Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Gret napisał(a):

Jak sobie przypomnę mojego 1.9cdti to aż mnie krew zalewa. Trafiłem przez dwa lata kombo. Po za turbo i wtryskami. A to był polecany diesel.

16v 150KM w budzie Opla, polecam! :E 

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Mojego teścia czeka regeneracja lub wymiana DPF w jego GLC X253 350d. 

A mówiłem żeby jeździł co jakiś czas na autostradę i przedmuchał go, albo dał mnie :E 

Ładnie go musiał zamulać. Toc tam siedzi chyba taki sam OM642 jak w mojej 211. Ok, inny osprzęt i ciut więcej ekopierdół ale generalnie DPF w tym silniku jest mało problematyczny. Sporo jeżdżę po mieście i od 4 lat zero problemów (tak jak kupiłem, obecnie 284k przebiegu).

Opublikowano
39 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Ładnie go musiał zamulać. Toc tam siedzi chyba taki sam OM642 jak w mojej 211. Ok, inny osprzęt i ciut więcej ekopierdół ale generalnie DPF w tym silniku jest mało problematyczny. Sporo jeżdżę po mieście i od 4 lat zero problemów (tak jak kupiłem, obecnie 284k przebiegu).

Nawet sobie nie wyobrażasz. Rocznik 2018, przebiegu coś z 50k km :E 

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Też robię niecałe 10k rocznie ale co to ma do zamulania? Można 5 km przejechać ostro, a 500 zamulać :E 

Cały ten przebieg jest w małym miasteczku. 

Autostradę to auto widziało z 5-10 razy, nie więcej. 

Od dawna mu mówiłem żeby sobie elektrycznego pierdka za 100 zł miesięczną ogarnął do jazdy po mieście. Ale nie - lepiej 3 litrowym dieslem v6 jeździć 1,3 km do biedronki, potem 400 metrów do mięsnego i wrócić 1,5 km do domu :E 

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dlatego namawiałem, ale nope. Diesel najlepszy :E 

Jako nowy na 3-4 lata to luz, ale używka... Ja kolejne auto benzyna i pewnie hybryda, stanie w korkach swoje robi. 

3 minuty temu, trepek napisał(a):

I to hybryda plugin. Bo zwykła i tak będzie większość czasu jechać na ssaniu więc spalanie w kosmos.

Tylko niewłączanie spalinówki nigdy to też kiepski pomysł. Silnik musi pracować, inaczej będzie rdzewieć. 

Opublikowano (edytowane)

Co wy macie z tym oplowskim dieslem :E Tłukę od 8 lat, wcześniej 7 lat ojciec, pierwsze 2 lata w wypożyczalni więc wiadomo jak dbają, połowa przebiegu jak nic na ukraińskiej ropie i po ichniejszych drogach, do 270kkm na blacie long lajf i nie dzieje się nic :D dopiero teraz przy 390kkm nalotu zaczęły się wtryski odzywać no ale heloł :E 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
33 minuty temu, galakty napisał(a):

Tylko niewłączanie spalinówki nigdy to też kiepski pomysł.

Każdy wyjazd za miasto i spalinówka się włączy.

Po drugie co w spalinowym silniku ma rdzewieć? Rozumiem pajęczyny w wydechu :E Ale w stopach metali? I czym to będzie się różniło od samochodu po dziadku, który to jeździł raz na miesiąc? Tam też silniki rdzewieją?

Poleciałeś trochę z tym rdzewieniem.

Opublikowano

Przecież on za miasto nie jeździ.

Może i poleciałem ale zdrowe to nie jest, częstsze wymiany oleju zalecane itp. A potem będzie zdziwienie skąd masło pod korkiem. 

HEV w Toyocie o ile pamiętam to nawet jak ma baterię pełną to w zimę odpala spalinówkę by ją rozgrzać. 

Opublikowano
29 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Co wy macie z tym oplowskim dieslem :E Tłukę od 8 lat, wcześniej 7 lat ojciec, pierwsze 2 lata w wypożyczalni więc wiadomo jak dbają, połowa przebiegu jak nic na ukraińskiej ropie i po ichniejszych drogach, do 270kkm na blacie long lajf i nie dzieje się nic :D dopiero teraz przy 390kkm nalotu zaczęły się wtryski odzywać no ale heloł :E 

Jakie auto i silnik?

Ale panowie ja tu szukam  tylko i wyłącznie Diesela.

Opublikowano
25 minut temu, galakty napisał(a):

Przecież on za miasto nie jeździ.

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Autostradę to auto widziało z 5-10 razy, nie więcej. 

Zazdraszczam posiadania autostrady w małym miasteczku :E

26 minut temu, galakty napisał(a):

HEV w Toyocie o ile pamiętam to nawet jak ma baterię pełną to w zimę odpala spalinówkę by ją rozgrzać. 

A jak inaczej miałbyś ciepło w kabinie w przypadku zwykłej hybrydy? U mnie SantaFetka, jak jest przy okolicach zera, też odpala spalinowy silnik i działa równolegle wraz z silnikiem elektrycznym.

W sumie idąc tym tropem to plugin bez grzałek czy pompy ciepła i tak będzie odpalał spalinówkę aby zagrzać płyn chłodniczy w małym obiegu. Wiem, że nowa CH-R Plugin ma pompę ciepła. Jak reszta? Nie mam pojęcia. Trzeba by sprawdzać każdy model indywidualnie.

Opublikowano
2 minuty temu, trepek napisał(a):

Zazdraszczam posiadania autostrady w małym miasteczku :E

10 razy w ciągu kilku lat, mmmm szaleństwo ;) 

3 minuty temu, trepek napisał(a):

A jak inaczej miałbyś ciepło w kabinie w przypadku zwykłej hybrydy? U mnie SantaFetka, jak jest przy okolicach zera, też odpala spalinowy silnik i działa równolegle wraz z silnikiem elektrycznym.

W sumie idąc tym tropem to plugin bez grzałek czy pompy ciepła i tak będzie odpalał spalinówkę aby zagrzać płyn chłodniczy w małym obiegu. Wiem, że nowa CH-R Plugin ma pompę ciepła. Jak reszta? Nie mam pojęcia. Trzeba by sprawdzać każdy model indywidualnie.

A widzisz mój błąd, nawet mój dyzelek ma dodatkową elektryczną nagrzewnicę ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

A widzisz mój błąd, nawet mój dyzelek ma dodatkową elektryczną nagrzewnicę ;) 

W A2 1.4 TDI też taką miałem. Fajna rzecz, kilkanaście sekund i szło ciepłe powietrze :)

Szczerze to nie wiem czy elektryczne nagrzewnice są w benzynach.

Opublikowano
18 minut temu, trepek napisał(a):

W A2 1.4 TDI też taką miałem. Fajna rzecz, kilkanaście sekund i szło ciepłe powietrze :)

Szczerze to nie wiem czy elektryczne nagrzewnice są w benzynach.

Ojciec w benzynowej Kia nie ma, duża różnica... Odpalam, wyjeżdżam i po kilkuset metrach już ciepło wieje, u niego mordownia :E 

Do tego chyba podgrzewanie płynu chłodniczego mam, ale ręki sobie uciąć nie dam. 

Tylko on ma 1.4 100KM, jakby tam dorzucić tyle osprzętu to by ledwo się odpychał od drogi. 

• Like 1