Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
4 godziny temu, VRman napisał(a):

@adashi

Ale w ciągu roku to my ich możemy nawet nie wyjąć z pudełek ;)

Chodzi o gwarancję na trzy lata właśnie. Przecież przez ceny RAMu i pazerność Nvidii i AMD, cały rynek PC może klęknąć, co wykończy firmy, których przychody w dużej mierze od tego zależały.

Wątpię czy jakakolwiek firma padnie w podobnym scenariuszu. Jeśli nawet, to nie te najtańsze dla konsumentów i jeszcze z potencjalnym wsparciem chińskiego rządu.

Nie wiem czy przed modelami językowymi w obecnym ich kształcie jest jeszcze jakaś daleko droga rozwoju inna niż optymalizacje (czyli nie przełom w znaczeniu agi). W zasadzie cały internet już został zużyty, jako zbiór uczący. Jeśli coś ma klękać, to chyba szybciej to.

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Ale nie ma się co cieszyć. Musk i inni chętnie przejmą.

Coś tam pewnie przejmą, ale MS też powoli łapie zadyszkę, ponoć wydali większość rezerw. Kto tym razem i w kogo zainwestuje wirtualne biliony? 

Daleko mi do optymizmu, ale jednak czuję radość widząc takie światełka nadziei.

Opublikowano (edytowane)

Krsytem to jakiś lichy sklep, czy już wychodzimy na prostą, drogą prostą? :E 
https://www.krsystem.pl/patriot_ddr5_viper_venom_32gb6400_2x16gb_cl32-item-72682.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=d91d9064-7166-08ed-339f-3366ddd13f14

1500 zł, to takie tam prawie x4 drożej.

3 godziny temu, Marvf napisał(a):

616379639_26540546958866351_7094877796845690380_n.jpg

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
3 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Krsytem to jakiś lichy sklep, czy już wychodzimy na prostą, drogą prostą? :E 
https://www.krsystem.pl/patriot_ddr5_viper_venom_32gb6400_2x16gb_cl32-item-72682.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=d91d9064-7166-08ed-339f-3366ddd13f14

1500 zł, to takie tam prawie x4 drożej.

100 zł taniej niż 6000 MHz CL 30, ceny już nie chcą iść do góry, czyżby sufit osiągnięty? :E

Opublikowano
17 godzin temu, Pawcio napisał(a):

Najlepsze jest to, że pamięci w sklepach jest pod dostatkiem, tylko ceny są kosmiczne.

Zupełne przeciwieństwo czasów kryptozarazy, kiedy kart graficznych fizycznie brakowało, bo większość leciała z miejsca do kopalni, a mimo to ceny gpu wzrosły znacznie mniej.

No właśnie, karty oprócz graczy głównie kupowali kopacze, ram tymczasem kupują głównie użytkownicy pc w tym gracze. Więc popyt na to jest dużo mniejszy niż wtedy na gpu.

10 godzin temu, leven napisał(a):

Musk sam się wykończy - krąży w chmurach.

Raczej tańczy.

Opublikowano (edytowane)

Niech się kisi na półkach, w końcu ramu nie brakuje. Wbrew pozorom tych co zapłacą każdą cenę nie ma tak wiele. To widać po tym jaki ruch się zrobił w temacie LGA1700 i AM4. Większość komputerów jakie się teraz składa to stare platformy.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)

To chyba jest tak:

kości 8GB np. 2x8GB mogą nie spaść mocno, bo to wybierają osoby szukające oszczędności przy zakupie komputera "ogólnie do wszystkiego" bez nacisku na gry lub do grania w Minecrafta o Fortnite'a. 

2x16GB kupują głównie gracze, a to nie jest wcale 90% rynku PC. 

Myślę, że ceny kości 32, 48 i 64 polecą jeszcze i zostaną bardzo wysoko, bo tutaj kupować będą ludzie, których stać lub którym to się zwróci, bo potrzebują narzędzia do pracy. No i do ajajów, choć tutaj to nie wiem, czy desktop z RAM + VRAM w ogóle będzie przez nich brany pod uwagę, czy może jednak platformy takie jak Strix Halo czy karty z 48-64GB VRAMu będą wybierane zamiast desktopów. Strix Halo obsługuje jedynie so-dimm i LPDDR5x.

Niedobory są i będą, tylko że jak nikt nie kupuje, to nie bardzo mają sens kolejne podwyżki. Mi coś się zdaje, że 2x16GB 6000 CL30 nie spadnie do tysiaka w ciągu 2 lat. A już na pewno nie do 500. 

Obym się mylił. 

* *

Update o 5070 ti

Wczoraj wróciło na 7 ofert. 

Dziś został tylko jeden model karty (Palit). 5 ofert poniżej 4100

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Teraz, Strutter napisał(a):

@Lameismyname

Pracuję w korpo. Popularne porzekadło o rzekomej decyzyjności księgowych przy niekorzystnych dla konsumentów sytuacjach to krzywdzący mit. Takie decyzje zapadają kilka poziomów wyżej.

Okej rozumiem. Po głębszym zastanowieniu ma to sens.
W końcu dlaczego zwykli etatowi pracownicy mięliby podejmować decyzje takiego szczebla.

Opublikowano

@Lameismyname

Dokładnie tak.

@janek25

W dużych korporacjach decyzje o tym, jak wygląda produkt i jak długo ma działać, zapadają w działach typu R&D / Engineering, Product Management, Operations / Manufacturing czy Supply Chain / Procurement, ale finalnie na poziomie dyrektorów, VP i C‑level. Księgowość (AP / PTP, AR / OTC, GL / RTR) nie ma z tym nic wspólnego - zajmuje się rozliczeniami, nie produkcją.

Opublikowano

@janek25

To, co opisujesz, brzmi jak dział zaopatrzenia / logistyki. W wielu firmach niekorpo potocznie mówi się na to „kwatermistrzowski”. Często wygląda to tak, że limit kosztów ustala dyrektor, a potem zrzuca „winę” na księgowego, bo ten jest „od pieniędzy” i najłatwiej się na niego powołać. W korpo o takim „kwatermistrzowskim” nigdy nie słyszałem.

U mitologizowanych korpo księgowych procesy są pocięte na możliwie małe kawałki (GL / RTR zwykle większe, AP / AR mniejsze), więc trudno o takie skróty decyzyjne jak w małych firmach. Spółki od RAM‑u i SSD to najczęściej podmioty giełdowe. Tam C‑level odpowiada przed akcjonariuszami, którzy wymagają ciągłego wzrostu w obecnym modelu ekonomicznym.

W skrócie - kto nie jest na giełdzie i sam decyduje o swojej firmie, ten może pozwolić sobie na sensowne strategie długoterminowe. To właśnie z giełdówek wzięło się „enshittification”.

Opublikowano
30 minut temu, Alek_M napisał(a):

Ja mam pytanie odnośnie tematu tego wątka, czy RAMU już zabrakło, bo nie wiem kiedy wejść ponownie? :konik:

Pamięci nie brakuje, ceny stoją od tygodni w miejscu, niektóre sklepy obniżają cenę. 

obraz.thumb.png.c854ae1481cc0db39093f760e8ba3d1d.png