Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MSI Afterburner 4.6.6

Po latach ukazała się wreszcie stabilna wersja popularnego narzędzia do monitorowania gpu, oc oraz undervoltingu. Mam pytanie odnośnie do problemu, który objawiał się stutteringiem po aktywacji gpu power. Czy ktoś orientuje się, czy został on wyeliminowany i można już monitorować pobór energii karty graficznej ?

Opublikowano

Nie ma zadnego stuteringu i problemu ;) I to nie tylko od tej wersji.

16 godzin temu, ronaldo864 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie do problemu, który objawiał się stutteringiem po aktywacji gpu power.

U mnie nigdy nie bylo zadnego stuteru pomimo wlaczenia gpu power ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Jakieś tam dramy były w necie na ten temat. Ja u siebie nie zauważyłem różnic czy mam OSD czy nie , czy nawet całkiem wyłączę program. Ale tej najbardziej podejrzanej funkcji power percent nigdy nie używałem bo to i tak zbędna informacja jak możesz wyświetlić zużycie w W.

• Upvote 2
Opublikowano

Bo to ktos kiedys cos nakrecil film pod yt i fama poszla, a zwykli uzytkownicy korzystaja i dziala dobrze tak wiec takie filmy trzeba z przymrozeniem oka brac pod uwage ;) A najzabawniejsze jest to ze testerzy z calego swiata problemu nie zuwazyli jak testowali za to jakies randomy z YT tak :hihot:

Oczywiscie nie twierdze, ze problemu nie bylo ale moglo sie na to skladac milion rzeczy po prostu ;) Ale nagodnka byla na procesory 3D, wiadomo o co kaman :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano

U mnie AF 5.6.6 beta (latest) nie potrafi kontrolować RPM wentylatorów. Ale to chyba błąd w biosie grafiki, bo raz jest OK, a raz cały czas leci na 30% rpm. Bez AF było pół pasyw, obecnie już nie. Cuda jakieś - 5060ti 16gb inno3d. A dziabnę najnowszy bios, może pomoże (wyszedł) kurna.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Też nigdy problemu z tym nie miałem jak korzystałem z AB na kartach zielonych ale pamiętam że nawet na tym forum ktoś po obejrzeniu tego filmu wyłączył monitoring "power" i pisał że faktycznie jest lepiej :ExD 

Placebo na 99% :E 

Chociaż mi w jakieś grze wykres frametime chyba się uspokoił, ale też nie wiem czy coś innego nie wpłynęło na to (pewnie tak).

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano

Premierowo w KCD2 miałem okrutny stutter przy włączonej opcji monitorowania power przez OSD MSI. Wyłączenie tej opcji i problem znikał. 

Po jakimś czasie i obecnie w KCD2 nie sprawia to już problemu, nie wiem dla czego tak się działo, czy wersja MSI się gryzła z grą, czy może po prostu w grze był jakiś babol i po patchach przeszło. Co prawda bardzo okazjonalnie, ale bywały przypadki gier które miewały problemy szczególnie premierowo przy włączonym MSI, jakaś Forza się nie odpalała np. czy jakieś crashe były etc.

Ale ja ogólnie nie gram z OSD, jedynie jak jakieś testy robię odpalam.

• Like 1
Opublikowano

Na 4090 też widziałem u siebie taki stutter idealnie co sekundę gdy MSI odświeżał odczyty gdy ta opcja była włączona. Był ładnym ping na wykresie frametime. Ale tylko z włączonym HAGS. 

Teraz na pierwszy rzut oka nie widzę, albo nowe sterowniki albo nowy MSI coś poprawił.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 9.10.2025 o 12:18, 5hogun napisał(a):

Jakieś tam dramy były w necie na ten temat. Ja u siebie nie zauważyłem różnic czy mam OSD czy nie , czy nawet całkiem wyłączę program. Ale tej najbardziej podejrzanej funkcji power percent nigdy nie używałem bo to i tak zbędna informacja jak możesz wyświetlić zużycie w W.

Ja na stacjonarkach - 0 problemu.

Ale z laptopami bywa różnie. Np. na obecnym victusie MSI AF wybudzał mi dGPU na baterii i drenował ją 3x szybciej niż powinna. Powodował też masakryczne problemy z latencją systemu, zawiechy, przymulanie etc. :E 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.10.2025 o 22:09, Send1N napisał(a):

Jest tutaj kilku takich na czele z Adikon'em którzy stutteringu nie pozbędą się nigdy xD więc to pewnie któryś z tej ekipy pisał że wyłączył i jest lepiej :E 

Mi przeszło 😁. Pewnie to kwestia wieku 🤣. Teraz mam tripla i inne problemy a których już gdzies pisałem. 

Edytowane przez boban666
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.10.2025 o 22:09, Send1N napisał(a):

Jest tutaj kilku takich na czele z Adikon'em którzy stutteringu nie pozbędą się nigdy xD więc to pewnie któryś z tej ekipy pisał że wyłączył i jest lepiej :E 

Ja udowodniłem w swoim wątku, że problem był, ale obecnie jest o wiele lepiej (ostatnie wpisy). Nie dziw mi się, że byłem wkurzony, bo wydając na PC ponad 10k oczekujesz raczej płynności w grach, a nie ciągłych problemów 😉. Zresztą niejednokrotnie pisałem, że nie jestem po żadnej ze stron (Intel vs AMD). Intela miałem całe życie i też musiałem robić delid, żeby uzyskać satysfakcjonujące mnie temperatury, więc wydaje mi się, że powinniśmy się trzymać razem jako użytkownicy, a nie bronić producentów, którzy często nas robią... 😉

Co do MSI afterburner to beta i obecnie 4.6.6 działa bardzo dobrze 🙂

Edytowane przez Adikon
  • Like 1
  • Upvote 3