Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

@Lameismyname Miałeś takie same chłodzenie jak u mnie. Powiedz jak z temperaturami po przesiadce na AIO wychodzi?

Jest jakiś zysk 

Wiesz co, nie mam screenów aby bezpośrednio porównać stres i idle, poza tym po drodze zmieniłem obudowę na mniejszą i robiłem roszady wentylatorów. W tym momencie mam w spoczynku 42*C i kontroler wentylatorów od CPU pokazuje mi 545 RPM. Pompka jest bezgłośna.
Odpaliłem teraz na szybko bencha z CPU-Z aby obciążyć procesor, to pokazuje 60*C i wentylatory mają nadal te 545 RPM, jedynie pompka chodzi szybciej ale jest komplenie niesłyszalna nawet przy pełnej mocy. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to na Thermalright Phantom Spirit 120 miałem w benchu CPU-Z 70*C i dużo wyższe obroty wentylatorów. Przy procesorach jak 9800X3D myślę, że warto i prawdopodobnie każde wodne 360 da Ci realną zmianę. Unikaj tych z głośną pompką (np. Arctic ALF III). Jak nie masz miejsca na 360 to sprawdź czy Ci wejdzie 280, bo ma większe wentylatory i bliżej mu wydajnością do 360 jak do 240 co nieraz widziałem na testach.

A wracając do ramu. Szukam ostatnio DDR4 do reanimacji starszego kompa na intelu i widzę, że też ceny są niewąskie.
Nie przypominam sobie aby kiedykolwiek było takie wariactwo akurat z pamięciami...

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A wracając do ramu. Szukam ostatnio DDR4 do reanimacji starszego kompa na intelu i widzę, że też ceny są niewąskie.
Nie przypominam sobie aby kiedykolwiek było takie wariactwo akurat z pamięciami...

Jak składałem AM5 sprzedałem  swoje G,Skill  2x16 3600/cl36 za 200. Tyle że zostały w rodzinie , a tu nagle cyk i ceny w górę , temu co sprzedałem wziął za nie 700.Ale kto wiedział.

6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

w spoczynku 42*C

Zrzutekranu2026-06-23164852.png.eccc29302a6d68dff7e0e4a601d69c85.png

Tyle na powietrzu w spoczynku.

W pokoju 26 stopni

W grach też jest chłodno.

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak nie masz miejsca na 360 to sprawdź czy Ci wejdzie 280, bo ma większe wentylatory i bliżej mu wydajnością do 360 jak do 240 co nieraz widziałem na testach.

Miejsce mam na górze na 240 . Ale nie mogę się przełamać do wody . 

A jak już to myślę o, be quiet! Light Loop 240 mm

Zrzut ekranu 2026-06-23 165534.png

Opublikowano
W dniu 23.06.2026 o 16:47, AudRob napisał(a):

A jak już to myślę o, be quiet! Light Loop 240 mm

Zrzut ekranu 2026-06-23 165534.png

Do 60% pompka w zasadzie niesłyszalna, dobra jakość wykonania, montaż z offsetem dla AM5 w standardzie, estetyka wg uznania. Generalnie mogę polecić, szkoda, że na top Ci nie wejdzie 360. Niby możesz na przód dać, ale to zaraz będą psioczyć na forum, że to źle i będzie podgrzewać wnętrze... W sumie jakby zamontować porządne wentylatory na topie i tyle, to nawet by tego nie odczuł, taka prawda.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 24.06.2026 o 18:57, CryptTM napisał(a):

Do 60% pompka w zasadzie niesłyszalna, dobra jakość wykonania, montaż z offsetem dla AM5 w standardzie, estetyka wg uznania. Generalnie mogę polecić, szkoda, że na top Ci nie wejdzie 360. Niby możesz na przód dać, ale to zaraz będą psioczyć na forum, że to źle i będzie podgrzewać wnętrze... W sumie jakby zamontować porządne wentylatory na topie i tyle, to nawet by tego nie odczuł, taka prawda.

Ta pompka naprawdę jest cicha ,  na prawie 2800 obrotów, jej praktycznie nie słychać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie, promocja nie z tej ziemi na ddr4, 2x8gb za 500 zł... Ale to najlepszy możliwy bin B-DIE. :E 
https://www.euro.com.pl/pamieci-ram/g-skill-trident-z-royal-ddr4-2x8gb-16gb-4600-cl18.bhtml

Nie umiem dogrzebać się do historii cen, ale AI twierdzi że bujały się w okolicy 1000 zł przed 2026r.

Tylko będzie szkoda ściągać radiatory, aby zastąpić lepszymi, ale robią takie nastawy przy 1.45v...
Tak, piszę to półżartem. ;) 

Edit. Już po... Mieli jedną sztukę czy co?

Edytowane przez musichunter1x