Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, jarux napisał(a):

Na szczęście infrastruktura krytyczna jest odcięta od internetu. Oczywiście mówię tutaj o sytuacji gdzie nie ma jakiegoś ukrytego modemu z kartą sim choć to też byłoby do wyłapania przez operatorów komórkowych. 

Mi raczej chodziło o robienie zdjęć itp ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Audyty i do pewnego stopnia certyfikacja są planowane w nowelizacji ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa, ale ja miałem na myśli to:

image.thumb.png.d19f73415c9e9b6bd50d2350741c554d.png

Jestem ciekaw czy nie będzie chęci do uznania aut za "sprzęt". Patrząc po definicjach to gdyby uznać że np. monitoring pozycji auta jest usługą ICT to wtedy droga otwarta. I Minister mógłby uwalić całą chińską motoryzację dla ok. 100 tys. podmiotów ważnych i kluczowych w Polsce + ich dostawców, czyli z 1-1,5 mln firm w Polsce :E 

O to to, chodziło własnie o ustawe o cyberbezpieczeństwie. 

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Mi raczej chodziło o robienie zdjęć itp ;) 

Szczerze? Według mnie zdjęcia to najmniejszy problem:)

Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Gość dostał mandat bo był idiotą i grzebał w ustawieniach, zamiast zjechać na pobocze/parking i to ustawić.

Na autostradzie zjeżdżać na pobocze, bo auto tak debilnie zaprojektowane nie da się bezpiecznie użytkować.

Mocno pracujesz na tytul odklejeńca forum...

• Upvote 4
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Widzę że media teraz kolejną nagonkę na chinole kręcą, od kilku dni na FB mi wyskakują artykuły o tym, że auta chińskie szpiegują, wysyłają wszelkie dane do kraju ojczystego, no i że można będzie je unieruchomić zdalnie jeśli zajdzie potrzeba paraliżu w EU.

nie bez powodu Izrael zakazał wjazdom chińskich marek na teren swoich placówek wojskowych.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Sylwuś, ale od czyichś rodziców to Ty się łaskawie od**erdol. Już i tak zeszliście z poziomem dyskusji nisko, nie ma sensu kopać niżej.

10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie wspominając że to kolejny jednostkowy przypadek

Racja i chyba też zgadzam się z Tobą - pajac nie wiedział, że Tesla jest nieintuicyjna jak ją kupował, nie przeczytał instrukcji, więc zagapił się i wjechał w krzaki. Wina jest po obu stronach - zarówno kierowcy za bycie baranem jak i Tesli, za zmontowanie totalnie nieintuicyjnego pomysłu na obsługę wycieraczek.

Dlatego tak bardzo cieszę się, że od przyszłego roku (?) NCAP będzie wymagać FIZYCZNYCH przełączników do podstawowych funkcji auta.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, huudyy napisał(a):

nie bez powodu Izrael zakazał wjazdom chińskich marek na teren swoich placówek wojskowych.

Ciekawe jest to, że jak kupiłbyś rosyjskie auto to buuuuu ruska onuca straszne, ale chińskie mimo że też po złej stronie barykady stoją to już nie dość że nie ma problemu, to wręcz super bo pokazujesz niemieckiej motoryzacji środkowy palec :hihot: 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, huudyy napisał(a):

Sylwuś, ale od czyichś rodziców to Ty się łaskawie od**erdol. Już i tak zeszliście z poziomem dyskusji nisko, nie ma sensu kopać niżej.

Racja i chyba też zgadzam się z Tobą - pajac nie wiedział, że Tesla jest nieintuicyjna jak ją kupował, nie przeczytał instrukcji, więc zagapił się i wjechał w krzaki. Wina jest po obu stronach - zarówno kierowcy za bycie baranem jak i Tesli, za zmontowanie totalnie nieintuicyjnego pomysłu na obsługę wycieraczek.

Dlatego tak bardzo cieszę się, że od przyszłego roku (?) NCAP będzie wymagać FIZYCZNYCH przełączników do podstawowych funkcji auta.

1.

Masz rację, niepotrzebnie dałem sie sprowokować.

2. Dokładnie, tesla miała to źle zaprojektowane, ale to kierowca decyduje co robi. Mało co widział, więc nie powinien jechać dalej.

3. Również się z tego cieszę, bo to zaczyna być chore i trzeba to prawnie uregulować.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
31 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Mocno pracujesz na wizerunek rodziców i ich troski o twoje "dobre" wychowanie.

Ty za to mocno pracujesz na urlop ode mnie i wygrałeś  - bo widzę,że @eNeSik próbował po dobroci i nic

Miłego. 

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Zhao napisał(a):

Ty za to mocno pracujesz na urlop ode mnie i wygrałeś  - bo widzę,że @eNeSik próbował po dobroci i nic

Miłego. 

Probowalem, ale chyba za bardzo tolerancyjny i liberalny jestem. Za "mientki" :E 

Chcialem lajtowo ale niestety Zhao przyuwazyl go i 

5i97k0.gif

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

image.png.51f442ac78d0461e805841bf1336f90d.png

1 godzinę temu, jarux napisał(a):

O to to, chodziło własnie o ustawe o cyberbezpieczeństwie. 

To akurat ciekawostka, bo przedwczoraj skończyło się posiedzenie komisji sejmowej w tym przedmiocie. Obrady odrocozne do stycznia, bo nie ma konsensu m. in. w sprawie dostawców wysokiego ryzyka. 

Jak tak patrzę to dla niektórych podmiotów, tam gdzie transport jest istotnym elementem usługi kluczowej/ważnej to faktycznie taki zakaz chińskiego sprzętu mógłby mieć sens. :) 

1 godzinę temu, jarux napisał(a):

Szczerze? Według mnie zdjęcia to najmniejszy problem:)

Lokalizacja + nagrywanie rozmów we wnętrzu :) 

Aż trzeba przypomnieć akolitom chińskiej motoryzacji:

https://www.euronews.com/next/2025/11/06/chinese-made-buses-can-be-halted-remotely-in-norway-spurring-increased-security 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Lokalizacja + nagrywanie rozmów we wnętrzu :) 

Z mojego punktu widzenia czyli energetyki to newralgiczny jest dostęp do kanałow komunikacj infrastruktury krytycznej.

28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Będąc uczciwym to coś ostatnio przewinęlo mi się o uziemionych porshe w rosji oraz z naszego rodzimego rynku newag i afera z blokowaniem pociągów. Ogólnie to jest cena bycia ciągle online i podłączonym do chmur.

Opublikowano (edytowane)

No to sprawa popsutych świateł się chyba wyjaśniła. Dzisiaj jechałem za innym BYD i tam światła stop się zapalały! 

PS: Chińskiemu rządowi można tak samo ufać jak rosyjskiemu. Tyle, że chiński rząd nie wojuje szabelką, tylko po prostu siedzi cicho i bierze kasę od nas, a ludzie klaszczą :) 

Edytowane przez marko