KajtekF1 11 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Witam Proszę o poradę w sprawie zakupu używanego samochodu segmentu B ,samochód do miasta na krótkie kilometrowe trasy w ciągu dnia. Budżet to 60 tyś.zł powinien starczyć na kupno kilkuletniego samochodu z przebiegiem nie większym niż jakieś 50 tyś.km. Im prostsze auto i mniej elektroniki tym lepiej. Początkowo brałem pod uwagę Opla Corse,Citroena C3,Peuegota 208 ale naczytałem się tylu negatywnych opinii o trzycilyndrowych silnikach 1.2 puretech więc chyba samochodyz tym silnikiem odpadają. Biorę pod uwagę Suzuki Swift z czterocylindrowym silnikiem wolnossącym 1.2 (mam Suzuki SX4 i z silnikiem od lat żadnych problemów nie miałem). Nie wiem jak wygląda sprawa z silnikami montowanymi w Skodach Fabiach i koreańskich autach typu Hyundai I10 czy I20. Ważne żeby była klimatyzacja i samochód był w miarę bezawaryjny i oszczędny. Ktoś coś doradzi co warto brać pod uwagę?
Grolshek 632 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 (edytowane) Z daleka od C3. I to nie tylko Puretech ale i zawieszenie. Ja stawiam na i20. Zarzynane przez tyle lat na Elkach jeździły i jeździły. Edytowane 31 Grudnia 2025 przez Grolshek
GordonLameman 9 181 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 (edytowane) Clio. Naprawdę fajne autko. Jak ma się wygodniej wsiadać to Captur. A jak ma być bezawaryjnie to Honda Jazz. Edytowane 31 Grudnia 2025 przez GordonLameman
Kyle 263 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Za 68 450zł jest nowa Skoda Fabia z salonu (podstawowa wersja). 1 1
Katystopej 1 217 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 46 minut temu, Kyle napisał(a): Za 68 450zł jest nowa Skoda Fabia z salonu (podstawowa wersja). W takim przypadku czystą głupotą byłoby branie kilkuletniego auta parę tysi taniej.
Petru23 332 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-i20-ID6HJVII.html?reason=listing
bergercs 1 665 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Clio. 2024 lpg 8k km przebiegu 1
zdunzdun 210 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Tylko w Skodzie trzeba brać poprawkę na wykonanie. Pal licho już te plastiki, nie ma sensu się nad nimi znęcać w tym segmencie, ale jakość poskładania deski jest dyskusyjna. Generalnie w fabii wiele rzeczy okrutnie skrzypi, lecz podczas typowej jazdy dramatu nie ma. Miałem okazję jeździć tym trochę w poprzedniej firmie i ogólnie wrażenia były mieszane i raczej wolałbym clio w tym segmencie 😉 I20 jest poprawne, wolnossący silnik nie męczy akustycznie, ale 1.2 jest bardzo dychawiczne. Do miasta nie powinno to być w sumie problemem... Plus za bezawaryjność, tam się nic złego nie działo z tymi autami 👍 Edytowane 5 godzin temu przez zdunzdun 1
galakty 3 698 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Jechałem Rapidem i to dramat Zdecydowanie Francuzy lepiej wykonane. 1
Kyle 263 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 24 minuty temu, galakty napisał(a): Jechałem Rapidem i to dramat Zepsuło się w drodze do sklepu, czy co?
galakty 3 698 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Weź taboret od babci, postaw przed meblościanką - tak się czułem
Kyle 263 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu ... z tym taboretem przed meblościanką, to mi się przypomina Toyota Yaris generacji 3, na miejscu pasażera po prawej od kierowcy.
galakty 3 698 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Generalnie słabe wrażenie, żeby 20 letnie auta lepiej wykonane były i w dotyku milsze od nowych to już jest żart. Ja wiem że niska półka i segment, ale kasę się niemałą płaci.
Kyle 263 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Jednak to jest przecież standard. Opel Corsa, Toyota Yaris (w tym Cross) też są w stylu "plastikovo". U Toyota takie lepsze materiały (nie twardy plastik gdzie popadnie) to dopiero od Toyota C-HR się zaczyna. Natomiast taka Toyota Yaris Cross w wypasionej wersji za 140 000zł, to nadal plastik fantastik z tego co kojarzę. Edytowane 3 godziny temu przez Kyle
galakty 3 698 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 3 minuty temu, Kyle napisał(a): Natomiast taka Toyota Yaris Cross w wypasionej wersji za 140 000zł, to nadal plastik fantastik z tego co kojarzę. Yup. Miałem sztukę z tempomatem aktywnym, radarem, wszystkimi bajerami (chyba tylko grzania foteli nie było i asystenta martwego pola), a boczki drzwi czy deska rozdzielcza dramat Mam trochę odwrotne priorytety, wolałbym lepsze wykończenie ale bez tych bajerów które i tak wyłączam bo pika co 30 sekund
KiloKush 710 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 7 minut temu, galakty napisał(a): Yup. Miałem sztukę z tempomatem aktywnym, radarem, wszystkimi bajerami (chyba tylko grzania foteli nie było i asystenta martwego pola), a boczki drzwi czy deska rozdzielcza dramat Mam trochę odwrotne priorytety, wolałbym lepsze wykończenie ale bez tych bajerów które i tak wyłączam bo pika co 30 sekund Mi to się w Toyocie podobało ostrzeżenie przed wypadkiem gdy widziała auta stojące na chodniku na zakręcie. W Focusie nawet nie wiem, że ten system istnieje poza 3 sytuacjami kiedy rzeczywis się włączył i to w takich sytuacjach gdzie było naprawdę blisko. Raz na rondzie z lewego pasa zjeżdżałem na prawy i autobus na prawym mocno przyhamował przed tramwajem. Nie wiem jak to ogarnął ale ogarnął.
galakty 3 698 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, KiloKush napisał(a): Mi to się w Toyocie podobało ostrzeżenie przed wypadkiem gdy widziała auta stojące na chodniku na zakręcie. W Focusie nawet nie wiem, że ten system istnieje poza 3 sytuacjami kiedy rzeczywis się włączył i to w takich sytuacjach gdzie było naprawdę blisko. Raz na rondzie z lewego pasa zjeżdżałem na prawy i autobus na prawym mocno przyhamował przed tramwajem. Nie wiem jak to ogarnął ale ogarnął. Mi raz odbiła kierownicę na przerywanej linii na esce... Gunwo straszne, wyłączyłem w diabli. 1
Kyle 263 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 51 minut temu, galakty napisał(a): Mi raz odbiła kierownicę na przerywanej linii na esce... Boję się właśnie tych "wspomagań trzymania pasa ruchu". Toto w ogóle klei zmiany organizacji ruchu jak jest remont i są "nowe" żółte linie na starych białych? Raz jechałem w Chrzanowie, to tam też jest śmiesznie, jak namalowali ciągłą linią miejsce przy przystankach, normalnie na pasie ruchu: - ciekawe co taki automagik wówczas odstawi
bleidd 614 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Zależy od implementacji zapewne. W A3 mam "ostrzeganie przed opuszczeniem pasa ruchu" w postaci wibracji na kierownicy i ewentualnej małej korekty toru ruchu - działa bardzo ok, nigdy tego nie wyłączam i nie zdarza mi się aby się pogubiło, w tym w sytuacjach zmiany organizacji ruchu/nieczytelnych pasów. Jak nie rozpozna linii poprawnie to nic nie robi. Za to jak jeździłem Ceedem '22 na wypożyczeniu po mazurach to musiałem to deaktywować bo pikało non stop w każdych innych niż idealne warunkach. 1
galakty 3 698 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 44 minuty temu, Kyle napisał(a): Toto w ogóle klei zmiany organizacji ruchu jak jest remont i są "nowe" żółte linie na starych białych? Nie sprawdzałem, na pewno rozumie jeśli są białe i czyste, ale u mnie była przerywana, delikatnie zjeżdżam i co? Odbija... Jak są brudne albo wytarte to po prostu nie działa i bardzo dobrze.
wallec 966 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 4 godziny temu, zdunzdun napisał(a): Tylko w Skodzie trzeba brać poprawkę na wykonanie. Pal licho już te plastiki, nie ma sensu się nad nimi znęcać w tym segmencie, ale jakość poskładania deski jest dyskusyjna. Generalnie w fabii wiele rzeczy okrutnie skrzypi, lecz podczas typowej jazdy dramatu nie ma. Miałem okazję jeździć tym trochę w poprzedniej firmie i ogólnie wrażenia były mieszane i raczej wolałbym clio w tym segmencie 😉 I20 jest poprawne, wolnossący silnik nie męczy akustycznie, ale 1.2 jest bardzo dychawiczne. Do miasta nie powinno to być w sumie problemem... Plus za bezawaryjność, tam się nic złego nie działo z tymi autami 👍 Mam Fabię, nic nie skrzypi, nawet jak próbujesz na chama coś zrobić. Może, dlatego, że to wersja Joy tj. ~topka u Skody? To nie Audi A6 by skrzypiało. Edytowane 1 godzinę temu przez wallec
Rekomendowane odpowiedzi