Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Wskazywanie tego u Chińczyków jako negatyw jest lekka hipokryzją. Robią to, co od lat robi kontynentalna konkurencja.

a w którym miejscu ja napisałem na forum że europa robi inaczej? pokaż mi to miejsce. (sam nawet wspomniałem wyzej jak robi europa)

Tyle ze ja nie jestem fanem europejskiego podejscia tylko takiego jakie maja niektóre japonskie marki.

Chcecie kupowac sobie suva z silnikiem 1,2-1,5 to prosze bardzo ja nie zamierzam.

Opublikowano
11 minut temu, Oldman napisał(a):

Chcecie kupowac sobie suva z silnikiem 1,2-1,5 to prosze bardzo ja nie zamierzam.

No byłoby fajnie, gdyby w większych SUV dawali możliwość zakupu większego silnika i rodem z Toyota/Mazda wolnossącego. Nie mniej jednak 1,5 litra, to zawsze lepsze niż 1,2 litra. Analogicznie 4 cylindry lepsze niż 3.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, SuLac0 napisał(a):

a do czego wiekszy silnik w hybrydzie? :E

Po to by swobodniej (cisza) ciągnął samochód przy wyższych prędkościach np. 140 km/h, kiedy nie ma już energii do wspomagania napędu w akumulatorze trakcyjnym, a to wszystko bez turbo-doładowania.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
28 minut temu, SuLac0 napisał(a):

bo to chinczyk, wiec czegos trzeba sie doczepic ;) 

Czekam na argumenty o złej chińskiej motoryzacji, z wklejką z fejsa, jak to szyba się zbiła po wypadku, a w europejskich to by się nie zbiła, albo "testy" gościa, który będzie kopał w drzwi chińczyka i afera, bo się wgięły 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Oldman napisał(a):

a w którym miejscu ja napisałem na forum że europa robi inaczej? pokaż mi to miejsce. (sam nawet wspomniałem wyzej jak robi europa)

Tyle ze ja nie jestem fanem europejskiego podejscia tylko takiego jakie maja niektóre japonskie marki.

Wskazałem Twój post jako dobitne zobrazowanie tej kwestii ;)

Opublikowano (edytowane)

Tata mi dzisiaj zdał relację co do służbowego MG ZS 1.0 115KM, zrobił nim 40kkm od sierpnia zeszłego roku. 

Silnik - pomimo że w wielu autach 1.0 z podobną mocą wystarcza tak tutaj trzeba liczyć siły na zamiary przy ruszaniu na skrzyżowaniu itp, wyprzedzanie na krajówce nie istnieje.

Hamulce - trzeba brać większą poprawkę na zapas drogi do hamowania, wyraźnie dłuższa

Klimatyzacja - z przodu coś dmucha, przy dużych upałach 30+ nie daje rady, fotele z plastikowej skóry jeszcze to pogarszają, na tylnej kanapie można się ugotować

Multimedia - przy lekkim minusie wyświetlacz uruchamia się i pokazuje pierwsze ikony po 5-6km akurat jak do biura dojeżdża teraz bo chwilę przerwy ma na budowie. Ekran potrafi się zresetować w dowolnym momencie, android auto ma problemy z wieloma nawet markowymi kablami, tempomat sam potrafi się włączyć i za każdym razem ustawia 30km/h

Poza tym póki co mechanicznie bez awarii. Wycieraczki trzeba było kupować ba allegro bo serwis nie miał i nie wiedział kiedy będzie miał. 

Jak będę miał okazję to zajrzę pod spód tego wynalazku.

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 3
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, galakty napisał(a):

Czyli jest tanio, ale nie da się tym jeździć jak normalnym autem :E 

Wg. niektórych specjalistów tutaj szkalujemy chinole, a europejczyki są bardziej niedopracowane :E

Ciekawe ilu z nich ma styczność z tymi autami z aliexpress na co dzień, czy tak piszą żeby pisać i pie....lą farmazony bo się naczytali/naoglądali zachwytów nad nimi.

Ten MG jest u nas w firmie jaki ciekawostka i długo się to nie zmieni o ile w ogóle, żadnego więcej chinola nie kupimy :E

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Katystopej napisał(a):

oni nie widzą nic złego w działaniu :E

Ten centralny ekran jak rozumiem jest przez kilka kilometrów bezużyteczny, a oni "nie widzą problemu"? Czyli w sumie kamera cofania też się na samym początku nie wyświetla?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Ciekawe ilu z nich ma styczność z tymi autami z aliexpress na co dzień, czy tak piszą żeby pisać i pie....lą farmazony bo się naczytali/naoglądali zachwytów nad nimi.

gdzies juz to czytalem/widzialem. chyba w temacie BEV :hmm: przypadek? watpie :Up_to_s:

btw .tak z ciekawosci wrzucilem w przegladarke "Duster zamarzajacy ekran". no nie zgadniesz jakie wyniki sie pojawily :E przypomne tylko, ze ten MG ZS to poziom wlasnie Dustera . w kazdym badz razie, jeden i drugi oferuje tyle ile sa warte. na obecne realia :)

o, to jest dobre - dzialanie ekranu jest powiazane z cisnieniem w oponach wg serwisu :hahaha:

image.png.cbe760f7b6decaeede8ad386132f61e4.png

Edytowane przez SuLac0
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Dwóch moich znajomych opiewało świetność chińskich wozów już od dobrego roku, każde spotkanie, rozmowa kończyły się gadaniem o nich. Jakoś latem obydwaj kupowali nowe auta... żaden nie kupił chińczyka, jeden kupił dustera a drugi kuge (zbieżność aut z ludźmi z forum przypadkowa ;) ). Gdy zapytałem czemu nie chińczyki usłyszałem "no co ty, przecież nie będę beta testerem, za wcześnie na chinole" :hihot:

Ale za to jeden nie chwalił wcześniej chińskiej motoryzacji, kupił jajco 7 i sobie chwali na razie.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Świetny napęd choć nie wiadomo jak będzie z trwałością, ale reszta...multimedia tragedia!! Obsługa totalnie tępa, nieintuicyjna, najtańsze ekrany, włączanie durnego radia porażka, że nie wspomnę o ustawianiu klimy. Wnętrze to głównie tanie śmierdzące plastiki, tania cerata na siedzeniach, także wiemy skąd takie ceny. Zdecydowanie lepiej dopłacić do nowej mazdy cx 5 lub Tuscona. Sylwetka tez jakaś dziwna, u chińczyków cały czas te koła, mimo że duże to sprawiają wrażenie jakiś nieproporcjonalnie małych.

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Zdecydowanie lepiej dopłacić do nowej mazdy cx 5 lub Tuscona. 

a bez doplacania? bo tak mozna, doplacac, doplacac...i z 130k, zrobi sie 200k

a z podsumowania - hybryda z "kultura" lepsza niz w toyocie :E "czy fajny samochod?" - przyjemnie sie jezdzi, dynamiczny, cichy, ogolnie "zaskakujaco dobrze" :Up_to_s: 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, SuLac0 napisał(a):

a bez doplacania? bo tak mozna, doplacac, doplacac...i z 130k, zrobi sie 200k

a z podsumowania - hybryda z "kultura" lepsza niz w toyocie :E "czy fajny samochod?" - przyjemnie sie jezdzi, dynamiczny, cichy, ogolnie "zaskakujaco dobrze" :Up_to_s: 

Mazda startuje od 140 koła i wolałbym nawet te biedniejszą wersję niż chińczyka z tym co dają za friko ale nie działa jak należy a człowiek się męczy.

7 minut temu, SuLac0 napisał(a):

Jak na hybrydę, ale spalanie to takie sobie, od toyoty odstaje.

19 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Czekam na argumenty o złej chińskiej motoryzacji, z wklejką z fejsa, jak to szyba się zbiła po wypadku, a w europejskich to by się nie zbiła, albo "testy" gościa, który będzie kopał w drzwi chińczyka i afera, bo się wgięły 

A ja czekam, jak na rynku będzie sprzedanych tyle chińskich aut co europa sprzedała przez  minimum 20 lat i jaki wtedy będziesz kozak w tym temacie, ale raczej obstawiam, że skulisz ogon i znikniesz. 

• Upvote 1