Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.  Potrzebuję porady. Chcialbym zmienic auto. 
 Budżet 50 -75tys. Auto używane. Rodzina 2+2. Najczęściej będzie użytkowane, w 90 procentach w mieście Lublin. Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi. 
Codziennie kilka przejazdów ,praca, przedszkole, zakupy. Na pewno benzyna bądź hybryda toyoty.  
Auto do maksymalnie 4.70-4.75m dlugosci. 
Moje roczne przebiegi to 6- 8 tys. Ewentualnie 1tys wiecej jak pojedziemy na wakacje.  
I tak biorę pod uwagę. 
1. Sedan
1.1. Octavia model 3 badz 4 silniki 1.0 tsi 115km
1.4 tsi 150km badz 1.5 tsi 150km
2. Kombi 
2.1 Octavia modele i silniki jak wyżej. 
2.2 VW golf VII silniki jak wyżej. 
2.3 TOYOTA auris hybryda badz corolla hybryda (tutaj nie wiem czy na corolle kombi nie za mały budzet). Ewentualnie 1.6 132km benzyna
2.4 renault megane 1.3 140km
2.5 honda civic tourer 1.8 142km
2.6 hyundai i30 1.5 110km, 1.4 140km badz 1.5 160k
2.7 kia ceed 1.4 140km 1.5 160km
3. Minivan
3.1 VW touran 1.4 150km 1.5 150km
4. Suv
4.1 honda crv 2.0 155km 
4.2 mazda cx5 I badz cx5 II 2.0 160 czy 165km. 
4.3 mitsubishi outlander 2.0 mivec. 
4.4 VW tiguan 1.4 150km, 1.5 150km
Wiem, ze rozrzut duzy ale może uda mi się kilkoma modelami pojeździć i zobaczyc co mi lepiej siedzi. Najstarsze będą suvy, najmłodsze to octavia 1.0 tsi badz renault megane.  Aktualnie jeżdżę 9 lat ford c-max 1.6 109km z 2007 i auto ostatnio po wymianie rozrządu, serwis olejowy. Tylko juz trochę stary i opatrzył się. Proszę o poradę, może lepiej jakieś modele wykluczyć. 

Opublikowano

Outlander jest niewygodny w mieście, duże auto z kiepskim skrętem, a 2.0 bez gazu żłopie jak wściekłe przy czym jest kompletnie bezawaryjne, CX-5 trochę mniejsza ale spalanie w mieście też kosmos. Do takiej jazdy szukaj czegoś max 1.6L i kombika, żeby było gdzie dziecięce zachcianki na urlop zapakować.

Opublikowano (edytowane)

jesli to ma byc małoawaryjne  i jest to kluczowy aspekt to z wymienionych nie bedzie lepszego auta niz corolka kombi benzyna w hybrydzie z e-cvt

przykładowe ogłoszenie (to tylko przykład a nie propozycja zakupu)

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-corolla-ID6HFJeu.html

system informuje ze powyższa cena jest w granicach średniej wiec teoretycznie za 70000 mozna kupic kombi hybrydę 3 letnią

Edytowane przez Oldman
Opublikowano

Miałem służbowe 2 Aurisy ( hatchback 1.6 benzyna i kombi i 1.6 Diesel i 2 Corolle ( sedan). Miałem wrażenie, że Auris był lepiej wygłuszony niż Corolla. Ogólnie najlepiej wspominam Aurisa kombi w dieslu. Chociaż miejsca było w nim tak sobie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, [email protected] napisał(a):

Czesc.  Potrzebuję porady. Chcialbym zmienic auto. 
 Budżet 50 -75tys. Auto używane. Rodzina 2+2. Najczęściej będzie użytkowane, w 90 procentach w mieście Lublin. Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi. 
Codziennie kilka przejazdów ,praca, przedszkole, zakupy. Na pewno benzyna bądź hybryda toyoty.  
Auto do maksymalnie 4.70-4.75m dlugosci. 
Moje roczne przebiegi to 6- 8 tys. Ewentualnie 1tys wiecej jak pojedziemy na wakacje.  
I tak biorę pod uwagę. 
1. Sedan
1.1. Octavia model 3 badz 4 silniki 1.0 tsi 115km
1.4 tsi 150km badz 1.5 tsi 150km
2. Kombi 
2.1 Octavia modele i silniki jak wyżej. 
2.2 VW golf VII silniki jak wyżej. 
2.3 TOYOTA auris hybryda badz corolla hybryda (tutaj nie wiem czy na corolle kombi nie za mały budzet). Ewentualnie 1.6 132km benzyna
2.4 renault megane 1.3 140km
2.5 honda civic tourer 1.8 142km
2.6 hyundai i30 1.5 110km, 1.4 140km badz 1.5 160k
2.7 kia ceed 1.4 140km 1.5 160km
3. Minivan
3.1 VW touran 1.4 150km 1.5 150km
4. Suv
4.1 honda crv 2.0 155km 
4.2 mazda cx5 I badz cx5 II 2.0 160 czy 165km. 
4.3 mitsubishi outlander 2.0 mivec. 
4.4 VW tiguan 1.4 150km, 1.5 150km
Wiem, ze rozrzut duzy ale może uda mi się kilkoma modelami pojeździć i zobaczyc co mi lepiej siedzi. Najstarsze będą suvy, najmłodsze to octavia 1.0 tsi badz renault megane.  Aktualnie jeżdżę 9 lat ford c-max 1.6 109km z 2007 i auto ostatnio po wymianie rozrządu, serwis olejowy. Tylko juz trochę stary i opatrzył się. Proszę o poradę, może lepiej jakieś modele wykluczyć. 

Ha. Sam się przesiadłem z C-Max na inne przy rodzinie 2+2. Niejaki rok temu szukałem znów czegoś "rodzinnego". 

Masz Panie Problem... ;)

Przy takich założeniach jednak celował bym w coś nowego... Mniejsze SUV są po 80tys, także...

43 minuty temu, Oldman napisał(a):

jesli to ma byc małoawaryjne  i jest to kluczowy aspekt to z wymienionych nie bedzie lepszego auta niz corolka kombi benzyna w hybrydzie z e-cvt

przykładowe ogłoszenie (to tylko przykład a nie propozycja zakupu)

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-corolla-ID6HFJeu.html

system informuje ze powyższa cena jest w granicach średniej wiec teoretycznie za 70000 mozna kupic kombi hybrydę 3 letnią

Z przelotem 200tys km... 3 letnie...

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
14 minut temu, Petru23 napisał(a):

Ha. Sam się przesiadłem z C-Max na inne przy rodzinie 2+2. Niejaki rok temu szukałem znów czegoś "rodzinnego". 

Masz Panie Problem... ;)

Przy takich założeniach jednak celował bym w coś nowego... Mniejsze SUV są po 80tys, także...

Mogę zapytać na jakie auto zmienił Pan c maxa?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, [email protected] napisał(a):

Mogę zapytać na jakie auto zmienił Pan c maxa?

Nie znalazlem do miasta (Kielce) nic w budżecie nawet właśnie 70tys co miałoby być potencjalnie bezawaryjne itp. Wolałem dopłacić do nowego za ok 80-90tys. Miało być MG ZS lub KGM Korando bo różnice w budżecie bym uzupełnił. Ale, że mając cmaxa miałem jednocześnie firmowego forda kuge to jednak skończyło się finalnie na nowej Kudze w hybrydzie za 2x budzet w najmie długoterminowym na jdg

C-Max też dużo oferował ;)

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mg-zs-ID6HKxXi.html

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, KiloKush napisał(a):

Miałem służbowe 2 Aurisy ( hatchback 1.6 benzyna i kombi i 1.6 Diesel i 2 Corolle ( sedan). Miałem wrażenie, że Auris był lepiej wygłuszony niż Corolla. Ogólnie najlepiej wspominam Aurisa kombi w dieslu. Chociaż miejsca było w nim tak sobie.

ja to wogole nie rozpatruje takiego parametru jak wygłuszenie przy wyborze bo obecne auta tego po prostu nie mają (nawet taki lexus czy inne marki nawet droższe mają drzwi puste w środku ), jak ktoś chce mieć cicho to niech sobie zrobi lub odda do firmy która sie tym zajmuje. Oczywiscie z pewnych konstrukcyjnych przyczyn będą auta cichsze i głosniejsze, byc moze faktycznie ten Auris był cichszy niz Corolla ale obstawiam ze oba były tak samo wygłuszone (czy raczej nie wygłuszone :P )

Oczywiscie zdarzają się wyjątki w zakresie wygłuszenia ale to są naprawde wyjątki (i czesto dotyczą oczywiscie wybranych miejsc a nie całego auta)

Edytowane przez Oldman
Opublikowano

Ogólnie to po prostu miałem wrażenie, że Auris miał lepsze materiały w środku. Dla mnie wygłuszenie jest ważne do tego stopnia żeby dało się jechać na autostradzie bez męczenia się. 

A cena MG HS jest niezła. Do 70 tys 2-3 letnie auto z małymi przebiegami. 

Opublikowano
6 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Aw, shit! Here we go again.

5 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Jak nie masz styczności z tymi autami to ich nie polecaj. Mam w firmie jednego ZSa, o ile póki co jest bezawaryjny po 30kkm tak np. multimedia to nieśmieszny żart.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nowe auto za 79k pln , czyli tanie, a ten o radio płacze, lepiej auto z nalotem brać po firmowym leasingu bo ekranik w radiu będzie bardziej kolorowy %-)

Brat ma takiego mg, jako 2 auto dla żony, co prawda w hybrydzie i bogatsza wersję, ale bardzo chwali.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Jak nie masz styczności z tymi autami to ich nie polecaj. Mam w firmie jednego ZSa, o ile póki co jest bezawaryjny po 30kkm tak np. multimedia to nieśmieszny żart.

@Petru23 lubi polecać auta z którymi nie ma styczności, do tego sam nigdy ich nie kupił gdy szukał dla siebie :E 

Ile razy to przerabialiśmy :D :rotfl2:

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, mikefizjo napisał(a):

Najczęściej będzie użytkowane, w 90 procentach w mieście Lublin. Przekładam bezawaryjnosc nad osiągi

Proszę o poradę, może lepiej jakieś modele wykluczyć. 

niom . wszystkie spalinowe :E

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Petru23 lubi polecać auta z którymi nie ma styczności, do tego sam nigdy ich nie kupił gdy szukał dla siebie :E 

Ile razy to przerabialiśmy :D :rotfl2:

Mniej niż miłośników poleasingowych, trupów z nalotem, bez gwary, uj wie jak traktowanych. Mając do wyboru nowe auto z gwarancją, dobrze wyposażone za 80k, a przechodzone bez gwary, nie wiadomo jak traktowane za 70k trzeba być naprawdę mało brozsądnym żeby wybrać taką potencjalną minę.

Potem płacz na internetach, jak to mnie oszukujo, patologie rynku aut używanych itp.

• Haha 1
Opublikowano

Nie jestem przekonany do nowego chińczyka. Tym bardziej za 79tys. Nie chcę więcej dokładać. Ale realia sa takie ze za 80 tys to kupię Hondę crv 2.0 155km z 2016-2017r, moze rok młodsza mazdę crv. Duzo taniej tsi badz renault megane z 1.3 140km

Opublikowano (edytowane)

jak już szukacie czegos naprawde mało awaryjnego to polece ten model

flintstones.jpg

zalety:

zerowe zużycie paliwa
zero spalin
praktycznie bezobsługowy
nie trzeba wymieniać opon

wady:
małe przyspieszenie
troszke twarde zawieszenie

a już tak bardziej na poważnie to ja na razie omijałbym wszelkie chińczyki bo te modele co do tej pory wyszły na europe mimo że na papierze wyglądają czasami bardzo korzystnie to w praktyce mają wiele "niespodzianek" 

Edytowane przez Oldman
Opublikowano (edytowane)

Jakie to niespodzianki, maja chińczyki z gwarancją, których to nie mają używki od niewiadomo kogo, z gwarancją do bramy, potem sie nie znamy? 

Takie pitolenie zbieraczy starych zbyrów, to samo słyszałem jak 6 lat temu kupowalem dustera, szwagier pitolił "70k za Dacię? Ja za tyle kupiłem superba używanego" , potem władował w niego kupę kasy, a finalnie i tak sprzedał z stratą, ja do poniedziałku nie miałem problemów, teraz musiałem akumulator kupić. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Mniej niż miłośników poleasingowych, trupów z nalotem, bez gwary, uj wie jak traktowanych. Mając do wyboru nowe auto z gwarancją, dobrze wyposażone za 80k, a przechodzone bez gwary, nie wiadomo jak traktowane za 70k trzeba być naprawdę mało brozsądnym żeby wybrać taką potencjalną minę.

Potem płacz na internetach, jak to mnie oszukujo, patologie rynku aut używanych itp.

Widzę że nie siedzisz w temacie...tu w ogóle nie o to chodzi :D 

edit

Przynajmniej jeśli idzie o moją wypowiedź :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Trafiło się trzech odklejonych...

Gościu ma rodzinę 2+2, potrzebuje w miarę dużego auta, a wy mu z nowymi, chińskimi kompaktami wylatujecie... No litości, nieco rozumu. I piszę to jako ojciec rodziny 2+2. W życiu bym się nie zdecydował na tak małe auto mając małe dzieci. Pomijając wszelkie radia i inne pierdoły to nawet przy zderzeniu większe = bezpieczniejsze, a wy wszystko do pieniędzy sprowadzacie i bo nowy. I co z tego? Sam znam dwa przypadki, gdzie w nowym był silnik wymieniany. No a trzeci odklejony już elektryka będzie polecał, nie wiedząc po pierwsze nic o warunkach pytającego, a po drugie wymagania są podane wprost i ktoś czytać nie umie. Weźcie się rozpędzcie i pierdolni*ie w drzwi od stodoły zamiast w klawisze palcami.

Przede wszystkim autorze to zdecydowanie się przejedź każdym z proponowanych, Lublin dla mnie to tragedia do jazdy więc tutaj martwiłbym się o zawieszenie, raczej coś z miększym chyba, że godzisz się na wypadanie plomb ale za to dobre prowadzenie i częstsze wymiany elementów zawieszenia. O silnikach się nie wypowiem za bardzo. Głos na Megane lub konkurencję. Ale Megane będzie nowsze i być może lepiej wyposażone za te same pieniądze co VAG, koreńce tak samo jak Megane.

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 2
Opublikowano

Ogólnie co do dustera, to 3-4 lata temu był na nie boom...szef z Danii praktycznie tylko je przywoził bo schodziło na pniu. Że ostatni sprzedawał się rok, to przestał już je przywozić. Widocznie rynek używek się nasycił.