Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Cappucino napisał(a):

Faktycznie trzyma prawie dwa razy dłużej?

Ciężko porównać inne podzespoły i soft, ale według gsmarena trzyma dłużej niż wynika różnica z pojemności ;) Stety niestety globalna wersja Xiaomi 17 ma 6330mAh, bo przy większych Unia wymaga zabezpieczeń i transport drożeje. W Chinach ma 7000mAh. 

Chodzi o to że jako jedyni wprowadzają nowe baterie, podczas gdy Apple i Samsung jadą z kotletami od lat. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, huudyy napisał(a):

na papierze brzmi to pięknie, aż w sumie samemu bym spróbował...

BYD ogłosił też plan budowy w Chinach ok. 20 tys. stacji szybkiego ładowania, dostosowanego do możliwości nowych akumulatorów. Moc szczytowa dostarczana przez każdą z tych stacji ma wynosić 1500 kW.

a taki tam szczegol ;) przerost formy. to juz NIO ze swoim Power Swap Station wydaje sie przy tym bardziej sensowne. szczegolnie w miastach. po co w ogole ladowac, jak mozna wjechac jak na myjke i wymienic baterie w 5min ;) i cos mi sie wydaje, ze NIO ze swoimi stacjami wejdzie do PL szybciej, niz BYD postawi u nas chociaz jedna stacje 1,5MW

image.png.328493eece1d6f72510e8e21bc9f32db.png

8:E

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

czyżby czekała nas faktycznie rewolucja?

https://www.komputerswiat.pl/nauka-i-technika/transport/chinczycy-rozwiazali-najwiekszy-problem-elektrykow-ladowanie-szybkie-jak-tankowanie/xjylxx7

na papierze brzmi to pięknie, aż w sumie samemu bym spróbował...

Nie to, żebym był sceptyczny, ale 1500 kW to jest w *uj dużo, to połowa tego, co potrzebuje pojazd z obrazka do ciężkiego rozruchu...

image.png

Opublikowano

Szybko poszło z nowym autem - a bo słuchaj, tak przy okazji jak rozmawiamy, to uszkodziłem zderzak :)

Na parkingu marketowym - ojciec cofał, ktoś inny też cofał i spotkali się w połowie - obaj jakieś ślady na zderzakach, rozstali się bez spisywania żadnych protokołów czy wzywania policji...

Jutro będę widział co i jak :E

• Sad 3
Opublikowano (edytowane)

Niby widzieli, ale jeden myślał, że drugi nieco ustąpi, drugi pomyślał tak samo - w tym samym momencie obydwaj dali w tył i puk :D

Jedyny plus, że ojciec ma podejście jak moje - auto to rzecz nabyta, a zderzaki jak sama nazwa mówi są do zderzania...

Edytowane przez rzymo
Opublikowano

Kurcze, mam nadzieję że nie będę miał takiej stłuczki, ale z innego powodu: jakiś kreton wpadł na pomysł, że jak chcę cofać, to "bieg" cofania mam od siebie (natomiast jazda do przodu, to manipulator przyciągamy do siebie) ... czyli na opak logice. Kto wpadł na taki durny pomysł, to ja nie wiem.