Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Takie medialne show często napędza zainteresowanie spółką i może wpływać na kurs akcji.

Z drugiej strony podobne deklaracje, czy zapowiedzi pojawiały się już wcześniej, a część z nich ostatecznie znalazła odzwierciedlenie w obecnych wycenach.

Rynek w pewnym stopniu zdążył je już uwzględnić, więc uwzględni również kolejny wzrost cen.

Utrzymanie cen i tak nie zwiększy popytu, a kto będzie musiał kupić RAM pokryje koszty magazynowania.

To oczywiście moje subiektywne odczucie, ale wydaje mi się, że za jakiś czas ceny zostaną mocno wywindowane, a później producenci będą organizować okresowe „promocje”, obniżając je o 200 zł względem wcześniej zawyżonego poziomu.

Dopóki produkcja pamięci na potrzeby AI pozostanie priorytetem dla producentów, dopóty segment konsumencki będzie miał jedynie marginalny wpływ na kształtowanie cen detalicznych.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.07.2026 o 14:30, kubon napisał(a):

dawno olxa nie sprawdzalem...

najtansze nowe 2x16 6000mhz z mozliwoscia wysylki olx 1440zł :E

jeszcze ze 2 miechy temu kolo 1200 mozna bylo dostac

800 jak dobrze szukałeś.

A dupa piecze jak się człowiek zastanawiał cz 48gb 8k mt za 700 nie wziąć bo nie wiadomo czy się kolekcje ddr4 pogoni...

pytałem ale nie miałem sumienia brać :E

https://ithardware.pl/aktualnosci/gigabyte_cxmt_ddr5_obsluga_plyty_amd_intel-52783.html

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

750 zł za Lexary 6000 CL28, zaplombowane, oczywiście wałek na fake aukcje allegro, to się Edek długo nie nacieszył, wcześniej wołał 900 :hihot:

A później apacze piszą że takie i takie to on na olx widział za tyle, powodzenia.

Musiałem to wrzucić bo nie wszyscy którzy czytają forum często jako goście nie są świadomi jak łatwo można stracić pieniądze.

Oszust znowu wrócił https://m.olx.pl/d/oferta/nowa-pamiec-ram-32gb-ddr5-rgb-6000mhz-cl30-lexar-ares-CID99-ID1bC1HQ.html

Screenshot_20260727_101651_Firefox.jpg

• Upvote 2
Opublikowano
20 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Dikson Spotkałem się z takim czymś na początku zeszłego roku na OLX, kilka takich kont zgłosiłem i je zablokowali. Widać, że jest to walka z wiatrakami, najwidoczniej dalej udaje im się oszukiwać ludzi. 

Miałem coś podobnego ale na kuriera DPD i paczka za pobraniem do tego niby klient pisał zawsze o trzeciej w nocy nigdy wcześniej jak zapytałem "Koniecznie DPD nie może być Poczta lub InPost " to cisza xD 

Opublikowano (edytowane)

Raz na ruski rok coś można trafić, ale to kwestia szczęścia i zdecydowania, aby być we właściwym momencie.
Ale okazyjnych cen ddr5 nie znam, bo taki śmietnik jest na olx, że odechciało się obserwowania, szczególnie że nie potrzebuję. :E 
DDR4 2x16GB można kupić za ~500 zł wolne oraz ~600-650 zł przeciętne 3600mhz cl18 np. goodram. za 750-900 zł bez problemu znajdzie się BDIE.

Valve coś już pisało o cenach ramu i konsumenckie maja laga parę miesięcy, więc będzie tylko gorzej w tym roku.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
2 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

Miałem coś podobnego ale na kuriera DPD i paczka za pobraniem do tego niby klient pisał zawsze o trzeciej w nocy nigdy wcześniej jak zapytałem "Koniecznie DPD nie może być Poczta lub InPost " to cisza xD 

To na kuriera nie spotkałem, tylko na ogłoszenie i kupno przez podanie email, gdzie wysyłają fałszywy link. :E

48 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Raz na ruski rok coś można trafić, ale to kwestia szczęścia i zdecydowania, aby być we właściwym momencie.
Ale okazyjnych cen ddr5 nie znam, bo taki śmietnik jest na olx, że odechciało się obserwowania, szczególnie że nie potrzebuję. :E 
DDR4 2x16GB można kupić za ~500 zł wolne oraz ~600-650 zł przeciętne 3600mhz cl18 np. goodram. za 750-900 zł bez problemu znajdzie się BDIE.

Valve coś już pisało o cenach ramu i konsumenckie maja laga parę miesięcy, więc będzie tylko gorzej w tym roku.

W sklepach przebicie spore, z drugiej ręki sporo taniej, a mogłoby jeszcze podrożeć, żeby na kawalerkę było. :hihot:

Opublikowano
21 minut temu, Doamdor napisał(a):

To na kuriera nie spotkałem, tylko na ogłoszenie i kupno przez podanie email, gdzie wysyłają fałszywy link. :E

Ale na OLX na PW linki działają chyba normalnie wystarczy dać bez kropek czy coś takiego , jakoś nr telefonu działają tylko jest monit żeby uważać 

Opublikowano

I taj dają linki w czacie, gdzie jest to physing, czy jak to się zwie. Wystarczy wklepać link w AI :E

Tak cxy inaczej takie durnoctwa to oczywiste oszustwo. Albo ta potrzeba zmiany danych do wysyłki olx, bo ma stare konto banku podane, więc może później wystawić na allegro.... To se od razu wystaw...

Opublikowano

Scamerów cała masa tam jest. Potrafią nawet do ciebie wydzwaniać z ofertami. Jak chce sprzedawać i daje dobrą ofertę jak na inne widoczne to pchać się w przesyłkę olx i żadnych maili czy nr telefonu nie podawać. Potem ci się włamują na konta i dalej scamują. Szukać okazji można ale nie dajcie się oszukiwać.

Opublikowano
36 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Spróbowałeś? Osiem minut od wstawienia postu i ogłoszenie już jest niedostępne 

Widziałem 32giga 5200cl40 za 1k z przesyłką olx. Nie wysyła, nie potwierdza kasa wraca. Tylko trzeba mieć resztę sprzętu już gotową by ci jakiś wydmuszek nie wkleili. Jak kupować to pytać się na jaką kwotę gwarancja bo jak ma wam ktoś potem oddać 600zł za takie kostki na gwarancji to pytanie czy lepiej dalej nie poszukać.

Opublikowano (edytowane)

Jakby ktoś szukał ciekawych kości BDIE to odsyłam trident royal 2x8gb 4600mhz cl18 do rtveuroagd, może wystawią w tamtej promocyjnej cenie - ~500 zł. :E
Kupiłem głównie dla czujnika temperatury i ciekawości, ale na zablokowanym napięciu kontrolera mają podobne nastawy do moich starych BDIE kupionych na forum lata temu <200 zł i nie będzie szkoda zmieniać radiatora na inny.

Edytowane przez musichunter1x