Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Tak to działa w Tesli 3 z 2022r i tak samo działa to dzisiaj we wszystkich teslach. 
Ekran do niczego nie jest potrzebny! 

Nie tryj na suchym, bo se zepsujesz! ;) Jak ktoś umie czytać, to przeczytał i zrozumiał to co napisałeś wcześniej, że ekran nie potrzebny. Tym samym ten przypadek z autoświata ... dziwny :pajac:

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Czyli na potrzeby jechania konkurencji Niemca wrzucili zdjęcie Tesli bez manetki sugerując że nie ma sterowania a obecnie wszystkie takie sterowanie mają. Dodatkowo na podstawie materiału z 2020r sugerują że w 2025 to nie działa :E

Tak to działa w Tesli 3 z 2022r i tak samo działa to dzisiaj we wszystkich teslach. 
Ekran do niczego nie jest potrzebny! 

Bez znaczenia. Wrzucili ot tak zdjęcie z netu. Pismaki tak robią.

Ale sytuacja jest realna bo widziałeś chyba co z instrukcji Tesli 3 z 2018/2019 wynikało, prawda? :) 

Tego chyba nikt nie będzie próbował negować, co? :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

Nie tryj na suchym, bo se zepsujesz! ;) Jak ktoś umie czytać, to przeczytał i zrozumiał to co napisałeś wcześniej, że ekran nie potrzebny. Tym samym ten przypadek z autoświata ... dziwny :pajac:

No to chyba nie zrozumiałeś :) 

Przypadek z AutoŚwiat to ten sam co z BBC. Ot. Wyrok ostatniej instancji pojawił się późno. 

Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

No widzę, że nie zrozumiałeś, ale to typowe :) 

No, nie rozumiem. Wrzuciłem instrukcje Tesli 3. Wynika z niej wyraźnie, że nie było możliwości sterowania intensywnością pracy wycieraczek z manetki. Trzeba było na ekranie. 

To powinno zakończyć temat - bo ewidentnie niektóre Tesle miały taki sposób działania. Wynika to z oficjalnych dokumentów :) 

Opublikowano
33 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

(video)

Mów co chcesz ale to rozwiązanie jest kretyńskie - chcesz od razu nastawić najszybsze ruchy bo zlewa nagle to musisz przeklikać kilka razy, a jak przestrzelisz to od nowa :E I faktycznie, najszybsze ruchy wcale nie są takie szybkie. 

• Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tego chyba nikt nie będzie próbował negować, co? :) 

Jak najbardziej dlatego napisałem, że zapewne jakaś aktualizacja systemu zmieniła takie działanie wycieraczek jakie było w 2019r. 
Na pewno sterowanie wycieraczek z kierownicy/manetki działa od prawie 3 lat bo od tyłu lat ma styczność z tą marką i już na samym początku sterowanie działało.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Jak najbardziej dlatego napisałem, że zapewne jakaś aktualizacja systemu zmieniła takie działanie wycieraczek jakie było w 2019r. 
Na pewno sterowanie wycieraczek z kierownicy/manetki działa od prawie 3 lat bo od tyłu lat ma styczność z tą marką i już na samym początku sterowanie działało.

OK, bo myślałem że to się jednak nie przebiło (może po prostu do niektórych fakty nie docierają :) ). 

Co do pismaków - ktoś kto dodawał zdjęcie nie znał kontekstu zapewne. To typowe w tej branży. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

Mów co chcesz ale to rozwiązanie jest kretyńskie - chcesz od razu nastawić najszybsze ruchy bo zlewa nagle to musisz przeklikać kilka razy, a jak przestrzelisz to od nowa :E I faktycznie, najszybsze ruchy wcale nie są takie szybkie. 

Nie uważam to za najlepsze rozwiązanie ale da się to po chwili opanować do perfekcji. 
Automatyczne działanie wycieraczek w Tesli działa tragicznie więc kierowcy szybko się uczą manualnego przestawiania :E 

Będąc całkowicie szczerym to automatyczne wycieraczki w Tesli ze wszystkich aut jakimi dane mi było jeździć z tą funkcją działają najgorzej. Nie wiem co schrzanili ale auto wycieraczki działają tragicznie

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Co do pismaków - ktoś kto dodawał zdjęcie nie znał kontekstu zapewne. To typowe w tej branży. 

Nie sądzę bo materiał sugeruje problemy w czasie teraźniejszym a nie przeszłym.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, marko napisał(a):

Kiedy producenci zaczęli montować panele dotykowe na kierownicy, bardzo szybko przyszła krytyka, że to nie ma nic wspólnego z ergonomią. I część producentów już się wycofała. Ba. Organizacje ds. bezpieczeństwa stwierdziły, że obsługa dotykowa (czy wszystkie informacje jedynie na tablecie) jest niebezpieczna, i prawie wszyscy się z tym zgadzają. Tylko obrońcy Tesli się nie zgadzają. 

Specyficzna grupa, tzn. jeśli auto nie hamuje, bo ma skorodowane tarcze - pamiętaj to jest wina użytkownika, bo instrukcja tak podaje.

11 godzin temu, galakty napisał(a):

Pewnie wina Chińczyka, bo Tesla by im tego nie zrobiła!!!

Pewnie, że tak. Palili się w Rev2, a teraz sprzedaje się Rev3, więc to nie wina producenta że nie nabyli najnowszej rewizji.

Edytowane przez NotQuite
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, bergercs napisał(a):

JPRDL: to jest widok z pozycji kierowcy - od niczego nie trzeba odrywać wzroku:

obraz.thumb.png.613f42a13283a28e637a93c10396500e.png

A nie w "prawym dolnym rogu ekranu"

To gdzie Ty masz linie wzroku? Patrzysz na wysokości znaku ronda podczas jazdy czy na manetki? Lub jak z perspektywy fotki oczy masz ciut na kierownicą lub ona zasłania Ci widok? A jeszcze jak lekko skręcisz w lewo to manetka też zmienia położenie?

A czy jeśli już musisz oderwać wzrok od drogi spoglądając w dół przez wieniec kierownicy, szukając wzrokiem manetki, bo kierownica zasłania czy też na prawy dolny ekran przy stałej ikonie to jakaś różnica dla Ciebie jest?  

Wyjątkowo się zgodzę z m.in. Gordonem.

Albo organoleptycznie albo wzrokowo, bez wysilania zmysłów można i należy kontrolować wycieraczki. W szczególności w czasie jazdy w deszczu.

Nie ogarniam przesłania. Z wysokości klatki piersiowej pokaż jak to wygląda...

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
6 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Nie ogarniam przesłania. Z wysokości klatki piersiowej pokaż jak to wygląda...

Ty myślisz, że mam 120cm wzrostu? Z "linii oczu" widać idealnie manetki - i są w zasięgu wzroku patrząc na drogę. I nawet jeśli ich nie widać na tyle, że "odczyta" się ustawienie, to wystarczy na ułamek sekundy obniżyć wzrok - pomijając fakt, że jeżdżąc wcześniej dowolnym "normalnym" autem wystarczy sięgnąć dłonią i obrócić: bo tak jest w większości samochodów. Nie potrzeba czytać instrukcji, żeby używać. I jak chcę, jak w każdym normalnym samochodzie na maksa, to przekręcam na maksa, a nie naciskam i po dojściu do końca okazuje się, że samochód zmniejsza częstotliwość.

Ekran masz mocno w prawo - dodatkowo wyświetlający wiele informacji i musisz wyszukiwać.

Bronienie rozwiązania z Tesli jest delikatnie mówiąc głupie - po pierwsze gość przewalił w sądzie, po drugie Tesla sama wycofała się z tego debilnego rozwiązania (z ekranem, bo jak widać na filmiku wciąż trzeba przed zmianą częstotliwości kręcić "kulką" - zapewne wtedy na ekranie wyświetla się tryb pracy).

Jakoś nikt tu nie narzekał, że ma za dużo manetek i wolałby przycisk, kulkę i ekran. 

Mało tego - w "normalnym" aucie masz odrębne manetki do każdej funkcji - robi się "bezpośrednio" - czyli szybciej. W Tesli robisz wszystko jednym przełącznikiem, wcześniej trzeba wybrać funkcję, którą chce się zmienić: wymaga to dodatkowego czasu i jest bardziej angażujące uwagę. I jak w "normalnym" samochodzie spieprzy mi się przełącznik od wycieraczek - to ich nie włączę, ale reszta funkcji będzie działać - jak w Tesli padnie jeden prztyczek to nic nie będzie działać.

I bez odbioru - bo wszelkie próby bronienia ekranozy (czyli cięć kosztów przez producenta kosztem wygody użytkowania i bezpieczeństwa) jest dla mnie śmieszne.

Wcześniej wielka obrona wysuwanych klamek (w razie wypadku można oknem wyciągać ludzi) - już pojawiają się głosy o zakazie takiego rozwiązania; potem  nieprzechodzące przeglądów auta ze względu na hamulce - oczywiście wina kierowców, bo producent nie wpadł na banalny pomysł; teraz to. 

• Upvote 3
Opublikowano

Widzę że media teraz kolejną nagonkę na chinole kręcą, od kilku dni na FB mi wyskakują artykuły o tym, że auta chińskie szpiegują, wysyłają wszelkie dane do kraju ojczystego, no i że można będzie je unieruchomić zdalnie jeśli zajdzie potrzeba paraliżu w EU.

Opublikowano
11 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Widzę że media teraz kolejną nagonkę na chinole kręcą, od kilku dni na FB mi wyskakują artykuły o tym, że auta chińskie szpiegują, wysyłają wszelkie dane do kraju ojczystego, no i że można będzie je unieruchomić zdalnie jeśli zajdzie potrzeba paraliżu w EU.

To akurat znane zagrożenie. :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja jestem ciekaw czy przypadkiem nie ma szans aby w ramach planowanej ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa nie uznać chińskich producentów aut za dostawców wysokiego ryzyka (jak np Huawei i ZTE) - to by oznaczało że firmy objęte tą ustawą nie mogłyby korzystać z ich urządzeń. Muszę to sprawdzić :) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Ty myślisz, że mam 120cm wzrostu? Z "linii oczu" widać idealnie manetki - i są w zasięgu wzroku patrząc na drogę. I nawet jeśli ich nie widać na tyle, że "odczyta" się ustawienie, to wystarczy na ułamek sekundy obniżyć wzrok - pomijając fakt, że jeżdżąc wcześniej dowolnym "normalnym" autem wystarczy sięgnąć dłonią i obrócić: bo tak jest w większości samochodów. Nie potrzeba czytać instrukcji, żeby używać. I jak chcę, jak w każdym normalnym samochodzie na maksa, to przekręcam na maksa, a nie naciskam i po dojściu do końca okazuje się, że samochód zmniejsza częstotliwość.

Ekran masz mocno w prawo - dodatkowo wyświetlający wiele informacji i musisz wyszukiwać.

Bronienie rozwiązania z Tesli jest delikatnie mówiąc głupie - po pierwsze gość przewalił w sądzie, po drugie Tesla sama wycofała się z tego debilnego rozwiązania (z ekranem, bo jak widać na filmiku wciąż trzeba przed zmianą częstotliwości kręcić "kulką" - zapewne wtedy na ekranie wyświetla się tryb pracy).

Jakoś nikt tu nie narzekał, że ma za dużo manetek i wolałby przycisk, kulkę i ekran. 

Mało tego - w "normalnym" aucie masz odrębne manetki do każdej funkcji - robi się "bezpośrednio" - czyli szybciej. W Tesli robisz wszystko jednym przełącznikiem, wcześniej trzeba wybrać funkcję, którą chce się zmienić: wymaga to dodatkowego czasu i jest bardziej angażujące uwagę. I jak w "normalnym" samochodzie spieprzy mi się przełącznik od wycieraczek - to ich nie włączę, ale reszta funkcji będzie działać - jak w Tesli padnie jeden prztyczek to nic nie będzie działać.

I bez odbioru - bo wszelkie próby bronienia ekranozy (czyli cięć kosztów przez producenta kosztem wygody użytkowania i bezpieczeństwa) jest dla mnie śmieszne.

Wcześniej wielka obrona wysuwanych klamek (w razie wypadku można oknem wyciągać ludzi) - już pojawiają się głosy o zakazie takiego rozwiązania; potem  nieprzechodzące przeglądów auta ze względu na hamulce - oczywiście wina kierowców, bo producent nie wpadł na banalny pomysł; teraz to. 

Ale ja absolutnie nie bronie Tesli, doczytaj co napisałem bo chyba przerwałeś w połowie ;)

O perspektywę zdjęcia i jej zasadność pytałem. Ale mniejsza już o to

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Prywatnego użytkownika to i tak nie obchodzi, problem w tym że zbierają dane o infrastrukturze.

Na własne życzenie UE... 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Prywatnego użytkownika to i tak nie obchodzi, problem w tym że zbierają dane o infrastrukturze.

Na własne życzenie UE... 

Na szczęście infrastruktura krytyczna jest odcięta od internetu. Oczywiście mówię tutaj o sytuacji gdzie nie ma jakiegoś ukrytego modemu z kartą sim choć to też byłoby do wyłapania przez operatorów komórkowych. 

Opublikowano
11 minut temu, jarux napisał(a):

Z tego co wiem, to planowane jest coś innego - audyty bezpieczeństwa FW i przyznawanie certyfikatu. Bez tego certyfikatu nie będzie możliwe przystąpienie do przetargu. 

Audyty i do pewnego stopnia certyfikacja są planowane w nowelizacji ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa, ale ja miałem na myśli to:

image.thumb.png.d19f73415c9e9b6bd50d2350741c554d.png

Jestem ciekaw czy nie będzie chęci do uznania aut za "sprzęt". Patrząc po definicjach to gdyby uznać że np. monitoring pozycji auta jest usługą ICT to wtedy droga otwarta. I Minister mógłby uwalić całą chińską motoryzację dla ok. 100 tys. podmiotów ważnych i kluczowych w Polsce + ich dostawców, czyli z 1-1,5 mln firm w Polsce :E