Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To, że jeśli będą chcieli zacząć produkować w Europie, to koszta im wzrosną diametralnie (chyba, że brązowy gaśniczy wyprowadzi Polskę z Unii to będziemy wtedy my zap..ać za miskę ryżu).

Myślisz, że dlaczego masa koncernów przeniosla produkcję do Chin - bo chcieli sobie powozić towar statkami?

Moja jakieś 6 8 (przed covidem) lat temu otwierala fabrykę w Chinach /produkcja na ichniejsze rynki  - zgoda tylko gdy dyrektorzy "od nich" plus partyjny "doradca"/- potem jak się rozmawialo z tymi "śmierdzielami" (ichniejsi "biznesmeni" mydlo uważają za wymysl szatana) gdy nieco wypili za dużo to wtedy rzygać się chcialo, gdy z wielką dumą chwalili się "tanim bydlem, dzięki któremu są potęga".

Edytowane przez bergercs
  • Upvote 1
Opublikowano

imo za bardo to upraszczasz i sporwadzasz do sytuacji sprzed lat. chiny nie wchodza do EU tylko z pieniedzmi, ale ze swoim calym zapleczem technologiczno/logistycznym/lancuchem dostaw. jezeli otwieraja tutaj fabryke, albo wchodza w kooperacje z producentami EU, to tylko w celu omijania restrykcji/cel EU/KE. oczywiste jest , ze wzrosna im koszty produkcji, ale i tak biorac to wszystko pod uwage, nadal beda mogli oferowac nizsze ceny. "oryginalne chinskie czesci i materialy" oni juz beda mieli ze soba, w cenach o ktorych kazdy w EU moze sobie tylko pomarzyc,  a wyzsze koszty "ludzkie"/energii/uslug w EU, pokryja sobie tym co musieliby zaplacic "na granicy" sprowadzajac cale auto.

• Upvote 1
Opublikowano

Co do jakości chińskich samochodów to faktycznie można polemizować i trochę za krótko u nas na rynku ale mity o niskim wynagrodzeniu szczególnie w branży motoryzacyjnej to dziecku na dobranoc.

W kilku fabrykach w Polsce chińczyki montują u nas najnowocześniejsze maszyny do precyzyjnej obróbki termicznej i wielofunkcyjne obrabiarki, a nawet całe ciągi produkcyjne - technologia z najwyższej półki. Niektóre maszyny dorównują najlepszym japońskim i europejskim, a wiele z nich je przewyższa zarówno jakością wykonania/sterowania jak i precyzją produktu końcowego. Pomijam już fakt, że są dużo tańsze. Zarówno produkty jak i całe zakłady produkcyjne są certyfikowane. Prawie każdy spełniają nory ISO, GB/T, CE i CCC, a audytorzy z EU również jeżdżą weryfikować czy są zachowane europejskie standardy i przestrzegane normy.  

Wiele chińskich maszyn pracuje w naszych fabrykach bez problemów od wielu lat, niektóre ponad 10 ( a w tej branży to już zabytek)  dlatego właściciel decyduje na masowe wprowadzenie nowych maszyn od sprawdzonych chińskich producentów i to w fabrykach na całym świecie. Nadmienię, że 1 h przestoju produkcyjnego jest u nas liczona w dziesiątkach jak nie setkach tys. euro.

Z tego, co wiem to chińczyk w zeszłym roku obsunął się z terminami instalacji ciągów produkcyjnych o 3 miesiące, ponieważ miał braki w personelu i musieli podnieść stawki wynagrodzenia, tak ludzie też im uciekają, a to wszystko przełożyło się na czas produkcji komponentów, transport morski i montaż na miejscu. To już nie te Chiny, co 10 - 20 lat temu i tam, gdzie duże miasta i przemysł to ludzie już żyją jak w europie, a młode pokolenie nie różni się wymaganiami od naszego.  

Od 10 lat pracownicy w Chinach coraz bardziej cenią sobie wolne weekendy, a od 2021 nawet weszły jakieś przepisy to regulujące i ichniejsze urzędy zwalczają praktyki wyzysku pracownika. W niektórych sektorach mają 2,5 dnia wolnego czyli w piątek pracują krócej. Oczywiście jest wiele fabryk gdzie nadal pracują jak niewolnicy ale tam nie ma pracowników dobrze wykwalifikowanych i prace maszyn zastępują właśnie tzw "małe chińskie rączki". Myślę, że to samo można powiedzieć o realiach w Polsce i taki pracownik po podstawówce, czy zawodówce będzie zapierdzielał jak niewolnik a jak nie to go szybko zastąpi ktoś inny.

• Thanks 1
Opublikowano

Chiński motor kiedyś kupiłem :D  (na kat. B, do 125 cm) :/ Obiecywali mi, że serwis i w ogóle full wypas :D Firma przestała istnieć, brak przeglądu, brak części, brak wszystkiego :/ 

Sprzedałem za grosze :D 

Opublikowano

No to dzisiaj Jaecoo:

Anna Ciupek

dSpsteoron4ftclchog9c1.0g4a289ua9zig9th6f68u06lt0 l2lda959mg  ·

Witajcie, czy ktoś wie może co stoi za długim czasem oczekiwania na odbiór Jaecoo 7 Offroad dostępnym "od ręki"? Decyzję o leasingu otrzymaliśmy 1.12. Co chwila inna wersja, a to oczekiwanie na dokumenty homologacyjne, a to dokumenty zagubione w urzędzie, a to że dealer wystawia faktury grupowo, tzn czeka aż mu się kilka uzbiera. Dziś 12.01 a terminu odbioru brak

Jarosław Trzaskowski

Napewno ok 300szt mialo problem z dachem panoramicznym, teraz firma w której pracuje wygrała przetarg na ich naprawę. Czy to jest twoje auto nie wiem ale ja mialem tak z czarnym kolorem i w koncu zmienilem na niebieski z czarnym dachem i dostałem od reki

Leapmotor:  

Sebastian Brzezina

nrdposeoStul3m51a 9ntc:fi64l1 hzct3157y11lm33ic5t107ma 00os8  ·

Szanowni! Mam problem, który strasznie mnie irytuje. Podpinam ładowarkę do T03 i ładowanie nie rozpoczyna się. Nie ma możliwości zaplanowania ładowania w aplikacji bo magicznie znika to funkcja. Jedynie z poziomu panelu w samochodzie mogę ustawić planowaną godzinę ładowania ale i tak to nic nie zmienia bo auto się nie zaczyna ładować. Po wyłączeniu planu ładowania w samochodzie też nic się nie dzieje. WTF?

Krzysiek Marczyk

U mnie pomogło dopiero odpiecie klemy minusowej z akumulatora, żadna inna magiczna kombinacja nie dzialala, od tego czasu spokój.

Brunon Galli

Jaro Jaro Miałem wczoraj tak samo, podpiąłem ładowarkę (nie oryginalna) i po rozpoczęciu ustawiłem start na 22:30. Ładowanie zostało przerwane i w aplikacji było napisane że ładowanie rozpocznie się o tej godzinie. O 22:30 patrzę a w aplikacji pokazuje że ładowarka niepodpięta, rozłączanie nie pomogło, dopiero zamknięcie i otwarcie z pilota pomogło. Co ciekawe, ze względu na mróz włączyło się podgrzewanie baterii które zjadło 1500W z ładowarki ustawionej na 2200W. Chyba lepiej ustawić 16A zamiast 10A.

Damian Wybraniec

Tez miałem kilka razy ten problem. Dzisiaj również, na trzech różnych ładowarkach. Wątek często występuje na forach. Spróbuj się przejechać z 2km. Jak nie pomoże, piszą też żeby przed podłączeniem ładowarki pomanipulować funkcjami - włączyć grzanie lub inną funkcje. I by wpinac ładowarkę na szybko po wyłączeniu auta. To są ogólnie knify niewytłumaczone ale skuteczne. Problemem jest "zawieszający się" /źle sterowany moduł ładujący auta. Pomajstruj, zacznie działać, zapomnisz.

Maciej Głąb

Opracowane od wczoraj metodą prób i błędów. Zaplanowanego nie testowałem:

1. Wysiądź (lub otwórz i zamknij drzwi na moment, nie blokuj),

2. Podłącz ładowarkę AC,

3. Zaczekaj kilka sekund, ładowanie powinno ruszyć,

4. Zablokuj samochód.

Jarek Kowalski

Ja się zamknąłem w środku, nacisnąłem przycisk do sterowania głosem i krzyknąłem : zaczniesz się w końcu ładować czy nie, k....wa mać, mały Chińczyku !!!. Pomogło . A poważnie, to pomogło kilkukrotne uruchamianie silnika i wpinanie i wypinanie wtyczki od ładowarki.

Aneta Mośny

To mi pomaga odblokowanie wtyczki ładowania z panelu sterowania, wyciągam fizycznie wtyczkę i podpinam z powrotem i już ładuje.

Wojciech Kubissa

U mnie pomaga odłączenie ładowarki z panelu i ponowne włożenie wtyczki. Kilka razy nie ruszyło ładowanie jak miałem otwarty samochód ale nie zawsze tak jest zwykle najpierw podłączam ładowanie a potem zabieram zakupy i zamykam bagażnik.

Michael Zajek

Jak zmieniłem język na angielski to oprócz informacji „ładowanie nie rozpoczęło się” pojawia się informacja dlaczego. Polecam zmienić język i sprawdzić czy w przypadku waszych problemów też będzie jakiś komunikat.*

Omoda:

Beata Drabek

otSrospend ufll1h152o0tu12183t0.7mg3i752339idlugtlu44a5htzc7  ·

Uszczelki szyb. Mam do was pytanie czy w waszych samochodach uszczelki tez nie dolegaja do szyby? Np gdy sa mokre albo zaparowane uszczelka nie sciaga wody podczas otwierania szyby tylko szyba wjezdza i wyjezdza taka mokra lub zaparowana

Szymon Chierowski Buncol

Kup sobie na temu specjalne wkładki, ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Po 2 sztuki z każdej strony bo w oryginale chyba maja tylko 30 cm

Szymon Chierowski Buncol

Dariusz Przysiecki LiNk_do_temu

Mariusz Pustelnik

Obiecujący współautor

Tak jest w każdej. Byl już ten temat.

Marcin Jakub Olszewski

Ty chyba każda omoda 5 to ma bo u mnie tak samo jest

Karolina Bierzyńska

setoSrnpodu77.ta5a9zl04g0d5075uf5u13fof32muf54uuh97u 17gg34i  ·

Hej. OModa, gdy wysiądę, widzi mnie jak bym dalej siedziała na fotelu i się nie chce wyłączyć silnik. Nie działa zamykanie z kluczyka. Gdy pójdę do pracy na 8 h to ona planuje być włączona. Co zrobić żeby zgasić silnik

Zygmunt Jerzyna

Najbardziej zasłużony współautor

wyłącz z ekran

Toomasz Maajewski

Obiecujący współautor

Tak jak kolega napisał. Wyłącz z rozwijanego od góry menu.

Nie masz czasem drugiego kluczyka wrzuconego gdzieś w środku?

Karolina Bierzyńska

Autor

Toomasz Maajewski nie mam. Dzieki za porady. Nawet nie wiedziałam ze sie da tak wyłączyć. Dopiero się siebie uczymy.

Przemek Tomchuck

Zapytam nieśmiało gdzie jak znaleść to wyłączenie samochodu na ekranie? Mogę prosić o jakiś manual

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Liber8 napisał(a):

Chiński motor kiedyś kupiłem :D  (na kat. B, do 125 cm) :/ Obiecywali mi, że serwis i w ogóle full wypas :D Firma przestała istnieć, brak przeglądu, brak części, brak wszystkiego :/ 

Sprzedałem za grosze :D 

Loncin? :e 

Opublikowano (edytowane)

Taki szybki wrzut:

obraz.thumb.png.9715804aecd9a0304482caf83cbc33ee.png

I odpowiedzi do wrzucającego:

Tomasz Ellwart

Co to za propaganda niemiecka - jestem mechanikiem i serwisuję te pojazdy. Nie jestem przedstawicielem dealera tej firmy , więc nie mam interesu bronić Omody. Ale jak takie pierdoły widzę , to mnie krew zalewa. To są bardzo wysokiej jakości , porządne auta. Przyjeżdżają do mnie auta flotowe , z przebiegami 100.000 km i więcej.

Nic tam się nie psuje jak w niemieckim badziewiu, ani nie rdzewieje to jak japoński szajs.

Jak już sporadycznie zdarzy się drobna usterka , to nie ma abolutnie żadnego problemu z gwarancją , jak to jest u niemieckich , pazernych producentów.

Auto-inspekcja.pl - inspekcje pojazdów przed kupnem

Tomasz Ellwart serwisujesz pojazdu nie mając nic wspólnego z OMODA, piszesz ze po gwarancji, tylko chwila, Omody mają dość długą gwarancję więc jak to jest? Rok produkcji pierwszej Omody to 2022 czyli nawet jak by miała gwarancję na 5 lat to wygląda że kończy się w 2027, ale ty je już serwisujesz po gwarancji Coś mi się tu nie trzyma kupy, jak to jest opowiedz.

Ryszard Maciejewski

Sponsoring niemiecki działa. Nic to nie da. Trzeba zobaczyć wykonanie chińskich samochodów. Europejscy producenci już dawno stanęli w miejscu. Trzymali wysokie ceny. Teraz obniżają ale to już za późno. Pamiętacie co mówili kilkanaście lat wcześniej, że Japończycy i Koreańczycy produkują jednorazówki( Toyota, Kia). Dziś jeżdżą i cieszą się dobrą opinią użytkowników. Znamy już te artykuły pisane na zamówienie. A życie swoje.

Marcin Marv

Ja dalej nie rozumiem was ludzie. Taka sytuacja już was dzieli na obrońców CHN i poszkodowanego.

Ale realnie to przecież każdego mogło spotkać, jak i w grupie PSA, jak i VAG tak i Chery jak na załączonym obrazku i nie znając sprawy wydajecie osady bo coś wam bliżej sercu leży.

Zamiast ganić zachowanie ASO bo ktoś wydał ciężko zarobione pieniądze na coś co powinno cieszyć a sprawia pewnie nie lada wyrwę w brzuchu, to bronicie czegoś co każdy w swoim życiu nie chciałby doświadczyć.

Łukasz Haśkiewicz

Ale siejecie nieprawdę żeby tylko ludzie nie kupowali Chińskich samochodów. Spokojnie. Już i tak jest po Europejskiej motoryzacji!!

Piotr Nowak

Nie ośmieszajcie się takimi wrzutkami. Takich spraw z europejskimi autami było już setki i zapewne będą a wy taniej sensacji z jedną Omodą szukacie, żenada. Tym pismem sobie dupę podetrzyj

Piotr Kowalski

Ty tvnowski sprzedawczyku! Jak jesteś taki mądry to idź to TV Trwam robić testy Deawoo Espero. Powinieneś brać przykład z Włodzimierza Zientarskiego.

Grzegorz Suchy

Jakby ten problem dotyczył tylko tej jednej marki.... Widać że tu poleciały jakieś gratyfikacje za napisanie tego posta....

Sebastian Terebelski

Bzdury!

Zygmunt Ot

Lobby upadającej germańskiej motoryzacji juz się brzytwy chwyta. Daremny wasz trud.

Michal Rybicki

Każda marka stosuje takie metody ,a właściwie diler bo to dla niego koszty chłopie !!! Pracowałem w Aso jak mechanik i tak jest wszędzie!!!

Hubert Grodomiński

To jest z każdą marka, ale trzeba siać propagandę

Mirosław Sobiech

Dajcie sobie spokój Jaki wasz cel ?

Ewa Dominik

Bzdura.

Wojciech Najdzień

Dupa boli szkopskich pismaków

Jakub Kowalik

W której marce tak nie jest?

Tomek Tomek

srała babka srała trawki się trzymała, trawka się wysmykła babka w gówno fikła.

Damian Potempa

nikogo nie interesują te niszowe historyjki, już tego nie zatrzymacie

Piotr Cetnarski

Gòwno prawda,ale próbujcie dalej zazdrośnicy

Piotr Zaworski

W każdej marce jest takich historii na pęczki

Agnieszka Rybczyńska-Gwóźdź

Skończcie z tą "nagonką" na chińskie auta. One dopiero wchodzą na Nasz rynek Europejski dlatego takie przypadki będą się zdarzać,ale ich jakość do ceny "gniecie" europejskie firmy samochodowe.

Czujecie poważnego konkureta i dobrze. Ja mam Omode 5 od 4 miesięcy i złego słowa nie powiem

Daniel Szałek

Pajace niech każdy kupuje co chce pokażcie jebiace lepiej audi jebiace sie na potęgę auta premium

Marek Pietkiewicz

Bronicie się tak bardzo od upadłości waszych salonów że tworzycie  takie propagandy

Jerz Felc

Na moje to nie jest omoda 5 ponieważ 5,ma całkiem inny przud i niech nie wciskają nikomu kitu mam Modę 5i wiem jak wygląda... Każde ma prawo się zepsuć nawet nowe pozdrawiam tych co piszą bzdury

Adam Wesierski

Audi, BMW, Mercedes, VW - wszyscy mieli podobne sytuacje i olali klientów. Nic nowego.

Zoya Maleńczuk

Nowe mercedesy nie dojadą nawet do Marszałkowskiej i muszę wracać do serwisu

Robert Adach

Fajne te pierdy , takie niezbyt prawdziwe

Sebastian Gorzelak

dlaczego niemowicie to ogrupie vag tam co 2 zepsuty wyjezdza

Imperium Słowiańskie

Debil.......autokondon.

Sławek Fe

Ale nagonka dupsko piecze a te szroty BMW czemu pocisku na nie nie robicie ,bo łone niemieckie?

Kamil Miotk

Komu jeszcze Niemcy zapłacą za takie artykuły tyle lat nas na kasę robili a teraz skomlą

Damian Dygson

Post sponsorowany przez niemieckie koncerny motoryzacyjne które są na skraju upadku

Sekta debili.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
W dniu 11.01.2026 o 19:35, Gret napisał(a):

od czasu jak zacząłem szukać auta jestem na grupach VW/Skody/Mazdy/Renault/Nissana/BMW i nigdzie nie ma aż takiej patologii :E zdarzają się jakieś fuckupy ale raz na miesiąc. A tu @bergercs wrzuca co chwilę :E

Ludzie piszą o problemach, a nie piszą wszyscy pozostali "dzień dobry, auto działa u mnie bez problemu". Choć co do tej Omoda 9, to chyba faktycznie tam jest jakaś wada przy tych niskich temperaturach.

Nie mam tyle czasu co @bergercs wyławiać te jak to określiłeś "fuckupy", ale pod filmem:

Można odczytać takowe wpisy:

Cytat

"Ja mam ciągle mieszane uczucia co do Mazdy. Wielu moich kolegów, którzy mają Mazdy (głównie CX-5 i 3 w różnych wersjach) jest już po pierwszym malowaniu maski, dachu czy drzwi. Częstą usterką były też psujące się silniki sterujące lusterkami czy też przednie leflektory. Niektórzy nawet dwukrotnie już malowali, głównie właściciele pieknęgo czerwonego koloru."

Cytat

"pod koniec listopada odebrałem z salonu nową Mazdę 3 sedan z tym silnikiem w najbogatszej wersji wyposażenia Takumi z automatem. Wtedy jak najbardziej był dostępny leasing 100%. Z lakierem i paroma dodatkami (opony zimowe etc) wyszło 150 tys, Pierwsze wrażenie było takie sobie - po 20km zaświecił się CHECK ENGINE, szybki powrót do salonu, diagnostyka, jakiś czujnik czegoś tam od ekologii - wymienili"

Cytat

"Nie wiem czy to tylko u mnie, ale w 3 hatchbacku przy 140km/h na autostradzie, gdy silnik chodzi na 3000 obrotów to wydech strasznie buczy."

Cytat

"Proponował bym sprawdzać (w miarę możliwości) te "nawiewy na tył), bo mam samochód który takie posiada (i kilkoma autami różnych marek z takimi jeździłem), ale w trybie automatycznym wentylacji, przy obecnych ujemnych temperaturach z kratki nie leci nic, albo coś chłodnego (nawet jak wentylacje podkręce na 23- 24 stopnie - ale wtedy kierowca i pasażer po chwili z przodu się gotują."

... a teraz uwaga, uwaga, chichot losu:

Cytat

"Czym Mazda może się w Europie obronić, to Deepal, tzn Mazda CX-6e. Te chińskie Mazdy produkowane przy współpracy z Changanem, mają podobno normalną grubość powłoki lakierniczej i nie korodują od momentu wyjazdu z fabryki."

albo:

Cytat

"11 stycznia, około godziny 10.15 w miejscowości Krubin (powiat legionowski) doszło do pożaru samochodu osobowego marki Volvo na ul. Nowodworskiej. Po dotarciu pierwszego zastępu straży pożarnej ogniem objęty był już cały pojazd."

źródło:

https://www.onet.pl/informacje/miejski-reporter/pozar-auta-pod-warszawa-volvo-splonelo-doszczetnie/d96sw04,0666d3f1

• Upvote 1
Opublikowano

Mam takie pytanie - pozostali właściciele Mazd kazali tym narzekającym wyp..ać i nazwali ich niemieckimi albo chińskimi agentami (ewentualnie agnetami TVN), lub informowali, że "wszystkie auta tak mają"? Czy też próbowali pomóc, czy też podpowiedzieć, jakie jest najlepsze rozwiązanie problemu? 

Wracamy do typowych świątecznych zimowych choinek w Chinatown:

Cherry Tiggo:

Piotrek Kuuzz

toedrnopSs.mg601z8lf9aa8lh1ad 6617944hg9826a2h948026u8lf9otu  ·

Cześć,

miał ktoś podobny problem ?

Ikona silnika i EPC.

Auto zaczęło szarpać przy okazji.

Chery Tiggo 8 PHEV

obraz.png.fbd89011b926d3a4b996eee5e2507aae.png

Kamil Kamil

Tak, ja to przerabiałem, to nic wielkiego auto pewnie trzymasz na mrozie jedź do serwisu to skasują błąd

Piotrek Kuuzz

Autor

Błąd pojawił się ponownie po odpalenia auta w garażu. Akurat kończyło się ładowanie. W dzień trasa ok 15km po wyjechaniu z z garażu, zmienione na tryb wymuszony 80%. Po chwili zaczął szarpać po drodze na samym początku. Na powrocie po pracy (auto stoi na dworze) to ikony już się świeciły i tryb wymuszony był również włączony. Szarpanie było delikatne. Po powrocie do domu, zaprawkowane do garażu i podłączone do ładowania. Po 3h postoju odpalone i ikony dalej się świeciły. Następnie po 30 min jak już się nie ładował, ponownie odpalony i ikony znikły. Zrobiłem parę km na EV potem na HEV i wymuszony i problem znikł sam z siebie.

Kilka dni temu były dwa razy ikony żółwia, dlatego ostatnie jazdy były na wymuszonym.

Łukasz Koselski

Wysłać maila do [email protected], serwisy nic nie wiedzą w tym temacie

Piotrek Kuuzz

Autor

Łukasz Koselski Jutro przypilnuje temat. Wysłałem już do nich o ikonie zółwia. Przekazali do działu technicznego, ale cisza od tamtej pory.

Łukasz Koselski

Piotrek Kuuzz ja też dostałem informację zwrotną, że zostało przekazane do działu technicznego i cisza. Daj znać jak będziesz miał jakąś odpowiedź

Rafał Mróz

Podczas jak ma podlacozny przewód to ikonki sie pala. Ale jak szarpie itp to koniecznie serwis. Mi kiedyś na początku mój szarpnął moze ze dwa razy chyba aż sie obawiałem ze cos nie tak ale teraz śmiga ok moze cos sie ułożyło nie wiem...

Ogólnie już wiem, jaka jest przyczyna wszystkich problemów z chińskimi autami - one są idealne, winna jest zima.

Jeszcze na dobranoc MG sprzed pół godzinki:

Wiesław Ciesielski

Obiecujący współautor

· rSeotsodpn3c50hl7l55l59t3am0i65mg838m1umi8120fi1653n2818 hu4  ·

Witaj grupo. Chciałbym się podzielić informacją, że w dniu dzisiejszym, zgodnie ze współczesną modą, obchodzę (nie świętuję) trzecią miesięcznicę, jak mój MG przepadł w serwisie. Zawiozłem go tam dokładnie 13 października 2025r i jak kamień w wodę.

Mariusz Trzybulski

A co go boli?

Wiesław Ciesielski

Autor

Obiecujący współautor

Mariusz Trzybulski Błąd akumulatora powoduje jego odłączanie.

Ochrona Alfa Łobez

Obiecujący współautor

Pan oddał i nie może odzyskać, ja kupiłem i nie mogę zarejestrować.... (Brak homologacji ) A salon milczy. Także obaj mamy samochody w salonie

:-)