galakty 3 382 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, Qrdello napisał(a): Bym popolemizował co do tutejszych niektórych założeń, szczególnie na polskim rynku furmanek z drugich- albo i dziesiątych łapek, no ale w sumie wyjmę popcorn i poczytam dalej dobrze to się rozkręca :> Ale tu nie ma o czym dyskutować, tylko dodać do ignorowanych... Przecież to już o trolling zahacza. 3
Petru23 257 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Przeczycie swoim własnym słowom z innego wątku odnosnie ryzyka zakupu używanego samochodu. Oczywiście na potrzeby zbędnej dyskusji. Rok starszy niż z założenia ale... Duży SUV, nie głupi diesel 2.0 Fiat Freemomt Link oczywiście poglądowy https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-freemont-ID6HLTSs.html To w końcu na czym stanelo? Co wskazaliscie jako jedyny słuszny wybór?
GordonLameman 8 508 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 38 minut temu, wallec napisał(a): Podałem przykład samochodu i podejścia zakupu z perspektywy "ma się nie psuć" vs perspektywa "ogranicze wybór tylko do tego co ma tanie części". Gdybym miał spłycać dyskusję tak jak ty to trzeba by napisać, że to jest raczej podejście "moje się nie psuje, więc polecam vs biorę pod uwagę znane problemy danych aut/silników i koszty ich napraw" 38 minut temu, wallec napisał(a): Trzeba dobrze kupić cokolwiek i wszystko będzie bezawaryjne. Chyba sobie żartujesz 38 minut temu, wallec napisał(a): Jak o auto się dba to jest jak nowe, cały czas. No jak kupujesz nowe to tak. Jak kupujesz używkę to masz tak jak poprzedni właściciel dbał, albo jak producent oszczędzał 38 minut temu, wallec napisał(a): Jak weźmiesz nową kuge w najem długoterminowy i będziesz nią jeździć od 0km do 100000km i będziesz o nią dbał, pilnował wymian to z przebiegiem 1000000km będzie działać i wyglądać dokładnie tak samo jak w dniu zakupu. To już są ignoranckie bzdury 26 minut temu, Petru23 napisał(a): Przeczycie swoim własnym słowom z innego wątku odnosnie ryzyka zakupu używanego samochodu. Oczywiście na potrzeby zbędnej dyskusji. Nie. Po prostu poddajemy pod rozwagę kolejne czynniki. 26 minut temu, Petru23 napisał(a): Rok starszy niż z założenia ale... Duży SUV, nie głupi diesel 2.0 Fiat Freemomt Link oczywiście poglądowy https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-freemont-ID6HLTSs.html Ja nie mam specjalnei przekonania co do jakości Multijetów, ale to tylko moje personalne doświadczenia z dwoma silnikami w jednym aucie 26 minut temu, Petru23 napisał(a): To w końcu na czym stanelo? Co wskazaliscie jako jedyny słuszny wybór? Kuga w najmie. Nie ma innej opcji. 2
Tornado3 337 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, huudyy napisał(a): chciałbym zobaczyć, jak sprawdzasz poziom zużycia turbiny, dwumasy albo wtrysków W vagu można sprawdzić np korekcję wtrysków (TDi) Nie jest to co prawda super miarodajne ale jakiś pogląd daje.
Krzysiak 1 544 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 26 minut temu, Petru23 napisał(a): Przeczycie swoim własnym słowom z innego wątku odnosnie ryzyka zakupu używanego samochodu. Oczywiście na potrzeby zbędnej dyskusji. Nikt niczemu tu nie przeczy Przy zakupie zwłaszcza używki lepiej brać auto do którego części są tanie, to że są tanie nie oznacza wcale iż jest awaryjne jak to nam chce wmówić @wallec Tylko o to w dyskusji z nim chodzi Tu wcale nie chodzi oto, że ono się musi zepsuć...ono się może zepsuć, zresztą jak i nowe, tyle że przy używanym gwarancji nima Tu już pomijam radę o braniu czegokolwiek, bo to już totalna bzdura z jego strony
SuLac0 356 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5 minut temu, Krzysiak napisał(a): Tu wcale nie chodzi oto, że ono się musi zepsuć...ono się może zepsuć, zresztą jak i nowe, tyle że przy używanym gwarancji nima z ta gwanacja na uzywane, to tak nie do konca. zawsze warto sprawdzic konkretny przypadek.
jarux 45 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Chciałbym tylko zauważyć, że nowe też nie daje 100% pewności bezawaryjności. W przeciwnym wypadku gwarancja byłaby zbędna. 3
Qrdello 842 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu To najczęściej nie gwarancja a ubezpieczenie, i nie na całe auto jak typowa gwara czy rękojmia - tylko na wskazane w warunkach nieeksplatacyjne graty i to też do pewnego limitu $$$ Car guarantee w renault ma np. limit, uwaga, na 6k przy wymianie silnika
huudyy 2 867 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 14 minut temu, Tornado3 napisał(a): W vagu można sprawdzić np korekcję wtrysków (TDi) Nie jest to co prawda super miarodajne ale jakiś pogląd daje. A co z dwumasą, egr czy turbo? No i my nie mówimy tu o silniku vw.
GordonLameman 8 508 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, huudyy napisał(a): A co z dwumasą, egr czy turbo? No i my nie mówimy tu o silniku vw. to w CEPiKu
galakty 3 382 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, huudyy napisał(a): A co z dwumasą, egr czy turbo? No i my nie mówimy tu o silniku vw. Elementy eksploatacyjne które się wymienia. Wliczasz w koszty użytkowania auta i tyle. Rozumiem UPG dyskutować, ale to co wymieniłeś to normalne rzeczy które się zużywają. 1
bergercs 1 446 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 19 minut temu, Qrdello napisał(a): Car guarantee w renault ma np. limit, uwaga, na 6k przy wymianie silnika Przy Renew Gold w Renault Polska masz pelną gwarancję 5 lat/80tys km na używki. Edytowane 1 godzinę temu przez bergercs
Gret 561 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, bergercs napisał(a): Przy Renew Gold w Renault Polska masz pelną gwarancję 5 lat/80tys km na używki. No chyba nie
bergercs 1 446 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Dobra, do wieku 5 lat i przebiegu 80 tys a gwarancja 24b miesiące. Edytowane 1 godzinę temu przez bergercs 1
Gret 561 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, bergercs napisał(a): Dobra, do wieku 5 lat i przebiegu 80 tys. Ale to też dostajesz 12 lub 24 miesiące gwarancji, jaki limit to nie wiem.
huudyy 2 867 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 16 minut temu, galakty napisał(a): Elementy eksploatacyjne które się wymienia. Wliczasz w koszty użytkowania auta i tyle. Rozumiem UPG dyskutować, ale to co wymieniłeś to normalne rzeczy które się zużywają. czytałeś post Berga, ile te części w tej Hondzie kosztują? Ja zrobiłem turbo i kapitalkę za 4k, on za tą kasę ledwo EGR ogarnie XD Polecanie auta za 50k, gdzie koszt napraw może przekroczyć 10-20% wartości jest delikatnie mówiąc durne. 1
galakty 3 382 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 1 minutę temu, huudyy napisał(a): czytałeś post Berga, ile te części w tej Hondzie kosztują? Ja zrobiłem turbo i kapitalkę za 4k, on za tą kasę ledwo EGR ogarnie XD Polecanie auta za 50k, gdzie koszt napraw może przekroczyć 10-20% wartości jest delikatnie mówiąc durne. Za duży spam, myślałem że się odnosiłeś po prostu do każdego silnika. Ja już swoje napisałem i odpadłem, miał dobre typy na początku, a potem się zaczęło... Cały czas optuję za CRDi, a nie jakieś wynalazki których nie ma części albo mechanicy ręce rozkładają. Edytowane 1 godzinę temu przez galakty
bergercs 1 446 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Z "populi" taką bombą na kolach jest Insignia B z dwulitrowym klekotem. Dl;ugo nawet rozrządu nie bylo dostępnego poza ASO (2500). Wahacze (niewymienne sworznie) - do niedawna tylko chinole z ryżu - od 400/szt. Chlodnica cieczy - z "normalnych" źródel" niedostępna - chińczyk na allegro 800, ASO OE 1800. Przewody wodne - ASO. Przelewy - ASO na zamówienie, allegro używki 400 itd Mercedes jest tańszy w serwisowaniu i z latwiejszym dostępem do części.
KiloKush 624 Opublikowano 50 minut temu Autor Opublikowano 50 minut temu Godzinę temu, SuLac0 napisał(a): z ta gwanacja na uzywane, to tak nie do konca. zawsze warto sprawdzic konkretny przypadek. Nawet od dealera warto kupić historię auta i pojechać na ścieżkę diagnostyczną. 51 minut temu, bergercs napisał(a): Dobra, do wieku 5 lat i przebiegu 80 tys a gwarancja 24b miesiące. Dobrze wiedzieć. 43 minuty temu, huudyy napisał(a): czytałeś post Berga, ile te części w tej Hondzie kosztują? Ja zrobiłem turbo i kapitalkę za 4k, on za tą kasę ledwo EGR ogarnie XD Polecanie auta za 50k, gdzie koszt napraw może przekroczyć 10-20% wartości jest delikatnie mówiąc durne. No z jednej strony jeśli Hondy mało się psują to i tak na naprawy wydasz mniej niż w "co chwilę coś" w Fiacie. Ale jak już jest ryzyko drogich napraw to można myśleć o Volvo/ Mercedesie. 1 godzinę temu, Petru23 napisał(a): Przeczycie swoim własnym słowom z innego wątku odnosnie ryzyka zakupu używanego samochodu. Oczywiście na potrzeby zbędnej dyskusji. Rok starszy niż z założenia ale... Duży SUV, nie głupi diesel 2.0 Fiat Freemomt Link oczywiście poglądowy https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-freemont-ID6HLTSs.html To w końcu na czym stanelo? Co wskazaliscie jako jedyny słuszny wybór? Fajne auto ale za duże. Żona chce coś krótszego od Focusa w kombi.
galakty 3 382 Opublikowano 44 minuty temu Opublikowano 44 minuty temu 4 minuty temu, KiloKush napisał(a): No z jednej strony jeśli Hondy mało się psują to i tak na naprawy wydasz mniej niż w "co chwilę coś" w Fiacie. Ale jak już jest ryzyko drogich napraw to można myśleć o Volvo/ Mercedesie. Dzisiejsze Hondy to nie te same Hondy co kiedyś, zresztą czy one takie bezawaryjne były... Chcesz spokój to Toyota albo Mazda, tylko w tej drugiej zostaje wolnossąca benzyna co w dużym SUV jest średnie. 5 minut temu, KiloKush napisał(a): Żona chce coś krótszego od Focusa w kombi. Bierz Koreańca w dieslu i tyle
bergercs 1 446 Opublikowano 42 minuty temu Opublikowano 42 minuty temu 1 minutę temu, KiloKush napisał(a): No z jednej strony jeśli Hondy mało się psują to i tak na naprawy wydasz mniej niż w "co chwilę coś" w Fiacie. Ale jak już jest ryzyko drogich napraw to można myśleć o Volvo/ Mercedesie. Z tym, że ten "Fiat" wcale nie musi generować częstych awarii. Ponadto - padnie coś w "Fiacie" - mechanik dzwoni do hurtowni i za kilka godzin, max na drugi dzień ma części do naprawy. Przy "wynalazku" - rozebranie, diagnoza - potem zmarnowany czas na oddzwonienie dystrybutorów, gdzie wszędzie odbije się od ściany - pozostaje ASO: tam telefonicznie nie zamówisz: musi jechać, zamówić, wplacić zaliczkę a potem czekanie - np dwa tygodnie. Wlaściciel samochodu ma uziemiony pojazd, mechanik wk..ny bo mu zajmuje rupieć grat, jeżdżenie po części (ASO też mu nie przywiezie) - więc w rachunku ten czas też będzie uwzględniony. Ta Honda wyjdzie taniej tylko do pierwszej ciekawszej awarii.
GordonLameman 8 508 Opublikowano 32 minuty temu Opublikowano 32 minuty temu 16 minut temu, KiloKush napisał(a): Fajne auto ale za duże. Żona chce coś krótszego od Focusa w kombi. X-Trail T32 ma 4,65 cm - jest 10 cm dłuższy niż Focus mk.3 w kombi. Chyba, że porównujesz do tego ostatniego focus (mk4).
SuLac0 356 Opublikowano 31 minut temu Opublikowano 31 minut temu 6 minut temu, galakty napisał(a): Bierz Koreańca w dieslu i tyle hy/kia 2.0 crdi w automacie mialem, milo wspominam, oprocz jednej zimy , kiedy mi pszczoly miodu nie wyprodukowaly przy pp
KiloKush 624 Opublikowano 30 minut temu Autor Opublikowano 30 minut temu 13 minut temu, galakty napisał(a): Dzisiejsze Hondy to nie te same Hondy co kiedyś, zresztą czy one takie bezawaryjne były... Chcesz spokój to Toyota albo Mazda, tylko w tej drugiej zostaje wolnossąca benzyna co w dużym SUV jest średnie. Bierz Koreańca w dieslu i tyle Ja mało jeżdżę i sam myślę czy by nie zmienić Saba na coś takiego. No ale wyjazd do Włoch takim to robi się 3 razy droższy. https://m.olx.pl/d/oferta/cadillac-xt5-cadillac-xt5-3-5-v6-CID5-ID177tro.html Koreańczycy dalej są w grze. Żonie Santa fe się podoba ale same z dużym przebiegiem ponad budżet.
lesiu155 142 Opublikowano 27 minut temu Opublikowano 27 minut temu (edytowane) 3.5 Pentastar w trasie wcale nie jest paliwożerny. Tylko, że 5.7 HEMI spala podobnie Ogólnie z amerykańców jedne z fajniejszych silników. Części łatwo dostępne i nie są drogie (ile Pacific jeździ!), a jak coś bardziej wymyślnego to tydzień i jest. Edytowane 25 minut temu przez lesiu155
Rekomendowane odpowiedzi