Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, wallec napisał(a):

Mam Fabię, nic nie skrzypi, nawet jak próbujesz na chama coś zrobić.

Nic tylko się cieszyć, ale najnowsza generacja fabii miała w reckach dość często wytykany ten problem. 

Nie była to raczej przypadłość aut w naszej flocie, a typowa cecha tego modelu. 

Pamiętam, że te okrągłe nawiewy po brzegach to już tak skrzypiały i były z tak lichego plastiku, że przypominały przetop plastikowych chińskich pistoletów na odpustach za dziecka :E

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No takim 1,2 Tsi z DSG będzie się po mieście dobrze jeździć, tylko pytanie, czy wytrzyma sto-kilkadziesiąt tysięcy przebiegu, czy przy takiej miejskiej jeździe z korkami i powolnym częstym ruszaniem i toczeniem padnie po kilkudziesięciu tysiącach (skrzynia i silnik). Do miasta to albo MPI+manual, albo wolnossak z e-CVT lub innym 1DHT.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, galakty napisał(a):

TSI z suchym DSQ

W sumie, to chyba obecnie wszystkie "małe" (słabsze) auta z DSG (czyli te z silnikiem poniżej 1,5 litra) mają suche sprzęgła w DSG.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Taka i jeździsz: 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-fabia-ID6HGuuC.html

Najlepiej z DSG ale nie ma co wybrzydzać.

1.4TDI też są spoko, jednak pracują jak kupa - mają natomiast niesamowitą zaletę tj. palą ~4.5l i mniej jak się postarasz
Ostatnio żona aż do mnie dzwoniła bo jechały z kumpelą misję 230km i nie mogły uwierzyć, że im wyszło po 27zł zrzuty na paliwo xD 

Edytowane przez wallec
Opublikowano
9 minut temu, Grolshek napisał(a):

Dwusprzęgłówka również się nie nadaje. Hydrokinetyk dla spokojnego kierowcy lub CVT jak komuś wycie nie przeszkadza.

Dwusprzeglowa jest idealna.

Super mi się jeździ DSG po mieście.

Masz tylko gaz i hamulec.

Jak chcesz jechać do przodu to dajesz d i naciskasz gaz a jak zahamować to hamulec bez sprzęgła i auto staje i samo zrzuca biegi.

Jak chcesz szybko jechać to mocno naciskasz gaz.

Cała filozofia.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, jarux napisał(a):

Szczerze? Branie do miasta manuala zakrawa o masochizm :) 

Niektórzy są zahipnotyzowani tą zabawą drążkiem. Taka moja koleżanka to nic tylko manual. Inni z kolei się "boją" automatu :o

52 minuty temu, wallec napisał(a):

Dwusprzeglowa jest idealna.

Super mi się jeździ DSG po mieście.

Koledze @Grolshek chodziło o niezawodność/długowieczność "suchego" DSG użytkowanego w mieście (powolne toczenie, częste ruszanie i zatrzymywanie). Z tego powodu napisał że lepiej do miasta brać coś pokroju e-CVT i się z nim zgadzam.

Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Hydrokinetyk dla spokojnego kierowcy

Chyba Mazda ma dobre skrzynie tego typu obecnie.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Kyle napisał(a):

Niektórzy są zahipnotyzowani tą zabawą drążkiem. Taka moja koleżanka to nic tylko manual. Inni z kolei się "boją" automatu :o

Koledze @Grolshek chodziło o niezawodność/długowieczność "suchego" DSG użytkowanego w mieście (powolne toczenie, częste ruszanie i zatrzymywanie). Z tego powodu napisał że lepiej do miasta brać coś pokroju e-CVT i się z nim zgadzam.

Chyba Mazda ma dobre skrzynie tego typu obecnie.

Wreszcie wróciliśmy na normalny poziom dyskusji. Dzięki Kyle. Hydrokinetyka sześciobiegowego ma w tej chwili Kia w Sportage hybrydowym. I w miarę normalne AWD pchane nie elektrykiem na tyle. Jak mi polecą sprzęgła w XCeedzie to wymienię na tego Sportage właśnie.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Dobrze, to idąc tym tokiem rozumowania, w mieście:

- Sucha dwusprzęgłówka - szybsze zużywanie się tarczek w mieście

- Mokra dwusprzęgłówka - szybsze zużywanie się tarczek plus syf z tarczek krążący w oleju 

- Manual - szybsze zużywanie się tarczy sprzęgła + ewentualnie dwumas

- Hydrokinetyk - mocna eksploatacja oleju przez pracę w podwyższonych temperaturach + syf krążący z tarczek w oleju

- CTV - tutaj nie wnikałem w ich eksploatacje ale pewnie też się coś znajdzie

Wniosek - rower najlepszym środkiem lokomocji do miasta. A może i nie bo łańcuch się szybciej zużywa od specyfiki jazdy w mieście.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Albo Honda Civic.

Albo dołożyć 100tys. zł i kupić jakiegoś Qashqai z e-Power ;)

Czy autor myśli nawalać 30tys. km rocznie po mieście, że aż tak boi się awarii sprzęgła / skrzyni biegów?

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, jarux napisał(a):

Dobrze, to idąc tym tokiem rozumowania, w mieście:

- Sucha dwusprzęgłówka - szybsze zużywanie się tarczek w mieście

- Mokra dwusprzęgłówka - szybsze zużywanie się tarczek plus syf z tarczek krążący w oleju 

- Manual - szybsze zużywanie się tarczy sprzęgła + ewentualnie dwumas

- Hydrokinetyk - mocna eksploatacja oleju przez pracę w podwyższonych temperaturach + syf krążący z tarczek w oleju

- CTV - tutaj nie wnikałem w ich eksploatacje ale pewnie też się coś znajdzie

Przy e-CVT i DHT właśnie nic się nie dzieje w "korkowym" ruchu (jedziesz na elektryku, a jak się odpali spalinowy, to robi jako generator prądu).

Natomiast co do manuala, to chyba w takiej Skoda Fabia z benzyną MPI 1 litr, chyba nie ma dwumasy.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Więcej odnośnie DSG:

https://devil-cars.pl/blog/skrzynia-dsg-zalety-trwalosc-awarie-naprawa-koszty

Cytat

Negatywne opinie związane z awariami skrzyni DSG pochodzą głównie od właścicieli aut ze skrzynią DQ200 z suchymi sprzęgłami, które szybciej się zużywają. Pierwszymi objawami awarii DSG jest szarpanie przy zmianie biegów lub zbyt długie trzymanie auta na wysokich obrotach. Koszt wymiany sprzęgła to około 2500 zł i należy się na niego przygotować już po przejechaniu pierwszych 100 tys. km.

Skrzynie z mokrymi sprzęgłami wytrzymują nawet 3 razy dłuższe przebiegi przy regularnych wymianach oleju.

Cytat

Kolejnym podzespołem, który może się zużyć w skrzyni DSG, jest dwumasowe koło zamachowe wytrzymujące przeciętnie ok. 200 tys. km.

Czyli nie jest jakoś bardzo źle z tymi suchymi, choć pewnie wiele zależy jak/gdzie kto jeździ (po centrum wytrzymają mniej, a w trasach wytrzymają więcej).

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, galakty napisał(a):

Chyba branie DSG do miasta to masochizm ;) 

Nie. To tylko potencjalne koszty. Z naciskiem na "potencjalne". Nie muszą zaistnieć bo pojęcie "miasto i korki" jest różnie interpretowane w Polsce. Małżonka XCeedem ma 7,2km do roboty i dzień w dzień jeździła tą trasą 1,5h. Dokładnie wtedy sucha dwusprzęgłówka dostaje po głowie. Większość użytkowników takich  korków w swoim mieście nie widziała nigdy i nigdy nie zobaczy stąd dobre opinie na temat DSG :hihot:

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Nie. To tylko potencjalne koszty. Z naciskiem na "potencjalne". Nie muszą zaistnieć bo pojęcie "miasto i korki" jest różnie interpretowane w Polsce. Małżonka XCeedem ma 7,2km do roboty i dzień w dzień jeździła tą trasą 1,5h. Dokładnie wtedy sucha dwusprzęgłówka dostaje po głowie. Większość użytkowników takich  korków w swoim mieście nie widziała nigdy i nigdy nie zobaczy stąd dobre opinie na temat DSG :hihot:

Chcualbym zauwazyć, ze hydrokinetyk w takich warunkach również dostaje po tyłku dość srogo.

Opublikowano
4 minuty temu, jarux napisał(a):

Chcualbym zauwazyć, ze hydrokinetyk w takich warunkach również dostaje po tyłku dość srogo.

w takich warunkach wszystko dostaje po dupie, to są warunki na rower :P 

• Like 1
  • Upvote 1