, znowu upał w lecie". No, kto by pomyślał. Zupełenie jak zaskoczenie drogowcy zimą. Edytowane 28 Czerwca przez Karister
lukadd Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Oczywiście poza sezonem, wtedy są terminy i promocje
Rekomendowane odpowiedzi