Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To się zastanów nad elektrykiem może? Hybryda ma sens jak klepiesz dodatkowo trasy i chcesz mieć zasięg (ja np. czasem muszę zrobić te 200-300km w jedną stronę, a potem wrócić i dieselka nie tankuję nawet). 

Opublikowano

Obawiam się, że może to być dłużej niż +1 godzina. Te śliczne szybkie ładowarki, to w realu może nie być tak szybko ... w zimie. Jedna trasa 500km i może się okazać, że 1,5 godziny x 2 będzie trzeba ładować chłodniejszą porą x-P

Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Obawiam się, że może to być dłużej niż +1 godzina. Te śliczne szybkie ładowarki, to w realu może nie być tak szybko ... w zimie. Jedna trasa 500km i może się okazać, że 1,5 godziny x 2 będzie trzeba ładować chłodniejszą porą x-P

Auta teraz potrafią się ładować 40-50 minut do 80%.

w temacie O BEV masz relacje chłopaków jeżdżących Teslami, którzy pokazywali nawet jak jechali do Włoch :) 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

w temacie O BEV masz relacje chłopaków jeżdżących Teslami, którzy pokazywali nawet jak jechali do Włoch :) 

Do 100 000 (nawet z dofinansowaniem) nowej tesli z salonu chyyyba nie kupię ... "chyba" :hihot:

11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Auta teraz potrafią się ładować 40-50 minut do 80%.

... a w zimie, na pierwszej z brzegu (a nie "potrafiącej") ładowarce ... 150 minut :kupa:

Opublikowano
24 minuty temu, Kyle napisał(a):

Bateria jest podgrzewana, będziesz leciał pełną mocą zimą.

2 dodatkowe pełne ładowania na małą trasę 500km to pewnie chcesz lecieć ponad 200km/h. 8:E

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Wu70 napisał(a):

2 dodatkowe pełne ładowania na małą trasę 500km to pewnie chcesz lecieć ponad 200km/h. 8:E

Weźmy pod uwagę taką elektryczą Corsę ... zasięg 100->0% @21stopni C przy ... 40 km/h (?) ~350 kilometrów. Przy 80->20% mamy 210 kilometrów ... w zimie 105 kilometrów i to przy prędkości nie 200/h tylko 120/h (+- 20). 8:E

Tym sposobem na trasie 500 kilometrów stajesz 4x ;);) (pół żartem, pół serio, bo nie wiem jak bardzo spadną te zasięgi)

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Każde auto ma podgrzewaną baterię?

Zapytam jeszcze dosadniej: Elektryczna Corsa ma podgrzewany akumulator, czy tylko tesle po 200-300 kPLN? :banana:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

No ale ... to się odpala jakimś przyciskiem? Trochę dziwne to rozwiązanie ... jak odpalę grzanie wcześniej, to zasięg mi szybciej będzie spadał (bo szybciej będzie drenowana energia). ... elektryki

Jednak tak z ciekawości: to jakie elektryki niezawodne polecicie do 100 000zł (po dofinansowaniu 30k PLN powiedzmy)? :heu:

Opublikowano (edytowane)

Ta wersja 120 to już w ogóle zasięgu nie ma (~310km ... a ja przy 350km corsy jojczyłem). Także minimum to ta 150KM (410 kilometrów zasięgu, to już nie takie "meh").

Ciekawe, czy ta wersja "415 kilometrów zasięgu" zrobi 200 kilometrów przy rozładowaniu z 80% do 20% ... w zimie.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

VW ID.3 może też wejdzie, jest jakiś wybór. ;)

13 minut temu, Kyle napisał(a):

No ale ... to się odpala jakimś przyciskiem? Trochę dziwne to rozwiązanie

Na ogół zautomatyzowane jak dojeżdżasz do ładowarki i potrzeba to się odpala, jeszcze nie widziałem na przycisk ale tu nie mam pewności czy różni producenci nie mają różnych pomysłów. 

Opublikowano
4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

VW ID.3 może też wejdzie, jest jakiś wybór. ;)

Fajne ... ale znowu ... przydałoby się tą wersję z zasięgiem ponad 400km, a wówczas ... nie no, ile oni chcą za tego elektryka? Te elektryki są generalnie za drogie. Jak chcesz taki sensowny elektryk (zasięg ponad 400km) to patrząc na cenę bez dofinansowania, to jest jakaś paranoja. Niech od razu wołają pół bańki za jakąś hulajnogę (elektryczną oczywiście) mendy jedne.

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Za taką kasę zapomnij że coś o dobrym zasięgu znajdziesz. cena x2 :E:E 

No właśnie widzę. Taki minimum, minimów, a takie drogie. Ponad 130 tys za podstawową przyzwoitość chcą? (małe zwykłe auto elektryczne) - pogięło ich. Ja bym te EUkomunistyczne dofinansowania zlikwidował.