Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Dodam tylko, że modyfikacja jest super i daje wzrosty bez konieczności instalowania msi afterburner (najlepszy był dla mnie BIOS z 9070xt pulse bo ma stock power limit 304w) ale z racji, że apetyt rośnie w miarę jedzenia to wgrywałem i wgrywałem inne biosy aż w końcu ucegliłem kartę xD

Po takim ucegleniu nie da się wgrać biosu używając integry nowoczesnych inteli tj od 12gen w górę ponieważ one działają tylko w trybie uefi a uceglona karta w trybie CSM i BIOS ją wyłącza i jest niewidoczna pod windowsem.

Będzie próba wgrania biosu programatorem.

Takze zabawa jest spoko ale robić tylko na karcie z dual biosem lub jak macie jakiegoś ryzena 4300ge lub stare gpu pod ręką ;)

Ja taką sytuację naprawiłem w ten sposób:

1. Odpalam kompa na integrze, z Radeonem bez podpiętego jednego kabla zasilającego.

2. Wchodzę do Windowsa i usypiam komputer (oczywiście do tego muszą być zainstalowane stery integry).

3. Podłączam brakujące zasilanie i odpalam kompa.

4. Odświeżam urządzenia w menedżerze urządzeń, żeby system zobaczył kartę.

5. Flashuję (nie będzie to do końca poprawny flash, bo nie nadpisze ID GPU, ale wystarczająco dobry).

6. Restart, odpalenie na Radeonie i ponowny legitny flash.

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Niezła sraka, bios od strony rdzenia więc trzeba zdjąć chłodzenie aby użyć programatora.

No nie popisali się. Od strony backplate, zdjęło by się backplate i z głowy.
Jeszcze te plomby. 

W sumie sposób Tomka brzmi racjonalnie. Z tym uśpieniem może się udać. Ja bym od tego pewnie zaczął.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

ale z racji, że apetyt rośnie w miarę jedzenia to wgrywałem i wgrywałem inne biosy aż w końcu ucegliłem kartę

wallec zachowałeś sie jak grzebaczofil 15 lat temu :hihot:

2 godziny temu, wallec napisał(a):

Po takim ucegleniu nie da się wgrać biosu używając integry nowoczesnych inteli tj od 12gen w górę ponieważ one działają tylko w trybie uefi a uceglona karta w trybie CSM i BIOS ją wyłącza i jest niewidoczna pod windowsem.

w nvidii wystarczy w awaryjnym wylaczyć serownik.Tylko tu nie wiem, czy flaszer powtórnie zadziała

Dokładnie tak, logika działania jest bardzo podobna jak w przypadku NVIDII i narzędzia NVFlash. Tryb awaryjny (Safe Mode) to doskonałe środowisko do takich operacji.

Jak to zrobić krok po kroku w Trybie Awaryjnym:

Uruchom Tryb Awaryjny: Windows załaduje wtedy podstawowy, generyczny sterownik obrazu Microsoftu. Główny sterownik AMD Radeon (Adrenalin) pozostanie całkowicie nieaktywny.

Wyłącz urządzenie: Dla całkowitej pewności możesz wejść w Menedżer urządzeń, kliknąć prawym przyciskiem myszy na swoją kartę Radeon i wybrać Wyłącz urządzenie (Disable device). Zapobiegnie to jakimkolwiek próbom komunikacji systemu z kartą.

Zainstaluj sterownik flashera: Uruchom wspomniany wcześniej plik AMDVBFlashDriverInstaller.exe i kliknij Install. Jest to krok kluczowy, ponieważ bez załadowania tego mikro-sterownika flasher zgłosi błąd braku dostępu do sprzętu.

Flashuj kartę: Uruchom Wiersz poleceń (CMD) z uprawnieniami administratora i wykonaj procedurę programowania.

Edytowane przez janek25
Opublikowano

@janek25 Skoro karta jest uceglona (nie działa) i jest niewidoczna w systemie (wyłączona już na etapie BIOSu), te softowe fikołki nic nie dadzą. 
System jej nie widzi i flasher jej nie widzi. Stąd patent Tomka wydaje się rozsądnym rozwiązaniem - skoro działa i on jako praktyk to potwierdza, to od tego trzeba zacząć.

Opublikowano
28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro karta jest uceglona (nie działa) i jest niewidoczna w systemie (wyłączona już na etapie BIOSu), te softowe fikołki nic nie dadzą.

On non stop wkleja, co mu chatbot odpisze, więc mnie to nie dziwi :D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro karta jest uceglona (nie działa) i jest niewidoczna w systemie (wyłączona już na etapie BIOSu),

a jest?

35 minut temu, Lameismyname napisał(a):

System jej nie widzi i flasher jej nie widzi. Stąd patent Tomka wydaje się rozsądnym rozwiązaniem

to są jakieś fikołki grzebacozfila.Na pewno nie abla

Edytowane przez janek25
Opublikowano

co najwężej nie zrozumiałem a nie mam pojecia bo wgrawalem wszystko do wszystkiego

a w ten sposób uceglić to by trzeba sie cofnąć do roku 2015 jak nie lepiej

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Karty w ogóle nie ma w menedżerze urządzeń

skoro jest czarny ekran to owszem nie sprawdzi tego

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Ja taką sytuację naprawiłem w ten sposób:

1. Odpalam kompa na integrze, z Radeonem bez podpiętego jednego kabla zasilającego.

2. Wchodzę do Windowsa i usypiam komputer (oczywiście do tego muszą być zainstalowane stery integry).

3. Podłączam brakujące zasilanie i odpalam kompa.

4. Odświeżam urządzenia w menedżerze urządzeń, żeby system zobaczył kartę.

5. Flashuję (nie będzie to do końca poprawny flash, bo nie nadpisze ID GPU, ale wystarczająco dobry).

6. Restart, odpalenie na Radeonie i ponowny legitny flash.

Rezultat chyba podobny do tego co wyczytałem o wyjęciu karty z podpiętymi przewodami zasilania i włożeniu do PCI na uruchomionym kompie ale nie ma to tamto, jestem wariat a jednak "obsr..em" zbroję przed takim fikołkiem.

Twoje brzmi spoko, nie chcę wiedzieć ile czasu zajęło Ci dojście do etapu, w którym musiałęś wymyśleć tą metodę ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
27 minut temu, tomcug napisał(a):

On non stop wkleja, co mu chatbot odpisze, więc mnie to nie dziwi :D

No tak to niestety wygląda. A AI pisze często głupoty z mocną pewnością siebie, user bez wiedzy tego nie wyłapie, przeklei na forum, a taka "porada" zrobi więcej szkody niż pożytku.
Swoją drogą pisałem sporo z AI aby zaspokoić czystą ciekawość, to co chwila jakieś błędy i głupoty z jego strony. Do bardzo prymitywnych czynności się nadaje ale póki co przy czymś bardziej złożonym trzeba pilnować i trzymać za rękę.

Swoją drogą - genialny pomysł z tym uśpieniem. Sam na to wpadłeś?

17 minut temu, janek25 napisał(a):

skoro jest czarny ekran to owszem nie sprawdzi tego

360_F_99235383_EfGbYsCdUrYdmJgIPsuSQ3BGT

Opublikowano
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Rezultat chyba podobny do tego co wyczytałem o wyjęciu karty z podpiętymi przewodami zasilania i włożeniu do PCI na uruchomionym kompie ale nie ma to tamto, jestem wariat a jednak "obsr..em" zbroję przed takim fikołkiem.

Tego bym sam nie zaryzykował %-) Jedynie się zastanawiałem, czy podpinać zasilanie "na żywca", czy na uśpionym kompie, i dla bezpieczeństwa wybrałem drugą opcję.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

wallec na początek to sobie posprawdzaj czy jakieś hdmi po prostu ci nie zginęło po biosie 

W maxwell były 4 biosy niepasujące do reszty np matrixy ,aourosy,generalnie te luksusowe

W poście ja widać i ginie później czy od razu?

Edytowane przez janek25
Opublikowano

@janek25 możliwe, że karta pójdzie normalnie w kompie z CSM ale w kompie z UEFI nie ma szans.
CSM na z690 mogę włączyć tylko na wyłączonej integrze, ale żeby to zrobić to musiałbym nagrać/nauczyć się całej sekwencji wyłączania CSM bez obrazu i liczyć na cud.

Lepiej odceglić programatorem, wyjdzie "szybciej i taniej".

Szkoda tylko plomb bo kartę miałem dwa dni haha :D

Opublikowano
W dniu 9.06.2026 o 09:14, wallec napisał(a):

Dodam tylko, że modyfikacja jest super i daje wzrosty bez konieczności instalowania msi afterburner (najlepszy był dla mnie BIOS z 9070xt pulse bo ma stock power limit 304w) ale z racji, że apetyt rośnie w miarę jedzenia to wgrywałem i wgrywałem inne biosy aż w końcu ucegliłem kartę xD

Będzie próba wgrania biosu programatorem.

Takze zabawa jest spoko ale robić tylko na karcie z dual biosem lub jak macie jakiegoś ryzena 4300ge lub stare gpu pod ręką ;)

Tylko po co uceglałeś kartę jak od miesięcy masz skrypty do PowerLimitu? Nie żeby był jakiś sens, bo realnie i tak będzie człowiek siedział przy tych 304W albo mniej. Jednak jak ktoś chce, to jest taka opcja. 

Opublikowano

@Art385 Wgrywając w 9070 non-XT PURE vBIOS od 9070XT Pulse podniósł limit do 304W ale, że chciał więcej to szukał innych biosów... może uceglił chcąc wgrać np. ten z Nitro+ co ma 330W i nie popatrzył, że ta nitro+ ma zasilanie 12V-2x6 i cały plan:

Nie wiem co miałeś na myśli ze skryptami. Jak masz w vBIOSie czapkę np. na 304W, to co Ci skrypty dadzą?

@wallec Jak tam Twoja pyra? Odcegliłeś ją?