Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Jak można być tak głupim, żeby taki leasing wziąć :lol2: 

To musi być fejk, bo nie można być tak głupim żeby wziąć takie finansowanie z RRSO na poziomie 25%. 

13 godzin temu, bleidd napisał(a):

Tez mi to pachnie chińskim botem, nikt kto jest w stanie zapłacić 370 tys nie może być tak głupi 

Większość takich komentarzy to zwykłe farmy trolli,nawet Balkan często o tym wspominał. Nic nowego, to samo pejsbuczek.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Przecież głupsze ludzie rzeczy robią, a że kogoś "stać" to nie oznacza że myśli :E 

Mój kolega wziął Tiguana R (chyba jest taka wersja? Chwalił że najmocniejszy i 4x4) UŻYWANEGO w leasing na takich warunkach, że się przeżegnałem wtedy :E Ale dostał ledwo lepszą robotę i zachłystnął zarobki, na koncie prawie nic, ale autko musi być. Teraz zamiast wziąć coś nowego z dobrym finansowaniem, to ZNOWU szuka sportowego auta za 200k w leasing :E Używanego oczywiście.

Co chwilę słyszy się o takich przypadkach. Mnie ta sytuacja z Lexusem nie dziwi. I co z tego, że takie RRSO? Takie osoby nie patrzą na takie rzeczy, bo liczy się, że wypaśna fura będzie stać na podwórku. Tutaj mowa o leasingu konsumenckim, więc chyba finansowanie wygląda dużo gorzej.

Dla mnie ta historia brzmi jak 'oo o, jednak nie jestem w stanie ciągnąć finansowo i muszę degradować auto'.

R, to jest sportowa linia samochodów u VW. Nie mylić z R-line, bo to najwyższy pakiet wyposażenia + elementy sportowe.

R jest drogi. Podstawowy Golf R startuje od 210k.

Pewnie znajomy miał na myśli R-line. Nowy Tiguan z tym pakietem w najmocniejszym silniku startuje od 233k.

Ile on ma tej raty? :E

Edytowane przez MaxaM
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, MaxaM napisał(a):

Pewnie znajomy miał na myśli R-line. Nowy Tiguan z tym pakietem w najmocniejszym silniku startuje od 233k.

Ile on ma tej raty? :E

Ta R-line to jest.

Nie wiem, aż tak blisko z nim nie jestem :E Ale na samej wartości auta dużo ma stracić. Nowe to bym pewnie zrozumiał, ale na używane warunki są okropne bo sam dla siebie patrzyłem i to się kompletnie nie opłaca. Niby ma działalność to coś tam odliczy ale i tak raczej najmądrzejsza decyzja to nie była.

A teraz szuka jakiegoś premium z 2020-2022 i oczywiście też leasing. I patrzy na auta 150-200k warte. Szczerze? Widziałem na Pepper jakiś czas temu Octavię RS za 150k, wziąłbym nówkę z salonu...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

A teraz szuka jakiegoś premium z 2020-2022 i oczywiście też leasing. I patrzy na auta 150-200k warte.

To już konkretna półka premium. Trochę pecha i większa naprawa pochłonie równowartość wielu rat na raz.

Przy takich autach trzeba mieć naprawdę komfort finansowy, bo nigdy nie wiesz kiedy pociągną 'premium' po kieszeni :)

Z drugiej strony, jeśli masz komfort finansowy, to po co taki drogi leasing :) 

Ja kiedyś spotkałem się z sytuacją, że znajomy kumpla truł mu głowę aby brał Porsche 911 w leasingu po tym jak się dowiedział, że zarabia 10k. Nawet wyliczał mu raty i 'gdybym ja tyle zarabiał, to byłbym głupi aby nie jeździć Porsche'.

Na tamte dawne czasy wyliczał ratę 5-6k.

Także ludzie mają różne podejścia :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
15 minut temu, MaxaM napisał(a):

To już konkretna półka premium. Trochę pecha i większa naprawa pochłonie równowartość wielu rat na raz.

Przy takich autach trzeba mieć naprawdę komfort finansowy, bo nigdy nie wiesz kiedy pociągną 'premium' po kieszeni :)

Z drugiej strony, jeśli masz komfort finansowy, to po co taki drogi leasing :) 

Ja kiedyś spotkałem się z sytuacją, że znajomy kumpla truł mu głowę aby brał Porsche 911 w leasingu po tym jak się dowiedział, że zarabia 10k. Nawet wyliczał mu raty i 'gdybym ja tyle zarabiał, to byłbym głupi aby nie jeździć Porsche'.

Na tamte dawne czasy wyliczał ratę 5-6k.

Także ludzie mają różne podejścia :E

Niezły idiota :E 

Opublikowano

Może kogoś zainteresuje: mierzenie zużycia paliwa aut chińskich potrafi być wyjątkowo trudne. Jedną rzeczą jest, że w wielu tych autach nie da się skasować licznika "spalanie z 50 km", a tym samym trzeba przejechać RÓWNO 50,0 km, żeby mieć jakąś informację. Do tego wszystkiego: pomiar z ostatnich 50 km niekoniecznie odpowiada całkowitej ilości zużytego paliwa:

• Thanks 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o Tiggo 4, to z tego co pamiętam, po zatankowaniu resetowałem dwa liczniki (jeden chyba z menu "tabletu", a drugi z menu sterowanego z kierownicy). Po prostu takie info dla ew. posiadaczy, że w dwóch miejscach menu są liczniki, które warto sobie wyzerować w celu pomiaru spalania "po tankowaniu".

Opublikowano
8 godzin temu, galakty napisał(a):

Przecież głupsze ludzie rzeczy robią, a że kogoś "stać" to nie oznacza że myśli :E 

Mój kolega wziął Tiguana R (chyba jest taka wersja? Chwalił że najmocniejszy i 4x4) UŻYWANEGO w leasing na takich warunkach, że się przeżegnałem wtedy :E Ale dostał ledwo lepszą robotę i zachłystnął zarobki, na koncie prawie nic, ale autko musi być. Teraz zamiast wziąć coś nowego z dobrym finansowaniem, to ZNOWU szuka sportowego auta za 200k w leasing :E Używanego oczywiście.

Ale abstrahując od tego przykładu z Lexusem. Dużo ludzi będzie miało podobny dylemat, nie dość że cena i wyposażenie robią wrażenie, to dostać leasing 100%... Kto by nie chciał?

Dzisiaj widziałem jak u mnie w hotelu ~1000zl/doba ziomek pakował worek z pustymi butelkami i puszkami do Audi S3 na blachach WE z ramkami tablic jednej z popularnej firm leasingowych…

Opublikowano

Trochę mnie to zszokowało, że w tak drogim miejscu, w furze z tak wysoką ratą ktoś zbiera butelki w pokoju żeby odzyskać 25-50zł (zwrot to paliwo + czas) zamiast popracować 10 minut?

Ps. Wiem, że nic mi do tego jak ludzie żyją ale mogę napisać taki post.

Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

Trochę mnie to zszokowało, że w tak drogim miejscu, w furze z tak wysoką ratą ktoś zbiera butelki w pokoju żeby odzyskać 25-50zł (zwrot to paliwo + czas) zamiast popracować 10 minut?

... może ma taką eko-misję?

• Like 1
Opublikowano

Popatrzę jeszcze czy Ci z chińskich samochodów w leasingach tak robią to będzie coś więcej w temacie europejskie vs chińskie bo może faktycznie europejskie/japonskie auta wymagają większych wyrzeczeń i dlatego gość oddał lexusa dla omody żeby nie musieć zbierać butelek?

Opublikowano
8 minut temu, wallec napisał(a):

Ps. Wiem, że nic mi do tego jak ludzie żyją ale mogę napisać taki post.

to ile on tych butelek tam miał? 

Opublikowano
14 minut temu, Kyle napisał(a):

Ja tam bez leasingów ładuję te butelki do tych automatycznych skupów (wiesz ... eko-misja) :balon:

Luźno ale żeby w hotelu zbierać ?

12 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

to ile on tych butelek tam miał? 

Dwa worki, pół bagażnika s3 sedan zapchane

Opublikowano
36 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie można tego zrobić tradycyjnie przy dystrybutorze? 

Mierząc w ten sposób - minimum trzeba wlewać ~20 litrów - nie jesteś w stanie sprawdzić spalania dla konkretnych scenariuszy typu 120, 140 km/h, miasto itd. Jeśli chcesz zrobic jakiekolwiek porównanie na sensownym poziomie, to "pojeżdżę sobie przez 400 km i zatankuję dwa razy do pełna" nie sprawdzi się.

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ubezpieczyciele nie chcą dawać AC na chińskie auta w Holandii.

Dziwne! :) 

nie "ubezpieczyciele", a "ubezpieczyciel" - liczba pojedyncza, a po drugie, w Holandii mamy bardzo wiele "dziwnych" restrykcji dot samochdow. ten kraj to akurat zaden wyznacznik.

https://www.reuters.com/world/dutch-regulator-fines-uber-966-million-automating-driver-suspensions-document-2026-08-21/

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
29 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ubezpieczyciele nie chcą dawać AC na chińskie auta w Holandii.

Dziwne! :) 

Nie "dziwne", tylko argumentują to słabo rozwiniętą siecią serwisową. Cóż ... niech Chińczycy postarają się o tą sieć serwisową, na odpowiednim poziomie.

29 minut temu, GordonLameman napisał(a):

I odnośnie utraty wartości, auć.

Byłaby to użyteczna informacja, gdybyś podał punkt odniesienia, np. ile % stracił po roku jakiś VW w tej samej cenie startowej, co ta OMODA 9.

Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Byłaby to użyteczna informacja, gdybyś podał punkt odniesienia, np. ile % stracił po roku jakiś VW w tej samej cenie startowej, co ta OMODA 9.

ich nawet nie trzeba kupowac, aby tracily na wartosci :hihot:

image.png.8d7832af34d5c24d176f865898346439.png

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, SuLac0 napisał(a):

ich nawet nie trzeba kupowac, aby tracily na wartosci :hihot:

Słuchaj, spoko, spoko. Dajmy mu się wykazać. Ja przyznaję, że nie siedzę w tym "Vehis", ale jak @GordonLameman tam coś grzebie, to uczciwie przyznaję, że taka informacja jak wkleił, wymaga punktu odniesienia, by miała (dla mnie) większy sens. Czy ta utrata wartości, przy aucie za 225000 230000 jest większa, czy dużo większa niż przy jakimś VW. Może nie w porównaniu do Toyota, bo one słyną z trzymania wartości. Ale jakieś właśnie VW za 225000 230000, albo DACIA za 225000 230000, czy tam inny OPEL w tej cenie bazowej.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Nie "dziwne", tylko argumentują to słabo rozwiniętą siecią serwisową. Cóż ... niech Chińczycy postarają się o tą sieć serwisową, na odpowiednim poziomie.

Dziwne. Wydawało mi się, że procesy logistyczne Chińczyków są dużo lepsze niż europejskich marek :E 

Możesz sam sprawdzić. Ja nie jestem dziennikarzem.  :)