Gret 690 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu ja mam kamerkę 360 w QQ ale za cholerę nie umiem z tego korzystać i tak jadę na lusterka
Kyle 300 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 25 minut temu, galakty napisał(a): Raczej zwiększa bo ludzie ufają elektronice. ... aha, czyli jak ufają swoim nadludzkim zmysłom nic nie widząc, to jest bezpieczniej - no ma to sens. 17 minut temu, Petru23 napisał(a): Dokładnie. A jak coś zafajda kamerkę to nagle nie wiadomo, co zrobić. Bo zapomniano jak się używa mózgu Ja bym wówczas przeczyścił kamerkę, no ale 5 minut temu, Gret napisał(a): ja mam kamerkę 360 w QQ ale za cholerę nie umiem z tego korzystać i tak jadę na lusterka A masz widok 3D z góry?
Gret 690 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 6 minut temu, Kyle napisał(a): ... aha, czyli jak ufają swoim nadludzkim zmysłom nic nie widząc, to jest bezpieczniej - no ma to sens. Ja bym wówczas przeczyścił kamerkę, no ale A masz widok 3D z góry? Tak, jest widok z gory
marko 877 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Napiszę Wam tak. Od 9lat auta z kamerami 360. Moja żona to słaby kierowca. Jeździmy głównie po mieście. Nigdy żadnej ryski, człowiek wciśnie się nawet jak miejsca na styk. Felgi bez najmniejszej ryski od krawężników. Nie wspominając o jakichś dziwnych zaułkach, gdzie człowiek jest jeden jedyny raz (np. na urlopie) i na kamerze widać najmniejszą przeszkodę, doniczkę czy kij wie co, co w lusterkach byś przegapił albo w ogóle nie masz możliwości zobaczyć (chociażby okolice prawego przedniego błotnika) 1 2
Petru23 355 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 11 minut temu, Kyle napisał(a): ... Ja bym wówczas przeczyścił kamerkę, no ale ... Ale trzeba wyjść z auta na zimno np podczas opadów śniegu albo co gorsze - ubrudzić się jak ufajdalo błoto. I najważniejsze - trzeba na to wpaść, że można wyczyścić
bleidd 673 Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu 21 minut temu, Petru23 napisał(a): Ale trzeba wyjść z auta na zimno np podczas opadów śniegu albo co gorsze - ubrudzić się jak ufajdalo błoto. I najważniejsze - trzeba na to wpaść, że można wyczyścić Większość ma już system czyszczenia (albo chowaną pod znaczkiem - Merc/VW) więc ten problem odpada. A nie wpaść na to aby wyczyścić - hmmm Już sama kamera cofania robi dobrą robotę. 2
Wu70 807 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 19 godzin temu, Seeba03 napisał(a): Wciśnij się gdziekolwiek w centrum Łodzi takim czołgiem Trzeba zapytać tego Cybertrucka z łodzi jak parkuje A tak realnie to mnóstwo ciut bogatszych ludzi z miast chce jeździć czołgami i dają radę. 1
Petru23 355 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, bleidd napisał(a): Większość ma już system czyszczenia (albo chowaną pod znaczkiem - Merc/VW) więc ten problem odpada. A nie wpaść na to aby wyczyścić - hmmm Już sama kamera cofania robi dobrą robotę. A to dlatego wiecznie widzę merce i VW z wystającymi znaczkami z tyłu w trakcie jazdy lub na parkingach Znaczy się zablokowanymi/zepsutymi Edytowane 20 godzin temu przez Petru23
huudyy 3 182 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 6 minut temu, Petru23 napisał(a): Znaczy się zablokowanymi/zepsutymi Na parkingach możesz widzieć, bo po jeździe na wstecznym nie od razu cofa się kamera. 2
marko 877 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu A przypomniało mi się. Jak czasami gdzieś macie przed sobą ten słupek blokujący wjazd, co chowa się w ziemi - w SUV ni uja nie zobaczycie go zza kierownicy. Znaczy jak zachowacie dystans to tak, problem w tym, że miejsce na klucz / domofon jest zazwyczaj tak blisko słupka, że słupek jest już w martwym polu. Tak cyk włączam kamerę i widzę czy jest schowany czy nie :)
dan254 123 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Czasem kamera się przydaje.Ja nie raz gdyby nie 360 to spod pracy bym nie wyjechał tak mnie zastawią.
Gret 690 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 2 godziny temu, bleidd napisał(a): Większość ma już system czyszczenia (albo chowaną pod znaczkiem - Merc/VW) więc ten problem odpada. A nie wpaść na to aby wyczyścić - hmmm Już sama kamera cofania robi dobrą robotę. A boczne i przednia?
bleidd 673 Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) W GLC przednia też jest w znaczku, w Q5/X3 przednia nie ma spryskiwacza, boczne - nie wiem ale chyba się tak nie brudzą. A NX i XC60 nie ma w ogóle, nawet w tylnej BTW. Chińczyki widzę reklamują już kamery 540 st Edytowane 19 godzin temu przez bleidd
GordonLameman 9 286 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Co to znaczy 540 stopni? Obraz robi półtorej kółka wokół auta?
bleidd 673 Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Kamery "zapamiętują" obraz sprzed auta i potem np. cofając masz widok z góry na drogę jakby auto było przezroczyste. Jak to działa w praktyce? Nie wiem choć się domyślam Edytowane 19 godzin temu przez bleidd 1
Petru23 355 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, marko napisał(a): A przypomniało mi się. Jak czasami gdzieś macie przed sobą ten słupek blokujący wjazd, co chowa się w ziemi - w SUV ni uja nie zobaczycie go zza kierownicy. Znaczy jak zachowacie dystans to tak, problem w tym, że miejsce na klucz / domofon jest zazwyczaj tak blisko słupka, że słupek jest już w martwym polu. Tak cyk włączam kamerę i widzę czy jest schowany czy nie :) Slupek... Taki? W przedliftowej Kudze jak mi ten konkretny jegomość wyjechał przy manewrowaniu to skończyło sie tylko na wymianie drzwi przednie pasażera i plastikowej listwy z tylnych Na 360 słupek wygląda tak (ciemno to pixeloza, ale widoczny na prawo od linii zderzaka tylnego). Jakby przedlift miał dookólny system kamer to chyba nie wymienialnym jednak skrzydła Btw, czytałem posta stojąc obok obłąkanego słupka. Kosiarza lakieru. 3 godziny temu, huudyy napisał(a): Na parkingach możesz widzieć, bo po jeździe na wstecznym nie od razu cofa się kamera. To raczej juz stojące jakiś czas auta (odjeżdżając widziałem, że wciąż odstaje a jak przyjechałem to auto już stało). Przy jeździe na wprost to raczej też nie był świeżo po cofaniu. Będę pamiętał to będzie fotos. Edytowane 16 godzin temu przez Petru23
marko 877 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Nie. Taki z migającym czerwonym światełkiem. Jak szlaban. Masz go przed sobą, to nie masz pojęcia czy stoi czy się opuścił
Petru23 355 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) @marko aaaaz wiem juz. Ten co samochód może podnieść jak się nad nim stanie A to nie, w życiu się jeszcze z takim na szczęście nie spotkałem. A że urodziłem się 13go, (czwartek nie piątek) to pewnie już by mi coś urwał, kacza jego mać... Edit Teraz tak patrzę na foto słupka to staruszek fon z 2023 za 800zl spoko zdjęcie ogarnął. I nawet na forum mimo kompresji ładnie wygląda Edytowane 16 godzin temu przez Petru23
bleidd 673 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Byłem wczoraj na (niestety trochę krótkiej bo późno przyjechałem do salonu ale jednak) jeździe GLC. Ale zacznę od wnętrza - ładne ale dużo błyszczącego plastiku - tunel środkowy monstrualny i cały w nieszczęsnym błyszczącym plastiku. Cała deska też jest błyszcząca, do tego wstawki w drzwiach piano black i górny panel oświetlenia też. Alcantara, skóra i aluminium/drewno w Q5 wygląda - jak dla mnie - bardziej elegancko. Za to maskownice głośników czy te gałki do sterowania oparciem na głowę w fotelach sprawiają bardzo dobre wrażenie i spód deski jest z miękkiego materiału a nie chamskiego plastiku. Spasowanie elementów miejscami bywa różne (np. ten pasek sterujący pod ekranem, kratki wentylacyjne sprawiają wrażenie, że za chwilę odpadną albo te elementy piano w drzwiach) ale i tak trzeba przyznać, że jest ogólnie dobrze i nic nie skrzypi. Lipne jest za to umieszczenie ładowarki indukcyjnej bo jest głęboko i łatwo zasłonić ją np. kubkami w cup-holderach no i nie ma aktywnego chłodzenia. Ten ekran środkowy, który jest trochę poniżej oczu kierowcy wydaje mi się mniej praktyczny od tego jak ma to zrobione Q5/X3/NX. Bardziej trzeba wzrok odrywać od drogi. Nie podoba mi się za to ten zagłówek dla siedzeń, nie mogłem go wyregulować tak aby mi pasował - zakres regulacji nie jest za duży. Ale poza tym to same fotele są wygodne a skóra bardzo przyjemna ale to była Nappa czyli bardzo droga. Demówka nie miała masaży to nie sprawdziłem. Interfejs na ekranach, wygląd i obsługa mi się nie podoba. Wygląda trochę anachronicznie, jak interfejsy w pierwszych telefonach dotykowych kiedy dominował skeumorfizm. Pewnie dłuższy czas z nim spędzony i można sobie to ogarnąć i przyzwyczaić się do niego. Jazda: wydaje mi się na ucho nieco ciszej niz w Q5 zwłaszcza od nadkoli ale to trudno porównać bezwzględnie bo były inne opony. W każdym razie jest zdziebko lepiej. Szumów opływowych/wiatru nie czuć do 130, tak samo jak w Q5. Pod pokrywą bagażnika jest sporo miejsca i jest ładnie wykończone a nie goła blacha jak w Q5. Roleta ma prowadnice, w Q5 nie ma. Demówka miała tylną skrętną oś i to jest super, duże auto a zawraca jak kompakt. Komfort resorowania też jest duży i ogólnie wydaje mi się jeździć podobnie do Q5, to taki bardziej ponton na kołach niż auto do agresywnego pokonywania zakrętów. Chociaż po takiej jeździe testowej w ograniczonych warunkach (miasto, kawałek ekspresówki) nie da się ich porównać dogłębnie żeby odczuć różnicę między Quattro a 4Matic. Jak na moje odczucia = jeździ się z grubsza tak samo. Lag na skrzyni w trybie comfort trochę jest ale akceptowalny (na pewno nie ma tak jak w mojej A3 że przyspiesza po 2s od wbicia gazu). Q5 się żwawiej zbierał ale tam miałem tryb balanced przez większość czasu i chwilę dynamic. Kurdę potrzebowabył tutaj kilku godzin aby to wszystko posprawdzać dokładnie. Jakoś nie porwało mnie to auto zwłaszcza w środku. W środku jest właśnie dysonans bo z jednej strony jest dużo (za dużo) błyszczącego trochę tandetnego plastiku ale i dużo miękkiego materiału (cały spód deski rozdzielczej czy boczek konsoli). I przy okazji: wersja AMG Line wygląda w środku (i na zewnątrz) sporo lepiej ale i wymaga solidnej dopłaty. Mercedes też daje tylko 2 lata gwarancji w standardzie. Teraz jeszcze do czwartku na testy X3 i cała niemiecka święta trójca odhaczona i będzie trzeba podjąć ostateczną decyzję. Edytowane 5 godzin temu przez bleidd
trepek 1 585 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Niemiecka Trójca jak zwykle kopie się po kostkach a tymczasem Bentley: 2
Petru23 355 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) @bleidd Z tego co piszesz to merc nie jest dla Ciebie. Tym bardziej w takim budżecie i dla siebie jako swoje (nie najem choćby) to imo od auta należy oczekiwać emocji, motyli w brzuchu itp. Człowiek ma się od razu czuć dobrze, swojsko, odnaleziony i ogólnie - komfortowo. Musi zaiskrzyć Wiele razy miałem tak, że jak wsiadłem do auta to od razu czułem "negatywne wibracje", np w renault i nie wiem jak można chcieć się do czegoś przekonywać. Coś mi się wydaje, że powinieneś obejrzeć również auta potencjalnie skreślone wcześniej, o ile się wizualnie podobają. Bo może się okazać, że wsiadziesz np do Tiguan czy innego VW lub nawet (o zgrozo) DS i się po prostu zakochasz Edytowane 4 godziny temu przez Petru23
bleidd 673 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Bez AMG Line wygląda mocno średnio z AMG Line cena szybuje do 335k. Zobaczymy co z X3 bo chyba pomiędzy nimi ostatecznie wybiorę.
trepek 1 585 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie będziesz brał Audi??!! <bleidd has blocked by You> 1
bleidd 673 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Znaczy między Q5 a X3 raczej będę wybierał. A Ty co, jakiś przedstawiciel handlowy Audi? btw. has been* Edytowane 2 godziny temu przez bleidd 2
Katystopej 1 311 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Bleid, masz może jakąś wadę wzroku? Tzn nosisz okulary lub soczewki?
Rekomendowane odpowiedzi