Skocz do zawartości

Co do Passata? 2.0 TDI, 1.5 eTSI czy PHEV (1.5 TSI eHybrid)?

Który napęd wybrałbyś do Passata?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co do Passata? diesel 2.0 TDI, benzyna 1.5 eTSI czy hybryda PHEV (1.5 TSI eHybrid)?

• diesel 2.0 TDI 110 kW (150 KM) DSG
      5
    • benzyna MHEV 1.5 eTSI 110 kW (150 KM) DSG
      5
    • hybryda Plug-In 1.5 TSI eHybrid 150 kW (204 KM) DSG
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Największym błędem jest zakładać brak wiedzy rozmówcy i jeszcze się do tego przyznawać - nie rób tego błędu w przyszłości, nie warto :)

Czyli jeśli mówimy o ilorazie to źle, tak? Tak, dyskusja robi się w tym temacie jałowa, bo trzeba odpowiadać na argumenty. Pracę wyrażamy nie w watach, a Wh, a najlepiej w dżulach.
Ja tutaj nic nie wybieram, o to się nie musisz martwić :)

Nie wiem, gdzie takie założenie poczyniłem. I gdzie niby nie odpowiadam na argumenty. Widać za mało u mnie wiedzy :) 

Moc chwilowa zależy od RPM, przecież to nie jest stała. Więc mówienie o ilorazie to źle z punktu widzenia fizyki. 

A co do pracy to gdzie napisałem, że W to jednostka? :) 

O nic się nie martwię :) 

A przełożenia skrzyni, dyfra itd. są stałe więc krzywa momentu/mocy na kołach jest wprost proporcjonalna do krzywej z silnika (w uproszczeniu). Więc chwilowa moc/moment na kołach jak najbardziej może być taka sama :)  Ale nie w pełnym zakresie obrotów. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Nie wiem, gdzie takie założenie poczyniłem. I gdzie niby nie odpowiadam na argumenty. Widać za mało u mnie wiedzy :) 

Moc chwilowa zależy od RPM, przecież to nie jest stała. Więc mówienie o ilorazie to źle z punktu widzenia fizyki. 

A co do pracy to gdzie napisałem, że W to jednostka? :) 

O nic się nie martwię :) 

Proste że w Twoich komentarzach, używasz "kg", "Nm", to i "W" odnosi się do jednostki :) Ani razu nie użyłeś "P" w odniesieniu do mocy, ani "M". Na przyszłość bądź bardziej precyzyjny. rpm to też nie jest stała, podobnie jak moment obrotowy, więc mówienie o iloczynie to źle z punktu widzenia fizyki.

Edytowane przez Tomasz Niechaj
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Proste że w Twoich komentarzach, używasz "kg", "Nm", to i "W" odnosi się do jednostki :) Na przyszłość bądź bardziej precyzyjny. rpm to też nie jest stała, podobnie jak moment obrotowy, więc mówienie o iloczynie to źle z punktu widzenia fizyki.

Ależ oczywiście, że rpm nie jest stały i moment. Ale cały czas mówię o krzywej. A tutaj w każdym punkcie tej krzywej ma zastosowanie ten wzór. W DANEJ CHWILI moc chwilowa = chwilowy moment x chwilowy rpm. Nie wiem skąd założenie, że mówię o stałych rpm i momencie. Takie rzeczy to w generatorach, gdzie się to optymalizuje. A nie to jest tematem dyskusji. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

Ależ oczywiście, że rpm nie jest stały i moment. Ale cały czas mówię o krzywej. A tutaj w każdym punkcie tej krzywej ma zastosowanie ten wzór. W DANEJ CHWILI moc chwilowa = chwilowy moment x chwilowy rpm. Nie wiem skąd założenie, że mówię o stałych rpm i momencie. Takie rzeczy to w generatorach, gdzie się to optymalizuje. A nie to jest tematem dyskusji. 

Ależ oczywiście, że cały czas mówię o krzywej mocy i momentu obrotowego. To nie są stałe. Nie wiem skąd "przecież to nie jest stała. Więc mówienie o ilorazie to źle z punktu widzenia fizyki." jak to nie jest tematem dyskusji ani tak nie powiedziałem.

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Nawet oryginalny soft to masz stały moment przez 1500 obrotów, potem zmiana biegu i znowu turbo się wkręca, strzał i po 1500 obrotów znika. I zobacz jak ostry spadek momentu masz.

W benzynie masz ten okres wydłużony do 2500 obrotów, ja wiem że jeszcze przełożenia itp, ale trochę się najeździłem dieslem przez 4 ostatnie lata i wolę benzynkę. 

image.thumb.png.de5083025f2812c8a1bd0c882b5c7f6e.png 

Pytanie na serio do Ciebie, bez ironii, bez próby wyśmiewania itd.: skoro spadek - i to mocny - momentu obrotowego występuje powyżej 3000 obr./min, to dlaczego najskuteczniejsze przyspieszenie jest gdy używa się głównie obrotów powyżej tych 3000? Odpowiedź "bo tam jest większa moc" nie jest satysfakcjonująca.

Pytam Cię dlatego, byś się głębiej nad tym zastanowił. Maksymalną moc tego 2.0 TDI masz w zakresie ~1300 obrotów na minutę (od 3000 do 4300), podczas gdy 1.5 eTSI masz 1500 obrotów (od 4500 do 6000). I teraz porównałem dokładnie przyspieszenie Passata 2.0 TDI do wersji 1.5 eTSI (te same parametry, co na Twoim wykresie), trzeba oczywiście pamiętać o innych przełożeniach jednej i drugiej skrzyni biegów. Powiedz proszę, w jaki sposób miałbym odczuć ten większy zakres obrotów z maksymalną mocą.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

A co niby zlego jest w 3.0 z turbo?

Bardziej zawodne rozwiązanie (przy turbo i bezpośrednim wtrysku z pompy wysoko-ciśnieniowej {taka kombinacja przy turbo obecnie jest często spotykana}, będzie zdecydowanie większy problem z nagarem, niż przy jakimś wolnossącym silniku z wtryskiem pośrednim). Oczywiście osiągi 3.0Turbo będą znacznie lepsze od zwykłego wolnossącego 3.0 - coś za coś.

3 godziny temu, Tornado3 napisał(a):

wokół komina takim 2.0TDi będzie się przyjemniej jeździć właśnie przez te dodatkowe prawie 100nm. 

"Wokół komina", to się dobrze nawet jakąś Corsa jeździ, co ma ~100nm w ogóle x-P

Przy zakupie auta patrzysz tylko na osiągi, a nie co się z tym TurboDieslem będzie działo przy takiej ciągłej jeździe tylko miejskiej (krótkie odcinki, niedogrzany silnik, brak okazji do wypalenia DPF)?

2 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

dlaczego najskuteczniejsze przyspieszenie jest gdy używa się głównie obrotów powyżej tych 3000? Odpowiedź "bo tam jest większa moc" nie jest satysfakcjonująca

Bo w szerokim zakresie obrotów jest tam największa moc (jeśli dobrze odczytuję wykres). No i zakładam zwykłą skrzynię (DSG lub manual).

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Kyle napisał(a):

Przy zakupie auta patrzysz tylko na osiągi, a nie co się z tym TurboDieslem będzie działo przy takiej ciągłej jeździe tylko miejskiej

Przy takich założeniach chodziłabym całe życie na nogach, bo po co się męczyć skoro za chwilę mam mieć auto w serwisie ?

Edytowane przez Tornado3
Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Bardziej zawodne rozwiązanie (przy turbo i bezpośrednim wtrysku z pompy wysoko-ciśnieniowej, będzie zdecydowanie większy problem z nagarem, niż przy jakimś wolnossącym silniku z wtryskiem pośrednim). 

A niby z jakiego powodu V6 ma być na bezpośrednim a wolnossący na pośrednim? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

A co niby zlego jest w 3.0 z turbo?

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Bardziej zawodne rozwiązanie (przy turbo i bezpośrednim wtrysku z pompy wysoko-ciśnieniowej, będzie zdecydowanie większy problem z nagarem, niż przy jakimś wolnossącym silniku z wtryskiem pośrednim). 

14 minut temu, bergercs napisał(a):

A niby z jakiego powodu V6 ma być na bezpośrednim a wolnossący na pośrednim? 

4 minuty temu, Kyle napisał(a):

Nie wiem, ale to Ty dzwonisz.

Przeziębienie czy upadek na głowę na lodzie?

Edytowane przez bergercs