Cappucino 536 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 3 minuty temu, Raf3D napisał(a): Rozumiem i zgadzam się z krytyką spajdespamu, ale nie czaję jednej rzeczy: jak komputer mu pokazał 3,8 to z pewnością przekłamywał, ale jak w innym tescie komputer tego samego auta pokazywał między 4,5 a 6 to już nie przekłamywał? Ale to nie do mnie chyba to pytanie? Na spalanie w aucie wpływa wiele czynników, a te 3,8 to widziałeś na własne oczy? Bo ja nie, a pierdy z tego portalu zostawiam naiwnym.
Raf3D 22 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia W dniu 26.08.2026 o 09:53, galakty napisał(a): Ta zmieniło, dalej podają 50 km/h... Ale nawet biorąc wynik z komputera, jeden tester pokazywał że przy 90 km/h pali 4,5 litra. To mi benzyna turbo po chipie pali wtedy 5.1 W czym ma pomóc hybryda przy jeździe 90 km/h? 1 minutę temu, Cappucino napisał(a): Ale to nie do mnie chyba to pytanie? Na spalanie w aucie wpływa wiele czynników, a te 3,8 to widziałeś na własne oczy? Bo ja nie, a pierdy z tego portalu zostawiam naiwnym. Tak, do Ciebie pytanie, Ty pisałeś o spalaniu 3,8 1
Cappucino 536 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) 6 minut temu, Raf3D napisał(a): W czym ma pomóc hybryda przy jeździe 90 km/h? Tak, do Ciebie pytanie, Ty pisałeś o spalaniu 3,8 Ale to spalanie które podał "tester" ze strony spider...Ja tylko zacytowałem. A tu z innego "testu" tego auta i mamy zupełnie inny wynik z tych 50km. https://www.youtube.com/watch?v=hvXfN5FP4T4 Edytowane 27 Sierpnia przez Cappucino 1
Raf3D 22 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Teraz, Cappucino napisał(a): Ale to spalanie które podał "tester" ze strony spider...Ja tylko zacytowałem. No to resztę mojej wypowiedzi już zrozumiesz, prawda? W dniu 26.08.2026 o 11:48, bleidd napisał(a): Być może. Tym niemniej jest to irytujące, że preferowany tryb do jazdy trzeba każdorazowo wyklikać z ekranu. Chociaż przy pozostałych głupotkach w tym aucie, to jest chyba najmniej głupie (choć wciąż głupie). W wielu autach tak jest. Najnowsze Volkswageny mają przecież to samo. Nie ma przycisku do zmiany trybu jazdy, a nawet eco nie jest zapamiętywany i musisz klikać za każdym razem po wejściu do auta. W dniu 26.08.2026 o 12:23, Kyle napisał(a): ... albo dodać odpowiednią opcję konfiguracyjną, do klawisza skrótu. To się da aktualizacją oprogramowania technicznie zrobić (teraz przypisałem tam wywoływanie ogólnych ustawień auta - to z czasów, kiedy zmieniałem siłę rekuperacji) ... ale czy to zrobią? - nie wiem. W Renault jest taka możliwość. Ustawiasz pod siebie systemy bezpieczeństwa i jednym klikiem wywołujesz własne ustawienia
Cappucino 536 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) 10 minut temu, Raf3D napisał(a): No to resztę mojej wypowiedzi już zrozumiesz, prawda? Powtarzam, nie do mnie to pytanie, że komp ma taki rozrzut, wiele też zalezy od stylu jazdy itd. Edytowane 27 Sierpnia przez Cappucino
Raf3D 22 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 5 godzin temu, bleidd napisał(a): Wiadomo, każdy recenzent i tester jest niewiarygodny*. Wiemy to. Rzetelni i obiektywni są tylko posiadacze chińskich aut. * chyba, że krytykuje europejskie auta, wtedy jest rzetelny Był tu dopiero co wrzucany testy Tiggo 7, które ma te same problemy z przyspieszaniem ale to też pewnie jest troll Mimo, że gość często pozytywnie ocenia chińskie auta no ale łaska chińskiego fanatyka na pstrym koniu jeździ. Można zgadzać się z tym Co Bąk pisze lub mówi o tym chińskim aucie, bo po jeździe Omodą 7 wiele z tego jest prawdą, ale traktowanie go jako wiarygodnego źródła informacji to chyba przejaw patrzenia przez palce na rzeczywistość. Gość wypuścił tyle kryptosponsorowanych materiałów z Audi, Toyotą itd, że szkoda gadać. Osobiście nie wierzę w nic co mówi 1 minutę temu, Cappucino napisał(a): Powtarzam, nie do mnie to pytanie, że komp ma taki rozrzut, wiele też zalezy od stylu jazdy itd. Co ma styl jazdy do różnicy w spalaniu prezentowanym przez komputer względem tego co zatankowało się na stacji? 1
Cappucino 536 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Teraz, Raf3D napisał(a): Co ma styl jazdy do różnicy w spalaniu prezentowanym przez komputer względem tego co zatankowało się na stacji? Nic, ale ma ogólnie do tego co pokazuje komputer. Ale skoro pytałes, czy w jednym i drugim przypadku przekłamywał to pewno tak, tylko co z tego?
Raf3D 22 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 18 minut temu, Cappucino napisał(a): Ale to spalanie które podał "tester" ze strony spider...Ja tylko zacytowałem. A tu z innego "testu" tego auta i mamy zupełnie inny wynik z tych 50km. https://www.youtube.com/watch?v=hvXfN5FP4T4 Odpuść sobie te manipulacje już. scren z tego samego filmu 5 sekund później. No bardzo miejska jest to jazda.... 68 km/h średnia prędkość 5 minut temu, Cappucino napisał(a): Nic, ale ma ogólnie do tego co pokazuje komputer. Ale skoro pytałes, czy w jednym i drugim przypadku przekłamywał to pewno tak, tylko co z tego? czyli nie zrozumiałeś, to przeczytaj raz jeszcze, aż do skutku 5 godzin temu, bleidd napisał(a): Typowe, obrócić realny problem w absurd i wyśmiać. Przecież bateria trakcyjna nie ładuje się z powietrza, jeśli pomiędzy jednym a drugim mocniejszym przyspieszaniu nie było okresu np. lekkiego hamowania kiedy bateria się ładuje to przed kolejnym przyspieszaniem będzie rozładowana a auto zacznie przyspieszać w sposób nieprzewidywalny (do którego jesteś przyzwyczajony i wiesz jak auto przyspiesza). Nie trzeba robić wyścigów 0-100 ale sprawnie i szybko wyprzedzić kogoś na drodze szybkiego ruchu. Odnoszę wrażenie że to wlaśnie Ty obracasz ten temat w kompletny absurd. To w mniejszym czy większym stopniu dotyczy wszystkich hybryd. Będą gorsze, będą lepsze, ale podczas normalnego wyprzedzania raz za razem nawet po 2, 3 auta takiego problemu raczej nie będzie, a przynajmniej ciężko mi sobie to wyobrazić 1
Cappucino 536 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 4 minuty temu, Raf3D napisał(a): Odpuść sobie te manipulacje już. scren z tego samego filmu 5 sekund później. No bardzo miejska jest to jazda.... 68 km/h średnia prędkość A to według Ciebie autostradowa prędkość? I kto pisał o miejskiej jeździe? Co jest z Tobą? Powtarzam, nie do mnie to pytanie, doskonale je zrozumiałem.
Raf3D 22 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 5 godzin temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Serio, naciągasz temat do granic absurdu, by tylko zanegować to co napisał Kyle (też nagina, ale w drugą stronę). Dopóki nie hamujesz awaryjnie rekuperacja zawsze jest, nie musisz hamować delikatnie. A te kilka-kilkanascie sekund jakie upływa w trakcie oczekiwania na kolejne okienko wyprzedzania bateria jest doładowywana - tak przynajmniej być powinno, bo oczywiście nie twierdzę że każda hybryda tak robi, ale większość tak. W Omodzie jak przyspieszyłem mocno to później przez chwilę silnik spalinowy wyraźnie coś robił, bo zwiększył obroty i chyba nawet przybyło poziomu naładowania. * na jeździe próbnej oczywiście że dali auto z rozładowanym akumulatorem 3 minuty temu, Cappucino napisał(a): A to według Ciebie autostradowa prędkość? I kto pisał o miejskiej jeździe? Co jest z Tobą? Powtarzam, nie do mnie to pytanie, doskonale je zrozumiałem. Ja nigdzie o autostradzie nie pisałem. Porównujesz spalanie z różnych scenariuszy użytkowania i mieszasz w to jeszcze prawdziwość wskazań wzglęedem tego co na stacji zatankowane. Jeszcze raz, bo wciąż nie odnosisz się do tego: Cytat Rozumiem i zgadzam się z krytyką spajdespamu, ale nie czaję jednej rzeczy: jak komputer mu pokazał 3,8 to z pewnością przekłamywał, ale jak w innym tescie komputer tego samego auta pokazywał między 4,5 a 6 to już nie przekłamywał? 5 godzin temu, galakty napisał(a): Ale w tej tabelce masz tu hybrydę i tu hybrydę, łączna moc podobna, a czasy inne mimo że RAV4 większa jest. Do tego masz kickdown, więc elastyczność nie gra roli. 0-100 bym jeszcze uwierzył, ale nie powyżej 100 km/h gdzie aero już ma znaczenie. Ty serio musisz znowu prowokować? Pisałem o TABELCE, to chyba logiczne że porównuję do niej, a nie BMW o mocy 200KM? No właśnie to w 0-100 km/h BMW 5 będzie miało szanse na lepsze przyspieszenie bo ma procedurę startu, bardziej napęd na tył. RAV4 przez to że jest lżejsza i nie zmienia przełożeń 5 godzin temu, Tomasz Niechaj napisał(a): a zdajesz sobie sprawę, że nie nalewam do 1. odbicia? Tyle dywagacji, byle tylko nie odnieść się do tematu, niesamowite Jak zatem tankujesz podczas takiej weryfikacji? 3 godziny temu, Boldwyn napisał(a): Pluginy mają spory zapas energii nawet kiedy bateria pokazuje 0% i na pewno nie da się go wyczerpać po "2-3 wyprzedzeniach", zresztą tak samo w przypadku zwykłych hybryd Toyoty (nie wiem jak inne marki / chińczyki). To by musiały być mocno specyficzne warunki typu właśnie wspomniany długi podjazd i do tego z odpowiednią dobraną prędkością (tak żeby silnik spalinowy nie miał zapasu mocy na doładowanie baterii). Potwierdzam już z mojego doświadczenia z omodą 7, choć nie miałem jak sprawdzić jakie przyspieszenie byłoby przy wyższym poziomie naładowania, ale to czy miałem 21 czy 25% to tak samo przyspieszało 1
Cappucino 536 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 16 minut temu, Raf3D napisał(a): Ja nigdzie o autostradzie nie pisałem. Porównujesz spalanie z różnych scenariuszy użytkowania i mieszasz w to jeszcze prawdziwość wskazań wzglęedem tego co na stacji zatankowane. Jeszcze raz, bo wciąż nie odnosisz się do tego: Oczywiście, że w każdej sytuacji będzie tak samo przekłamywał, ja głównie podważam jego wynik który osiągnął jak twierdzi, przy normalnym użytkowaniu bez "specjalnego starania" Przy normalnej nieemeryckiej jeździe raczej mało realne. 33 minuty temu, Raf3D napisał(a): Przy takiej średniej prędkości to najlepsze wyniki powinny padać jesli chodzi o spalanie no chyba, że w hev jest inaczej. 1 1
Raf3D 22 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 8 minut temu, Cappucino napisał(a): Oczywiście, że w każdej sytuacji będzie tak samo przekłamywał, ja głównie podważam jego wynik który osiągnął jak twierdzi, przy normalnym użytkowaniu bez "specjalnego starania" Przy normalnej nieemeryckiej jeździe raczej mało realne. Przy takiej średniej prędkości to najlepsze wyniki powinny padać jesli chodzi o spalanie no chyba, że w hev jest inaczej. Nie zamierzam ci tłumaczyć co sam napisałeś, wkleję po prostu raz jeszcze: Cytat 3,8 ale według komputera...a te w chińskich autach potrafią niestety głupoty pokazywać. Autorowi nawet nie chciało się tego rzetelnie zmierzyć.W innych materiałach widziałem wyniki między 4,5 a 6L na setkę co jest bardziej wiarygodnym wynikiem i dobrym rezultatem. Najwyraźniej dla ciebie trzy nieokreślone specyfikacje jazdy są identyczne bo autor powiedział "normalna jazda"..... ręce można załamać. 9 minut temu, Cappucino napisał(a): Oczywiście, że w każdej sytuacji będzie tak samo przekłamywał, ja głównie podważam jego wynik który osiągnął jak twierdzi, przy normalnym użytkowaniu bez "specjalnego starania" Przy normalnej nieemeryckiej jeździe raczej mało realne. Przy takiej średniej prędkości to najlepsze wyniki powinny padać jesli chodzi o spalanie no chyba, że w hev jest inaczej. No jeśli tego nie rozumiesz, a nie rozumiesz bo jak widać bzdury piszesz, to po co w ogóle się wypowiadasz? Mało to hybryd które w mieście palą mniej niz przy 90 km/h? Które auto spalinowe (bez hybrydy) pali mniej w mieście niż przy 90 km/h? Miasto mam na myśli średnia prędkość gdubo poniżej 30 km/h, a nie przejazd nocny przez miasto wielkości 10 tys. mieszkańców. Już nie wspomnę, że aby mieć 68 km/h można: 1. jechać 4 km ze średnią 16 km/h i 25 km ze średnią 140 km/h 2. jechać 28,7 km ze średnią 68 km/h spalanie z jednego i drugiego będzie zasadniczo inne, ale najwyraźniej tego nie ogarniasz skoro jedynym wyznacznikiem do tego czy dane spalanie jest ok czy nie, jest średnia prędkość 3
KaniaPC 56 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 2 godziny temu, Cappucino napisał(a): Ale to spalanie które podał "tester" ze strony spider...Ja tylko zacytowałem. A tu z innego "testu" tego auta i mamy zupełnie inny wynik z tych 50km. https://www.youtube.com/watch?v=hvXfN5FP4T4 Ze względu na specyfikę tych aut, na siłę mierzenie ostatnich 50 km, obydwa wyniki są równie prawdziwe. Zarówno to 3,8 jak i 5,8, pytanie w jakich warunkach i z jakim stylem jazdy. Wysyłałem Ci wcześniej film który tłumaczy jak wygląda prawdziwość wskazań z ostatnich 50 km, ale najwyraźniej zignorowałeś.. bez zaskoczenia
Cappucino 536 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 16 godzin temu, Raf3D napisał(a): Najwyraźniej dla ciebie trzy nieokreślone specyfikacje jazdy są identyczne bo autor powiedział "normalna jazda"..... ręce można załamać. No to czym jest według ciebie ta "normalna jazda" ?Czy autor tego "testu" to doprecyzował? Dlaczego w tym przypadku nikt nie podaje średniej z 500km. czy kilku tys. kilometrów tylko 50km? On się nie starał wyszło 3,8 to kolejny chyba pałował, że wyszło 5,8 przy średniej 68km/h Cytat Już nie wspomnę, że aby mieć 68 km/h można: 1. jechać 4 km ze średnią 16 km/h i 25 km ze średnią 140 km/h 2. jechać 28,7 km ze średnią 68 km/h Dobra, już nie filozuj. po liczniku widać jak było i wygląda na spokojną jazdę gdzie powinno być niewielkie zużycie paliwa. 1 1
SylwesterI. 1 390 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Godzinę temu, Cappucino napisał(a): Dobra, już nie filozuj. po liczniku widać jak było i wygląda na spokojną jazdę gdzie powinno być niewielkie zużycie paliwa. Licznik pokazuje średnią prędkość i przejechany dystans, co ty tam jeszcze widzisz, wiesz tylko ty. 1
Cappucino 536 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Inny test tego auta gdzie średnie zużycie jest na poziomie 4,5-5L na setkę, autor zwraca tez uwagę na brak pełnej mocy w niektórych sytuacjach o czym tez była mowa w tym temacie. Edytowane 28 Sierpnia przez Cappucino 1 3
Lypton 1 268 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Spójrz Ramirez. Od zera do klasy średniej i to w kilka lat! Tak drzewiej bywało. Edytowane 28 Sierpnia przez Lypton
bleidd 1 427 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 45 minut temu, Cappucino napisał(a): Inny test tego auta gdzie średnie zużycie jest na poziomie 4,5-5L na setkę, autor zwraca tez uwagę na brak pełnej mocy w niektórych sytuacjach o czym tez była mowa w tym temacie. I gość nie mówi, że wcześniej robił jakieś szaleńcze przyspieszenia 0-100 pod rząd, tylko zwykłe włączanie się do ruchu i auto przyspiesza w nieprzewidywalny sposób. No ciekawe 3
galakty 5 330 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia To nie pierwszy raz kiedy ktoś o tym wspomina, Daily Driver też wytykał już dawno w Omodzie. Do tego najwięcej mocy ma w trybie Offroad. Autowizja jak testowałem któregoś chinola i mu zerwało trakcję na mokrym przy 50-60 km/h to auto totalnie odcięło moc, super przy wyprzedzaniu, fajnie. I recenzentom nie opłaca się mocno krytykować, bo nie dostaną aut do testów. Tymczasem na forum bronią zaciekle mimo sponsoringu. Czy jednak nie? 1
lesiu155 449 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia To jest w sumie ciekawe - producent robi gówniany samochód - recenzent punktuje wady - hurrdurr nie damy Ci więcej samochodu bo go zjechałeś, nie ważne, że myśleliśmy nie tą głową przy projektowaniu xd 1
Tomasz Niechaj 133 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 24 minuty temu, galakty napisał(a): To nie pierwszy raz kiedy ktoś o tym wspomina, Daily Driver też wytykał już dawno w Omodzie. Do tego najwięcej mocy ma w trybie Offroad. Autowizja jak testowałem któregoś chinola i mu zerwało trakcję na mokrym przy 50-60 km/h to auto totalnie odcięło moc, super przy wyprzedzaniu, fajnie. I recenzentom nie opłaca się mocno krytykować, bo nie dostaną aut do testów. Tymczasem na forum bronią zaciekle mimo sponsoringu. Czy jednak nie? Testowałem też Omodę 7 pod kątem przyspieszenia i nie miałem takich niepowtarzalności w przyspieszeniu, ale może to kwestia egzemplarza. Które auto nowoczesne nie odcina mocy, gdy zerwana jest trakcja? Pytanie jak długo to odcięcie jest. Czy recenzentom opłaca/nie opłaca się krytykować? Większość normalnie krytykuje i Autowizja jest tego świetnym przykładem, zresztą przykłady masz też tutaj: https://ithardware.pl/testyirecenzje/mg3_hybrid_test_opinia_recenzja-47935.html oraz tutaj https://antyweb.pl/byd-seal-u-dm-i-toyota-rav4-plug-in-hybrid-hybryda-z-chin To nie działa tak jak myślisz/piszesz. Typowy punkt widzenia osoby, która się tym nie zajmuje. 5 minut temu, lesiu155 napisał(a): To jest w sumie ciekawe - producent robi gówniany samochód - recenzent punktuje wady - hurrdurr nie damy Ci więcej samochodu bo go zjechałeś, nie ważne, że myśleliśmy nie tą głową przy projektowaniu xd Poza naprawdę rzadkimi sytuacjami stworzonymi przez konkretną osobę reprezentującą producenta, a nie samego producenta, nie ma to miejsca. Czy Ł. Bąk nie testuje Omody? Oczywiście że testuje. 1
galakty 5 330 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Które auto nowoczesne nie odcina mocy, gdy zerwana jest trakcja? Pytanie jak długo to odcięcie jest. Nie chodzi o odcięcie bo się włącza trakcja, tylko o całkowity brak napędu. Jednak nie Omoda, a Jejku. 12:30, pedał w podłogę i awaria przy 60 km/h.... 5
Tomasz Niechaj 133 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 2 minuty temu, galakty napisał(a): Nie chodzi o odcięcie bo się włącza trakcja, tylko o całkowity brak napędu. Jednak nie Omoda, a Jejku. 12:30, pedał w podłogę i awaria przy 60 km/h.... To tutaj zgoda, to nie powinno mieć miejsca i tak jakby rozłączyło całkowicie napęd, więc to nie jest odcięcie mocy jako takie. Auto powinno w takiej sytuacji przyspieszać na tyle na ile pozwala przyczepność w danych warunkach.
lesiu155 449 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) 6 minut temu, galakty napisał(a): 12:30, pedał w podłogę i awaria przy 60 km/h.... O to mój casus! Tylko mój samochód ma 18 lat, 400kkm na blacie i muszę wtryski oddać na regenerację. Ale ja robię szybkie wyłącz/włącz i cisnę dalej Edytowane 28 Sierpnia przez lesiu155 2
Rekomendowane odpowiedzi