LeBomB 2 247 Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca 2 godziny temu, Oldman napisał(a): https://wykop.pl/wpis/86696489/zeby-urzadzac-kilkunastogodzinny-maraton-rowerowy- Zmarł 30-latek i 71-latek. Tego starszego odnaleziono dopiero dzisiaj rano. To były wyścigi MTB więc nie kilkunastogodzinny maraton, a trasa 28km i 45km, z planowanym czasem przejazdu +-2 godziny (krótszy dystans był właśnie dla seniorów).
hubio Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Rzadko schodzę do piwnicy i nie wiedziałem, że w takie upały może być tam aż tak przyjemnie... Tylko brać łóżko i spać...
zgreg Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca (edytowane) Nie jest lekko Edytowane 29 Czerwca przez zgreg
GordonLameman Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca I w piz***. Wyrwało mi mocowanie jednego skrzydła bramy
Mar_s Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Yes yes yes! Do zobaczenia za rok. @GordonLameman Boska kara za bycie lewakiem, ciesz się że pierun nie jeb...uderzył.
GordonLameman Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca @Mar_s e to spoko. Lepiej żeby mi raz w roku bramę wyrwało niż żebym miał być przez cały rok głupim prawakiem!
Mar_s Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Zobaczymy czy potwierdzisz jak następnym razem dach poleci
GordonLameman Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Patrząc po tym co i jak piszą niektórzy - still worth it
SuLac0 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, ODIN85 napisał(a): Już po lecie -40st...+40st. wiec wszystko w normie. w koncu "taki mamy klimat" umiarkowany cieply przejsciowy Edytowane 30 Czerwca przez SuLac0
galakty Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 14 godzin temu, IceMan napisał(a): Jeśli chodzi o klimatyzacje montowaną na stałe to warto aby miała tryb silent. Wtedy zarówno jednostka zewnętrzna (która np. stoi na balkonie i przeszkadza sąsiadom ) jak i jednostka wewnętrza, pracują na mocno obniżonych obrotach i są b. ciche, a nadal chłodzą (oczywiście słabiej) - przydatne w nocy do snu. 3 lata temu zamontowałem (we własnym zakresie ) AUX Freedom 2.6kW - w pokoju 22m2 robi robotę na najniższych obrotach wentylatora, a w nocy w trybie silent w zasadzie nie słychać jej pracy. Dodatkowo zimne powietrze wypada na przedpokój, gdzie ustawiony na podłodze wentylator wdmuchuje zimniejsze powietrze do kolejnego pokoju (z PC), więc tak też można sobie poradzić. Ogólnie jedne z lepiej wydanych pieniędzy. Ja właśnie będę montował już taką "lepszą" mimo słabszej mocy, ale będzie tryb silent oraz sterowanie po WiFi. Pilot ma też czujnik temperatury więc fajny dodatek. Nie chcę najtańszej, a potem wyzywać że wracam po tygodniu wakacji, a w środku 29 stopni
Kris194 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Chyba najlepsze podsumowanie niedzielnych upałów Swoją drogą, ma ktoś z was może klimatyzator przenośny w wersji dwururowej?
łukasz850 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 7 godzin temu, galakty napisał(a): Ja właśnie będę montował już taką "lepszą" mimo słabszej mocy, ale będzie tryb silent oraz sterowanie po WiFi. Pilot ma też czujnik temperatury więc fajny dodatek. Nie chcę najtańszej, a potem wyzywać że wracam po tygodniu wakacji, a w środku 29 stopni Klimatyzacja ciagnie 700 kw miesiecznie, wiec rachunek mesieczny to 700 zł Edytowane 30 Czerwca przez łukasz850
Bono_UG Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Przy 700kW to ci przewody wyfruną z mieszania, budynku i ulicy
janek25 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Niby czemu? Ja mam 15kw na godzinie umowe,realnie 18kw bo takie bezpieczniki i brak elektronicznego licznika a przewody to na 60 Kw
Bono_UG Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Taa przewody na 60kW, więc 10x tyle to nic się nie stanie Trochę szkoda odpowiadać ale jednak ciut matematyki podam. 700000W/230V = 3043A Standardowo w mieszkaniach instalacja ma do 10A do gniazdek, część do 16A. A mowa o 3kA, jakieś 300-190x więcej. Na głównym mam 25A, czyli można założyć że tyle wytrzymują przewody. To nadal 121x za mało. Do budynku mam jeżeli dobrze pamiętam 125A. To nadal 25x za mało. No ale takt to wygląda jak się olewa jednostki lub ich zwyczajnie nie rozumie. Edytowane 30 Czerwca przez Bono_UG
janek25 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 26 minut temu, Bono_UG napisał(a): Taa przewody na 60kW, więc 10x tyle to nic się nie stanie Trochę szkoda odpowiadać ale jednak ciut matematyki podam. 700000W/230V = 3043A Standardowo w mieszkaniach instalacja ma do 10A do gniazdek, część do 16A. A mowa o 3kA, jakieś 300-190x więcej. Na głównym mam 25A, czyli można założyć że tyle wytrzymują przewody. To nadal 121x za mało. Do budynku mam jeżeli dobrze pamiętam 125A. To nadal 25x za mało. No ale takt to wygląda jak się olewa jednostki lub ich zwyczajnie nie rozumie. Tak mam na głównym 5x10 mm kwadrat miedz ,wcześniej bylo 16 x kwadrat aluminium .a tu chciałeś sie przypierdzielic napisał 700zl wiec nie trudno byko sie domyslic
Doamdor Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Godzinę temu, łukasz850 napisał(a): Klimatyzacja ciagnie 700 kw miesiecznie, wiec rachunek mesieczny to 700 zł
Reddzik Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca U mnie dziś za oknem 37C- słońce wali. Nie ma wytchnienia, a za rogiem kolejna fala. Coś czuję, że nie będzie lekko, ekstremalne warunki. Jutro też będzie hardcore, bo mam pomarańczowy alert do jutra do 20. https://natemat.pl/659122,kolejna-fala-upalow-na-horyzoncie-nie-odpoczniemy-dlugo-od-wysokich-temperatur
janek25 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca U mnie 26 a redaktorek jest od tego by piasal
galakty Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca U mnie miało być 27 stopni na dworze, a już 31 jest. W środku 27 stopni, mury trzymają. Na noc trzeba okna i balkon na oścież, tylko ma padać i się lekko cykam zostawić.
sino Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 10 godzin temu, ODIN85 napisał(a): Już po lecie GFS prognozuje 41 i 42 stopnie 11 i 12 lipca w Warszawie. Zaś lepszy ECMWF (który piekło przewidział do środy i będzie) daje rekord średnią 30 st w tygodniu 13-19.07 (najwyższy wynik jaki widziałem to 28 st dla ostatniej fali piekła, zaczynało się od 26). Już mamy 8 dni upałów w czerwcu + 1 jutro co daje szalone 9 dni na start lata. Rekord to 24 dni (na południu PL więcej). Norma dla lat normalnych do 1980 to 4-6 rocznie. 22 godziny temu, LeBomB napisał(a): Zmarł 30-latek i 71-latek. Tego starszego odnaleziono dopiero dzisiaj rano. To były wyścigi MTB więc nie kilkunastogodzinny maraton, a trasa 28km i 45km, z planowanym czasem przejazdu +-2 godziny (krótszy dystans był właśnie dla seniorów). Ja się na rowerze nie pocę (mimo nadwagi 3 kg ponad BMI, ale i z większą się nie pociłem). Wczoraj wycieczka w piekle 37,5 stopnia, dzisiaj w piekle 32 stopnie 2,5 h. Owszem ściganie się to większy wysiłek, a ja też jadę na maxa (szybciej nie daję rady, co z tego że polecę 30 km/h gdy się zmęczę i średnia wyjdzie niższa). Generalnie wkurzają mnie maniacy z TV z klimą w pociągach, tramwajach, autobusach, samochodach. W mediach mamy armageddon. Czy wiecie, że możecie otworzyć okna? To naturalny wentylator! Dlatego nie pocę się na rowerze bo ciągle wieje na mnie 5-15 m/s (a pojazdy jadą dużo szybciej i wszyscy pozamykane okna, wsiadam do takiego, tam 50 st a on klimę, przecież wystarczy otworzyć okno i w minutę będzie 35 st + went czyli odczuwalnie ze 26-28). Edytowane 30 Czerwca przez sino
Rekomendowane odpowiedzi