Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/potezna-utrata-wartosci-chinskich-aut-po-wycofaniu-sie-importera-z-polski/l23gk7p

Chyba nawet już było wrzucane...ale osobiście nie chciałbym być właścicielem takiego auta, co z tego że mamy gwarę, choćby nawet było tak "bezawaryjne" jak auta europejskie. No nie i już. 

Niestety nie wiadomo która marka z obecnej ofensywy przetrwa na rynku, dlatego nie pchałbym się w to tak na dzień dzisiejszy :) 

• Upvote 2
Opublikowano
38 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Niestety nie wiadomo która marka z obecnej ofensywy przetrwa na rynku, dlatego nie pchałbym się w to tak na dzień dzisiejszy :) 

imo geely, byd, moze cos z chery jezeli mial bym wybierac na teraz. nie ma co generalizowac, ze wszystko co chinskie jest zle. te marki/grupy maja +20-30 lat, a z takim podejscie marki np saic-mg, geely-volvo, mb/geely-smart tez mozna by przekreslic "bo chinskie" . na pewno trzeba byc ostroznyn i nad kazdym trzeba sie pochylic i zweyfikowac, ale zakladanie w kazdy przypadku, ze one padna/znikna, za pare lat, jest troche takim negatywnym nakrecaniem sie. rynek jest bardziej chinki niz nam sie wydaje, a nasze nastawienie, to efekt wpajania nam przez dekady, ze "zachdnie automotive jest najlepsze". no nie jest. juz nie.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@SuLac0ja tu nie generalizuję, od początku piszę w tym temacie, że może za kilka lat sam kupię...ale nie teraz, bo obecnie jednak jest to większe ryzyko niż kupowanie czegoś europejskiego czy koreańskiego, pisałem też że teraz czasem strach zmienić 10 czy 15 latka na 2-5 latka żeby sobie nie strzelić w stopę (nie zacieśniłem tu do chińczyków, tylko do całej motoryzacji;) Niektórzy tu nie potrafią ogarnąć, że tak naprawdę zbyt wcześnie by mówić o awaryjności czy też bezawaryjności tych pojazdów, niech pojeżdżą te kilka lat po naszych drogach, niech zrobią kilkaset tysięcy km, wtedy tak naprawdę można wrócić do dyskusji. Słynna awaryjność 1.2PT też dopiero wyszła po czasie, nie od razu.

edit

Ja w końcu od lat jeżdżę "autami na F", więc nie kieruję się stereotypami :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak tylko widzisz, za chwile nie bedziesz mial i tak wyboru ;) obecnie jeszcze  (w coraz mniejszym zakresie) masz i dokonujesz go mniej lub bardziej swiadomie w kwestii "kto jest wlascicielem/produkuje".  

wspomniany 1.2PT. ludzie "zaufali" marketingowi i poszli kupowac. i nadal kupuja, bo marketing powiedzial, ze "naprawili" . przekonamy sie za kilkaset tys km ;) sytuacje w automotive mamy obecnie taka, ze zadna marka nie jest godna zaufania. skala "joint venture", platform, projektow jest taka, ze kupujac jakis model teraz, za pare lat moze sie okazac, ze wspolpraca sie skonczyla/popsula i np. Ford odesle cie do VW, a VW do SAIC, tak samo jak Audi. a MB do BAIC lub Geely ... wybierajac teraz nowe auto, mialbym mimo wszystko spory dylemat, kupic europejskego "skladaka", czy "calego" chinczyka z marek , ktore wymienilem :hmm: 

Opublikowano (edytowane)

Ale jeszcze mam ;) Choć akurat nie planuję szybko zmieniać, bo mam ciekawsze inwestycje niż auta :) Może akurat jak będę zmieniał to już będzie coś można więcej powiedzieć w temacie awaryjności chińczyków :E 

Oczywiście niech chopy kupują, przetrą szlaki, opisują tu na forum co i jak, dzięki nim będziemy wiedzieć więcej...tylko jakimś trafem sugerujący chińskie marki kupili europejskie :hmm:

Choć może być tak, że gdy będę kupował będzie jak z xiaomi w telefonach...na początku tanie, teraz ceny jak inni albo drożej :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Kilka lat bo  mi wystarczają obecne posiadane wozy (za miesiąc 11 i 15 letnie) i nie mam zamiaru ich wcześniej zmieniać ;)

Po europejczykach, japońcach czy koreańcach przykładowo wiem czego się spodziewać w kwestii blachy...tu też wielka niewiadoma i dopiero czas pokaże. Akurat dla mnie to ważny aspekt, bo trzymam auta długo jeśli nie ciśnie na wymianę (C5 już będzie ze mną niedługo 10 lat).

Edytowane przez Krzysiak
Literówki
  • Upvote 1
Opublikowano

dla mnie na te chwile najbardziej dyskfalifikującą rzeczą w chińskich autach jest to że oni do prawie kazdego auta niezaleznie od jego wielkosci wsadzają jakis randomowy silniczek 1,5 (jaki akurat mieli w magazynie), pomijając oczywisty fakt ze ten silnik jest czesto za słaby do wygodnej jazdy danym autem to jak zaczynasz szukac jakis informacji na temat tej jednostki napedowej to wtedy pomidor. nikt nic nie wie lub prawie nic nie wie na jego temat. Podobnie jest ze skrzyniami biegów i innymi dosyc istotnymi dla mnie rzeczami (ja nie kupuje aut na 3 lata)

• Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, Oldman napisał(a):

dla mnie na te chwile najbardziej dyskfalifikującą rzeczą w chińskich autach jest to że oni do prawie kazdego auta niezaleznie od jego wielkosci wsadzają jakis randomowy silniczek 1,5 (jaki akurat mieli w magazynie)

No faktycznie wsadzają Ci Chińczycy, randomowe 1,5l (bo akurat mieli w magazynie) do wielu aut, np.:

Volkswagen Taigo

Volkswagen T-Cross

Volkswagen T-Roc

Volkswagen Golf

Volkswagen Touran

Tak se wsadzają randomowy silniczek 1,5l. ... a nie czekaj :smiech:

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Ale OK, może źle kolegę @Oldman zrozumiałem. Uprzejmie więc proszę kolegę @Oldman o wyjaśnienie, co właściwie miał na myśli z tymi "randomowymi silnikami co akurat mieli na magazynie".

uzyłem nieco zartobliwego sformułowania , ale mialem na mysli ze ktos mógłby sobie cos takiego pomyslec patrząc jakie silniki i w jaki sposób są pakowane do chinskich aut, praktyka "jeden silnik do wszystkiego" jest dosyc w chinach popularna (mówiąc pół żartem wygląda to tak jakby pakowali do kazdego auta jeden silnik bez wiekszego zastanowienia bo akurat to im obniża koszty (co akurat jest prawdą))

przykład:

Geely (Volvo 1.5T )- Ten sam silnik stosowany w hatchbacku, SUV-ie i minivanie.

MG (SAIC 1.5T) Ten sam motor w MG ZS, MG HS i MG5.

GWM  (Haval 1.5T i 2.0T )Te same jednostki w kilku SUV-ach od małych do dużych.

BYD (1.5 + elektryk DM-i) Ten sam silnik spalinowy w PHEV-ach od małych sedanów do dużych SUV-ów

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Oldman dzięki za merytoryczne wyjaśnienie. Jednakże czy nie jest tak, że w samochodach europejskich (OPEL, czy choćby też VW) jeden silnik też ląduje w większej ilości modeli, czyli w sposób analogiczny do "Chińczyków"? Pamiętam jak kiedyś Opel dawał silnik 1.0 turbo do Opel Corsa i np. Opel Astra (sądzę, że to był ten sam model silnika).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Oldman napisał(a):

"jeden silnik do wszystkiego" jest dosyc w chinach popularna (mówiąc pół żartem wygląda to tak jakby pakowali do kazdego auta jeden silnik bez wiekszego zastanowienia bo akurat to im obniża koszty (co akurat jest prawdą))

To na przyszłość raczej plus niż minus, nie będzie problemu, jakiego chińczyka masz, części pasują do wszystkich, a i chyba są pewni tej konstrukcji, skoro tylko tę pakują, bo jak wyjdzie wada, to będzie we wszystkich chińczykach, a jak będzie ok, to będzie że trwałe motorki 

mimo wszystko i tak to raczej lepsze od 3 cylidrowych pierdzików, które "renomowane" marki pakują, zobaczymy ile takie pierdziki pożyją  

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
50 minut temu, Kyle napisał(a):

@Oldman dzięki za merytoryczne wyjaśnienie. Jednakże czy nie jest tak, że w samochodach europejskich (OPEL, czy choćby też VW) jeden silnik też ląduje w większej ilości modeli, czyli w sposób analogiczny do "Chińczyków"? Pamiętam jak kiedyś Opel dawał silnik 1.0 turbo do Opel Corsa i np. Opel Astra (sądzę, że to był ten sam model silnika).

oczywiscie ze tak , ponizej przykłady:

Grupa VAG (Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Cupra)

1.0 TSI – VW Polo, Golf, T-Cross; Škoda Fabia, Scala, Kamiq; SEAT Ibiza, Arona itd.

1.5 TSI – praktycznie wszystkie kompakty i crossovery VW/Audi/Škody/SEAT-a.

2.0 TDI – od VW Golf po Audi A6 i VW Transporter.

2.0 TFSI – Audi A3–A6, VW Golf GTI/R, Cupra Ateca itp.

Stellantis (Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Jeep, DS, Alfa Romeo)

1.2 PureTech – Peugeot 208/308/3008, Citroën C3/C4, Opel Corsa/Astra, DS 3/4, a nawet Fiat 500X.

1.6 PureTech / THP – w wielu większych modelach Peugeota, Citroëna, DS i Opel Grandland.

1.5 BlueHDi – od małych Peugeota 208/2008 do większych SUV-ów 5008 i DS 7.

Renault–Nissan–Mitsubishi

1.0 TCe / 1.3 TCe – Renault Clio, Captur, Megane; Dacia Sandero/Duster/Jogger; Nissan Qashqai/Juke.

1.5 dCi – od Clio przez Megane po Dacię i Nissan Qashqai.

Mercedes–Renault

1.5 dCi / 1.3 TCe – w Mercedesach A-Klasy, B-Klasy, CLA, GLA.

BMW i MINI

1.5 R3 (B38) – MINI Cooper, BMW serii 1, 2, 3.
2.0 R4 (B48) – od MINI Countryman po BMW X3 i serię 5.

Volvo i Geely

Volvo używa gamy silników 2.0 Drive-E (B420, D420) w: Volvo XC40, XC60, XC90, S60, V60, S90 itd.

Oraz w autach Geely i Polestar.

ja nie jestem przeciwnikiem redukowania kosztów produkcji i upraszczania serwisowania. Po prostu nie jestem zwolennikiem pchania małych silników do duzych aut.

Są oczywiscie marki które (przynajmniej na razie) idą trochę inną scieżką niż wiele chińczyków (jesli chodzi o dobór napędu do wielkosci samochodu). Np Toyota czy Mazda.

• Thanks 1
Opublikowano

Ale 1,5 to nie jest mały silnik, tylko vag ma 2 litrowe diesle i benzyny, a poza tym pakuje 1 litrowe 3 cylindrowe pierdziawki, 1,3 tce ma mniejszą pojemność a jak na razie dobrze to działa, 1.2 puretech to wiadomo ...  

Generalnie na czas obecny to wielka niewiadoma i taki argument do mnie przemawia, a nie jakieś fikołki z pojedynczymi autami po dzwonach, czy rwaniem kierownicy 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.12.2025 o 07:06, Krzysiak napisał(a):

Akurat siedzę w tej branży w pewien sposób i przez te lata poznałem podejście ludzi, te lata też nauczyły mnie że w 80% przypadków nie wolno wierzyć klientom 🤣

Tak doprecyzowując, to znasz podejście ludzi, korzystających z SKP, na której pracujesz. W małej miejscowości może być dwie a nawet trzy, na wioskach jedna na kilka wsi. Im większe miasto tym więcej SKP, które obsługuje dany procent okolicznych mieszkańców + przypadkowi szukający pieczątki. To którego społeczeństwa masz przekrój? 

SKP na 2024 było 5500 (zaokrągliłem).

Roczna średnia to ok 20mln badań . Negatywnych wyników przeglądu to średnio 2%.

Daje tylko kierunek wyliczeń. 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Oldman napisał(a):

oczywiscie ze tak , ponizej przykłady:

Grupa VAG (Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Cupra)

1.0 TSI – VW Polo, Golf, T-Cross; Škoda Fabia, Scala, Kamiq; SEAT Ibiza, Arona itd.

1.5 TSI – praktycznie wszystkie kompakty i crossovery VW/Audi/Škody/SEAT-a.

2.0 TDI – od VW Golf po Audi A6 i VW Transporter.

2.0 TFSI – Audi A3–A6, VW Golf GTI/R, Cupra Ateca itp.

Stellantis (Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Jeep, DS, Alfa Romeo)

1.2 PureTech – Peugeot 208/308/3008, Citroën C3/C4, Opel Corsa/Astra, DS 3/4, a nawet Fiat 500X.

1.6 PureTech / THP – w wielu większych modelach Peugeota, Citroëna, DS i Opel Grandland.

1.5 BlueHDi – od małych Peugeota 208/2008 do większych SUV-ów 5008 i DS 7.

Renault–Nissan–Mitsubishi

1.0 TCe / 1.3 TCe – Renault Clio, Captur, Megane; Dacia Sandero/Duster/Jogger; Nissan Qashqai/Juke.

1.5 dCi – od Clio przez Megane po Dacię i Nissan Qashqai.

Mercedes–Renault

1.5 dCi / 1.3 TCe – w Mercedesach A-Klasy, B-Klasy, CLA, GLA.

BMW i MINI

1.5 R3 (B38) – MINI Cooper, BMW serii 1, 2, 3.
2.0 R4 (B48) – od MINI Countryman po BMW X3 i serię 5.

Volvo i Geely

Volvo używa gamy silników 2.0 Drive-E (B420, D420) w: Volvo XC40, XC60, XC90, S60, V60, S90 itd.

Oraz w autach Geely i Polestar.

ja nie jestem przeciwnikiem redukowania kosztów produkcji i upraszczania serwisowania. Po prostu nie jestem zwolennikiem pchania małych silników do duzych aut.

Są oczywiscie marki które (przynajmniej na razie) idą trochę inną scieżką niż wiele chińczyków (jesli chodzi o dobór napędu do wielkosci samochodu). Np Toyota czy Mazda.

To jest norma przede wszystkim u "europejskich" producentów.

Ford w nie tak małym suv jak Kuga pcha 3-cyl 1,5eb. W formentorach masz też 1,5t. Francuzy dają znów 1,2 itp. 

Jeśli gama modelowa w różnych segmentach jest spora to normalne jest, że stosują te same podzespoły. Wskazywanie tego u Chińczyków jako negatyw jest lekka hipokryzją. Robią to, co od lat robi kontynentalna konkurencja.

Edytowane przez Petru23