Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

W dniu 9.08.2026 o 16:00, musichunter1x napisał(a):

Jak ktoś chce to są używane ramy bdie 2x16gb za 680 zł na allegro...
Ale już rozumiem dlaczego ludzie kupują ddr5, nawet byle jakie... Jak już przepłacać, to można dopłacić do am5. :E 

To co się dzieje z cenami to jest kosmos. 

Obserwuje sobie G.Skille B-Die i ostatnio na Allegro Lokalnie sprzedały się kilka lat używane jak na screenie. :E A startowały z ceną 1595zł kilka miesięcy temu i tak powoli cena spadała. 

Zrzut ekranu 2026-08-12 165249.png

Edytowane przez Mark_
Opublikowano (edytowane)

Hah :E 
Większość pewnie szuka po nazwie, ale ja patrzę na wszystkie wystawione ramy w danych widełkach i po nastawach poznaję. 
2x16gb regularnie jest <900 zł, a nawet wisi, a mówię o BDIE, nawet Trident, czasem Royal.
Z resztą tamte za 680, obecnie 650 to też Trident tylko stare - 2018r.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
Godzinę temu, Mark_ napisał(a):

To co się dzieje z cenami to jest kosmos. 

Obserwuje sobie G.Skille B-Die i ostatnio na Allegro Lokalnie sprzedały się kilka lat używane jak na screenie. :E A startowały z ceną 1595zł kilka miesięcy temu i tak powoli cena spadała. 

Ceny w sklepie są mylące, nawet nowe nie sprzedałby w zbliżonej cenie jakie sklep może sobie wystawić. Z drugiej ręki można sporo taniej kupić pamięci, lecz i tak wydatek będzie nie mały. 

28 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Większość pewnie szuka po nazwie, ale ja patrzę na wszystkie wystawione ramy w danych widełkach i po nastawach poznaję. 
2x16gb regularnie jest <900 zł, a nawet wisi, a mówię o BDIE, nawet Trident, czasem Royal.

Szkoda sprzedawać, ale jak cena podskoczy, to będzie można się zastanowić, wtedy płytę zamieni się na DDR5. ;D

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Używając magicznego "bdie" niewiele się znajdzie, większość tego nie wpisuje, zapewne się nie zna i nie wie że warto i wtedy może lepiej sprzedać choć z drugiej strony i bez tego pójdzie drogo. W każdym razie ja typowałem po timigach i dacie produkcji co w G.Skillu jest łatwe choć niektórzy potrafią wrzucić tak zdjęcia że nie widać ani jednego ani drugiego a w ogłoszeniu napisać że 2x8/2x16 3200 CL16. :E

19 minut temu, Doamdor napisał(a):

Ceny w sklepie są mylące, nawet nowe nie sprzedałby w zbliżonej cenie jakie sklep może sobie wystawić. Z drugiej ręki można sporo taniej kupić pamięci, lecz i tak wydatek będzie nie mały. 

Sklepy też nie bardzo sprzedają, już jest bardzo słabo a w 4 kwartale to będzie całkowity upadek, nie wiem kto będzie dawał 3300zł za 5070 czy 3000zł za 5060Ti 16GB a przecież to nie koniec podwyżek. Jak to serio potrwa do 2029-2030 bo przyszły rok podwyżek jest już pewny to sporo sklepów padnie. 

Nawet używane bieda 3000-3200 z 16-19-19-39 są drogie. Takie jak ja mam 3600 16-16-16-36 ciężko dostać czy to 16 czy 32GB a jak są to jeszcze sporo droższe. Jak się popatrzy na ceny i na to że w DDR4 to już max 14 generacja z 2023 roku to rozsądek podpowiada że szkoda w to tyle pakować. Lepiej już nowa platforma i najtańsze DDR5. To samo jest z dyskami SSD i GPU używanymi o nowych nawet nie wspominając. 

Choćby taka 4070 Super to ludzie chcą tyle co za 5070 nową. :E A jak się trafia taniej to zaraz "czat wyłączony"  albo sprzedaje jakiś Yurii bez dowodu zakupu. :E

Edytowane przez Mark_
Opublikowano (edytowane)

Jeśli inwestorzy nie obudzą się gdzieś pod koniec roku lub okresu rozliczeniowego to nie wiem jacy debile tam pracują. :E
W energetyce mają jeszcze większym problem niż z ramem, więc mogą nie podłączyć do prądu sprzęt zamówionego na 2026-2028r.
Słyszałem, że jest problem z prądem, ale nie sądziłem że tak wielki. 
Edit. W 2033r będzie brakowało tyle energii ile obecnie jest używane do zasilenia połowy wszystkich data centres w USA, a może być gorzej. :boink:

Edytowane przez musichunter1x